Katera čokolada je najbolj grenka?

Objavil/a Ana Kos, dne 2017-12-17 ob 20:50:26

Želim si, da otroci spoznajo svetega Miklavža "globinsko", v pomenu, da je lahko "sveti Miklavž" vsak, prav vsak od nas. Tudi vsak otrok. Želim si, da "spoznanje", kako je pravzaprav z marsičim okrog praznovanja, miklavževanja, ne prizadene prav nikogar. Mislim, da je lahko hudo, če otrok verjame samo v natančno to predstavo svetega Miklavža, ki so mu jo v nežnih letih posadili v srce, potem pa pride "spoznanje".

Ampak sveti Miklavž je resničen in hkrati je lahko oblečen.

Tako približno sem odgovorila na vprašanje svoje učenke, ki je drezala z vprašanjem, če je resničen ali je pa le oblečen.

Povedala sem, da se vsak od nas lahko obleče v drugega, tako se tudi za pusta marsikdo ... in tudi v Miklavža se lahko oblečemo ljudje. Pa vendar je sveti Miklavž resničen in hkrati ta dobri človek živi v vsakem od nas, če skušamo delati dobre stvari, dajati drugim in se s svojim darom ne hvaliti.

No, ob tem, ko včasih otroci na koncu ure kaj delijo (največkrat sladkarije) in jih jaz usmerjam, da morajo deliti vsem otrokom in tudi staršem oz. tistim, ki pridejo ponje, mnogokrat starši rečejo: "Kar naj otroci pojedo!" Meni se pa zdi, da se včasih otroci tako navadijo na to, da imajo vedno oni prednost, da so oni središče vsega, da je včasih to otrokom preveč samoumevno. In to jih ne uči misliti na druge, biti pozoren do drugih.

Zato sem letos spet sklenila (kot že kdaj), da otroke usmerim v to, da oni nekaj dajo staršem in to skrivaj. Imajo skrivnost, dobro skrivnost. Jih skrivaj presenetijo.

Pripravim majhne čokoladice in otrokom povem, da je meni Miklavž naročil, da naj oni presenetijo starše. Za vsakega je ena čokoladica. Čokoladice so različne in oni izbirajo. Ne smejo izbirati zase, pač pa z mislijo na starše; izberejo naj tako čokoladiko, ki bo staršem všeč - in ne njim, otrokom.

O, kako mi pobožajo srce takele besede: "Ana, kakšna je ta? Kaj je v njej? ... Katera je najbolj grenka? ... Moja mami ima rada grenko."

Nasmehnem se ob temle plahem vprašanju: "A bo smela mami deliti? ..." Itak da bo smela! :)

"Samo ne pozabite, saj veste, da Miklavž ne sme pozabiti! Kako bi bili vi žalostni, če bi Miklavž pozabil!"

Potem čokoladke skrijejo in ko pridejo starši, so tako skrivnostni! :)

Naslednjič jih vprašam, če je presenečenje uspelo.

Pripovedujejo o tem, kako so bili Miklavži. Nekdo pove, da je dal darilce v nogavico :)

Oja, eden je tudi pozabil. Ampak saj kakšna lepa skrivnost lahko malo počaka. :)

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/89978/miklavzevski-utrinki

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90025/pismo-miklavzu

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90199/sveti-miklavz-z-zamudo

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90008/mali-in-sv-miklavz

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90040/najboljse-miklavzevo-darilo

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90037/sveti-miklavz-kot-ljudska-poboznost-in-izrocilo

(Sveti) Miklavž kot ljudska pobožnost in izročilo

Naši otroci so napisali pismo, že veliko let na isti list napiše vsak svoj delček. Mali je zaskrbljeno spraševal, kje je pismo. Kaj če se je izgubilo! Jaz sem zatrjevala, da se zagotovo ni! Mali je napisal tudi za svojo mamo, naj ji prinese eno rožico in posladek (le od kje njemu ta beseda?) in našemu psu da naj prinese kost. No, jaz sem pa začela razmišljati, kako neki se je pravzaprav zgodil "sv. Miklavž", kaj in kako se je dogajalo, da je spoštovanje tega svetnika v času njegovega življenja in kasneje preraslo v pravo ljudsko pobožnost s tako močnim in obsežnim izročilom. Pa sem spet vzela v roke Praznično leto Slovencev (avtor je Niko Kuret) in v drugi knjigi poiskala sv. Miklavža.

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
9
Ana Kos
0
Mar 24, 2018
Marta <3
#9
pa-te-tič-ni
0
Jan 03, 2018

Lep začetek daljših dni! Blizu smo že Trem modrim, a
še vedno se lahko vsem zaželi, da bi pozorni bili - do
vseh, ki imajo noge na tleh in srca na dlaneh, pa
tudi do (še) krčevitih, da bi ne dočakali svoje
starosti udov zvitih od trde nesproščenosti!
#8
Marta
3
Dec 24, 2017
O, Ana, hvala. Jaz pa kar sem tvoja učenka. Čisto tiho vstopim v tvoj blog in berem in podarjam naprej. Včasih originalno, včasih malo predelano. Se mi zdi dobro, da si delimo to kar delamo in doživljamo. Kar smo prejeli kot dar. Da tega ne zakopljemo. Tako se bogatimo, vzgajamo in osrečujemo druge in sebe. Blagoslovljene božične praznike in leto 2018.
#7
Ana Kos
0
Dec 22, 2017

milesgloriosus ... kaj pa vem, če je tisto najtežje ...
#6
milesgloriosus
0
Dec 21, 2017
"skušamo delati dobre stvari, dajati drugim
in se s svojim darom ne hvaliti."
To zadnje je gotovo najtežje.
#5
Ana Kos
0
Dec 21, 2017
Marta, kako zelo lepo sporočilo zgodbe, ki jo omenjaš! Hvala ti! <3

Bi bila jaz včasih vsaj malo tvoja učenka :) <3
#4
Marta
1
Dec 18, 2017
Meni je tudi lep zaključek zgodbe Anica in velika skrivnost, ki jo je napisala Desa Muck. Anica se sprašuje, zakaj nekaterim Božiček prinese veliko daril, drugim pa malo ali pa nič. Sprašuje odrasle in nihče ji ne zna odgovoriti. Razmišlja in najde odgovor. To je zato, da tisti, ki dobi več, deli s tistim, ki dobi malo.
Ana, želim ti, da bi vetrček odpihnil utrujenost in pustil na svojem mestu osnutke.
#3
Ana Kos
0
Dec 17, 2017
Marta, o, tako teče čas in jaz sem ponavadi tako zmatrana! Imam pa morje naslovov, osnutkov ... ampak vetrček jih potem kar odpihne!
Ko bi lahko pisala kje spotoma, pa bi :)
Pa ne gre ... <3
Že mora tako biti :)

Kajne, kako lepo je, ko včasih tako otipljivo začutimo čisto ljubezen! <3
#2
Marta
2
Dec 17, 2017
O, Ana, kako lepo te je brati. Sem te pogrešala. Tudi v našem razredu smo Miklavževi pomočniki. In je lepo.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2017-12-17 20:50:26 (Dec 17, 2017)
Starejša objava Novejša objava
(Sveti) Miklavž kot ljudska pobožnost in izročilo

Naši otroci so napisali pismo, že veliko let na isti list napiše vsak svoj delček. Mali je zaskrbljeno spraševal, kje je pismo. Kaj če se je izgubilo! Jaz sem zatrjevala, da se zagotovo ni! Mali je napisal tudi za svojo mamo, naj ji prinese eno rožico in posladek (le od kje njemu ta beseda?) in našemu psu da naj prinese kost. No, jaz sem pa začela razmišljati, kako neki se je pravzaprav zgodil "sv. Miklavž", kaj in kako se je dogajalo, da je spoštovanje tega svetnika v času njegovega življenja in kasneje preraslo v pravo ljudsko pobožnost s tako močnim in obsežnim izročilom. Pa sem spet vzela v roke Praznično leto Slovencev (avtor je Niko Kuret) in v drugi knjigi poiskala sv. Miklavža.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

kupiti nakladalno klančino ausbau-whlr od proizvajalca. nakladalna klančina ausbau-whlr se uporabi ob dvigovanju prikolice do zahtevane višine (na primer, višina skladiščnih nakladalnih vrat). največja višina dviga ke do 300 mm, največja nosilnost je 20.000 kg za par. se dobavi v paru. lahko je opremljena s sponko za pritrditev na tla ali z utori za prevoz z viličarjem. je prekrita z barvo (standardna barva rdeča), preprečuje korozijo. id: z4t71f več o izdelku nakladalna klančina ausbau-whlr na naši spletni strain si6.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 662 €

močna stacionarna rampa za kombi ausbau-vr. skladiščna rampa omogoči dostop do tal kombija od ravni skladiščne nakladalne cone. izdelujemo modeli z nosilnostjo od 5 do 8 ton in več. stacionarna rampa je razvita za tovorjenje kombijev na standardnih sodobnih skladiščih. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. id: z4t71f več o izdelku stacionarna rampa za kombi ausbau-vr je na naši spletni strani. si5.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 6850 €

odlična navozna rampa ausbau-dg (vrsta “skladišče – tla”) od prizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo od 3 do 10 ton in več. navozna rampa za optimizacijo postopka tovorjenja v skladišču. rampa za nalaganje v celoti izdelana iz jekla, širina vozne površine od 1,5 do 2 m in več. navozna rampa po potrebi se lahko premesti na območju skladišče ali ven. ploščad lahko deluje ob vsakem vremenu, zaradi rešetkaste površine. id: z4t71f več o navozni rampi na naši spletni strani. si4.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 3750 €

nakladalne ploščadi ausbau-plt. se ukvarjamo z izdelavo nakladalnih ploščadi za logistična skladišča. proizvajamo modeli z nosilnostjo od 3 do 12 t in več na zahtevo uporabnika. standardna višina nakladalne ploščadi je 1.200 mm. po potrebi ploščad se lahko pritrdi s sidri. za večjo dinamično stabilnost ima dvojni nosilci pod vsako oporno nogo. id: z4t71f več o izdelku nakladalne ploščadi ausbau-plt na naši spletni strani. si2.av-exim.com  

Kategorija: Dvižna ploščad

Cena: 3800 €

hidravlične nakladalne ploščadi ausbau-dl. od proizvajalca. hidravlične nakladalne ploščadi je hidravlična naprava, ki sestoji iz temelja (okvir), ploščadi in vrtljivega mostička. standardni model zagotavlja dinamično nosilnost 6 ton in statično 10 ton. ploščad je izdelana iz valovite pločevine 5/7 mm. največja dolžina ploščadi je 2.500 mm, širina pa 2.000 mm. hidravlična nakladalna ploščad zmanjšuje uporabo ročnega dela in privarčuje čas tovorjenja. id: z4t71f več informacij lahko poiščete na naši spletni strani. si3.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 1999 €

v kolikor ste športni navdušenec in igrate športne stave, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran betsonhand, kjer so vam na voljo največje spletne stavnice na svetu, kot so bet 365, bet at home in william hill. možnost igranja tudi v sloveniji. več: https://www.betsonhand.com/sl/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj