Ministrica Aleksandra Pivec pokasirala denar za delo, ki ga - kot kaže - ni bilo?! Poglejte zneske in seznam vpletenih.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-10-23 ob 06:29:52

Pred nami je še ne povsem razkrita zgodba o famoznem projektu SRIPT ali "Strateško razvojnem inovacijskem partnertvu trajnostni turizem SRIPT," ki se je začel 16. oktobra 2016, s posebnim razpisom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pod krinko velikih besed o pomenu turizma za Slovenijo (čemur sicer ne gre oporekati), zavitih - kot se boste lahko sami prepričali - v kup neverjetne birokratske latovščine, skozi katero se je skorajda nemogoče povsem prebiti, pa žal gre tudi za črpanje proračunskega denarja in požrešno polnjene zasebnih žepov izbranih posameznikov na račun davkoplačevalcev, in med njimi najdemo tudi nekaj takšnih, ki jih že predobro poznamo iz nekih drugih zloglasnih afer. Poglejmo doslej znane podrobnosti:

- Nosilec projekta je Turistično gostinska zbornica Slovenije ali TGZS

DANES PERGER - PREJ MARKEŽ, TODA VEDNO KLAVDIJA

- Koordinator projekta ali "glavna" pri SRIPT-u je Klavdija Perger, sicer direktorica TGZS, širši javnosti pa znana kot Klavdija Markež, nekdanja poslanka SMC ter kratkotrajna ministrica za izobraževanje, znanost in šport v času Cerarjeve vlade, ki je bila orisiljena odstopiti zaradi razkritja preplonkanega magisterija.

Danes Klavdija Perger, prej pa Klavdija Markež, kot ministrica Cerarjeve vlade. Danes Klavdija Perger, prej pa Klavdija Markež, kot ministrica Cerarjeve vlade.

- Tudi Klavdija Perger naj bi bila - znotraj projekta SRIPT - vpletena v sumljivo (fiktivno) obračunavanje potnih stroškov, kar pa še preverjamo.

- Projekt SRIPT bi se moral odvijati v več različnih fazah, za prvo in drugo fazo pa je bilo doslej prijavljenih 624.984 evrov "upravičenih stroškov", za kar jim je ministrstvo za gospodarstvo doslej izplačalo (v obliki sofinanciranja) 302.202 evrov.

- Toda junija letos je ministrstvo za gospodarstvo, citiramo, "zaznalo potencialni obstoj nepravilnosti v zvezi z operacijo SRIPT, ki jo izvaja upravičenec TGZS, izvedlo preverjanje na kraju samem in upravičenca nato zaprosilo za dodatna pojasnila". No, ta "interna preiskava" še vedno traja, zato preostali del denarja, kot izhaja iz uradnih pojasnil tega ministrstva, še ni bilo izplačan.

BATAGELJ POBEGNIL

- Po naših neuradnih informacijah tudi znotraj TGZS poteka revizija projekta SRIPT, in zaradi tega, tako potem, ko so se začele težave, je že odstopil podpredsednik (upravnega odbora) TGZS Marjan Batagelj, sicer znani poslovnež iz Postojne. Eni na TGZS pravijo, da je Batagelj "pobegnil".

SEZNAM!

- Seznam največjih zaslužkarjev projekta SRIPT je naslednji:

Boštjan Brumen (77.682,72 Eur),
Maja Uran Maravič (66.392,50 Eur),
Aleksandra Pivec (35.609,09 Eur),
Ljubica Kneževič Cvelbar (15.487,41 Eur),
Emil Juvan (8.433,48 Eur),
Suzana Pavlin (2.165,72 Eur),
Ksenija Dvorščak (2.165,72 Eur),
Vasja Čretnik (2.165,72 Eur),
Tatjana Juriševič (2.165,72 Eur),
Jana Apih (1.586,02 Eur) ...

... pri čemer pa smo pri dosedanjem preverjanju opravljenih del znotraj projekta SRIPT ugotovili, da nekateri od omenjenih niso napisali prav nobene študije, ampak proračunskih denar pokasirali predvsem ali izključno na podlagi tako imenovanih "ustnih svetovanj".

MINISTRICI V ŽEP - 35 TISOČ EVROV, KAZ ZNESE DODATNIH 70 ODSTOTKOV CELOLETNE PLAČE

- Pri tem izpostavljamo zlasti Aleksandro Pivec, aktualno ministrico za kmetijstvo, prehtrano in gozdarstvo iz stranke DeSUS, ki je - doslej - iz projekta SRIPT prejela dobrih 35 tisoč evrov (bruto), kar znese okoli 70 odstotkov njene celoletne ministrske plače, pri čemer naj bi ministrica ta denar pokasila brez kakršnekoli napisane ter pisno oddane študije, ampak na podlagi ustnega svetovanja. Zadnjo tranšo denarja naj bi Pivčeva sicer dobila 11. decembra 2018.

ZAKONCA BRUMEN IN LOVKE MIRA CERARJA

- Potem ko smo začeli novinarsko preiskovati sporni projekt SRIPT, se je po naših informacijah vključila odvetniška pisarna Brumen iz Maribora, ki jo vodi Nina Brumen, v tej pisarni pa je zaposlena tudi Mojca Stropnik, najnovejša zasebna partnerica Mira Cerarja, ministra za zunanje zadeve ter bivšega predsednika vlade in SMC. Brumnova naj bi za Klavdijo Perger pripravljala pravno mnenje, oziroma pojasnilo, zakaj so ministrici Aleksandri Pivec nakazali denar samo za ustno svetovanje. Da to počne ravno Nina Brumen, pa spet ni nobeno naključje. Njen mož je namreč nihče drug kot Boštjan Brumen, ki ga najdemo na vrhu prej zapisanega seznama največjih zaslužkarjev projekta SRIPT in tudi on naj bi denar (več kot 77 tisoč evrov) dobil brez kakšne večje pisne študije. Boštjan Brumen je sicer razvpit kot nekdanji tajnik Univerze Maribor in "turistični dekan iz Brežic" ter znan po sojenju zaradi ponareditve poslovnih listin, težkih 300 tisoč evrov:

Vir: Politikis Vir: Politikis

- Po dosedanjih preverjanjih in dostopnih informacijah sta, vsaj kar zadeva pisne študije, svoje delo znotraj projekta SRIPT, korektno opravili Ljubica Kneževič Cvelbar in Rebeka Koncilja, obe iz ljubljanske Ekonomske fakultete.

MINISTRICA BREZ DOKAZIL ZA OPRAVLJENO DELO

- V nadaljevanju članka objavljamo vsa uradna pojasnila Klavdije Perger (TGZS), ministrstva za gospodarstvo (od koder smo sicer dobili dve verziji odgovorov, vendar na njihovo željo objavljamo zgolj zadnjo verzijo), Ekonomske fakultete in Aleksander Pivec. Pri slednji sicer dokumentirano opozarjamo, da so se v njenem kabinetu odgovorom naša pisna vprašanja izmikali cel dan, in prejeli smo jih šele potem, ko se je - po naši napovedi današnje teme sinoči na twitterju - precej panično odzvala ministrica Pivčeva. Na twitterju se je namreč takoj zatekla k teorijem zarote in zapisala, da je kakor "tarča nekoga, komur postajam osebno ali profesionalno moteča", pri tem pa cel dan ni našla časa za odgovore ali pojasnila na naša vprašanja. Po krajši polemiki na twitterju smo jih potem dobili šele ob 21. uri, glede teh njenih pojasnil pa si lahko mnenje ustvarite sami. Iz pojasnil sicer neodvoumno izhaja, da ministrica nima prav nobenih dokazil za opravljeno delo!

SRIPT. Aleksandra Pivec - delo ministrice na projektu SRIPT.pdf

SRIPT. 2. odgovor MGRT.pdf

SRIPT. Pojasnilo Klavdije Perger TGZS.pdf

SRIPT. Pojasnilo Ekonomske fakultete.pdf

Ob tem ponavljamo še enkrat: ministrica Aleksandra Pivec naj bi proračunski denar, več kot 35 tisoč evrov, prejela brez opravljene pisne študije, samo na podlagi ustnih svetovanj. Ker je delo na tem projektu začela že kot državna sekretarka v Uradu vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu (leta 2017 - v času vlade Mira Cerarja), še preverjamo, ali je - za to dodatno delo - imela ustrezno dovoljenje komisije za preprečevanje korupcije.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Miha Skumarc
0
Oct 26, 2019
Jebe se mi, če se med sabo zajebavajo novinarji in politiki.
Toda, ko od novinarja pričakuješ kot dokaz pogodbo in obračun, enako od ministrice, pa ti nobeden ne pojasni, vidiš, da gre sprdavanje obeh
#15
Tine Marinček
0
Oct 24, 2019
Kemična ministrice za zamegljuje dejstva s podpihovanjem sporov med strokami na svojem ministrstvu. Enega sinddikalista je poslala na drugega, da se ne govori o njenih grehih
#14
Hugo Flander
0
Oct 23, 2019
No, na tviterju se je oglasil proslul novinar Petkov Miro. Norčuje se iz zanimive in simpatične kreacije, v katero je bila odeta Aleksandra takrat, ko še ni bila ministra. To je bilo na EXPO v Milanu, septembra 2015. Gre pa za promocijo Slovenije.

#Štajerska zgodba Expa ponuja preplet tradicije in današnje mode, preplet etnologije in etnografije, na svetovni razstavi pa so se predstavili inovativni, trendovski in okoljsko osveščeni ustvarjalci s štajerskega območja. Promotorji obiskovalce nagovarjajo v kreacijah priznane kostumografinje Stanke Vauda Benčevič, katerih skupni imenovalec sta vino in vinska trta – obleke so iz rozg, blago pa je potopljeno v dišeče štajersko vino#

http://www.visitptuj.eu/component/k2/item/865-gremo-na-stajersko-osrednja-predstavitev-destinacij-maribor-in-ptuj-na-expo-milano-2015

Gremo na Štajersko – osrednja predstavitev destinacij Maribor in Ptuj na Expo Milano 2015

Maribor (22. 9. 2015) V drugi polovici septembra (19. 9. – 27. 9.) poteka na svetovni razstavi Expo Milano 2015 tu
#13
Hugo Flander
1
Oct 23, 2019
Če koga glih zanima:
STRATEŠKO RAZVOJNO INOVACIJSKO PARTNERSTVO TRAJNOSTNI TURIZEM
VSEBINSKO POROČILO
II. faza projekta od 08.08.2017 do 30.10.2018

Oktober 2018

TGZS in SRIPT od države pričakujeta podporo pri razvoju turistične branže

#Izbrali smo odlične, uveljavljene in priznane strokovnjake na svojih področjih, ki se uspešno povezujejo in sodelujejo s člani SRIPT-a. To so: dr. Maja Maravić Uran, dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Emil Juvan, dr. Aleksandra Pivec, Rebeka Koncilja, Jana Apih,itd. Vse navedene osebe so tudi člani koordinacije SRIPT.V primerjavi s preteklim obdobjem smo izvedli izrazito večje število (nad 65)proaktivnih delovnih sestankov z njimi na sedežu njihovih podjetij, zavodov, na sedežu nosilca projekta TGZS in na sedežu članov SRIPT, podjetij.#

#Poleg zaposlenih na TGZ so člani koordinacije bili tudi strokovnjaki s področij razvoja po prioritetnih fokusnih področjih po SPS (zunanji izvajalci): dr. Maja Maravić Uran , dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Jana Apih, dr. Emil Juvan, dr. Aleksandra Pivec, Rebeka Koncilja in številni drugi strokovni sodelavci.#

#Aktivno so sodelovali tudi zunanji strokovni sodelavci: dr. Boštjan Brumen, dr. Maja Uran Maravić, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Aleksandra Pivec, dr. Emil Juvan, dr. Nevenka Cukjati, Jana Apih, Rebeka Koncilja.Vsi so tudi člani koordinacijskega telesa SRIPT-a, s katerimi smo dodatno in predhodno izvedli redne, številčne delovne sestanke in posvetovanja
#12
borut rojc
6
Oct 23, 2019
Glasno sem se zasmejal ob kavi, na zadnji komentar Ajdemija. Sploh zadnji stavek je višek...Igor pač v detajle secira mafijo, tako, da bi na podlagi tega lahko padel tudi kakšen kazenski pregon. Težava je v tem, ker niti tisti, ki sodijo, niso drugačni ; pokvarjeni ali ustrahovani...Moji zapisi temeljijo in gredo v posmehljivem tonu do vlade klovna. Tu resne kritike ali dialoga sploh ne more biti. Toliko nekih jebivetrov, prevarantov, kleptomanov , mentalno hendikepiranih ljudi kot jih najdeš med jagodnim izborom Murgel v tem mandatu, težko zaslediš še kje na kupu. Oni, s cvekarjem iz srednje šole na čelu, so pač zato tam, da se pleni, krade in goljufa ; takšni drugače ne zmorejo in ne znajo. Nekateri se niti ne zavedajo svojih kaznivih dejanj , zlorab funkcij in goljufij oziroma menijo, da je to nekaj , do česar so upravičeni. In res, Igor, moraš biti, kot tisti, kakor politični analitik, Pribac, totalno zjeban v glavo, da bluziš o nekih vladnih programih in socialnih temah zombijev. Kot vem, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, niso le ukinili ; podražili so ga. Od kod bi jemali, tepci, sicer za svoje privilegije? Biti moraš pokvarjen, neumen ali bolan, da pri tej mongoloidni vladi vidiš le trohico dobrega. Kar se zdi najbolj noro, ljudi preko medijev farbajo kot v najtrših časih komunizma. Bedasta raja pa še kar prijemlje. ..Čestitka Hrvatom s prebojem v Schengen.
#11
Ajdemi Popushi
2
Oct 23, 2019
@Tine Marinček, da ne bo pomote. Jaz si želim in upam, da bo ga. Pivec nemudoma pokazala pogodbo na osnovi katere je zaslužila ta denar in oprala svoje ime. Ne želim, da še ena oseba, ki prihaja iz našega ptujskega okolja, pristane v isti smetiščni kanti za nemoralne in izprijene kadre skupaj z že znamenitimi odpadki (črna roka Lojz , Mustačof Hanza, predsednik dr. Roman, dugi Danilo, baby-face Dejan, semenar Mali Longi, gimnazijka Štalcerca, ...).
Seveda pričakujem tudi, da bo, če te avtorske pogodbe ni, takoj nepreklicno odstopila.
#10
Miha Skumarc
0
Oct 23, 2019
Očitno ustreznih dokumentov ni.
@Bojan Požar ne pove, če je pogodbo sploh zahteval, @APivec pa mi tudi ne odgovori kaj je z dokumenti. Dedek Stanko ne bi bil ponosen, če se nekdo izmika resnici.
#9
Tine Marinček
5
Oct 23, 2019
Ajdemi Popushi, edina vrednota izmed spodaj naštetih, ki jih Pivčeva res zasleduje je, neizmerna vztrajnost za doseganje lastnih ciljev. Ne glede na ceno, ki jo pri tem plačajo drugi!
#8
Tine Marinček
6
Oct 23, 2019
Verjetno bo ministrica sedaj uvedla notranji nadzor, da bo ugotovila, kdo je to Požarju povedal?
#7
Ajdemi Popushi
10
Oct 23, 2019
Ministrica dr. Pivec na svojem FB:
"Stanko je bil vinar, ki se ni nikoli zadovoljil s povprečnim, ni se zadovoljil z dobrim, vedno je želel biti najboljši. In z veliko vztrajnostjo, znanjem in srcem je v vinogradništvu dosegel vse, kar se doseči da”, s temi besedami je predsednik uprave Pomurskega sejma, g. Janez Erjavec napovedal podelitev PRVE nagrade Stanka Čurina, ki se jo podeljuje za najboljše ocenjeno vino na sejmu Agra.
Dragi dedek z največjim ponosom in častjo, sem to nagrado imela čast podeliti premierno. Vem, da si ponosen! Jaz pa grem skozi z življenje s tremi največjimi vrednotami, ki si mi jih privzgojil in me za vedno vežejo na tebe: ljubezen do dela, POŠTENOST IN PRAVIČNOST in neizmerna vztrajnost za doseganje ciljev!”
Upamo, da se dedek ne bo obrnil v grobu...
#6
Janez Mihevc
7
Oct 23, 2019
Se vi malo zajebavate? Klavdija Markež je bila nato Klavdija Štalcer, sedaj je pa Klavdija Perger? Je to taktika, da se prehitro ne vidi, da se gre za vedno isto prasicko pri koritu? WTF!
#5
Miha Skumarc
12
Oct 23, 2019
Šele, ko bom videl avtorsko pogodbo, v kateri bi moralo pisati kaj bi morala opraviti, v kakšnem času in kašni obliki.
Pogodba je predpogoj!
Potem pa želim videti izdelek v pisni obliki. Če pa je šlo za "predavanja - svetovanja", pa poročilo s časovnico in vsebino predavanj - svetovanj.
#4
Ajdemi Popushi
15
Oct 23, 2019
Štalcerova Klavdija je v svojem dopisu navedla:
"Operacija SRIPT je kot povsem novo področje v S4 prejela odlično skupno oceno 7 od 10 ter komentarje, da smo “naredili veliko in pionirsko delo..."
Tu se lepo vidi, da ni nikoli študirala in ima podarjrne/kupljene diplome in kaj že vse. Vsi vemo da 7/10 nikoli ni bilo odlično !!!
#3
Igor Hauptman
11
Oct 23, 2019
Gornji prispevek Požarja je bil objavljen skoraj istočasno s prispevkom o zaposlitvi lepe N.H. po meni pa ima absolutno prednost glede teže posledic za narodov blagor. Na eni strani ne prvič razkrinka delovanje globoke države, ki ne obsega le bančnega kriminala, razprodaje državnega premoženja, različnega kientielizma i.p.d., temveč je tudi izrazito javno sektorski problem. Hkrati tudi konkretno kaže na skrajno sprevrženost politike Mira Cerarja in njegove SMC, ki se znova in znova pojavlja v korupcijskih aferah ob tem, da je sam na volitvah 2014 prepričeval naivne volivce z obljubo uveljavitve etičnih in moralnih načel. No, mene že zaradi izrazite antipatije, ki sem jo gojil do njega in jo še sedaj, ni nikoli prepričal. Kajpak bi vse te protagoniste Cerarjeve SMC, če ne bi pred tem propadla Golobičeva LDS, nato Zares, našli v teh dveh strankah, imajo pa vse skupaj naslednike v LMŠ, katere predsednik in nastavljeni šef vlade je podobno kot Cerar predvolilno nategoval volivce z novimi ljudmi in drugačnimi praksami. Prakse so kot je videti ostale enake, glede ljudi pa, če je imel v mislih hišnike in natakarje je napoved vsaj delno uresničil.
Glede Boštjana Brumna je dovolj nekaj googlovih klikov v njegovo zgodovino zaposlitev v delu javnega sektorja, ki se mu reče visoko šolstvo pa vam bo vse jasno ( še posebej zanimanja vredna je pisna izjava njegovega naslednika na na mestu tajnika univerze v Mariboru, Lorenčiča)) Po seriji obsodb zaradi ponareditve dokumentov, nezakonitega razpolaganja z denarjem, ga sedaj kot odvetnika ponovno srečamo s prsti v loncu javnega denarja z ostalimi, zopet Cerarjevimi kadri vred. Še enkrat več se razgali tudi vsa beda "avtonomije" vodenja naših univerz pod katere sodijo visokošolski zavodi, med katerimi je cela vrsta takih, za katere je mogoče ugotoviti, da so namenjeni le prečrpavanju javnega denarja v zasebne žepe. Kar pa se sporne študije, za katero je pobrala denarje imenovana druščina, se mi sicer lahko očita, da sem navaden kmet, ki nima pojma o ničemer, ampak razlagati o ne vem kakšnem "preboju" v turizmu zato, ker se na veliko ustanavljajo raziskovalno - razvojni oddelki v turističnih podjetjih, se mi pa zdi, kot ima navado reči Borut, da me nekdo hoče do konca zjebati v glavo. Pa je najbrž podobno razmišljal tudi Batagelj.
#2
Hugo Flander
1
Oct 23, 2019
Zanimivo. Ministrica narpred objavi na facebooku:
https://www.facebook.com/notes/aleksandra-pivec/politika-za-in-po-meri-ljudi-ter-terena-ali-terenski-politični-turizem/2485970238164132/

...in koj sledi "afera". Verjetno od ljubosumnega Podobnika z žegnom... Kdo bi vedel?

Politika ZA in PO MERI LJUDI ter TERENA ali terenski politični turizem? | Facebook

Drage prijateljice in prijatelji, cenjeni sledilci. S svetom visoke politike se aktivno srečujem že kar nekaj let, v za
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-10-23 06:29:52 (Oct 23, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Šarec mora na vprašanja, povezana z afero Westinghouse in Lepa N., odgovoriti Bojanu Požarju, sicer ga čaka globa!
Razkrivamo: kdo bo vodil Petrol in Telekom, zakaj je v resnici moral oditi Merkan in kdo je že izpadel iz igre?!
Se jim je pri Počivalšku zmešalo: tretjina ljudi komaj preživi, oni pa dajejo milijon evrov za Michelinove restavracije?!
Študentski funkcionar s kolegom napadel drugega študentskega funkcionarja, mu ukradel mobilni telefon in pobegnil
Ekskluzivno: video, ki bi moral odnesti direktorja stanovanjskega sklada iz Kopra. Pijan nori po mizi sredi pisarne!
Kje se danes brani Slovenijo, kdo jo v resnici osvobaja in trije prijazni nasveti za stranko SD
Šef tožilstva Šketa zanika indice o skritih dogovorih z ustavnim sodiščem, predsednik ustavnega sodišča Knez še molči
Nov in še večji škandal ustavnega sodišča - dogovor Šketa-Knez: vi pustite na miru Accetta, mi vas rešimo pred Kanglerjem?!
Zakaj po komaj dveh mesecih že odstopa Merkan, šef uprave Telekoma? Razkrivamo 5 možnih skritih razlogov za njegov odhod.
Razkrivamo: kako tudi tajno poročilo Knovsa o razrešitvi brigadirja Škerbinca bremeni Erjavca in kako Črnčec kontrolira OVS?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(241)
desus
(82)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sova
(46)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(16)
npu
(15)
btc
(13)
KNOVS
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
NH
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
LMŠ
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
TGZS
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
PSS
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
NEK2
(2)
SPS
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)