Vpliv glasbe na živa bitja - smo ljudje kaj podobni rastlinam?

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-03-30 ob 21:41:45
Te dni sem se spomnila na Vivaldijevo Pomlad in potem sem poslušala razne tako ljube melodije in nekje ujela delček Vltave in ta mi je priklical lepe spomine na osnovno šolo in glasbo ... in potem sem kar poslušala Smetano in njegovo Vltavo in druge skladbe.

Ob delu v stanovanju sem potem poslušala razne melodije ... rada imam tišino in v njej le "naravne" zvoke, ptičke, ropot in razne glasove ljudi ... a včasih mi tako dobro dene glasba. Pred kratkim sva se z eno bližnjo pogovarjali o glasbi. Rekla je, kako trpi ob marsikakšni sodobni glasbi. Pa sem se spomnila na to, kako me je pred leti nagovorilo nekaj o glasbi in rastlinah, o povezanosti rastlin z glasbo!

Poznam le delčke knjige Skrivnostno življenje rastlin. Eden od teh delčkov se nanaša na to, kako se rastline odzivajo na glasbo. Kar je meni dalo zelo veliko misliti. In se mi zdi zelo prepričljivo!Recimo da pri glasbi ne gre samo za to, kar nam je všeč in kar nam ni ...
Prav tako kot tudi za uravnovešeno prehrano včasih ni dovolj (vedeti) samo to, kaj (kar) je komu všeč ...
Prav tako morda človek brez vsake izobrazbe težko realno oceni umetniška dela, knjige - s stališča umetnosti - pa slike, arhiterturne pojave, glasbena dela.
Ali se lahko vedno zanesemo le na svoj občutek? Ogromno govorimo o lastni vesti, o lastnem občutku, intuiciji ...
Pa so to res občutki, ki izhajajo iz zdravega jedra?
Ali se lahko vsak človek popolnoma zanese na svoj občutek?
Zasvojen človek recimo bo verjetno začutil mnogo občutkov, ki bodo zahtevali izpolnitev želje po tistem, kar njegovo telo ali duh ali oboje potrebuje ...

No, jaz sem se zavestno učila o glasbenem področju. No, ne znam veliko, nekaj pa.

Včasih učiteljice in vzgojiteljice ponujajo otrokom mešanico raznih glasbenih zvrsti, raje več sodobne glasbe kot klasične. Sploh je ponekod nekako veljalo, da se človek ob moderni glasbi sprosti. Ena od učiteljic je rekla, da se zdivja, znori - in tako sprosti ... Tako je tudi otroke v 3. ali 4. razredu na šolskem taboru (preživetje v naravi) peljala v disko ...
Jaz sem pa večkrat imela občutek, da morda človek divja, vendar da zdivja in umiri se pa ne. Vsaj ne globoko v sebi. Umiri se kvečjemu s stališča telesa - je utrujen in potem miruje. A nekako se mi zdi, da divja glasba ne prinese pravega miru v človeka, v njegovo srce.
Večkrat sem imela občutek, da se človek sprosti in spočije ob klasični glasbi, sploh velja za to "dober" Mozart, npr: Mala nočna glasba.

Po moje pri glasbi ne gre samo za to, ali nam (nekaj) paše ali ne, temveč za več. Prav tako kot nam morda paše ne vem katera pijača, pa v resnici v nobenem primeru ni zdrava! Kakšna druga pa je zdrava, ne glede na to, ali nam paše ali ne.
Torej po moje gre za veliko več kot samo za paše in ne paše.
Če gremo poslušat neko predavanje, pa nam ni všeč, se morda mirno izključimo in mislimo kaj svojega ... brez škode za kogarkoli. Tudi kaj drugega lahko mirno izključimo, če hočemo. Morda sicer pride kaj v podzavest (petje, recimo) - čeprav aktivno ne poslušamo.
Prav tako lahko pride v podzavest kaj slabega, čeprav aktivno ne poslušamo. Zelo zanimiva so spoznanja o(b) subliminalnih sporočilih (podtaknjenih, ki so nekako vrinjena v tisto, kar mislimo, da imamo ... kot bi nekdo podtaknil v hrano nekaj, česar ne pričakujemo v njej, recimo da bi bolniku s celiakijo vmešali v hrano malo navadne moke - z glutenom -, on tega ne bi vedel - njegov organizem bi pa burno odreagiral ... tako je mogoče kaj podtakniti v hrano - in subliminalna sporočila v glasbi so tudi taka ... podtaknjena.
Ampak recimo da je to druga tema, morda se kdaj posebej razpišem o tem. (In hkrati se lahko vprašamo tukaj o moči misli ... verjeti v nekaj ... zaupati ... Nam škoduje strupena hrana, nam škoduje "strupena" glasba, če verjamemo, da je dobra?)

No, in kaj iz knjige Skrivnostno življenje rastlin mi je tako dalo misliti, da sem si tisto verjetno zapomnila za zmeraj?
Tole: Naredili so poizkus s štirimi enakimi rastlinami, no, rastlinami iste vrste. Posadili so jih v enake posode z enako zemlje, jim omogočili enake razmere (hrana, voda, svetloba) ... le ena razlika je bila: vsaki rastlini so dali drugačne pogoje glede tišine oz. glasov ...
Tako je prva rastlina rasla ob aparatu, ki je stalno "izvajal" rock, druga rastlina je rasla ob klasiki, tretja je rasla ob jazzu, četrta pa v tišini oz. brez glasbe.
Zanimiva so bila opažanja: rastlini ob jazzu in v tišini sta podobno rasli, ni bilo čutiti razlike. Medtem ko pa sta preostali rastlini reagirali čisto ekstremno: Tista ob klasiki je rasla proti "proizvajalcu glasbe", stegnila se je okrog njega in ga ovila! In tista ob rocku je bežala stran od izvora glasbe, rasla je stran in - umrla ...

Kaj pa če smo mi vsaj malo podobni rastlinam?

Verjamem, da smo.
A mogoče znamo čutiti, kaj res čutimo?


Zelo zanimivo tukaj: Skrivnostno življenje rastlin

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
Ana Kos
0
Mar 31, 2014
Štulič, resnično si prisrčen! :)
Najbrž bi se res kakšen hud kaktusss v primernem okolju spreobrnil v zdravilno aloo vero! :-)
(Hm, teh aloj je veliko ... Sta bližnja žlahta aloa vera in aloa arborescens?)
#6
štulič ;)
0
Mar 31, 2014
Vsa glasba je dobra. Mislim, dobra za nekaj oz. nekoga.

Predvidevam, da bi Spominčica, če bi ji predvajali kakšno wagnerjevo klasiko, najraje pobegnila iz svojega teglčka in bi se kakšen, hud kaktusss , ob hendrixovem, milozvočnem naslavljanju angelom, spreobrnil vsaj, v Aloe Vero. ;)

http://youtu.be/aSmGGhEWMUM

#5
Ana Kos
1
Mar 31, 2014
Dajana, a res, to piše v koranu! Zagotovo vpliva na nas.
Moja mama je v hlevu, ko je molzla krave, ponavadi pela. Tako lepo je pela moja mama ...
Moj mož se je včasih hecal, da naše krave sploh ne bi dale mleka - brez petja nabožnih pesmi ... ;)

Poslušam tvojo "zdravilno glasbo" ... sedemminutno sedmo simfonijo ... ;)
Hvala zanjo!
#4
Dajana Babič
0
Mar 31, 2014
Ana, v koranu piše, da glasba spreminja stanje zavesti. Ponekod niso dovoljene vse vrste glasbe... Kako je rock spremenil cele generacije? Elvis je postal glasbenik, ki ga je poznal skoraj vsakdo na Zemlji, ker je bila takrat televizija.

A se spomniš Beethovnove sedme, ki je zdravilna... evo jo:

http://www.publishwall.si/dajana.babič/post/98989/ludwig-van-beethoven-simfonija-št-7-simfonija-ki-zdravi-

Ludwig van Beethoven ~ Simfonija št. 7 - simfonija, ki zdravi :)

Ne samo, da je to prekrasna muzika (beseda muzika izhaja iz muza), tudi zdravilna je. Bashar svetuje, da ležete na poste
#3
Ana Kos
0
Mar 31, 2014
VinKos, tudi jaz sem gotova, da je še kako vse povezano ... Tudi telo je hvaležno za drobno gesto prijaznosti in prav tako čuti droben trn ...
Na nek način smo tudi mi kot človeštvo eno telo, en organizem, trpimo drug z drugim in drug zaradi drugega ... in prav tako smo srečni drug z drugim in zaradi drugega.
Če nekaj delamo dobro sebi, delamo tudi drugim ... in obratno.
Če gre za tisto plemenito dobro ... in ne za to, da si nekdo nagrebe kup denarja, drugih pa ne vidi ...

Skripka - ta izraz mi je zelo všeč!
In tako lepa je pravljica o nastanku violine!
#2
Vin Kos
0
Mar 30, 2014
Prav vsak izmed nas neprestano muzicira, občuje z vsemi muzami . . . Ne zavedamo se, kako vplivamo eden na drugega, na okolico, na ves kozmos - kakorkoli homeopatsko, vsi smo so-stvarniki. V obdobju učenja pogosto kakofonični, zanimivo, da je ruska beseda za violino "skripka", v rokah še-ne-mojstra namreč škriplje . . .
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-30 21:41:45 (Mar 30, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj