Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-07-17 ob 06:55:35

Pri famozni funkciji slovenskega člana evropske komisije, tako imenovanega slovenskega evrokomisarja, čigar izbor je te dni pri nas celo vrhunsko notranjepolitično vprašanje in doživetje, je treba razbiti nekaj mitov, iluzij in pričakovanj, a hkrati povedati nekaj debelih žalostnih resnic:

PLAČEVANJE USLUG IN BIZNIS PO BALKANU

- Dosedanja slovenska evropska komisarja Janez Potočnik in Violeta Bulc sta oba črno na belem dokazala, da je za Slovenijo popolnoma vseeno, kdo je slovenski evropski komisar in kateri resor pokriva (Potočnik je vodil okolje, Bulčeva pa promet), saj za Slovenijo nihče od njiju ni naredil tako rekoč ničesar, nič. No, Bulčeva je povzročila celo direktno škodo, ko ni nič povedala oziroma kakor nič vedela, kdaj in kako bo evropska komisija razpravljala o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško!

- Oba, Janez Potočnik in Violeta Bulc, sta bila tudi obupno slaba evropska komisarja. Potočnik je bil v svojem času celo uradno razglašen za najslabšega člana evropske komisije, Bulčeva pa je, spomnimo, pristala v zadnji tretjini - najslabših.

- Toda finančni prihodki slovenskega in drugih evropskih komisarjev so za našo politično sceno dobesedno fantastični. Če pri nas predsednik države ali vlade mesečno zasluži okoli 4500 evrov neto, slovenski evropski komisar mesečno pokasira približno do 30 tisoč evrov (neto) plače, da o dodatnih dnevnicah in privilegijih niti ne govorimo, kar v petih letih mandata prinese okoli dva milijona evrov. Skratka, en mandat in rešena je vaša eksistenca, verjetno pa tudi eksistenca naslednje generacije evropskega komisarja.

- Služba evropskega komisarja nadalje ponuja ogromne možnosti, da po koncu mandata (p)ostaneš del mednarodne politične elite, kar lepo dokazuje tudi primer Janeza Potočnika. On je denimo zdaj "predsednik mednarodnega foruma za kmetijstvo" (vir).

- Hkrati pa funkcija slovenskega evropskega komisarja podobno kot funkcija evropskega poslanca po neki čudni zmedeni logiki slovenskih volivcev avtomatično prinaša odlične pozicije v domačih anketah javnega mnenja (kar sta spet dokazala Potočnik in Bulčeva, ergo, zunaj, v tujini, te razglasijo za najslabšega, pri nas doma pa si kljub temu še vedno the best?!) ter najboljše možno izhodišče za vstop na vrh slovenske politike.

- Zato je tudi znotraj slovenske tranzicijske levice po novem gneča za evropske funkcije, čeprav Evropske unije in Bruslja kot takega praviloma intimno ne marajo. Preprosto so pogruntali oziroma izračunali, da se (jim) to izplača!

- In tudi kadrovanje slovenskih evropskih komisarjev poteka po načelih plačevanja (dolgov). Ko je Alenka Bratušek pred dnevi kar prek twitterja za evropsko komisarko predlagala Marto Kos, sedanjo slovensko veleposlanico v Bernu, je bilo boljšim poznavalcem slovenske politične in medijske scene takoj jasno, za kaj dejansko gre: Bratuškova je tako vrnila uslugo Pop TV, ker so ji tam mimo vrste omogočili nastope na zadnjih televizijskih soočenjih pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, kar je potem Bratuškovo za mišjo dlako tudi poneslo čez parlamentarni prag, in zdaj je bilo treba vrniti uslugo Tjaši Slokar Kos, direktorici informativnega program Pop TV oziroma - družini Kos. Hja, tako to gre ...

- Vladajoča slovenska politična elita, vključno z njenimi strici iz ozadja, se je iz primera Janeza Potočnika in Violete Bulc tudi veliko naučila. Zato so se odločili, da tokrat vzamejo resor za širitev, kar jim bo - od včeraj zvečer - nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen tudi rada poklonila, saj zanj ni velikega zanimanja. Novih širitev evropske unije namreč v tem mandatu ne bo, takšen je vsaj neformalni dogovor med Nemčijo in Francijo, zato je resor za širitev v Bruslju brez večjega pomena in vpliva. Toda slovenska vladajoča politična elita prek uslužnih in podložnih večinskih medijev že nekaj tednov prepričuje slovensko javnost, da smo si ta "pomemben" resor v Bruslju - "izborili"?!

- Hkrati pa resor za širitev vladajoči slovenski politiki poleg nič odgovornosti omogoča vsaj še dvoje: prvič, marsikomu praktično življenje jugonostalgije na stroške slovenskih in evropskih davkoplačevalcev, in drugič, zakulisno biznisiranje po Balkanu.

ZAKAJ JANEZ LENARČIČ, NE PA MARJETA JAGER?!

Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ... Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ...

... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji. ... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji.

Imenovanje slovenskega evropskega komisarja, o čemer naj bi Šarčeva vlada odločala na jutrišnji, četrtkovi seji, zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami, neformalno pa naj bi se danes, 24 ur pred to sejo vlade, ministri Šarčeve vlade o tem pogovarjali na posebnem sestanku na Brdu pri Kranju, je v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav Lista Marjana Šarca sama po sebi znotraj vlade nima večine pri morebitnem (pre)glasovanju.

Toda za zdaj je zaenkrat bolj ali manj jasno vsaj dvoje: najprej, Šarec za slovensko evropsko komisarko očitno definitivno ne želi postaviti Tanje Fajon, evropske poslanke na listi Socialnih demokratov, nekatera imena, kot so Miro Cerar ali Marta Kos, pa so bila v javnost prejkone lansirana načrtno, bodisi zato, da se kadrovske debate o slovenskem evropskem komisarju speljejo drugam, ali pač zato, da se ta imena "skurijo". Zdaj naj bi ime pravega kandidata, kot mi pravijo v koaliciji, očitno vedela samo Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v Šarčevem kabinetu (ki po novem sedi ob Šarcu - no, vmes med njima še vedno sedi Šarčeva šefinja kabineta Janja Zorman Macura - tudi na koalicijskih sestankih), in seveda Šarec. Je pa, vsaj do avtorja teh vrstic, pricurljalo, da bo Šarec kot "nadstrankarskega kandidata" za novega slovenskega evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča, sedanjega vodilnega slovenskega diplomata v Bruslju, natančneje stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji, sicer močno povezanega tudi s Cerarjem (vir), ne pa, kot se je mnogim bolj zdelo zadnje dni, Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. Jagrova, danes najvišje pozicionirana slovenska evrokratkain menda tudi najbolj zaslužna za domicil edine evropske agencije v Ljubljani - Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, bi bila po mnenju insajderjev sicer boljša evropska komisarka kot Lenarčič, vendar tudi bolj samostojna, a Šarec naj bi se, kot kaže, poleg njene samostojnosti ustrašil še nekaterih njenih povezav za nazaj, morda z Igorjem Bavčarjem (ko je bil Bavčar še minister za evropske zadeve, sta bila z Jagerjevo tesna sodelavca), tudi pokojni Janez Drnovšek jo je zelo cenil (čeprav je tudi Janez Lenarčič takrat veljal za njegovega "zlatega dečka"), res pa je, da Jagerjeva ni preveč cenila Toneta Ropa, zato je nekdo, verjetno zelo blizu Šarca, že včeraj med provladne novinarje lansiral, da se Marjeta Jager kakor preveč "samopromovira" ...

No, bomo videli že danes zvečer ali jutri, po seji vlade ...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Aton EU
0
Jul 19, 2019
Tako se napiše, Ivan Maček. In Tesla je bil iz K&K, sicer bi pasel ovce.
Tudi Vega, Puch....
#15
Istok Potočnik
0
Jul 18, 2019
Rusija je kriminalna toliko kot Amerika, Francija, Anglija...
In narod ne more biti bedast. Takšna trditev pa je bedasta.
In pozabil si umešati Šarca in Makedonija.
Mačka bomo pa ignorirali.
#14
borut rojc
3
Jul 17, 2019
Rusija je kriminalna država in Rusi so bedast narod. Elito in misleče so pobili, ostala je polpismena raja. Nekaj podobnega smo imeli v Jugi in imamo še danes v Sloveniji. Kumrovški zločinec je v tem pogledu kot učenec prekosil svojega učitelja Stalina. Pred puškino cev je pošiljal celo tiste, ki so ga postavili na noge, prizanašal ni niti svojim ženam. Povojni poboji, so bili zato mala malica zanj in pomagače. V Sloveniji še dandanes te nedolžne žrtve niso problem, ta se pojavi, ko kip enega teh zločincev, Kidriča, nekdo prebarva z rdečo barvo. ..Srbija, ker jo že omenjamo, danes ni prepoznavna po Tesli ali Djokoviču pač pa po vojnih zločincih. Kljub vsemu nihče od njih ni med top 10 pošasti v človeški zgodovini. Tito je vsekakor med dobitniki medalj.
#13
ivan maček
0
Jul 17, 2019
GOSPOD Nikola Tesla, je za vas vukojebinsko gamad ČLOVEK, človek z vizijo, tako da ne omenjat tega vizionarj,...JASNO GAMAD!!!!!!!
Vsakič ko si vtaknete električno zobno ščetko v usta, ali pa električni vibrator v rit, vam je dovoljeno da pomislite na tega Človeka z veliko začetnico, gamad balkanska...
#12
Aton EU
0
Jul 17, 2019
Užaljenost SD. Kaj rinejo v vlado, proti kateri so glasovali. Pokvarjenost v njihovem stilu!
#11
Istok Potočnik
0
Jul 17, 2019
Rojca moti ,,koketiranje,, Slovenije z Rusi. To seveda leti na levičarje. V tem je bil Tito pravi umetnik. Uspešno je krmaril med vzhodom in zahodom in povsod kaj potegnil.

Rojca pa ne moti, da so Francoske, Italijanske in Avstrijske desničarje zasačili pri prosjačenju pri Rusih, da bi z njegovim denarjem prišli na oblast. Pri tem pa so bili tako nerodni, da so jihbtakoj zasačili. Avstrijca je na primer pretentala lepotička z Balkana.

Desničarji bi morali malo preštudirati kako je to delal maršal, da se ne bodo zapletali tako bizarno, kot bi se izrazil Požar, he,he.
#10
Komentar izbrisal uporabnik
Aton EU
1
Jul 17, 2019
Balkan je zakon. Najlepše je, če nimaš nobene veze z njim. Tako ni treba niti v Graz, niti v Filadelfijo.
#8
Istok Potočnik
0
Jul 17, 2019
Točno to Rojc, na burek in lepinjo sem mislil. Dobro, tudi Tesla je lahko v tej dobri družbi.
Balkan je zakon, he,he.
Včeraj sem bil v družbi starejšega možakarja, ki je bil dolga leta v Nemčiji. 6 let je pa živel v Beogradu. Na moje presenečenje je rekel, Beograd je najboljše mesto za življenje.

#7
Radmila Čučak
0
Jul 17, 2019
Saj imaš prav Borut Rojc, ti imaš vedno prav

Toda ko pljuvaš po Balkanu, vedi, da je tudi Slovenija del Balkana, po novem zahodnega Balkana....torej pljuvaš ne le po Srbih, kot sem jaz, ampak tudi po sebi

Uživaj v tem početju še dalje...če ti to predstavlja vrhunec dneva
#6
borut rojc
5
Jul 17, 2019
Zanimvo je, da je Srbija danes še vedno v temi, čeprav je bil sloviti izumitelj Tesla te narodnosti. Zmotno je seveda mišljenje, da je on izumil elekriko in, da bi brez njega še vedno tavali v temi. Izumil pa je veliko načinov uporabe elektrike, katere bi prejkoslej tudi kdo drug. Vsekakor svet ne bi bil obtičal v 19.stoletju, kar Balkan vsekakor je. Le tam še danes obstajajo krvna zaobljuba oziroma maščevanje, genocid na osnovi verskega prepričanja in razčlovečenje v smislu natikanj na kole.
#5
Radmila Čučak
0
Jul 17, 2019
Seveda Borut Rojc,

pozabil si na največjega genija na področju elektro-tehnike iz srbske vasi Smiljani v hrvaški Liki- Nikolo Teslo, brez katerega bi svet še danes bil v 19 stoletju, ti pa ne bi mogel tipkati na svoj PC svojih enostranskih pogledov
#4
borut rojc
5
Jul 17, 2019
Strinjam se, Potočnik. Tudi kaj dobrega je prišlo z juga. Burek in bosanska lepinja.
#3
Istok Potočnik
1
Jul 17, 2019
Uh, z Balkana je prišlo mnogo dobrih stvari. Samo videt jih je treba.
#2
borut rojc
8
Jul 17, 2019
Slovenija je z nespoštovanjem vladavine prava, zaprla vse poti preostalim plemenskim skupnostim s področja Balkana glede vstopa v EU. To je, upam, spoznal tudi bedasti Vučič ob obisku Macrona, podobno velja za Šarčevo rodno Severno Makedonijo. To področje bo EU-ju, kot že stoletja, služilo zgolj kot tampon cona v obrambi pred orientalskimi divjaki...Hrvati so edina nacija s tega predela, ki se enakopravno vključujejo v EU. Dobivajo celo funkcije na podlagi neposredne izvolitve s strani Evropskega parlamenta, o čemer Slovenci lahko le sanjamo. Dobimo le tisto, kar nam pripada, predsednika vlade, ko pride v Bruselj , pa zgolj potrepljajo po rami v slogu, češ, a si spet prišel, mladenič...S strani Evropske komisije dežujejo tožbe proti naši državi, vseskozi sedimo na dveh stolih, moteče je zlasti koketiranje z Rusijo kot tudi to, da smo kot država postali bazni tabor za teroristične akcije po Evropi. ..Balkan je bil in bo slepo črevo Evrope. Od tod nikoli ni prišlo nič dobrega. Zidovi in ograja, ki ju na meji postavljata Avstrija in Italija, pričajo o tem, da bomo tudi sami prejkoslej ostali zunaj, pred vrati civilizacije. Težko je zato sprejeti bedaste interpretacije predsednika vlade , da temu ni tako. Težko dojamem, da sosedje postavljajo ograje, da bi, kot pri nas, nekdo obogatel s tem ali, da kakšna krava z njihovih pašnikov ne zaide k nam.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-07-17 06:55:35 (Jul 17, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Generalica, poveljnica Slovenske vojske in to: dvojna vojaška ter druga morala gospe nikoli nič krive Alenke Ermenc
Telekom (in SDH). Veliki zakulisni kadrovski finale v 10 dneh: sporni Vizjak odhaja, Rozman ostaja, Merkan prihaja.
Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
Pismo SMC-jevca: Matić za okoljskega inšpektorja?! Zmešalo se jim je, me pa čudi, da vsaj Šarec ne ustavi te norosti.
Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!
Glinščica in to. Nekateri posvečeni so postali tako močni, da nas kradejo vsem na očeh, ostali pa smo čreda za molzenje.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(44)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(9)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
cnn
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)