Na drugi strani

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-02-27 ob 11:53:08
Večkrat se peljem z vlakom iz Ljubljane do Mosta na Soči in v drugo smer tudi. Vožnja traja dve uri in pol ali več, odvisno od zveze na Jesenicah, ko je potrebno prestopiti.
Ponavadi imam s seboj otroke in z njimi ponavadi hodim z ene strani vagona na drugo, da si "moževo" dolino, Baško grapo, čim bolj ogledamo, da sledimo Bači, da sledimo cesti, po kateri se dostikrat peljemo z avtom.
In vedno se vsedemo tako, da so najbolj znane hiše, zaselki na "naši" strani vlaka.
Potem pa enkrat, ko sem šla na vlak sama, sem s knjigo v roki sedla lepo k oknu, ne da bi sploh kaj mislila, kam sem sedla.
In ko je vlak speljal s postaje pri Mostu na Soči, je v mojo zamišljenost posegel krasen prizor: pogled na dolino Idrijce, peljali smo se nad cesto, ki pelje v smer proti Idriji ... in utrnilo se mi je, da nikoli ne gledam iz vlaka v to smer, čisto vedno sem na drugi strani - kajti druga stran gleda v smer proti naši hiši in seveda hišo od daleč pozdravljam.
Pomislila sem, koliko zamudim, ker sem vedno na drugi strani.
Pravzaprav sem vedno na prvi strani, zdaj sem pa na drugi.
V teh globokih mislih sem kar obtičala. Pomislila sem, kaj vse zamudim, če sem vedno le na eni strani. Koliko vsega ne vidim, ne opazim. Ne spoznam.
In kako lepo je tudi na drugi strani!
Mnogokrat je na obeh straneh lepo!
Tedaj sem opazila na svoji strani (torej na desni, kjer praviloma nikoli nisem) male konje - poniji! sem pomislila - a vlak je že bil mimo.
Dovolj sanjanja, sem si rekla, zdaj bom pa še kaj s fotoaparatom ujela!
Z bežečega vlaka sem lovila posnetke gozdov, hribov, sonca, sence ... Kakšni mogočni gozdovi so tam v pobočju Kojce in drugih bribov na levi strani Bače!

Pa še posnetki z drugega jutra, ko sem se vračala spet na Primorsko in sem sedela na tisti "prvi" strani, ja, to ponavadi "lovim", ko se bližam Mostu na Soči ali ko od tam odhajam:

Tukaj Bača priteče v Idrijco, ki se potem tam naprej, pri Mostu na Soči, zlije v Sočo.Misel, kako lepo je na drugi strani, je prerasla v razmišljanje, koliko lepega smo lahko deležni, če skušamo videti z več strani. Vidimo tako sončno in senčno plat.
Tudi matematiko ali kakšen nam neprijeten predmet morda vzljubimo, če ga uspemo videti tudi z druge strani.
Meni je postala zgodovina všeč skozi zgodbe, ki jih je profesorica v srednji šoli stresala vsako uro med nas. Prej mi je zgodovina pomenila le neke letnice in nesmiselne vojne in revolucije.
Hčerkina učiteljica je pri matematiki povedala marsikaj iz zgodovine matematike in nekaterim otrokom je sicer nepriljubljeno matematiko zelo približala.
Lažje smo prizanesljivi, ko slišimo kakšno težko zgodbo z več vidikov. Morda ne samo od najbolj vpletenih, temveč morda še od koga "z vrha" ...
Z distance.
Zanimivo je poskusiti videti s stališča politične levice, desnice.
S stališča vernih, nevernih.
Skušati najti tisto, kar nas ločuje - in kar nas povezuje. In graditi na tem, kar nas povezuje. Seveda pa ohranjati to, kar je nam sveto ...
Škoda je, če se branimo pogleda z druge strani. Oz. pogleda na drugo stran.
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
7
Ana Kos
0
Feb 28, 2014
Štulič!
Kljub svojemu imenu se ti ona vštuli! :D
Kajne, ponavadi imamo neka stalna mesta, večina nas je takih.
Ti veliko poznavalec muske - lepa je tudi ta! :-) Hvala!
#7
Ana Kos
0
Feb 28, 2014
Še nekaj:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802090973139188&set=p.802090973139188&type=1&theater;

Anka Klemenčič - Anka Klemenčič's Photos | Facebook

Anka Klemenčič posted this photo on 2014-02-28. 0 likes. 0 comments. 0 shares.
#6
štulič ;)
0
Feb 28, 2014
Si me asocirala na naše omizje, kjer sedimo pri kosilu, Oona, otroc'... in tašča ;) občasno in tast. Mater, kamor se izvoli prisedet.... :rem: sestre, brati inu sestrične z brati ... :)

Pa najina prostora, na terasi, kamor sedeva in z namenom, drugačnega gledišča, ona namerno zasede moj stol in sem nekaj časa izgubljen :/ potem me pa popelje; kot z vlakom, dr'gam....

http://youtu.be/2eNVTtXcPt0

The Smiths - There is a light that never goes out - YouTube

"There Is a Light That Never Goes Out" is a song by the British alternative rock group The Smiths, written by singer Mor
#5
Ana Kos
0
Feb 27, 2014
Anka, res, saj včasih gre za "ljubezen na prvi pogled" (v kateremkoli pomenu ...), včasih se izkaže, da je prva odločitev prava.
Marsikdaj pa kasneje vidimo, da to ni to ... včasih potem skuša opravičiti svojo slabo odločitev in potem še vztraja v njej ... Posebno hudo je, kadar se spušča v "razmerje", v "partnerstvo" potem, ko je videl samo eno plat tiste druge osebe ...
Btb
#4
Ana Kos
0
Feb 27, 2014
Nataša!
Včasih je res zelo težko videti drugače. Zdi se mi, da vsak lahko zaide v fanatizem, če stalno ne skuša videti tudi drugače.
Zase mislim, da je dobro, da sem tudi v "nekatoliškem" okolju - da se stalno soočam z Ljudmi - in ne predvsem kristjani.
Da stalno preverjam svoje odnose ... pa seveda sploh ne morem reči, da imam dobre odnose --- vseh vrst jih je ....
Najlažje je drugačnost sprejeti, če vstopimo v srce drugega ... v njegovo življenjsko zgodbo.
Tudi jaz včasih zajamem sapo, včasih godrnjam ...
Ne, ni enostavno ...
papa
#3
Anka Klemenčič
0
Feb 27, 2014
Ana, ob tem tvojem razmišljanju sem dobila to misel......v vsaki stvari je potrebno pogledati vse strani....že pri nas ljudeh, kako radi nekateri že po prvem pogledu popredalčkajo osebo, ki jo prvič vidijo, ne potrudijo se, da bi pogledali še "drugo" stran, v njegovo globino,....srce in dušo....pa potem razni izdelki, ki so v trgovini...lepa ovojnica a gnila vsebina.....
#2
Nataša
0
Feb 27, 2014
Se strinjam s tvojimi mislimi, Ana. Čeprav je zelo težko se včasih vživeti v "nasprotno stran", bi se morali vsi vsaj truditi v tej smeri. Sama sem nestrpen človek, rada imam hitre spremembe in včasih tudi zelo hitro odreagiram. Se pa trudim čim večkrat zajeti sapo in se poskušati vživeti v kožo drugega. Ni enostavno! :)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-27 11:53:08 (Feb 27, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Prisrčne iz družinskega dnevnika 5
Šla sem na referendum
Ljubezen je izpolnitev postave
Oh jaz! :)
Nimam več časa za knjige
Na mostu
Ko bolečina seva
(Zares) videti
Dečki in deklice
Strah pred človekom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(88)
Tanka
(88)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
September 2017
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

ljubitelji vozila mazda 6 so si zagotovo prebrali članek o testu tega vozila, ki so ga opravili pri avto magazinu. v prvi vrsti so pohvalili lepo poudarjene linije tega vozila. kaj več pa si lahko preberete v članku, objavljenem na njihovi spletni strani. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

varilne žice, ki jih potrebujete za varjenje, lahko dobite na spletni strani podjetja metal mikulić d.o.o.! izberite si kvalitetno varilno žico, ki jo potrebujete!

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 12 €

krožna žaga, ki jo lahko dobite pri podjetju metal mikulič! poglejte si ponudbo za krožne žage na njihovi spletni strani! krožne žage so zelo primerne za tiste ljudi, ki doma izdelujejo izdelke iz lesa. pri podjetju metal mikulić pa lahko dobite različne krožne žage priznanih proizvajalcev kot je npr. hitachi!

Kategorija: Elektro stroji in orodja

Cena: 122 €

swatycomet metal mikulić je podjetje, ki proizvaja brusne in rezalne plošče. poleg tega pa je tudi eden izmed vodilnih proizvajalcev v evropi. vse njihove rezalne plošče pa dobite pri podjetju metal mikulić.

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 1 €

podjetje poravnava – odškodnina svojim strankam svetuje v primerih prometnih nesreč ali nesreč na delovnem mestu in jim zagotovi hitre in pravične odškodnine. če imate rudi vi pravico do odškodnine, potem jih kontaktirajte in z veseljem bodo uredili vse potrebno, da bodo vaše odškodnine čim hitreje izplačane.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

    pozdravljeni, bili ste utrujeni od zavrnitve s strani bank, ki jih imate dovolj zaradi svoje težave ne najdete nobenega rezultata. ponudba posojila med posamezniki od 5000 € do 500 000 €. pravzaprav sem teodoraandreea a smo struktura posameznikov v dejanju vodenja računa in pomagajte ljudem, ki vam nudimo posojila v razponu od 5000 do 300 000 € za obrestno mero v višini 2%. torej, če bi imeli projekt ali želite kupiti avto ali moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 25000 €

vas zanima posojilo, ki se giblje od 5.000 € do 2.000.000 € ?? posojilo za financiranje svojih potreb? svojih projektov? za prilagoditev dolgove do bank? ne obotavlja ga stopiti v stik z mano, ker imam kapital pomembno je, da sodelujete v pomoč katere koli osebe, ki potrebujejo posojila in z zmogljivostjo za povračilo mesečnih obrokov in za posojilni zakoni med zasebnikom moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 130000 €

pozdravljeni, gospod / gospa, ponudba posojila med posameznimi zelo resnimi in zelo hitrimi če želite urediti svoje življenje, potrebuješ denar, si zaljubljen, nimajo dostopa do bančnih kreditov, ali pa nimajo koristi od banke, kar potrebujete finančna sredstva za gradnjo, realen projekt nepremičnin, ustvarjati svoje lastno podjetje, gredo svoj posel, boste morali uresničiti želje in potrebe sredstev, slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov ali dolgov, smo skupina sodeluje in daje vsakomur koliko, in moje trajanje odplačevanja preiskuje. obrnite se mi z naslednjo pošto: moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 40000 €

    želite izkoristiti posojilo za prekinitev zastoja banke z zavrnitvijo vaših datotek aplikacij želite izkoristiti a kredit za izvedbo vaših projektov; dejavnosti; gradnja vaših hiš; najem hiše ali apartma; nakup hiše etc. credit - epargne - mutuelle ima precejšen kapital, ki lahko odobri: 5000 € ... 10000 € ... do 7.500.000 € za vse ljudi, ki so v bésoinu finančni ali posamezniki, ki želijo posojilo v kratkem času. to po stopnjah obrestna mera je med 2% glede na moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 10000 €

    pozdravljeni ste v iskanju prêt za bodisi povečati svoje dejavnosti, ali za realizacijo projekta, ali kupiti stanovanje, vendar na žalost banka zahteva, da pogoji, kjer so incapbles skrbi sem posameznik sem odobri posojil od 5000 € do 2.500.000 eur za vse ljudi, ki lahko spoštujejo svoje drugje, znaša obrestna mera 2% na leto. ali potrebujete denar iz drugih razlogov; ne oklevajte se obrnite na mene za več informacij. moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 20000 €

nudimo odkup in prodajo investicijskega zlata. pri nas lahko prodate zlato, srebo ter ostale plemenite kovine. preverite pestro ponudbo na edisongold.com

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

101.)  požrešni pusek jo

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj