Kalvarija v Polhovem Gradcu

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-03-09 ob 11:54:10

Polhov Gradec, meni tako ljub kraj!

In potem Stari grad!
Kolikokrat smo iz šole šli pri športni vzgoji (ki se ji je včasih reklo telovadba ali pa telesna vzgoja! aja, zdaj je pa menda samo "šport"!) na Stari grad, tako smo tedaj rekli. Tedaj najbrž ni bilo imena "Kalvarija".
Do vrha hribčka vodi prijazna potka mimo kapelic s križevim potom.


Ko sem bila otrok, so bile kapelice v bolj ali manj slabem stanju, v kakšni kapelici je bila slika, v marsikateri je ni bilo. In nekaterih kapelic sploh ni bilo. Čas po drugi svetovni vojni ni bil naklonjen kapelicam in kapeli. V kapelicah so sedaj skulpture iz rok Franca Goršeta. Več o Kalvariji na spletni strani župnije Polhov Gradec.
Tedaj je bila na vrhu hribčka, ki je nekako središčen v Polhovem Gradcu, ta lepa okroglasta zgradba v zelo slabem stanju. Kasneje so jo uredili in tam je bil muzej, v katerem je bilo menda marsikaj pod skrbnim očesom naše zgodovinarke Jožice Kavčič. Bila je naša učiteljica zgodovine in zemljepisa.
V njeni učinici je bilo toliko lepega! Predvsem se spominjam izdelkov iz starih časov. Našli so marsikaj iz hudo starih časov, rimskih recimo. (Ko smo pisali pri zgodovini ali zemljepisu, nas je razsedla, in jaz sem večkrat sedela pri njenih vitrinah in med pisanjem kontrolke občudovala razstavljene predmete iz starih časov!)
Kasneje so predmete iz tega muzeja na Starem gradu preselili v grad spodaj v vasi, ob potoku Božni.
To lepo zgradbo so pa spet preuredili v kapelo, kar je nekoč že bila.
S Starega gradu gledam proti Setnici, desno od cerkvice se gre na Grmado.

Vračava se. Tako lepo je tukaj, bregovi so polni cvetočega resja, belih telohov, jetrnika in trobentic.Tale pogled navzdol na pograjsko cerkev, posvečeno Marijinemu rojstvu, me spominja na zgodbo, ki sem jo slišala v otroštvu:

Grajska gospa tukaj zgoraj v gradu je menda gledala dol na cerkev, posvečeno Mariji, in vzvišeno rekla: "Marija, višje sem kot ti!" In potem se je grad pogreznil, in iz hribčka odtlej kuka le grajski stolp!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
10
Ana Kos
0
Mar 09, 2014
Znanec iz mladosti, kaj ne pre-poznaš mojega - šerpe? ;)
#10
enznanecizmladosti
0
Mar 09, 2014
Tebe prepoznam, kdo pa je tisti suhi starec,
ki se tudi vzpenja na Kalvarijo?
#9
Ana Kos
0
Mar 09, 2014
Dušan,
v Kalu nad Kanalom še nisem bila ...
Lani so naši skavti, tisti malo večji, klan (tako sta bila tudi dva naša) na pohodu, ki so ga začeli pri izviru Soče in potem hodili po gorah (se dvignili gor proti Krnu) in se potem spustili v Tolmin, pešačili po dolini do Mosta na Soči in potem skozi Tolminski Lom, Kanalski Lom in tam naprej skozi gozdove ... na Sveto goro nad Gorico. Tam nekje je torej dom tvoje mame! Tam nekje so prepali zunaj ... Take stvari so tako lepe, da jih človek rad ohranja v spominu! Jaz sem ponosna na otroke, da grejo na tako pot!

Lep večer tebi in tvoji dragi!
#8
Dušan Mirić
0
Mar 09, 2014
Zanimivo:tudi moja mama je s Tolminskega,iz Mosta na Soči debele tri ure hoda skozi Kal nad Kanalom do vasice s tremi živimi hišami-Lipice.Do morja,v tržaški zaliv se vidi po dežju,ko je zrak opran.Pa burja divja,kot tu tik Brkinov kjer sva s soprogo.Kako naj rečem:naše zgodbe življenja so preproste navzven,pa toliko čustev je za njimi.Tudi tebi želim mehak občutek objema večera,ki se je spustil.
#7
Ana Kos
1
Mar 09, 2014
Dušan, kot otrok sem živela v Pograjskih hribih in hodila v PG v šolo, v cerkev, tudi pošta in trgovina sta bila tam, vse 10 km daleč. Za v šolo smo obvezno pešačili 4 km, potem je bil šolski avtobus, je pa bilo potrebno velikokrat iti peš ... imam na tiste poti ob 4h zjutraj od doma in sama kar nekaj težkih spominov. Bilo me je zelo strah.
Imam moža Primorca, doma je s severne Primorske, s Tolmiskega (morda veš, kako rada imam Sočo pa Idrijco in Bačo in tiste gore in hribe tam okrog!), nekaj časa sva živela v Ljubljani, potem sva bila dve leti z dvema in potem tremi otroki v okolici Mosta na Soči, nakar sva se zaradi šole oz. tedaj vrtca gluhega otroka selila v Lj. Še zmeraj sva v Lj. (upala sva, da bomo šli nazaj), tukaj so se nama še rodili otroci, na vrt pa hodim na Most na Soči ... in počitnice preživimo tam, kolikor nam dopušča čas ...
Morda bom v penziji izven mesta ... ampak penzije verjetno ne bom imela, ker sem bila predolgo doma z otroki ... :)
In tako živim v Lj., čeprav sem vedno govorila, da sem kmetica ... in moji otroci imajo korenine v Ljubljani ...
O tem sem razmišljala, ko sem pred kratkim začela pisati en zapis --- nekaj iz svojega otroštva (o nošenju koša!) ... česa vsega moji otroci ne vejo, da je sploh kdaj obstajalo ... In pisati sem začela prav ob tem, ko si ti napisal svoje spomine. En dan bom dokončala in potem boš morda videl še kakšen delček iz mojega življenja ...
Želim ti lep večer ... tako mehko se spušča nad nas!
#6
Dušan Mirić
0
Mar 09, 2014
Malo sem bil zmeden,saj imam nekje podatek,da si na Primorski,ne vem Vipavska dolina,Kras,pa sem le razumel,da je tebi nekaj več,saj poznaš tiste zgodbe,ki jih samo domači iz Polhovega Gradca poznajo.Tu je moralo še pred Emono biti poseljeno,saj je tik tega pomembnega križišča.Jaz sem imel s tem srečo,na Koroški Beli dobrih pet minut,v Žirovnici pa 20 minut do šole.Pa nam je še prehitro minil čas do doma.10 km pa je razdalja za več kot 2 uri dobrega hoda.
#5
Ana Kos
1
Mar 09, 2014
Dušan, oja, tako lepo je tam! Ampak moje korenine so bile prenešene drugam ...
Včasih me mi milo stori ... Ampak lepo je tudi drugod ...
Polhov Gradec ... bom sčasoma nanizala še kaj o njem.
Jaz sem hodila v PG v šolo, 10 km daleč ...
#4
Dušan Mirić
0
Mar 09, 2014
Lepo in tudi ogromno novega si nam razodela Ana.Mnogi verjetno kot jaz bolj slabo poznajo zgodovino kraja Polhov Gradec in še manj zgodbe o njem in Kalvariji.Slovenija je res kot en biser,lepota do lepote in zgodba do zgodbe v tej lepoti.Hvala!
#3
Ana Kos
0
Mar 09, 2014
Roman, hvala ti!
#2
ROMAN VODE
0
Mar 09, 2014
čudovito
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-09 11:54:10 (Mar 09, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

184.) globoko in daleč -cvetko zagorski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3620.) laboratorijske vaje iz fizikalne kemije

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 12.99 €

2579.) veliki človek tedenska kronika o partizanski kroniki  -  alenka vogelnik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

3940.) organska kemija iii - aleksandra kornhauser

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

5744.) planet čudes - nikolaj sladkov

Kategorija: Posel in ekonomija

Cena: 14.99 €

2665.) roman o knjigah - marjan rožanc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6369.) druščina iz šestega b - janja vidmar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6887.) prigode demokracije - izbrani spisi clauda leforta

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7704.) strasti i druge pripovetke - isak baševis singer

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 16.99 €

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj