Cvetna nedelja - zakaj butare - in javno mnenje

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-04-12 ob 14:30:48
Cvetna nedelja! Kakšno lepo ime!
Cvetje in butare, od kod, zakaj? Gre za spomin na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem, ljudje so tedaj lomili vejice in z njimi mahali in pozdravljali Jezusa, Kralja. Ta krščanska šega je izpričana že v 9. stoletju, je pa verjetno v Evropi prekrila neko starejše predkrščansko obredje, ki je bilo okrog določenih vrst "svetega" rastlinja, okoli dreves, grmov, zelišč, cvetlic, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami. To vlogo je prevzel "žegnani" les - z močjo cerkvenih blagoslovov naj obrani vsega hudega vse, kar pride z njim v stik.
Meščani so ponavadi imeli preprost šopek ali oljčno vejico in to potem zataknili za razpelo, kmetje pa so potrebovali več blagoslovljenega lesa, da so potem dali delčke na razne kraje, da tako varujejo svojo posest.
Prvotno cvetni snop ni bil le sveženj šibja in pomladanskega cvetja, na njem je viselo tudi pecivo, ki je bilo seveda tudi deležno blagoslova v cerkvi. Menda se to dogaja še danes v gornji Savski dolini (no ja, podatek iz l. 1989). Marsikje ima "cvetni snop" še danes ime, ki govori o pecivu, ki je (bilo včasih) na butari - presmec, presnec, beganica, gubanica, prajtelj, potica, presta - ime po pecivu, ki je viselo na "cvetnem snopu" (gubanca - potica v Podbrdu v Baški grapi, bganca - potica v Kobaridu).
(po Niku Kuretu, Praznično leto Slovencev, 1. knjiga)

 

Naši predlanski butarici, naredila sta ju moja otroka.


Cvetna nedelja je zadnja nedelja pred veliko nočjo in je dan, ko se spominjamo tistega dne, ko je Jezus slovesno prišel v Jeruzalem, jahal je na osličku, obdale so ga množice in mu vzklikale: "Pozdravljen, kralj! Hozana!"
Ljudje niso razumeli, da On ni kralj tega sveta. Videli so dobre stvari, ki jih On dela in bili navdušeni nad Njim. Pred njim so pogrinjali plašče, mahali so mu in vzklikali v pozdrav.
Toda nedolgo za tem je množica vpila Ponciju Pilatu: "Križaj ga! Križaj ga!" Morda so bili tudi isti ljudje v množici, isti ljudje, kot morda le nekaj dni prej - in so imeli čisto drugačno "mnenje" ...

Včasih je težko videti jasno ... včasih tako močno piha veter, da je težko samostojno stati pokonci - in vedeti, kaj je res. Tudi mi smo morda kdaj pripadniki ene, včasih pa druge strani ... Žalostno je, če zaradi vplivov množic, medijev, javnega mnenja ... spreminjamo svoje mnenje ... Žalostno je, če slepo poslušamo najglasnejše.

In narobe je, če smo tako trdno prepričani v svoj prav, da vsak drug(ačen) pogled apriori zavržemo.

Svoj pogled lahko še jasneje vidimo kot edino pravega, če si upamo pogledati tudi z drugih strani - in če potem še vedno vidimo tako kot prej ... Potem, ja, potem lahko rečemo, da res tako mislimo, da je to res naše mnenje!

Tudi: Cvetna nedelja.
Aljoša:
Tekma, ki jo izgubljamo

Metuljc: Zapis o tem, katere rastline so lahko v butarici.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
3
Ana Kos
0
Apr 08, 2017
Jutri bo cvetna nedelja! :) Kako zelo lepo ime je to!
Ob tem pogosto razmišljam, kako imamo kdaj "cvetne nedelje", potem se pa začne veliki teden ... in veliki teden je daljši od "cvetne nedelje".
#3
Ana Kos
1
Apr 13, 2014
Anka, mi smo naredili včeraj enih par butaric (imamo vsako organizirano delavnico izdelovanja butaric pri naši cerkvi), eno sem potem zvečer nesla prijatelju za rojstni dan :) Se mi je zdelo, da je to šopek, ki ga lahko dam tudi moškemu. ;)

Pozdravček - tudi tvoji Klarici! <3
#2
Anka Klemenčič
0
Apr 12, 2014
lepo napisano Ana....ko je bil še moj mož živ, je delal butare otrokom....zdaj pa Urška pri sestrah De Notre dame na delavnicah uči otroke....žal je letos odpadlo, ker je bila menda ponekod šola to soboto, tako, da naša Klari letos ne bo imela butarce...bo pa oljčna vejica :)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-04-12 14:30:48 (Apr 12, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj