Pobesneli mladci in kastrirani oče

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2014-01-20 ob 08:31:48

Prejšnji teden sem dal intervju za Slovenske novice (novinarka Pia Jagodič). Moji originalni odgovori na zastavljena vprašanja so bili takile:

- Kaj se po vašem mnenju dogaja z mladino, da se vse več mladih zateka h kriminalu (kraje, tatvine, uničevanje tuje lastnine, fizični obračuni in podobno)?

Mnogo naših otrok (fantov) in mladostnikov pa tudi mladih moških ni pravilno razrešilo znamenitega Ojdipovega kompleksa. To pomeni, da jih v otroštvu njihov (ojdipski) oče ni porazil, jih simbolno kastriral in si transparentno (libidinalno) »polastil« njihove matere. Slovenska falična mati ne spoštuje svojega moža/partnerja, očeta svojih otrok. Današnji mladici so bili in so še nekakšni nadomestni možje svojim faličnim in emancipiranim materam. Očetje pa so – na ta način, posredno – (simbolno) kastrirani (vulgarno rečeno: »brez jajc in brez kurca«). In ob kastriranem očetu, sin ne more razviti moralne razsodnosti, močnega Nadjaza, kot se reče v psihoanalizi. Vest takega otroke/mladca in pozneje (mladega) moškega ne peče. Goljufanje, laganje, korupcija, kraje huliganstvo, razgrajanje, agresivno protestiranje po ulicah je za takega moškega »mala malica«. Družba pa se nam, na račun takšnih moških sesuva v prah; takšni moški se pač goljufivo/koruptivno in po vezah prerinejo v gospodarstvo, bančništvo, politiko ... Krivi seveda niso pesticidi, pač pa feminizem, ki je skozi sistem in družbeno enačenje spolov – moških in žensk simbolno kastriral slovenske moške/očete, ki kot »evnuhi«/»kastriranci« ne morejo dostojno očetovati in svojim sinovom postavljati meja, jih frustrirati, tako, da ti sinovi nimajo izpolnjenih vseh želja.

- Kakšno vlogo ima pri tem situacija v državi?

Ravno situacija v državi, torej kriza/recesija, je povzročila, da se tem mladcem ne morejo več izpolnjevati vse želje, kat so to pričakovali glede na razvajanje iz otroštva. Brez močnega Nadjaza ne morejo tolerirati svojih neizpolnjenih želja. Oni ne znajo potrpeti neugodja. In ravno takšni razvajeni »predojdipalci« sčpotoma delajo tudi »normalnim ljudem uslugo, torej družbeno produktivno revolucijo. Na nek način so kot naročeni za protestiranje, za razne revolucionarne akcije, kakršna je bila »Gotof si!« ali kockanje parlementa, »Mi smo univerza!«, »Gibanje 15o« ipd.. Takšna interpretativna paradigma je v psihoanalizi poznana. Izpostavil jo je Bruno Bettelheim, ko je analiziral protivietnamske proteste pred več 40 leti – takrat je v ZDA veljala permisivna vzgoja, ki jo je takrat propagiral Benjamin Spock, za kar se je seveda pozneje javno opravičil. Jaz sem bil v tej luči kritičen do vseh slovenskih študentskih nemirov – in tistih pred 40 leti in teh v zadnjih letih, ko so razvajeni dijaki in študentje kockali hram demokracije.

 - Se za takšne poteze odločajo, ker želijo pritegniti pozornost ali je v ozadju kaj drugega?

 V ozadju je v osnovi nerazrešen Ojdipov kompleks, kar za seboj potegne marsikaj. Ti mladici ne vedo, nimajo občutka, kaj je moralno prav. Zaradi odsotnega ali kako drugače kastriranega ojdipskega očeta fantje nimajo ponotranjenega občutka za moralno razsojanje. Svojevrsten problem je seveda tudi razvajajoča in hkrati falična mama, ki pogosto transparentno kastrira očeta teh sinov. Mnogi od teh mladcev imajo tudi narcistično osebnostno strukturo, kar seveda pomeni, da so radi v središču pozornosti, četudi s svojim disidentstvom.

- Kaj se mladim, ki se odločijo za takšna dejanja podi po glavi?

Pomembno ni, kaj ti mladci zavestno mislijo, pač pa je pomembno, kaj se jim dogaja v nezavednem. V nezavednem nimajo ponotranjenega etičnega imperativa, zato se ne morejo upreti svojim željam, hlepenja po ugodju, uživanju. In če so frustrirani, pobesnijo, razgrajajo, kradejo, se pretepajo – hočejo se dokopati do ugodja/uživanja za vsako ceno. V svoji psihični oz. osebnostni paradigmi nimajo kapacitete, da bi potrpeli neugodje. Današnja situacija v državi pa je taka, da se ne da lagodno živeti, da uživajo le redki, in še ti se do ugodja/uživanja dokopljejo s triki, goljufijami, tatvinami, koruptivnostjo. In prav po tej logiki se mnogi razvajenci na podoben način želijo prebiti do ugodja/uživanja.

- Je mogoče takšne osebe spraviti nazaj na 'pravo pot'?

Domala nemogoče. Zunanja prisila oz. grožnja še nekako zaleže. Bojijo se kazni, namesto da bi se ravnali po vesti, notranjem moralnem/etičnem občutku, Nadjazu. In potem je država prisiljena sprejemati rigorozne in grozilne/kaznovalne zakone, ki so v resnici absurdni za normalne moralno razsodne ljudi. Nazaj na pravo pot je nemogoče priti, ker spolih nikoli na pravi poti (še) niso bili. Rešitev bi bila kvečjemu psihoterapija, skozi katero bi ti pobesneli mladici morali rehabilitirati avtoriteti svojega očeta. Mladci, ki ne spoštujejo svojega očeta nimajo moralne razsodnosti. Ob prosperiranju feminizma, pa je slovenski moški sistemsko/zakonsko (družbeno in družinsko) kastriran. Ti mladci seveda niso bolni, zato se ne morejo pozdraviti. So preprosto osebnostno specifični, da ne rečem (z)moteni. Kratkotrajna rešitev so žal nadzorovalne kamere, pendrek (»i po debelom mesu«, kot bi rekel Zoran Milivojević) in kazni, sodnik za prekrške, zapor … Na dolgi rok pa bi bilo dobro rehabilitirati avtoriteto ojdipskega očeta in utišati pobesneli feminizem. Le na tak način se lahko družba normalizira.

- Je vzgoja v zadnjem času preveč popustljiva?

Jasno! Feministke in ženske nasploh, ki sočutno in otročje razmišljajo, se zavzemajo za ničelno toleranco v povezavi s fizičnim kaznovanjem. Ko sem se jaz angažiral proti Družinskemu zakoniku, sem sesuval ravno 9, člen, ki je ukinjal možnost očetom, da bi svoje sinove v red spravili, četudi s fizičnim kaznovanjem. Poznam primere v katerih sinovi – skupaj s svojimi mamami – tožijo svoje očeta, ko/ker so jih le-ti hoteli spraviti v normalno, torej v okvirje moralne razsodnosti in funkcionalne odraslosti. Groza me je takšnih sodnih situacij. Zamislite si: sin toži svojega očeta, ker ga je ta hotel vzgojiti v moralno razsodnega in funkcionalno odraslega državljana. In potem ti isti sinovi vstopijo v družbo in jo sesuvajo v prah.

- Kaj bi svetovali staršem takšnih mladostnikov?
Starši naj ne popuščajo! Naj ne dovolijo, da jim otroci/mladci v lastnem domu zavladajo/zagospodarijo – predvsem so problematični sinovi. Starši naj imajo delitev vlog v starševanju: materina naloga in dolžnost je, da predvsem ljubi, očetova pa tudi, da kaznuje, če situacija to terja. Ne razvajajte otrok! Ne izpolnjujte jim vseh želja! Ne ločujte se! Otroci, predvsem mladci rabijo očeta, da jih v puberteti drži v normali, pod kontrolo; če ne, mladci pobesnijo in nobena mama/ženska jih ne more v red spraviti. Žen(s)e, spoštuje očete svojih otrok! Ne nasedajte emancipacijski/feministični ideologiji oz. propagandi!

http://www.publishwall.si/roman.vodeb/photos/photo/22895

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
5
Biserka Kapo Kukman
1
Jan 21, 2014
Drži. (kako to težko priznam)
#5
Vlatka Kozlovič
1
Jan 20, 2014
Roman,

dober, zelo dober zapis.

P.S.
Poznam več primerov, ko očetje popustijo in so mladci res tako kot opisuješ, in mame nimajo pravice "glasanja".

#4
Roman Vodeb
2
Jan 20, 2014
Uf, s hčerami so konceptualno drugačni problem. Hčere si normalnih moških ne znajo zbirati, če nimajo očeta v otroštvu pri sebi, kot zaveznika. Vsakega "bleferja na sivem oslu" z lahkoto zamenjajo/pomešajo s "princem na belem konju" (ali pa na "črtnem vrancu"). Take hčere si potem uničijo življenje z napačnim moškim. Itd.
#3
Liza Whiteapple
1
Jan 20, 2014
Se popolnoma strinjam.
#2
Dajana Babič
2
Jan 20, 2014
Roman... mislim, da niso samo sinovi takšni, jaz imam tako hčerko...
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2014-01-20 08:31:48 (Jan 20, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Simič Vs. Vodeb - 2. del
Prvi spol - knjižnica Jožeta Mazovca
Greta, njeni »gretofili« in »greteni«
Šport in seksualnost - 4. del
Seks pred tekmo – da ali ne? - 3. del
Psihoanalitični transfer v razumevanju odnosa trener/ka-športni/k/ca – 2. del
Tabu tema: seksualnost in šport (mladih) - 1. del
Pokvarjeni odvetniki
Sebastien Abramov (Colarič), Sara, Julija in odžagana roka
Absurdna blokada – za 1 dan, za 1 mesec, za …
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(17)
LGBT
(16)
ZZZDR
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
eu
(4)
geji
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
RKC
(1)
FF
(1)
sex
(1)
OKS
(1)
NOB
(1)
LMŠ
(1)
sd
(1)
tek
(1)
gurs
(1)
SURS
(1)
ONA
(1)
DUTB
(1)
RTH
(1)
seks
(1)
mati
(1)
self
(1)
oče
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

6321.) vdovec

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

4429.) orlovo darilo

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 25.99 €

3596.) drugo mesto

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj