Afera Črnčec-Iglu-Westinghouse: Državni sekretar hodil ves bled, toda Šarec začasno pokril svojo desno roko

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-09-18 ob 06:56:10

ZA 10 MILIJARD EVROV GRE!

"Ko je šel Janez Drnovšek konec 90. let enkrat na obisk v ZDA, je obiskal tudi sedež podjetja Westinghouse, ki naj bi tedaj konkuriralo pri večjem remontu nuklearke v Krškem. In ko je prišel na sestanek, sta tam sedela dva Slovenca, ki ju je poznal: Peter Rigl in Jure Cekuta. Ko se je vrnil, mi je zgrožen pripovedoval, kako se je obrnil na petah in poklical direktorja. Rekel mu je, da če se ti dve osebi na kakršenkoli način še pojavita v kakršnikoli fazi projekta, potem jim lahko garantiramo samo, da bodo iz tega posla izločeni. In na podlagi te izkušnje je nastala protikorupcijska klavzula, ki so jo morala potem vsa državna podjetja vgrajevati v vse pogodbe." Tako je novembra 2011 za revijo Mladina povedal tedanji politik Gregor Golobič. Petra Rigla, ki je sicer veljal za blagajnika LDS, so zaradi tega kasneje celo izključili iz Gospodarskega foruma LDS, slikar Jure Cekuta pa je, kot vemo, zaradi Patrie končal v zaporu. Danes sta oba že pokojna.

Še slikovitejši pa je bil glede na doslej znane podrobnosti afere Črnčec-Iglu-Westinghouse včeraj Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3, ko je na twitterju zapisal naslednje: "Si predstavljate, da bi Borut Pahor kot predsednik vlade javno dejal, da nujno potrebujemo Teš6, potem pa bi Matjaž Nemec (no, morda še bolje - Simona Dimic) za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika francoskega Alstoma; si predstavljate, da bi Janez Janša javno izjavil, da nujno potrebujemo osemkolesnike, potem pa bi njegov tedanji svetovalec Borut Petek za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika finske Patrie; in še, si predstavljate, da bi Alenka Bratušek javno izjavila, da nujno potrebujemo 2. tir, potem pa bi njen dolgoletni zaupnik in vodja kabineta Jernej Pavlič za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika avstrijskega Strabaga za Slovenijo ...?!"

Toda sedanji predsednik vlade Marjan Šarec ta ponedeljek niti slučajno ni ravnal kot pokojni Janez Drnovšek, ne, Šarec se realno vede točno tako kot predsednik vlade v hipotetičnih situacijah, ki jih ilustrativno opisuje Pertinač. Damirja Črnčeca, državnega sekretarja v kabinetu za nacionalno varnost, ki je januarja letos za direktorico svojega zasebnega inštituta Iglu zaposlil predstavnico ameriškega Westinghousa v Sloveniji, je Šarec ta ponedeljek, zelo pozno popoldne, še ne 12 ur po izbruhu afere Črnčec-Iglu-Westinghouse, politično in medijsko pokril in mu vsaj začasno - saj afera še zdaleč ni končana - rešil kariero. Še več, Šarec in Črnčec sta novinarsko objavo, povsem podprto z uradnimi dokumenti, prek kabineta bizarno označila za "zlonamerno", karkoli naj bi že to pomenilo, pri tem pa nista, ne za portal, ki ga pravkar berete, in tudi ne za druge medije odgovorila na nobeno relevantno vprašanje, ki izhaja iz ugotovitev ter doslej znanih in preverjenih okoliščin te afere. Toda v zakulisju je (bilo) preklemano vroče:

DRŽAVNI SEKRETAR VES BLED ...

... PREDSEDNIK VLADE PA SLAB MED INTERVJUJEM

- Po naših zanesljivih informacijah blizu glavnih akterjev afere je (bil) Damir Črnčec ves bled, Marjan Šarec pa je - očitno pod neposrednim vtisom te afere - osrednji televizijski intervju za TV Slovenija ob prvi obletnici Šarčeve vlade, posnet ravno ta ponedeljek dopoldne, torej praktično takoj po izbruhu afere, opravil strahotno slabo. Kot smo se potem lahko sami v živo prepričali ob osmih zvečer, na prvem programu TV Slovenija, je bil to eden od Šarčevih najslabših javnih nastopov v funkciji predsednika vlade. Ob tem je sicer treba spomniti na znano dejstvo, da Šarec med intervjuji ali pač med soočenji vedno nastopa bistveno slabše kot takrat, ko je pisno pripravljen in gre za govorne monologe, kot so njegovi slavnostni govori na proslavah, piknikih ali drugih podobno nedolžnih dogodkih, ko do izraza prihajajo Šarčevi besedni vložki, znani iz njegovih nekdanjih imitatorskih performansov.

- Kabinet predsednika vlade (beri: Črnčec) je praktično ves ponedeljek izkoristil za poskus zminimaliziranja afere v medijih oziroma za medijski molk ali neporočanje, kar je ponekod celo uspelo, recimo na spletnem portalu Siol.net ali časopisu Delo (kjer so nekateri novinarji sicer javno poskušali demantirati govorice, da naj bi poročanje o aferi zaukazal odgovorni urednik Dela Uroš Urbas, toda dejstvo je, da poročali niso, vsaj do danes ne).

- Kabinet predsednika vlade se je na afero odzval šele pozno popoldne, po 17. uri, prek Slovenske tiskovne agencije, ki je do takrat o aferi, kot je to, predvidevamo, neformalno naročil kabinet predsednika vlade, tudi povsem molčala, potem pa je STA prenesla zgolj različico Šarčevega kabineta.

- Damir Črnčec in Marjana Šarec sta uradno povsem obmolknila tudi za druge medije, konkretna vprašanja, ki smo jih Šarcu že v ponedeljek zjutraj posredovali z našega portala, pa so žal ostala brez odgovora. Kabinet predsednika vlade se je odzval samo z "odzivom na članek" pa tudi ta odziv so nam iz kabineta posredovali šele po objavi kabinetne različice afere na STA; odziv Šarčevega kabineta sicer v celoti objavljamo na koncu članka (*1).

Tako je predsednik vlade Marjan Šarec med drugim obmolknil tudi na eno od ključnih vprašanje afere Črnčec-Iglu-Westinghouse - ali je za vse to vedel?!

- Zvonka Truden, direktorica inštituta Iglu, ki ga vodi Damir Črnčec, in hkrati direktorica Westingousa v Sloveniji, se nam je odzvala prek odvetnice Nataše Pirc Musar in tudi njen odziv v celoti objavljamo v nadaljevanju (*2). No, zakaj se je "računovodkinja" (zakaj ta izraz, bomo videli kasneje) Zvonka Truden odločila angažirati ravno Natašo Pirc Musar, si lahko tudi mislimo ...

ŠE NESLUTENE RAZSEŽNOSTI

Afera pa kljub, kot že ugotovljeno, močnim in agresivnim zakulisnim poskusom zminimaliziranja zgodbe dobiva še neslutene, predvsem pa tudi neprijetne mednarodne razsežnosti. Gradnja drugega bloka nuklearne (jedrske) elektrarne v Krškem (NEK2), kar je javno pohitel napovedati Marjan Šarec, bo namreč stala približno 10 milijard evrov (!!!). Kar je, preprosto rečeno, precej precej več kot vsi Teši, patrie, Karavanke in drugi tiri skupaj. Gre za posel, ki ga samostojna Slovenija resnično še ni doživela. Ameriška multinacionalka Westinghouse pa velja za enega od favoritov za pridobitev tega posla, poleg tega je afera izbruhnila takoj po nedavnem obisku Marjana Šarca v Moskvi, kjer je Šarcu sicer vso medijsko "slavo obiska" pobral ljubljanski župan Zoran Janković in kjer je bilo tudi govora o gradnji drugega bloka NEK2, vendar ne z Američani, ampak z Rusi!? In ravno zaradi vseh teh skrajno zapletenih okoliščin je vse posledice afere Črnec-Iglu-Westingouse danes praktično še nemogoče predvideti, a je hkrati že jasno, da te afere ali vsaj njenih posledic zanesljivo še ni konec.

KAJ PRAVIJO OBVEŠČEVALCI IN DO KOD SEŽEJO LOVKE

Ob tem je iz slovenskih obveščevalnih virov slišati ocene, da je resnično nemogoče, da Damir Črnčec kot nekdanji direktor Sove in OVS ne bi vedel, kdo je "računovodkinja" Zvonka Truden, zato med obveščevalci prevladuje ocena, da jo je Črnčec angažiral, ker naj bi mu, citiramo vire, sedanja funkcija in specifičen položaj pri Šarcu "stopila v glavo" in ker očitno misli, da si "lahko vse privoščijo", češ, "nihče nam nič ne more". Pri tem je tudi pomenljivo, da nihče od nekdanjih obveščevalnih kolegov o tej aferi in vlogi kolega obveščevalca Damirja Črnčeca ne želi govoriti "on the record", ampak samo neformalno, brez citiranja vira. Edini, ki je bil pripravljen afero komentirati tudi javno, je bil Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove, in tudi njegov komentar v celoti objavljamo v nadaljevanju (*3). Poleg Rupnikovega odziva objavljamo še odziv predsednika KNOVS Mateja Tonina (*4).

Novinarji časopisa Dnevnik sicer domnevajo, da naj bi Zvonko Truden k Črnčecu pripeljala Vida Žurga, nekdanja računovodkinja stranke SDS, ki je bila pred desetimi leti zaposlena (in to celo kot direktorica) v podjetju Truden & Truden-R, potem prva ustanoviteljica zavoda Iglu, kasneje prodanega Črnčecu, mentorju njene doktorske naloge, od februarja letos pa je članica uprave Telekoma Slovenije (vir). Kar pa znova odpira temne lise političnega kadrovanja na državnem Telekomu (govorice, da naj bi Žurgovo na Telekom sforsiral Damir Črnčec, so bile sicer pred časom uradno zanikane), saj je zdaj, iz virov blizu nadzornega sveta Telekoma Slovenije, celo slišati, da naj Žurgova ne bi izpolnjevala vseh formalno predpisanih pogojev za položaj članice uprave.

Iz slovenskega političnega, poslovnega in medijskega zakulisja je tudi slišati, da je "jedrski lobi na nogah", da je "konec ljubezni v kabinetu predsednika vlade", da "vsi privoščijo Črnčecu in se naslajajo" ... Več o tem, zakaj si Marjan Šarec trenutno, zlasti pa po nedavnem padcu Braneta Kralja, odhajajočega generalnega sekretarja LMŠ, ne more privoščiti še odhoda Damirja Črnčeca in zakaj se Šarec v resnici menda celo boji odsloviti svojega vplivnega državnega sekretarja za nacionalno varnost, pa podrobneje pišemo jutri.

AFERA TUDI ŽE POD DROBNOGLEDOM KPK

				Na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Boris Štefanec, pravijo, da so naš članek vzeli kot prijavo suma korupcije. (foto: STA)			Na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Boris Štefanec, pravijo, da so naš članek vzeli kot prijavo suma korupcije. (foto: STA)

Eno od ključnih dimenzij afere, ki, kot vse kaže, še zdaleč ni končana, pa se je odločila raziskati tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ponedeljkov članek na tem portalu razumela kot prijavo suma korupcije ter afero Črnčec-Iglu-Westingouse že vzela pod drobnogled (takole sporočajo iz KPK: "S primerom iz vašega vprašanja komisija do danes ni bila seznanjena, saj ni predmet njenih postopkov. Komisija tako ne more podati mnenja o konkretni zadevi, ne da bi jo predhodno preučila. Bo pa komisija vaša vprašanja obravnavala kot prijavo in v zadevi uvedla predhodni preizkus, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi postopka"). Pri tem za KPK menda ni tak problem dejstvo, o katerem govori kabinet predsednika vlade, da ima Črnčec ob funkciji državnega sekretarja tudi svoj zasebni inštitut (torej svojo zasebno firmo), ampak dejstvo, koga je zaposlil za direktorico tega inštituta in seveda zakaj?!

ODZIVI KABINETA PREDSEDNIKA VLADE, ZVONKE TRUDEN, ANDREJA RUPNIKA IN MATEJA TONINA

KABINET PREDSEDNIKA VLADE: ZLONAMERNO

				Marjan Šarec, predsednik vlade			Marjan Šarec, predsednik vlade

*1 "Državni sekretar dr. Damir Črnčec je ustanovitelj zavoda IGLU, inštituta za globalno upravljanje. Ob nastopu funkcije državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade je izpolnil vse obveznosti v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in o funkciji, ki je navedena v vprašanju, obvestil vse ustrezne institucije. Predhodno je pridobil tudi mnenje, da ne gre za nezdružljivost funkcij.

Od nastopa funkcije zavod IGLU aktivno ne deluje.

Vse lobistične stike državni sekretar v skladu s predpisi redno prijavlja in namigovanja za kakršne koli druge lobistične stike vidi kot zlonamerna.

Z lepimi pozdravi. Odnosi z javnostmi, Kabinet predsednika vlade

ZVONKA TRUDEN: ODGOVOR IN PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

*2 "Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom Ekskluzivno, dokumenti: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousom. Je predsednik vlade vedel?!:

Ne drži, da se je ameriška multinacionalka Westinghouse (WH) odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug in da gre za družbo, ki posluje le prek poštnega nabiralnika. Podružnico podjetja WH je ustanovilo švicarsko podjetje, kar lahko preverite v poslovnem registru Republike Slovenije. Podružnica WH Krško ima zaposleno eno osebo, katere naloga je zgolj koordinacija sestankov z centralo WH in drugimi družbami v skupini WH in ureja dovoljenja za delo vzdrževalcev NEK, ki pridejo na delo iz tujine. Podružnica torej v okviru pooblastil, ki smo jih zapisali, posluje.

V članku ste nadalje še zapisali, da je ustanovitelj Inštituta za globalno sodelovanje (IGLU) ohranil zavod pri poslovanju. Tudi ta trditev ne drži.
Ko je Zvonka Truden januarja letos prevzela vodenje inštituta, ga je njeno družinsko podjetje prevzelo zgolj zaradi vodenja računovodstva.
Od takrat zaradi funkcije ustanovitelja Inštitut ne posluje in nima prihodkov niti zaposlenih.

Zvonka Truden, direktorica družbe Westinghouse Electric (ASIA) SA, ZUG. Švica, podružnica Krško in Inštituta za globalno upravljanje

ČRNČEC KOT "LEGITIMNA TARČA" TUJIH SLUŽB


				Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove			Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove

*3 "Svetovalec za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije je funkcionar v nazivu "državni sekretar". Pri opravljanju te funkcije je posebej zavezan k spoštovanju obligatornih določb zakona o tajnih podatkih in zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ker pri svojem delu nujno prejema in uporablja tajne podatke in informacije, katerih razkritje nepooblaščenim osebam bi lahko imelo škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, je moral v skladu z zakonom prestati varnostno preverjanje za pridobitev dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti "strogo tajno". V njegovem primeru je moralo biti poleg osnovnega varnostnega preverjanje opravljeno še razširjeno varnostno preverjanje z varnostnim poizvedovanjem. Izpolniti je moral vrsto varnostnih vprašalnikov, pristojni organ pa je opravil tudi pogovore z nekaterimi osebami (tako imenovani background checking). Funkcija kabinetnega svetovalca za nacionalno varnost je obveščevalno-varnostno med najbolj izpostavljenimi v državi. Svetovalec za nacionalno varnost je običajno tista oseba, pri kateri se stekajo vse najpomembnejše, običajno tajne informacije s področja zaščite in uveljavljanja varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države. Na tem položaju je kot nosilec strateško pomembnih informacij brez slehernega dvoma prioritetna tarča delovanja tujih obveščevalnih služb. Vprašanja v zvezi z upravljanjem Nuklearne elektrarne Krško (NEK) v solastništvu z Republiko Hrvaško, problemi ravnanja z nuklearnimi odpadki, ki nastajajo v procesu nuklearnega pridobivanja električne energije, bodoča usoda elektrarne in druga sistemska vprašanja so bila in so še vedno ena od političnih, ekonomskih pa tudi varnostnih prioritet nekaterih tujih obveščevalno-varnostnih služb. Svetovalec za nacionalno varnost o teh vprašanjih zanesljivo zelo veliko ve in je zaradi tega avtomatsko izpostavljen tujim ofenzivnim obveščevalnim metodam. Dodatno ga kot "legitimno tarčo" sosednje države določa tudi njegova vloga v postarbitražnem postopku. Če ob tem obstajajo še njegove osebne povezave z gospodarskim subjektom z močnim interesom glede NEK, pa bi to dejstvo lahko predstavljalo potencialne varnostne zadržke, kot jih opredeljuje zakon o tajnih podatkih. V takšnem primeru je obligatorno vmesno varnostno preverjanje, s katerim pristojni organ bodisi potrdi ali ovrže obstoj varnostnega zadržka. V tem primeru bo organ najprej preveril skladnost navedb v varnostnih vprašalnikih s trenutno realnostjo, preveril bo torej, ali obstajajo dejstva, ki vzbujajo utemeljene dvome o posameznikovi verodostojnosti, zanesljivosti in lojalnosti za varno obravnavanje tajnih podatkov. Ob tem je zelo pomembno, ali je oseba, ki je vmesno varnostno preverjana, že v primarnem postopku preverjanja pristojnemu organu predložila točne in verodostojne informacije oziroma ali je te informacije posredovala samoiniciativno kasneje, ko so se okoliščine spremenile. Če organ potrdi varnostne zadržke, sledi preklic varnostnega dovoljenja. V primeru odvzema varnostnega dovoljenja svetovalcu za nacionalno varnost, ki je hkrati funkcionar in uradna oseba, le-ta ne bi več izpolnjeval enega od ključnih kriterijev za zasedbo tega delovnega mesta.
Glede na pravno relevantna dejstva, ki svetovalca za nacionalno varnost posredno povezujejo s podjetjem Westinghouse Electric (Asia) Sa, Zug, Switzerland podružnica Krško, katere poslovodna oseba je hkrati tudi poslovodna oseba svetovalčevega zasebnega zavoda, vsaj hipotetično obstaja tudi "nasprotje interesov", ki ga zakon o integriteti in preprečevanju korupcije opredeljuje kot "okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog". "Zasebni interes uradne osebe" pomeni premoženjsko ali nepremoženjsko korist zanjo, za njene družinske člane in za druge fizične ali pravne osebe, s katerimi ima ali je imela osebne, poslovne ali politične stike. Poudariti je treba, da je svetovalec za nacionalno varnost kot državni sekretar hkrati tudi uradna oseba. Njegovo lastništvo zasebnega zavoda sicer ni problematično, prav tako tudi ni pravno problematično, če ob upoštevanju nekaterih zakonskih omejitev ta zavod poleg nepridobitne dejavnosti opravlja tudi nekatere pridobitne dejavnosti. Je pa potencialno problematična osebna povezava z osebo, ki hkrati nastopa v funkciji poslovodne osebe predstavništva močnega mednarodnega gospodarskega subjekta z izkazanim interesom v slovenskem državnem energetskem podjetju in poslovodne osebe v svetovalčevem zasebnem zavodu. Kako svetovalec loči javno od zasebnega, državne tajne podatke od zasebno-gospodarskih, bo moral verodostojno izkazati v postopku pred pristojnimi organi.

Za konec: ko gre za varovanje in uveljavljanje strateških interesov države, med katere zanesljivo sodi NEK, je treba brez slehernega odlašanja strokovno in objektivno obravnavati ter oceniti naravo in stopnjo kakršnegakoli varnostnega tveganja, in če se slednje potrdi, tudi takoj odstraniti okoliščine, ki tveganja ustvarjajo ali povečujejo. Zakonske določbe so glede tega zelo jasne, treba jih je le dosledno implementirati.

KDAJ BI V PRIMERU ČRNČECA REAGIRAL KNOVS? 
				Matej Tonin, predsednik KNOVS in lider Nove Slovenije			Matej Tonin, predsednik KNOVS in lider Nove Slovenije

*4 "KNOVS se ukvarja z delovanjem obveščevalnih in varnostnih služb ter izvajanjem njihovih pooblastil. Konflikt interesov preučuje zlasti KPK. V kolikor pa bi se razkrilo, da državni sekretar dr. Damir Črnčec poskuša vplivati ali uporabljati domače obveščevalne in varnostne službe za dosego svojih lastnih poslovnih ciljev, bomo v KNOVSu seveda odločno odreagirali."

Matej Tonin, predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Aton EU
0
Sep 18, 2019
Da, @Janez, to sem napisal.

Pa še. Ko je opozicija nemočna, neinventivna in pomaknjena daleč na obrobje, ko je boter precej dementen, se začnejo borit za prevlado. Da ne bodo to prazne besede .. to so Zoki, Jamnik, Škrabec, Golob, Golubič in tako naprej. Opravičujem se vsem, ki jih nisem imenoval. Tudi Požarju in njegovi hobotnici (Topnews)
#13
Janez Mihevc
0
Sep 18, 2019
@Aton EU, glede J. te moram razočarati. Namreč, on je tisti, ki izbira samo tiste, ki kimajo. Kdor ne kima in ne leze v rit hitro odleti.
#12
Ajdemi Popushi
2
Sep 18, 2019
Aton EU, tudi tiste, ki pomagajo džamijo graditi? Vedno me je zanimalo koliko to znese.
#11
Aton EU
0
Sep 18, 2019
V vsaki stranki je kup karieristov, ki vidijo priložnost za zaslužek. To bi morali presekati. Toda edino upanje je opozicija in J. Toda kaj, ko ima tako rad sodelavce, ki mu kimajo in lezejo v rit. To pa je že prvi znak koruptivnega človeka.
#10
Mefisto Modri
5
Sep 18, 2019
Ne pričakujte preveč od Tonina, političnega zvezdnika NSi in predsednika KNOVS!

V čast pomika NSi na levo sredino si je dal tudi zob izdreti na levi sredini.

Z novim videzom nehote opozarja na vrzeli na dvojni levi sredini.

Ničesar pa ne bo storil, kar bi škodovalo njegovi sanjski vladajoči koaliciji.#9
Igor Hauptman
3
Sep 18, 2019
Borut Rojc, imaš prav. Edina razumna in pravilna poteza v takem primeru je takojšen odstop od vseh funkcij, zaupanih s strani politike, ki v prvi vrsti zagovarja poštenje in spoštovanje zakonov. In to ne glede na veliko veselje tistih, pri katerih je zloraba oblasti stalna in uveljavljena praksa in za katere celo velja prepričanje, da imajo do tega domovinsko pravico zaradi domnevno zgodovinskih zaslug. SDS, če želi prepričati volilno telo se mora takšnih praks otresti in jih v kali zatreti, kajti do tega še zdaleč ni imuna.
#8
borut rojc
7
Sep 18, 2019
Nisem nikogaršnji agitator, le alergičen na prevarante in privilegirance režima, ki jih mrgoli v aktualni vladi. Izjema v tem pogledu zato ne bi smela biti niti Jelka Godec iz opozicijske SDS. Kot ženska mi deluje nekoliko neuglajeno in odbijajoče , kar ni pomembno. Moti njeno neumno izvijanje in opravičevanje pri očitni korupciji, ko je kot direktorica šentjurske ljudske univeze, omogočila dodelitev evropskih denarnih sredstev tistemu, s katerim si deli zakonsko posteljo...Očitno gre za osebo, ki rada uperja prst v druge in opozarja na napake, ko pa se sama znajde na poziciji, kjer lahko izkoristi argument moči, ravna podobno. Odstopi naj iz vseh državnih funkcij, ker vsako opravičevanje v smislu, takrat sem ravnala tako, danes bi drugače, meji na slaboumje. Na koncu namreč človek dobi občutek, da so vsi isti kurac, vsi kradejo, ko se jim ponudi priložnost. To je tudi eden od močnih argumentov tistih, ki branijo Šarca.
#7
slavko pezdir
6
Sep 18, 2019
Značilno za vse naše afere, ki se nikoli in nikdar v razumnem roku zakonito in pošteno ne zaključijo s pravnomočno razsodbo pristojnega sodišča, ampak zgolj do neskončnosti "tlijo in se smodijo" kot kup starih cunj v Grumovi Gogi, je, da vse afere silovito izbruhnejo in eksplodirajo v medijih, da se le o nekaterih potem blagovoli medijsko izjasniti Komisija za promocijo korupcije kot papirnati tiger za medijska politična obračunavanja, medtem ko poklicani in pristojni preiskovalni organi Policije, NPU, državnega tožilstva in specializiranega državnega tožilstva zgovorno in trdovratno molčijo in - gledajo vstran.
Vse te nikoli in nikdar pravnomočno zaključene afere "v mestu Goga", katerih posledice samoumevno "uživamo" in razkošno plačujemo davkoplačevalci in volivci v RS, so le del totalne in brezobzirno pohlepne vojne, ki poteka v parazitskem politično-kriminalnem podzemlju "ugrabljene države" za krvavo zaslužen denar davkoplačevalcev in v katerega se ob največjih in strateško pomembnih poslih, kot je napovedana izgradnja NEK 2 ali nabave zahtevnejše opreme za SV, brez dvoma na vse možne načine vmešavajo tudi tajne službe zainteresiranih imperialističnih velesil ter vsepovsod navzoči lobisti mednarodno povezanega in nadnacionalnega velekapitala.
#6
Igor Hauptman
3
Sep 18, 2019
Odstranjen bo varnostni zadržek, izpraznjen prostor pa bodo lepo zapolnili novi botrovi zaupniki, ki bodo ta prave sorte.
#5
Miha Skumarc
1
Sep 18, 2019
Gusto postaja, gusto...
#4
Zim Zelen
3
Sep 18, 2019
Kot kaže, so pri nas vsi viri energije sporni tudi drva.
Nismo v stanju pospraviti niti plastiko! Jedrski odpadki pa nas bodo obsevali tisočletja, če ne bodo našli rešitev za nadaljnjo uporabo ali nevtralizacijo.
Hrvatje se nam pa itak smejijo ko z njimi sklepamo kupčije in partnerstva :-))
#3
Franjo Pori
7
Sep 18, 2019
Glede na to, s kakšno topniško pripravo s prispevki o potrebnosti gradnje NEK 2 so na 24 ur preko poletja obdelovali javnost je sedaj po vseh zadnjih dogodkih videti, da je bila ofenziva za jedrsko energijo v SLO pripravljena koordinirano in zelo na široko. Nemara imajo s to ofenzivo kaj skupnega tudi Ameriški lastniki POP TV, kar ne bi bilo nič presenetljivega!?? Vsekakor pa ne more biti slučaj, da PV o vsem skupaj ne bi vedel kaj dosti, je bilo vse skupaj preveč intenzivno, da bi bilo to možno.
#2
borut rojc
11
Sep 18, 2019
Četudi jima vprašanja sevirajo naprej, zamolčana produkta komunističnega divjanja in razvrata,bratec Marjan in sestrica Alenka, ne znata povedati ničesar. Si pa vsaj upata. V Bruslju gre to malo težje in se ga raje izogneta. Marjanu gre dobro od ust predvsem jurišno grmenje, ko še vedno bije nek svoj narodno-osvobodilni boj in odkriva spomenike , zdaj že v Rusiji. Tam jih, zanimivo, boli kurac za svoje žrtve, ki so jih veliko pobili sami, podobno kot pri nas. ..Zakaj Musarjeva, čeprav o pravu nima kaj dosti pojma? Težko jo že gledam s tistimi podbradki, klati pa vselej le neumnosti, ko odpre usta in se ne prehranjuje. Sodi k tzv. murgelski politični opciji, nesposobna in pokvarjena je zadosti, da bi lahko bila tudi predsednica vlade. V tem kontekstu ima povezave na sodiščih in, ko gre za nacionalni interes, za privilegirane stranke, se sodni epilogi, logično, izidejo v prid teh, ki kakor delajo za dobro in v imenu države. Globoke države, seveda. Na koncu koncev, bodo drugi blok nuklearke gradili Kolektor, Riko in Pomgrad, medtem, ko bo Westinghouse angažiran kot njihov podizvajalec. Kokoš, tam nastavljena kot direktorica, se vede kot aktulni predsednik vlade. Naduto, pobalinsko in neumno. Nihče jim kakor nič ne more. V bistvu moraš gledati pod noge, toliko dreka puščajo za sabo na vsakem koraku. ,,Spet je pameten ,, eden od Serpentinškovih retoričnih biserov, ki se jih nikakor ne more znebiti. Nimam pomembne funkcije v državi. Da mu bo lažje. Vseeno bi se lahko kdaj oglasil, da mu pomagam dvigniti nivo komunikacije. Saj sva blizu.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-09-18 06:56:10 (Sep 18, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
12 resnic Igorja Bavčarja, kronske priče naše tranzicije. In če kdo, bi on moral napisati svojo biografsko knjigo.
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
Mladega policista manekenskega videza premestili v Ljubljano. Nič takega, če ne bi, kot kaže, hodil z direktorico policije.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)