Če me zebe, pa zakurim! :)

Objavil/a Ana Kos, dne 2016-07-13 ob 09:39:02

Pravijo, da je vroče. Meni je dobro! Krasno! Rada imam, da mi je vroče! Tako se vsaj kdaj pregrejejo moje premrle kosti! Zadnja dva dni sem lahko šla spat brez dodatno ogrnjenih ram! Živela vročina!

No, in kaže, da ni dovolj vročine od sonca, jaz še kurim!

Moje uboge pušpanove grme je napadla vešča in v pušpanu je polno gosenic. No, zdaj diagnozo imam in zdravim kirurško. : ) Ogledujem si vejo za vejo, listek za listkom in odstranjujem vse nezaželeno. Uboge gosenice, ampak ... pušpani so moja izbira in ne gosenice.

Pred leti, ko smo začeli urejati vrt, smo začeli nasajati živo mejo. Neke vrste ograja je bila zaželena, potrebna. Ampak kakšna? Pozimi je hudo mrzlo tukaj; pravijo, da je spodaj v vasi veliko topleje kot tukaj, kjer smo malo višje, vetrovi, ki pripihajo iz vseh treh dolin (Baške, Idrijske in Soške), zelo brijejo tukaj čez in zato, da bi vrt pozimi utrpel manj škode, smo začeli zasajati živo mejo, grmičke, take in drugačne. Ti grmiči prestrežejo del vetrov (brala sem o tem v knjigah o vrtnarjenju), naredijo mehak prehod ... drugače, kot če bi bila kamnita ali zidana ograja ali če je sploh ni. Počasi sem videla, kako dobro dene ta vedno gostejša živa meja tudi poleti, saj vrt rahlo varuje tudi pred izsušitvijo. Naš vrt sicer ni razvajen z zalivanjem; ker smo redko tu, ga tudi ko sem tukaj več dni, ne zalivam vsak dan - upoštevam pa razne "ljudske modrosti".

Kar nekaj let je trajalo, da so se ti grmi razbohotili. V nekatere smo skoraj dobesedno dihali, da so prezimili ali preživeli sušo! In so. Nekateri so več let ostajali čisto majhni, ponekod je zemlja pač čisto "tanka" (čeprav jaz "delam zemljo") in poleti je in celo pozimi zna biti presuho. Pa vendar - v kakšnih 12 ali 15 letih je meja taka, kot je meni všeč, živa, živahna, razgibana, v njej je kaj za pojest, kaj cveti, kaj diši ...

No, res se pa v tej živi meji skrivajo tudi polži ... in ja, žal, zdaj vem, da so pušpanovi grmi bolni od gosenic pušpanove vešče.

No, in zdaj intenzivno urejam grme, predvsem pušpanove. Roke imam ožuljene od škarij. Ugotovila sem, da so zapredki gosenic tudi na cipresah in na španskem bezgu. Ja, saj prvo gosenico sem pač opazila na janežu! Veščo pa na figi.

Tako sem začela krepko prečiščevati vse to, vso mojo ljubo goščavo! Nekaj je šlo s škarjami, potem sem poiskala žago, nekatere veje so res debele. Po moje že vse od otroštva nisem toliko žagala kot danes.

No, in "da me ne zebe", napadene vejice pokurim ... 

Zame je vroče poletje nekaj dobrega! Po celem dnevu ukvarjanja z vrtom pa spat pod zvezde! Ni lepše spalnice kot je ta pod nebom! Tako mogočna in prostrana je!

Pripis:

Tole sem napisala včeraj zvečer.

Zvečer sem še izdatno zalivala opustele grme, da si bodo lažje opomogli. Pa še kompost jim bom dodala. - Naaa, in potem se je začelo bliskati in grmeti. In jaz sem vseeno šla spat pod milo nebo in trmasto vztrajala v tej svoji prostrani "spalnici", se pokrila napol čez oči, da bi me manj motil nebesni "light show" - res, daleč od tega, kar mi sicer nudi noč pod milim nebom - zvezde, mir, tišino, ubranost z naravo, šum reke tam spodaj ... Dež ja, ampak blisk in grom, to mi pa ni najbolj pri srcu ... In ker se je zelo bliskalo, sem se slednjič obrnila k zidu hiše ... A ni kaj, potem se je pošteno vsulo z neba, debele kaplje so začele suti po meni in - kaj češ - hitro sem se skobacala pokonci in znosila "svojo posteljo" noter.

In ker nisem mogla meditirati pod milim nebom, sem vzela v roke Služkinje (dobra knjiga!!), pa je zmanjkalo elektrike. No, tudi tako je bilo vse lepo in prav.

No, zdaj pa nadaljevat z delom ...

A bo kaj vroče danes? :)

Če bo zeblo, bom pa kurila :)

Zdaj pa vem, katera zgaga uničuje moj pušpan - pušpanova vešča!

Ja, zdaj vem. Pušpanova vešča je to.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
29
Ana Kos
0
Jul 13, 2017
Žal mojega pušpana ni več. Morala bi stalno bdeti nad grmi, pa nisem ... Kar nekaj časa nisem "porajtala", da tiste "pajčevine" ne pomenijo pajkov, pač pa zapredke gosenic ... :(
Upam, da ne bodo kakšna "zgaga" napadla še drugih grmov ...
#29
Ana Kos
0
Jul 27, 2016
Sponko!
Hvala ti!
Te fotografije so grozljive. Oz. prizori na njih.
A kot pravijo, so si grmi spet sami opomogli!
Žal pri pušpanu ni tako. Pušpani si sami ne opomorejo. Upam na naše, da sem jih rešila oz. jih rešujem vsakič, ko sem "tam". Ampak brez kemikalij, teh pa res nočem.

http://www.zurnal24.si/poglejte-kaj-se-je-zgodilo-s-temi-drevesi-trdoleskov-zapredkar-clanek-274893

Poglejte kaj se je zgodilo s temi drevesi - zurnal24

Maja smo pisali o skeletiranem grmovju in drevesih obdanih s pajčevino. Poglejte, kako hitro so si drevesa opomogla.
#28
Sponko
0
Jul 27, 2016
*Ana.
Poizkusi še takole :-))

GOOGLE:
Poglejte kaj se je zgodilo s temi drevesi
#27
Ana Kos
0
Jul 26, 2016
Sponko, pravijo mi, da "ta stran ne obstaja" ;)

Sem pa pred kratkim šla pšregledovat svoje grme in našla tudi kakšen zapredek, nisme pa občutila kot kakšno nevarnost, niti nisem prepoznavala kot trdoleskov zapredkar ...
#26
Sponko
0
Jul 25, 2016
www.zurnal24.si/poglejte-kaj-se-je-zgodilo
#25
Sponko
0
Jul 25, 2016
Narava ima vedno rešitev:-)

www.zurnal24.si/poglejte-kaj-se-je-zgodilo-s-temi-drevesi-trdoleskov-zapredkar-clan
#24
Ana Kos
0
Jul 15, 2016
Sponko, ga že imam, "veselje" :) ;)

Moj mož pa - tukaj sem sama - misli, da sem osamljena :P Pa je miljon gosenic z menoj ;) Pa še polži lezejo za menoj in kradejo "mojo" hrano :)
#23
Sponko
0
Jul 15, 2016
*Ana.
Gosenice imajo tak razvojni ciklus, da boš imela z njimi še veliko veselja.
#22
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Čist zares, plastičen pušpan :(
Aja, pa plastična travca ... joj, pa plastične rožice v vazah ... joj ... raje nič kot plastičen grm ...
#21
Rado K.
0
Jul 14, 2016
Plastična kopija pušpana!
#20
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Rado, kako, z umetnimi?? Kaj to pomeni? Najbrž želiš reči, da z drugimi vrstami grmičkov?
Jaz sem se za pušpan zagrela, ker je zimzelen - da pozimi bolj ščiti vrt ... imam pa v živi meji še nekaj drugačnih grmičkov, z raznoraznimi pisanimi listki ... ej, meni je tako všeč pisanost, razgibanost!! Vsak grm posebej je tako lep! (Zame pač :) )
Sa z umetnimi nisi mislil na plastične? ;)
#19
Rado K.
0
Jul 14, 2016
Kolikor vem so gosenice po vsej Sloveniji zradirale ves pušpan. Na nekaterih vrtovih, sem videl na svoje oči, so ga nadomestili z umetnimi grmički.
#18
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Rado, 13, tako je, tako v življenju dostikrat tehtamo, kaj je manjše zlo ...
Sicer ne gre samo za pušpan, pač pa, če bi vse grme pojedle, ali bi se tam ustavile ali ne ...! Dejstvo je, da sem jih našla tudi v cipresi pa v španskem bezgu in še v drugih bližnjih rastlinah. Torej, če bi pušpana zmanjkalo, bi morda požrle še marsikaj drugega ... in ne bi se omejile na moj vrt, pač pa bi šle naprej ... k sosedom ... osebno odgovorna sem, da ne delam škode sosedom. (Ni pa nobenega sosedovega pušpana v bližini.)
Ali pa naj pustim, da se v naravi vse samo ureja? ;) Kajne, ne je odgovor, na mojem mini prostorčku vplivam jaz na to, kaj bo raslo. In pustim praktično vse, kar ne ovira rasti temu, kar želim jaz, da zraste. Tako da gosecih sploh ne bi uničevala, če ne bi bile tako požrešne.
#17
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Sponko, evo jih, kapice, mokre kapice:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/109063/v-dezevnem-vrtu
#16
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Sponko, hvala za slikco! A taka da je škofovska kapa? :P
Rozika ali oblika? ;)
(Po obliki spominja nekoliko na tako črno "baretko, ki so jo včasih nosili duhovniki, ampak bila je črna.)
Sem šla zdajle preverit trdolesko, ja, nekaj listov je zavihanih in v njih zapredki. Mislim, da zaenkrat ni čez mero. Pa ptičkov je tudi polno. Ne bom rušila naravnega ravnovesja, če je bo veliko čez mero. : Bom pa zaradi tvojega opozorila malo bolj pozorna an to. Pri pušpanu ne bi šlo tako daleč, kot je, če bi pomislila, da tiste pajčevine, ki sem jih videla, niso navadne pajčevine ... :( Bi prej ukrepala.

Vidiš, tole je pa škofovska palica:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/108003/lucnik-verbascum-thapsiforme-ali-papezeva-sveca-ali-skofova-palica
#15
Ana Kos
0
Jul 14, 2016
Dajana, 11, o, kako lepo je to!! Vidiš, v takem spati ... hehe :)

Nisem prepričana, ampak večkrat se mi zdi, da ima sosed kmet, ki ima veliko krav, med molžo a- ali pa morda pri delu v hlevu - glasbo! Ravno en toliko daleč je, da samo včasih malo zavalovi k nam, če sem v določenem delu vrta. Pa pomislim, da krave poslušajo!!
In ima/jo lepo glasbo!
Spominja me na mojo mamo, ki je vedno, ko je molzla krave, pela! Pela je v glavnem samo Marijine pesmi! Moj mož je včasih rekel, da krave ne bi dale mleka, če jim ne bi mama pela! <3 To je eden tistih lepi spominov na mojo mamo!

Pa da poiščem eno "mamimo" pesem!
Tale je tudi meni ena ljubih:

https://www.youtube.com/watch?v=buqzsvK5yc4
#14
Rado K.
0
Jul 14, 2016
"Uboge gosenice, ampak ... pušpani so moja izbira in ne gosenice."

V tem je bistvo! Dober stavek.
#13
Sponko
0
Jul 13, 2016
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuozOZ94HgT3UjuGFO4lut3pB9RAefZHEen_TbipJZJ7kGcnk0

*Ana. Očitno sem se prenaglil ko sem omenil, da je zapreden po celi Sloveniji.
Pri vas ni? Torej več sreče prihodnjo pomlad. :-)

Plod je v obliki rdeče škofove kape, zato je pri nas tako poimenovanje.
#12
Dajana Babič
0
Jul 13, 2016
Ana... marsikaj <3 Poslušaj to, kaj je v bistvu sporočilo čričkov...

https://www.youtube.com/watch?v=OP6JGlv32nw

God's Cricket Chorus (No Human Voices Or Instruments) - YouTube

Want to hear something magical? Experimental director, composer and playwright Jim Wilson recorded the sound of crickets
#11
Ana Kos
1
Jul 13, 2016
Dajana, kajne, ko boš velika!! :) Ti bi doma skoraj lahko šotor postavila, ampak pod zvezdami je čisto nekaj drugega kot v šotoru!

Tako čutim pomanjkanje prostora leta in leta, da čutim, kako morem takole vendar zadihati! :)

Kaj bova še počeli, ko bova veliki? ;)

papa <3
#10
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-07-13 09:39:02 (Jul 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Zdaj pa vem, katera zgaga uničuje moj pušpan - pušpanova vešča!

Ja, zdaj vem. Pušpanova vešča je to.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj