Verdreng - nekdaj vas kočevskih Nemcev, potem pa ...

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-04-24 ob 13:20:33
Pred kratkim smo se pogovarjali o taboriščih, od nekoga družina je bila na Rabu, nekdo je pripovedoval o Dachau, jaz sem lani "obiskala" Auschwitz ... Ob vseh takih pogovorih se pogosto spomnim na izjavo ene taboriščice iz Verdrenga - češ, da je bilo tam huje kot v Auschwitzu, kjer je bila med vojno ...
Verdreng je bilo povojno taborišče na Kočevskem ...
Taborišče za politične zapornice.Verdreng (Podlesje - številka 1 na zemljevidu).


V Verdrengu, govor gospe Drobnič, fotografije izpred nekaj letVerdreng kot dom kočevskih Nemcev
Verdreng je bila pred vojno vas s 24 poslopji, naseljena s kočevskimi Nemci, ki so tja prišli že v 14. stoletju.
Po vojni (1949)  je vasica postala žensko taborišče za politične zapornice. V taborišču, ki je bilo ustanovljeno leta 1949 s strani notranjega ministra LRS Borisa Kraigherja, je kazen za prekrške ''kršenja javnega reda in miru'' prestajalo 800 slovenskih zapornic. Šlo je predvsem za ženske, katerim je oblast očitala politično nepokorščino. Pogosto je šlo za politični interes oblasti (nepravi po politični plati) ter za premoženjsko oškodovanje (premožnim so pač pobrali imetje - interes države - pa so že našli "krivdo" na dotedanjem lastniku).
Tako je ena od zapornic Lidija Drobnič povedala, da je bila obtožena, da dijake odvrača od udarniškega dela. Tedaj je bila sama še dijakinja. Bila je v skupini mladih, ki so res delali v smer osamosvajanja Slovenije.
V Verdreng so ženske vozili postopoma. Ko je eno dekle, Mila Jakopičeva, prišla tja, ni mogla razumeti, da je njena teta, ki je bila aretirana dva tedna prej, v tem času osivela in gleda samo v tla in ji na pozdrav niti ne odgovori ... Vprašala se je, če je vse v redu z njo. A je kmalu zvedela, zakaj ni bilo nobenega kontakta! Prepovedano je bilo govoriti!
800 žensk je živelo skupaj v majhni vasici nekaj mesecev, toda niso smele govoriti!
Od junija, julija 1949 pa do pozne jeseni istega leta so bile v isti poletni oblekci, nikoli se niso mogle preobleči, niti spodnjega perila ne.
Za kazen so jih postrigli, nekatere pa so morale iti stat v bunker v vodo do kolen ... in tam stati dva, celo tri dni.
Po njih so skakale podgane (mislim, da so eno hišo poimenovale "podganji grad"), zeblo jih je, okrog so slišale tudi volkove.
Pa delo? Bile so namreč v delovnem taborišču. Nosile so težke kamne, včasih samo tja in nazaj. Na roke drobile kamne v pesek, tolkle s kamni po kamnih (kamena doba?).
Predavateljica je povedala, da pravzaprav pretresa dejstvo, da se nobeni ni "utrgalo" in da nobena ni tam umrla ...
Ko so odhajale od tam (naša sogovornica je bila potem še v zaporu na škofjeloškem gradu) oz. ko so jih spustili "na svobodo", so morale podpisati, da nikoli nikjer ne bodo govorile o tem, kar so (tam) doživele.
Tako da mnoge niso upale o tem govoriti, vsaj še dolgo ne ...
Ena od taboriščnic, ki je bila med 2. svet. vojno zaprta v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu, l. 1949 pa v Verdrengu, Logarjeva, pravi, da je bilo v Verdrengu huje kot v Auschwitzu ...
Zdaj se enkrat letno, septembra, dobivajo (jaz sem bila dvakrat zraven) na spominski slovesnosti na mestu tega taborišča, vas kočevskih Nemcev pa je bolj ali manj v razvalinah. A na srečo se življenje tam počasi obuja ...


Delčki od tu:
- Komunistična oblast je s prisilnim delom in kazenskimi delovnimi taborišči, brutalno zatirala drugače misleče in vladala s pomočjo strahu. Med ljudmi je bilo znano dejstvo, da se oblasti nisi smel zameriti in da so že za nedolžno šalo marsikoga zaprli za več let. Oblast je obstoj delovnih taborišč utemeljevala s potrebo po prevzgoji obsojencev. V poročilu Uprave za izvrševanje kazni za leto 1949 piše: Dela kot vzgojnega sredstva, smo se posluževali z namenom, da v obsojencih vzbudimo pravilen odnos do dela in jih istočasno v političnem pogledu tudi prevzgojimo, saj je bilo fizično delo tesno povezano s politično prevzgojo in to zlasti s pomočjo predavanj, s katerimi smo obsojencem prikazovali važnost produkcije za dosego petletnega plana in socializma, ter pomen socialistične družbene ureditve za človeka.
Poročilo Uprave za izvrševanje kazni z dne 15. junija 1950 navaja, da so kot sredstvo prevzgoje uporabljali naslednje tri vrste dela: prvič, fizično delo, drugič, učno- vzgojno delo in tretjič, kulturno- prosvetno delo. Omenjeno poročilo poudarja, da so vse te tri oblike dela kot prevzgojno sredstvo, " med seboj trdno povezane, kar je nujno potrebno zato, ker hočemo obsojencem privzgojiti pravilen, to je socialističen odnos do dela.
Obsojencem je nujno, vzporedno z delom, prikazovati prednost socialistične družbene ureditve. " Molk o življenju za žico je bil ob izpustu, največkrat pogojnem, zapovedan, pa nikjer zapisan. Z grožnjami so tirani dosegli namen - prisilno delo ni postalo del javne govorice, kvečjemu zamolklega šepetanja in ustrahovanja množic.
/.../ želja po govorjenju je zelo naravna, zelo univerzalna. To željo, da pripovedujemo o sebi in o tem, kaj smo prestali, imamo vsi. /.../ In zdaj, če so povedali, kje so bili, kaj so počeli, so kršili to zapoved. Če tega niso naredili, so se postavili še v težjo situacijo, kajti niso mogli izpolniti te svoje želje.
O tem, kaj pa so doživljali obsojenci v teh taboriščih, pa seveda v dokumentih ministrstva za notranje zadeve, nimamo podatkov. /.../ Ta pričevanja so se začela zbirati šele, ko je bil sprejet zakon o popravi krivic, leta 1996, so dobili prvič ti ljudje možnost tudi spregovoriti o tej stvari.
Pričanji:
- Bom najprej povedala, Verdreng je bil pa najhujše taborišče.
- Tam je bila voda noter in smo bili tam, v tistem bunkerju, brez hrane tri dni. Ampak tista noč se ne da pozabit, nikoli je ne bom pozabila, skoz si mislil, kdaj bodo za tabo prišli, da te bodo ostrigli in smo tam not tako jokale in molile celo noč. Še Prennerjeva, ki je bila taka močna ženska, jo je zlomilo.

Še nekaj prizorov iz Verdrenga (september 2010):
Jugoslavija se je l. 1948 "pogumno odcepila od Stalina" (tako smo se tudi učili v šoli, vsaj še dolga desetletja po l. 1948), toda - je grenko pripomnila predavateljica: "Včasih so učenci hujši od učitelja ..." Marsikaj (politični nadzor in teror, omejevanje verske svobode ...) se je v naši tedanji državi ("ljudski republiki") postopoma še močno stopnjevalo ... Koliko zgodb nam govori o tem.- Sorodno:
Skriti spomin

- O Verdrengu še:
Dokumentarci: Osvobojeni gradimo: Prisilno, poboljševalno
O cerkvi - Predavateljica je omenila govorice, češ da je bila cerkev zrušena že prej, med vojno ... toda ko je bilo taborišče l. 49, so imeli v cerkvi vendar kuhinjo!
Zgodba iz Verderenga: Vrnite mi nasmeh

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
Ana Kos
0
Apr 24, 2014
Marjan,
bi hotel ti zaupati, katera beseda je bila tista, ki te je označila v 4. razredu?

Oh, veš, meni je grenko ob vsebini pisma Vstajniške veteranske zveze Slovenije Mussomeliju ob odkritju spominske plošče na usa veleposlaništvu.

Pišejo, da je bila sprava že zdavnaj ... že takoj po vojni ... s strani zmagovalcev ...
Kakšne priredbe. :(

Kaže, da papir res vse prenese ... splet pa še več.
#6
Ana Kos
0
Apr 24, 2014
VinKos,
pred kratkim sem prebrala knjigo Dan, daljši od življenja.
Zgodba iz Sovjetske zveze.
Ja, če se o zadevah molči, potem jih za ene ni.
Ampak kolikor vem, je tudi tisti del ledene gore, ki je pod gladino, zelo pomemben ...
Če skrivamo tisto pod površjem, se agonija le nadaljuje.
"Resnica vas bo osvobodila."
"Jaz sem pot, resnica in življenje."
#5
Ana Kos
0
Apr 24, 2014
Rak,
čisto mogoče, da tudi jaz ne bi vedela nič, če ne bi osebno poznala gospe Lidije Drobnič in še nekaterih tedanjih taboriščnic.
Vsako leto septembra imajo spominsko mašo v Verdrengu.
Tako je, ker so razne stvari skrivane ... prikrivane. In/ali pa omalovaževane. Žal. :(
#4
marjan
0
Apr 24, 2014
Toliko o besedah, ki jih redno poslušamo"V jugoslaviji je bilo lepo, vsi smo bili enaki". Nekaj teh stvari sem poznal, saj nisem bil enak, neenakost sem dobro občutil v 4 razredu osnovne šole zaradi ENE SAME BESEDE. Ne le jaz temveč tudi moji starši. In v posmeh ti pred dnevi ponovno postavijo napis na Sabotinu
#3
VinKos
0
Apr 24, 2014
"Socializem s človeškim obrazom" . . .
Ob zapovedanem molku je bilo marsikaj lahko prikazovano lepše.
#2
Rak stari
0
Apr 24, 2014
Še ena plat polpretekle zgodovine, o kateri doslej res nisem vedel prav nič. Pogumno Ana, ni kaj!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-04-24 13:20:33 (Apr 24, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj