Knjiga, ki je zgorela v peči

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-08-26 ob 16:06:50

To je spomin na mojo knjigo, na knjigo, ki sem jo dobila za darilo kot mlada dopisnica nekega časopisa. Včasih pomislim nanjo in mi je težko ... pa ne več - kot sprva - težko zaradi tega, ker je zgorela v krušni peči, pač pa zaradi ozadij, ki sem jih kasneje spoznavala. 


Knjigo sem dobila za nagrado kot dopisovalka Kmečkega glasa (na srečanju dopisnikov v Beli krajini).
Ponosno sem jo prinesla domov.
In jo ponosno pokazala mami. Sploh sem tedaj, pri kakšnih 13. letih, mislila, kako bo mama iz moje knjige spoznala resnico o NOB v naših krajih. Mislila sem si, da moja mama ne ve, kako je bilo med vojno! (Pa je bila tedaj, med vojno, ravno mlada odrasla ženska.) Da ne ve vsega, da ne ve dovolj.

Knjiga namreč je bila povest, ki je opisovala pravični partizanski boj v Pograjskih hribih. Jaz sem se ubadala s tem, kar so nas učili v šoli, in na drugi strani poslušala zelo drugačne zgodbe, ki so jih pripovedovali ljudje, ki so vojno sami doživeli, ki so občutili mnogo grozot.
Nenazadnje sem že kmalu videla in brala neko knjigo (V znamenju OF), ki je bila ilegalna in je vsebovala zgodbe o od partizanov pobitih domačinih mojih krajev.
In zdaj sem brala neko povest (Vas v hribih), ki je govorila o pravičnih in dobrih partizanih. In o grdih tistih na drugi strani. O strašno grdih.
Naivno sem mislila, da bo mama zdaj vedela več.
Mama pa je knjigo malo prebrala, rekla je: "To so same laži!" in potem - bili sva v kuhinji pred odprto pečjo - je mojo knjigo zagnala v zakurjeno krušno peč.Moja knjiga, moje darilo!!!

Bila sem užaljena, prizadeta, jezna, za malo se mi je zdelo, da si je dovolila moje darilo vreči na ogenj.
Toda nisem mogla reči, da mama nima prav. Slutila sem, ne samo, slutila, vedela sem, da ima prav - ne kot ubogljiv otrok, temveč ker sem vedela, da je navsezadnje res, kar pravi mama ... in ne tisto, kar piše v knjigi.


A bila sem prizadeta, ker sem tako izgubila svoje darilo. Tako malo daril sem dobila.

Ne glede na vse sem potihem sklenila, da ko bom velika, si bom prav tako knjigo kupila! Imela jo bom.
Pa si je nisem kupila. Čeprav sem jo enkrat opazila na neki stojnici, me ni potegnilo niti toliko, da bi jo odprla.
A misel je ostajala, da morda, če jo bom kdaj kje opazila, jo bom le prebrala ... da vidim zdaj, z odraslimi očmi in z odraslo pametjo, kaj tam pravzaprav piše.


Vem, da je za mamo bila tista knjiga nekaj bolečega, vojna je njeni družini prinesla veliko hudega. Za dva brata niti ni gotovo, kje sta končala življenje. Nekdo ju je videl na transportu za Teharje. (Ko poslušam o Hudi jami, mislim na svoja strica.)  Smrt brata, ki je stopil na mino in zaradi posledic umrl, smrt brata, ki so ga partizani, oblečeni v nemško uniformo, ustrelili v hiši v Škofji Loki z družino vred. Preživela je le majhna punčka, ki je bila za omaro. En brat je šel z družino v Argentino in tam živijo potomci. Skušali so dobiti nazaj njihovo kmetijo na Škofjeloškem, ki so jim jo z odlokom, pod katerim je pisalo Smrt fašizmu, svobodo narodu, vzeli. A parcele, kjer so stale zgradbe, so odkupili drugi ljudje, del tega je občina (ali kdo) prodala nekomu celo tedaj, ko je že tekel postopek za vračilo premoženja. Ne vem, kdo zdaj tam obdeluje - če sploh kdo, potomci se niso vrnili.
Toliko le o človeških življenjih, da ne govorim o drugem.
Vem, da mama ni vrgla knjige v peč za hec. Vem, da je vedela drugačno resnico, kot jo je pripovedovala tista moja knjiga. Jo je občutila na svoji koži.
Kakšna groza je najbrž prevevala vse, ki so živeli na maminem domu, njene starše, brata, sestro in najmlajšo hčerko, mojo mamo, ko so partizani prišli  sredi noči in pobrali razne stvari, vole, žito, odpeljali tudi z žico zvezanega brata ... so pa hiteli, ker se je že danilo, zato niso pobrali vsega, kar bi lahko. In mlinar je našim povedal, kdo je potem jedel našo pšenico, saj jo je prinesli mlet v mlin (mlinar je poznal sorto pšenice, tedaj so tisto sorto imeli le pri nas).
Ni bilo boleče, da so vzeli, kar so potrebovali, boleče je bilo, ker so tisto, česar niso mogli pobrati, skušali uničiti. Pšenico, ki je niso mogli odnesti, ker se jim je mudilo, so vsipali po tleh, po njej hodili, nanjo urinirali.
In mama je pripovedovala, kako so bratu sodili in ugotovili, da ni kriv, zato so ga spustili - in obljubili, da po vojni povrnejo škodo.
Škode niso povrnili, toda ostajal je hvaležen spomin, da so brata spustili. (Kasneje je ta brat stopil na mino in umrl v bolnišnici. Stric, mamin brat, ki tedaj ni živel več doma, je rekel, da je dobil brat napačno kri v transfuziji in zato umrl.)

...

Kaj vse izide v knjigah!
Kdo sme svojo zgodbo objaviti? Kdo preveri vsebino knjige? Kdo zanjo odgovarja?
Če si na pravi strani, če imaš ime, potem lažje objaviš, kar hočeš.

Večkrat pomislim, da kakšne stvari sploh ne bi smele iziti, vsaj ne brez kakšne primerne spremne besede.

Morda pa enkrat napišem še kaj o knjigi sami ...

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
37
Anka Klemenčič
0
Aug 27, 2016
Veliko knjig je res le puhlo branje....
#37
Ana Kos
0
Aug 28, 2014
Andrej, najlepša hvala,
z veseljem bom prebrala. :)
#36
Andrej T
0
Aug 28, 2014
http://www.casnik.si/index.php/2014/08/28/zakaj-travmaticne-zgodbe-dedkov-vnukov-ne-zanimajo/#

Zakaj (travmatične) zgodbe dedkov vnukov ne zanimajo? - Časnik

To vprašanje je danes zelo aktualno, in kakor se morda čudno sliši, je vprašanje preživetja. Starejše generacije, ki so
#35
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
(s)poznavalec - sklepam, da si moškega spola tudi zares in vse veš! :D

Ampak reinkarnacije ne razumem.
#34
(s)poznavalec
0
Aug 27, 2014
Torej, nujnost reinkarnacije. Za dosledne bralce, ki bi te prebrali celo.
V skrinji je vse prepleteno, karkoli zagrabiš, izvlečeš vse (za-mere).
Stare gate pri orodju so za čiščenje, brisanje prahu.
#33
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Hehe, saj sem videla navednice in sem tudi nekako tako razumela. Ampak vseeno ... jaz bi bila edina za vedno, ne samo danes :P
In veš, če me primerjaš s knjigo, dvomim, da me je mogoče v enem življenju prebrati! ;)
Moj mož pravi, da sem kot slabo pospravljena skrinja, nekaj bi rad ven vzel, pa se vleče zraven vse sorta.
Jaz pa pravim, da on sicer je predalnik, za vsako stvar ima svoj predal, ampak nima reda v teh predalih in v tistem s šravfcigerji so recimo gate! Kako naj potem najde pravo? Še ve ne, da ima :D

Morda pa začnem pisat še malo o moški in ženskah? :)
#32
Andrej T
0
Aug 27, 2014
Ana, moje odgovore ne smeš vedno smrtno resno jemati, madonca. Ne vem, kaj naj naredim, da bi bili razumljeni bolj za šalo; če dam besedico v navednice, s tem nekako "zanikam" zapisano, A misliš, da bi se res javno hvalil z majhnim one'tom, kot sem včeraj šaljivo zapisal? ;D

Če pa na koncu komentarja prilepim še nekaj smeškotov ali t.i. smajlijev, je to vse. Škoda, ker tu na PW ni možnosti nalepiti tistih bolj animiranih smajlijev, večji učinek bi dosegli. ;)

Kar pa se pertneric tiče, nisem nikoli "obravnaval" več njih naenkrat, čeprav je to nekakšna latentna želja večine moških. Vedno sem se posvetil samo eni in ta je bila takrat edina, ki je bila vredna moje pozornosti. Veš pa, da je ženska kot knjiga, ko je prebrana, ni več zanimiva, vdsaj v nekem doglednem času ne. :D :D :P
#31
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Nataša ... hvala ti ... in veš, tudi jaz sem vesela tvojih obiskov.
Gotovo od nekdaj veš, da v mnogih zadevah ne vidim samo ene možnosti ... in tole "mamino" knjigo bom morala res ovrednotiti, torej poskusiti najti kakšne resnične ljudi s prav tistega območja iz časa 2. svetovne vojne.
V zvezi s tem dogodkom, ko je moja knjiga zgorela, je več vidikov:
- zgorela je moja knjiga, knjiga je meni ogromno pomenila - knjiga sama, prebrala je pa tedaj še nisem, cele ne
- mamino mnenje o knjigi, da so v njej same laži, povedala je mirno, trdno, nič v jezi ...
- je mamin pogled zadosten? kajti vsako zgodbo sestavlja mnogo vidikov ...

Misliti mi je dala tudi Taja na FB, ki mi je napisala tole:
"... Morija je bila na obeh straneh, vsakdo jo je doživel na svoj način, Odvisno od tega, kako je sam videl ali čemu je sam verjel. In ljudje že od nekdaj verjamemo različnim rečem, imamo različne poglede, zaupamo različnim zgodbam. Kar vse skupaj zasuka v še bolj tragično, kot je, je to, da vsakdo misli, da ima prav n da se oni drugi moti, laže, ne vidi prav, vsekakor ne izpričuje resnico. Ampak kaj pa če jo - tako kot jo vidi in doživlja sam in je le drugačna od tiste, ki jo vidi in doživlja kdo drug. Morda se oba motita, morda imasta oba prav, vsak na svoj način. Ali veš - ena zabava, dva človeka na tej zabavi. Za enega je bila to najboljša zabava v njegovem življenju, za drugega najhujša mora. Kdo izmed njiju ima prav. Je bila zabava nočna mora, ali nekaj najbolj fantastičnega. /.../
Poglej, naj razpredam naprej. Moja mama pordi, da je bila tisto najboljša zabava ever, ker je na njej spoznala mojega očeta in sta spočela mene. In ja, verjamem ji, da je bila to tako zanjo, kakor za mojega očeta najboljša zabava ever. Verjamem pa tudi tistemu, ki ga je na tej zabavi zapustila zaročenka, se je zato napil, bruhal in padel v lastno kozlanje...da je bila to zanj najslabša zabava ever. Vidiš, brez težav verjamem obema, a to še vedno ne pove nič takega o zabavi, ali je bila odlična ali zanič."

O tem, kako je nemogoče videti vse ... vedeti vse ...
#30
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Andrej,
23,
hm, se ti zdi, da si bil sreča ...?
Sliši se nekoliko domišljavo :P
... ampak, veš, meni se ustavi že pri množini ... partnerice ...
Jaz si pa nikoli nisem želela biti ena od, temveč edina :)
Tako da če grem naprej, na mojem seznamu ni veliko moških ... :) Pravzaprav je en sam. :)
Ali sem po tvoje jaz čisto mimo? ;)

27 ... mogoče pa ne morejo biti ljudje med seboj bratje, če niso zadeve razčiščene?
Če nekdo ni sposoben razčistiti, je na nek način "manjši" brat ... ga je mogoče sprejeti kot "drugačnega" brata. Ampak da sta dva na isti ravni, je potrebno to bratstvo graditi ...
#29
Nataša
0
Aug 27, 2014
Ma ja, resnici, se bojim, ne bomo nikoli prišli do dna, pa tudi resnic je toliko, kolikor je ljudi na zemlji. Všeč mi je, ker se da s tabo normalno pogovarjati o teh stvareh in želim si, da bi se te zadeve končno uredile. Mogoče jih celo ne bo potrebno zapisati. :)
Obe noni sta bili močni osebnosti, ki sta name zelo vplivali, ja. :)
#28
Andrej T
0
Aug 27, 2014
Namesto, da bi drug na drugega gledali zgolj kot na človeka, človeško bitje, se zaradi religioznih, ideoloških in ne vem še kakšnih idej ljudje raje kregajo, drug drugega v svoj prav prepričujejo, kar pa je najhujše, celo med seboj ubijajo. Kdaj bo tega v tej bedni, miniaturbi SLO konec? TOTALNI NONSENS! .-O
#27
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Pozabila sem dodati link - h komentarju Nataši:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/108911/rovte-in-mussomeli-mnoge-je-vzela-svoboda-

Rovte in Mussomeli - mnoge je vzela svoboda ...

"Jezus ni govoril veliko o pravičnosti, pač pa o ljubezni ..." je včeraj v Rovtah rekel Joseph A Mussomeli. Tako nekako
#26
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
P.J., (20) hvala, mi dobro dene!
Moja mama ni mogla biti opita od zmage ... kvečjemu od žalosti (in res se kakšni "opijejo" zaradi žalosti - o tem sva pa že rekla pri prispevku o Rovtah) ...
Ampak, mislim, je imela morda dovolj "zaledja", da je zmogla.
Na veliki kmetiji so ostale same 3 ženske in več kot 10 let same delale, s kakšnimi občasnimi pomočni kakšnih sosedov ipd.

Spomnil si me na nončko, ki si jo omenil ... na muslimanko ... kako je bila srčno dobra do tebe, nemuslimana. <3 To šteje!
#25
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Nataša,
moji pomisleki do tvojega komentarja pri prejšnji temi (bom dodala link) je to, da ne sprejmem tako enostavno besede izdajalci in sodelovanje z okupatorjem.
Dejstvo je, da so tudi partizani večkrat sodelovali z okupatorjem. So znani taki dogodki.
In ko omenjaš pakt s Hitlerjem, dodajam pakt Hitler - Stalin, naši so bili pa zvesti Stalinovi učenci.
In ko sta oba, Stalin in Hitler, napadla Poljsko, seveda naši partijci niso imeli mnenja. Niso vedeli, kaj bi ...
Dokler ni Hitler napadel še svojega prijatelja Stalina.
Da se najti kar nekaj raznih dokumentov, ki povejo nekako kot da so naši bili hlapci Stalinu.

Torej: za v učbenike bi bila zelo previdna z besedami, kdo je s kom sodeloval.
Morda so kar vsi z vsemi? ;)

Sicer pa: verjamem, da je bila tvoja nona zelo človeška ženska.
Travmirala?
Veš, mogoče je pa le dobro vedeti, kako drugače je, če ti nekoga ubijejo po vojni (tedaj bi resnično ne smeli ubijati brez pravičnih sodb) ali če med vojno (ampak tudi med vojno je bilo veliko zločinov).
In še, veliko desetletij ena stran ni smela o tem niti govoriti ... To se pozna.
Mene preseneča, ko včasih opazim strah pri ljudeh. Še zdaj.
Hudo, res hudo ...
#24
Andrej T
1
Aug 27, 2014
Ana, vedno sem bil "sreča" za vsako od mojih partneric, mogoče ne v vseh pogledih, toda vseeno. Seveda bi morala zdaj tudi t.i. "druga stran" povedati svojo plat medalje, toda kam pa pridemo, da bi zdaj tu objavljal imena vseh mojih ex, to bi bilo enako prepisovanju telefonskega imenika New Yorka. :D :D ;)
#23
Ana Kos
1
Aug 27, 2014
Hehe, Andrej, tale 13 je pa srečna številka za Marijo, kaj? :D
#22
Ana Kos
0
Aug 27, 2014
Uršula, aja? Potem imam pa moten spomin, če je tako, kot ti praviš. :)

Res je, da sem jo že omenjala, napisala pa enkrat, na drugem blogu, pred leti. Omenjala sem jo v komentarjih ... je pa marsikaj, kar zapišem odziv na nekaj drugega, izhaja iz nečesa ...
Tako sem jo začela pripravljati kot odziv na zgodbo o zločinih domobrancev - ker že dolgo dvomim v mnoge trditve - ker pač človek lahko zapiše ali reče karkoli - če ni zelo resnicoljuben*. Pred volitvami mi je čas pobegnil, tik pred njimi nisem hotela - ker nočem, da bi take stvari izpadle kot del predvolinega boja, potem spet nisem uspela, zdaj pa objavljam kot nadaljevanje ali kot dodatek k prejšnjemu zapisu - temu o Rovtah.

Moje travme?
Ne, ni to travma, je pa moj spomin.
Včasih zapišem kakšen spomin.
Imam še več takih, ki jih želim zapisati. :) Kakšnega sem pa že.

* In moram dodati, da se stalno sprašujem o resnici.
Zato zgodbo omenjam in sem jo zapisala.
In vendar ostajam skeptična do vseh resnic.
Te zgodbe nisem (še) uspela raziskati, da bi videla, kakšna je resnica tega področja zares.
Ampak kar sem slišala od posameznikov, kasneje, v zadnjih 10 letih npr., zgodba v knjigi ni resnicoljubna.

Zato pišem.
Če je to travma, ko želim, da bi veljala resnica in ne zle izvedbe, potem pa naj bo :D
Zaradi resnice.
#21
P. J.
0
Aug 27, 2014
Da Ana, recimo temu pozitivno. Ocitno je ostala "trezna" (ne opita od "svobode", kakorkoli jo ze interpretiramo). Pisal sem na podlagi konkretnih izkusenj, nabranih sicer iz opazovanja "neke druge vojne" in njenih rezultatov/posledic.
#20
Ana Kos
1
Aug 27, 2014
Marija,
9,
ni se preveč za zanesti, kaj veš, če ne bi potem Andrej ocenjeval, če si pravilno povedala :D
#19
Nataša
0
Aug 27, 2014
Kakšno je potem stališče domobrancev? Sprašujem, ker me zanima, ne zaradi provokacije. Da so bili proti komunistom, mi je jasno. So se strinjali z nacisti in fašisti ali ne? So bili za to, da Nemci/Italijani zasedejo naše ozemlje, nam vladajo oz. uresničijo svoj okupacijski načrt? Dejstvo je, da so podpisali pakt s Hitlerjem, to je dokumentirano. Ali je mogoče, da ogromno domobrancev ni vedelo za ta dokument in so se pač borili neorganizirano proti komunistom?
Moji predniki so bili v partizanskih vrstah, nona, sicer globoko verna do svoje smrti, je bila kurirka in ob kapitulaciji Italije dobesedno razoroževala zajete fašiste, izkušnje z belogardisti je imela slabe, ker so ovajali Nemcem in poskrbeli za uboj njenega brata. Nikoli ni izvedela, kje je pokopan, nikoli pa ni travmirala zaradi tega, ampak je na družinskem grobu prižigala svečo še zanj. Tako da, ja, poznam zgodovino s partizanske strani in to tiste, ki je ni zanimala komunistična revolucija, ampak so se želeli osvoboditi od fašizma. Ki so ga moji domači kraji bridko občutili, tvoji pa očitno ne v tej meri. Mogoče pa ni vse tako megleno, kot se zdi. Skratka, še vedno ne vem, kaj bi moralo pisati v učbenikih za zgodovino za osnovne in srednje šole.
Aja, pardon, komentiram na drugem zapisu, ampak saj tema je enaka. :)
#18
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-08-26 16:06:50 (Aug 26, 2014)
Starejša objava Novejša objava
Rovte in Mussomeli - mnoge je vzela svoboda ...

"Jezus ni govoril veliko o pravičnosti, pač pa o ljubezni ..." je včeraj v Rovtah rekel Joseph A Mussomeli. Tako nekako.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Delo

Cena: 2000 €

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Osebna vozila

Cena: 2000 €

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj