Na drugi strani

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-02-27 ob 11:53:08
Večkrat se peljem z vlakom iz Ljubljane do Mosta na Soči in v drugo smer tudi. Vožnja traja dve uri in pol ali več, odvisno od zveze na Jesenicah, ko je potrebno prestopiti.
Ponavadi imam s seboj otroke in z njimi ponavadi hodim z ene strani vagona na drugo, da si "moževo" dolino, Baško grapo, čim bolj ogledamo, da sledimo Bači, da sledimo cesti, po kateri se dostikrat peljemo z avtom.
In vedno se vsedemo tako, da so najbolj znane hiše, zaselki na "naši" strani vlaka.
Potem pa enkrat, ko sem šla na vlak sama, sem s knjigo v roki sedla lepo k oknu, ne da bi sploh kaj mislila, kam sem sedla.
In ko je vlak speljal s postaje pri Mostu na Soči, je v mojo zamišljenost posegel krasen prizor: pogled na dolino Idrijce, peljali smo se nad cesto, ki pelje v smer proti Idriji ... in utrnilo se mi je, da nikoli ne gledam iz vlaka v to smer, čisto vedno sem na drugi strani - kajti druga stran gleda v smer proti naši hiši in seveda hišo od daleč pozdravljam.
Pomislila sem, koliko zamudim, ker sem vedno na drugi strani.
Pravzaprav sem vedno na prvi strani, zdaj sem pa na drugi.
V teh globokih mislih sem kar obtičala. Pomislila sem, kaj vse zamudim, če sem vedno le na eni strani. Koliko vsega ne vidim, ne opazim. Ne spoznam.
In kako lepo je tudi na drugi strani!
Mnogokrat je na obeh straneh lepo!
Tedaj sem opazila na svoji strani (torej na desni, kjer praviloma nikoli nisem) male konje - poniji! sem pomislila - a vlak je že bil mimo.
Dovolj sanjanja, sem si rekla, zdaj bom pa še kaj s fotoaparatom ujela!
Z bežečega vlaka sem lovila posnetke gozdov, hribov, sonca, sence ... Kakšni mogočni gozdovi so tam v pobočju Kojce in drugih bribov na levi strani Bače!

Pa še posnetki z drugega jutra, ko sem se vračala spet na Primorsko in sem sedela na tisti "prvi" strani, ja, to ponavadi "lovim", ko se bližam Mostu na Soči ali ko od tam odhajam:

Tukaj Bača priteče v Idrijco, ki se potem tam naprej, pri Mostu na Soči, zlije v Sočo.Misel, kako lepo je na drugi strani, je prerasla v razmišljanje, koliko lepega smo lahko deležni, če skušamo videti z več strani. Vidimo tako sončno in senčno plat.
Tudi matematiko ali kakšen nam neprijeten predmet morda vzljubimo, če ga uspemo videti tudi z druge strani.
Meni je postala zgodovina všeč skozi zgodbe, ki jih je profesorica v srednji šoli stresala vsako uro med nas. Prej mi je zgodovina pomenila le neke letnice in nesmiselne vojne in revolucije.
Hčerkina učiteljica je pri matematiki povedala marsikaj iz zgodovine matematike in nekaterim otrokom je sicer nepriljubljeno matematiko zelo približala.
Lažje smo prizanesljivi, ko slišimo kakšno težko zgodbo z več vidikov. Morda ne samo od najbolj vpletenih, temveč morda še od koga "z vrha" ...
Z distance.
Zanimivo je poskusiti videti s stališča politične levice, desnice.
S stališča vernih, nevernih.
Skušati najti tisto, kar nas ločuje - in kar nas povezuje. In graditi na tem, kar nas povezuje. Seveda pa ohranjati to, kar je nam sveto ...
Škoda je, če se branimo pogleda z druge strani. Oz. pogleda na drugo stran.
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
7
Ana Kos
0
Feb 28, 2014
Štulič!
Kljub svojemu imenu se ti ona vštuli! :D
Kajne, ponavadi imamo neka stalna mesta, večina nas je takih.
Ti veliko poznavalec muske - lepa je tudi ta! :-) Hvala!
#7
Ana Kos
0
Feb 28, 2014
Še nekaj:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802090973139188&set=p.802090973139188&type=1&theater;

Anka Klemenčič - Anka Klemenčič's Photos | Facebook

Anka Klemenčič posted this photo on 2014-02-28. 0 likes. 0 comments. 0 shares.
#6
štulič ;)
0
Feb 28, 2014
Si me asocirala na naše omizje, kjer sedimo pri kosilu, Oona, otroc'... in tašča ;) občasno in tast. Mater, kamor se izvoli prisedet.... :rem: sestre, brati inu sestrične z brati ... :)

Pa najina prostora, na terasi, kamor sedeva in z namenom, drugačnega gledišča, ona namerno zasede moj stol in sem nekaj časa izgubljen :/ potem me pa popelje; kot z vlakom, dr'gam....

http://youtu.be/2eNVTtXcPt0

The Smiths - There is a light that never goes out - YouTube

"There Is a Light That Never Goes Out" is a song by the British alternative rock group The Smiths, written by singer Mor
#5
Ana Kos
0
Feb 27, 2014
Anka, res, saj včasih gre za "ljubezen na prvi pogled" (v kateremkoli pomenu ...), včasih se izkaže, da je prva odločitev prava.
Marsikdaj pa kasneje vidimo, da to ni to ... včasih potem skuša opravičiti svojo slabo odločitev in potem še vztraja v njej ... Posebno hudo je, kadar se spušča v "razmerje", v "partnerstvo" potem, ko je videl samo eno plat tiste druge osebe ...
Btb
#4
Ana Kos
0
Feb 27, 2014
Nataša!
Včasih je res zelo težko videti drugače. Zdi se mi, da vsak lahko zaide v fanatizem, če stalno ne skuša videti tudi drugače.
Zase mislim, da je dobro, da sem tudi v "nekatoliškem" okolju - da se stalno soočam z Ljudmi - in ne predvsem kristjani.
Da stalno preverjam svoje odnose ... pa seveda sploh ne morem reči, da imam dobre odnose --- vseh vrst jih je ....
Najlažje je drugačnost sprejeti, če vstopimo v srce drugega ... v njegovo življenjsko zgodbo.
Tudi jaz včasih zajamem sapo, včasih godrnjam ...
Ne, ni enostavno ...
papa
#3
Anka Klemenčič
0
Feb 27, 2014
Ana, ob tem tvojem razmišljanju sem dobila to misel......v vsaki stvari je potrebno pogledati vse strani....že pri nas ljudeh, kako radi nekateri že po prvem pogledu popredalčkajo osebo, ki jo prvič vidijo, ne potrudijo se, da bi pogledali še "drugo" stran, v njegovo globino,....srce in dušo....pa potem razni izdelki, ki so v trgovini...lepa ovojnica a gnila vsebina.....
#2
Nataša
0
Feb 27, 2014
Se strinjam s tvojimi mislimi, Ana. Čeprav je zelo težko se včasih vživeti v "nasprotno stran", bi se morali vsi vsaj truditi v tej smeri. Sama sem nestrpen človek, rada imam hitre spremembe in včasih tudi zelo hitro odreagiram. Se pa trudim čim večkrat zajeti sapo in se poskušati vživeti v kožo drugega. Ni enostavno! :)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-27 11:53:08 (Feb 27, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Moj brat Janez - domači ga iščemo
Tisti, ki se ne spominjajo preteklosti ...
Dva očija
Kruh s travo
Za dobro voljo ena taka moška :)
Čarobni ključ, ki odpre vrata do modrosti
Katera čokolada je najbolj grenka?
Mama me je rodila, ko je bila suša :)
Pesem mami
Razlika med politikom in lopovom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(88)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Oglasi

vas zanima konopljina smola cena? potem vas vabimo, da si ogledate ponudbno na naši spletni strani. cbd smola ima veliko pozitivnih zdravilnih učinkov in je priporočljiva za raznorazne bolezni. https://be-hempy.si/izdelek/cbd-konopljina-smola/

Kategorija: Naravna kozmetika

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor spremljate zimske olimpijske igre in želite biti na tekočem z vsem dogajanjem potem vas vabimo, da si vse novice preberte na naši spletni strani: https://www.aktivni.si/zimske-olimpijske-igre-2018/

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor se želite odpeljati na kakšen krajši izlet po sloveniji si oglejte raznovrstne ponudbe v katerih so vključene tudi nočitve. https://1nadan.si/vse-ponudbe/izleti

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

nudimo dnevne, tedenske, vikend najeme tovornih kombijev ... smo prilagodljivi in cenovno zelo ugodni. vozila so redno vzdrževana, opremljena s slovensko in avstrijsko vinjeto. da bo vaš prevoz varen in hiter, je naše malo podjetje prava izbira. kontaktirajte nas.

Kategorija: Storitve

Cena: 45 €

7481.) mali škrat plenicetat

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

6821.) maček muri

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6564.)  stena 1 del  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

5645.) zakaj ?

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

5197.) živa hiša

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

2862.) spregledala ?

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

internet posao kojim mozete ostvariti dodatnu zaradu ,ali i finansijsku neovisnost!   http://zarada.mojinternetposao.com/darkokn/

Kategorija: Delo

Cena: 10 €

absolventka podiplomskega študija germanistike nudim inštrukcije za vse ravni izobraževanja. v ceno je vključena ena šolska ura poučevanja. za vse ostale informacije prosim kontaktirajte na glisic.misa@gmail.com ali 031/311-894.    

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj