Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-07-15 ob 06:40:29

Nihče ne trdi, da Mladinska knjiga, d. d., nekoč paradna, vendar še vedno največja slovenska knjižna založba, posluje dobro. Ravno nasprotno, Mladinska knjiga pod vodstvom sedanjega predsednika uprave Petra Tomšiča in člana uprave Marka Ručigaja, ki ju je že pred petimi leti nastavila DUTB (torej država), pospešeno izgublja prihodke in samo lani, po bilanci za leto 2018, so pridelali 948 tisoč evrov izgube, ob prometu slabih 70 milijonov evrov. Probleme imajo zlasti v založbi, kjer pod vodstvom Bojana Šviglja očitno ne prepoznavajo več niti dobrih ali perspektivnih rokopisov: tako so denimo zavrnili avtorico Bronjo Žakelj in izdajo njene knjige Belo se pere na devetdeset, ki je potem v režiji založbe Beletrina postala velika uspešnica, saj so doslej na Beletrini prodali že šest tisoč izvodov te knjige?!

Ob tem pa nadzorni svet Mladinske knjige - odkar ga je prevzela DUTB - sestavljajo skoraj sami težki poslovni kalibri. Predsednik nadzornega sveta MK je Matej Pirc, ki je pod Šarčevo vlado postal celo glavni izvršni direktor DUTB, člana nadzornega sveta pa sta med drugimi Andrej Božič, ki je pod Šarčevo vlado postal vodilni član uprave Slovenskega državnega holdinga, ter Duško Kos iz Studia Moderna in podpredsednik nadzornega sveta SDH. Skratka, ni da ni!

Da bo prišlo do zamenjave Petra Tomšiča (Marko Ručigaj namreč v tej zgodbi ne igra ravno velike vloge), se govori že dlje časa, njegovo skorajšnjo zamenjavo, ki naj bi se zgodila čez to poletje, je v ožjih krogih napovedal tudi Matej Pirc. Toda koga pripeljejo kot veliko rešitev Mladinske knjige, in to celo na predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška?! Iztoka Gornika, širši javnosti sicer manj znanega bankirja, ki pa je sredi predkazenskega postopka zaradi izginotja 30 milijonov evrov, ki so izpuhteli pred leti, ko je Nova Ljubljanska banka v Bosni in Hercegovino kreditirala srbsko podjetje Agroživ. O tem so leta 2011 na veliko poročali tudi mediji (vir: RTV SLO):

... primer pa - kakopak - stoji na specializiranem državnem tožilstvu, kjer ga "še preučujejo"?! Iztok Gornik je trenutno, vsaj po podatkih poslovnega portala LinkedIn, zaposlen kot svetovalec na Gorenjski banki, sicer pa je na sceni znan kot mož nekdanje manekenke in modne založnice Tee Hegeduš.

Vir: LinkedIn Vir: LinkedIn

Je pa Iztok Gornik poleg Marka Tišme tisti bankir, ki ga Zdravko Počivalšek že dlje časa forsira na vsem možne vodilne pozicije v državnih družbah. Leta 2016 se je Gornik neuspešno potegoval za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, decembra lani pa ga je Šarčeva vlada na predlog ministra Počivalška skoraj že imenovala za neizvršnega direktorja DUTB, vendar so predlog za njegovo imenovanje zadnji hip umaknili z dnevnega reda, in to tik pred sejo vlade. No, tokrat ga Počivalšek rine za predsednika uprave Mladinske knjige. In pozor: minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj pravo kadrovsko rešitev za vodenje Mladinske knjige, torej založništva, tako vidi v nekem bankirju oziroma točno v tistem bankirju, ki ga državno tožilstvo sumi spornih bančnih poslov?! To je res možno samo v Sloveniji. Only in Slovenia!

Pri tem pa je zanimivo vsaj še dvoje. Prvič, medijske priprave za postavitev Iztoka Gornika na čelo Mladinske knjige se dogajajo skozi promocijsko poročanje časopisa Dnevnik, pred tremi dnevi, kar očitno spet ni naključje, saj je Dnevnik taisto počel tudi decembra lani, ko je Iztok Gornik skoraj postal član uprave DUTB. In drugič, kadrovska agencija Amrop Adria, ki so jo najeli za kadrovanje novega predsednika uprave Mladinske knjige, je na Mladinsko knjigo poslala štiri druga imena, med njimi denimo tudi Blaža Košoroka, nekdanjega direktorja HSE, ki pa očitno niso šli skozi.

OZADJE: ŠLO NAJ BI ZA IZČRPAVAVANJE ...

... IN POCENI PRODAJO NEPREMIČNIN

V ozadju pa naj bi šlo za dobro premišljen skriti načrt izčrpavanja Mladinske knjige, predvsem pa za scenarij poceni prodaje nepremičnin Mladinske knjige na elitnih lokacijah, na primer Konzorcija na Slovenski cesti sredi Ljubljane, ki so dejansko še edino pravo preostalo bogastvo Mladinske knjige. Seja nadzornega sveta Mladinske knjige pod vodstvo Mateja Pirca je predvidena za jutri, v torek popoldne, pri čemer morebitne zamenjave predsednika uprave formalno sicer ni na dnevnem redu. No, nekateri viri pravijo, da naj bi se zgodila pod točko razno ...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Igor Pavlič
1
Jul 15, 2019
Kangler je v več sodnih postopkih, pa kandidira 100 na uro kjer je možno,za župana, poslanca, evrosekretarja, kjer je kak razpis ali volitve, da ne omenjam Janše, ki je itak stalno v sodnih pospopkih, pe ne bi bil rad le direktor Mladinske knjige ali minister, ampak kar predsednik vlade. Je to bizarno ali domoljubno početje? Sodni psotopki so omejoitev le za snažilke ter učitelje po šolah in vzgojiteljice v vrtcih, za vs efunkcionarje je pa to le dodana vrednost, saj gre praviloma za konstrukte, krivosodje in hudobna podtikanja, da bi jih onemogočili!
#17
igor hauptman
3
Jul 15, 2019
Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov.
O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave.
O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.
#16
A B
3
Jul 15, 2019
Aton EU
no, i Stoka je pač rdeči drekač....
#15
Aton EU
0
Jul 15, 2019
Požara nema više. Po srpski.
#14
A B
3
Jul 15, 2019
Aton EU, več kot očitno je to, kar sem napisal že prej: "Dejstvo je, da Požarja sistematično spremljajte, šikanirate, ga podcenjujete in poizkušate iz nega delati bedaka." Se pač šopiri kot petelin na kupo gnoja.
#13
Istok Potočnik
0
Jul 15, 2019
He,he, Anton. Ni argumentov, a ne? Potem pa gremo na tak način.
Ampak ni problema, ti se kar spucaj. Forumi so glih pravi za to.
#12
Aton EU
0
Jul 15, 2019
Seveda pa lahko vprašamo bankirje! Kaj so jedli za zajtrk - če že niso pozabili...
#11
Aton EU
0
Jul 15, 2019
@Viktor, Istočnjak je v javnih službah plačan bedak - ni ga vredno niti opaziti. Pripravljeni so storiti vse proti domovini in ustavi. Najprej je treba ukiniti Bojana in podobne...
#10
Istok Potočnik
0
Jul 15, 2019
Mi je preveč lepo v življenju, da bi se razburjal. Se pa zabavam.
Uživaj Viktor, življenje je prekratko za gnev.
In ne pričakujbod politike, strank, vlade, države, Požara, da ti bodo življenje napravili lepo.
To imaš v sebi, ali pa nimaš.
#9
A B
4
Jul 15, 2019
Istok Potočnik,
ne vem zakaj se razburjate, se pa močno šopirite. Dejstvo je, da Požarja sistematično spremljajte, šikanirate, ga podcenjujete in poizkušate iz nega delati bedaka.
Vi dobro veste, da gre za velike bančne barabije, potihoma podprte z oblastjo.
Bojan je odkril in dokazal toliko svinjarij, ko vsa rdeča glasila skupaj. Tožili so ga, tožili...In kdo mu je naprtil laži.
Ne morete skriti, da ste navaden provokator,, če ne celo ...
Moje ime je resnično, vaše ni, že to dovolj pojasni vašo verodostojnost.
#8
Istok Potočnik
0
Jul 15, 2019
Glej Viktor. Požar je napisal članek v katerem je majčkeno očrnil ministra Počivalška in tega bankirja.
Da je bankir lopov, za to ni navedel nobenega dokaza. Sklicuje se na članek iz leta 2011, v katerem piše, da so v tej zadevi srbski kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper odgovorne agroživa že leta 2008, torej pred 11 leti. Zelo stara zadeva torej.
NLB je podala ovadbo zoper ,,svoje neznane storilce,, leta 2011 in naj bi, naj bi torej, predkazenski postopek potekal še sedaj.

To zgoraj so dokazi o neprimernosti bankirja za nek položaj. Močni dokazi, ni kaj.
Ampak, namen je bil dosežen. Razjezil je ministra, ki lahko v tej jezi naredi kakšno usodno napako za naše razcvetelo gospodarstvo, he, he.

Evo Viktor. Raziskovalni novinar bi na tej točki komaj začel delo. Iz tega, kar je vkup sklanfal do sedaj, res ne more narediti nobenega sklepa. Lahko gre na tržnico malo podebatirat z branjevkami, to pa je tudi vse.

Kot odgovoren novinar pa lahko na policiji in Nlb povpraša, kaj je s temi milijoni in kaj je z odgovornostjo. Srbi so očitno že ugotovili, kam je šel denar, zato bi novinar nujno moral vprašati tudi njih.

Ampak to je za Požara pretežka naloga. Terja napor in lahko bi se celo zgodilo, da bi mu odgovori na njegova vprašanja porušili natolcevanja o krivdi ministra. Kar pa je bil osnovni namen.

Viktor, od mene zahtevaš, kaj že, dokaze, dokumente. Od Požara jih boš moral zahtevati. In postavlja trditve.
Trdi, da je v ozadju pretehtan načrt da se razproda..........
Pa ga vprašaj, na čem temelji te trditve, na kakšnih dokazih, dokumentih? Ki jih hočeš od mene.

In da bo jasno, mene pa resnično zanima, kaj je s tem denarjem Ljubljanske banke. O tem na Nlb morajo obstajati podatki. In na Policiji tudi.
Zmigaj se Požar in nehaj samo natolcevat. Govori se, naj bi, naši viri navajajo, tralala, to je stil rumenega tiska in branjevk.
#7
A B
8
Jul 15, 2019
Do Istok Potočnik
bi izrazil spoštovanje, če bi vsaj enkrat v svojem komentarju - običajnem pamfletu na račun Požarja, navedel nasprotno mnenje z dokumenti - svežimi dokazi.
Tako pa, kot mnogi skrajni levičarji, le zasmraja portal.
#6
Istok Potočnik
0
Jul 15, 2019
Požar spet začne z ,,v ozadju naj bi šlo....,, spet ,,preverjeni,, podatki raziskovalnega pohodnika Požara. Kot skoraj vedno.
In tale ,,sumljivi,, bankir je sumljiv iz članka iz leta 2011, izpred osmih let torej.

Na podlagi tega natolcevanja pa seveda briljantni agitator Rojc takoj razvije teorijo o turški vzgoji s sabljo in bičem.
Ja, precej bizarno.
#5
Igor Pavlič
0
Jul 15, 2019
Meni se je zdelo bizarno tudi to, da je največji Slovenec vseh časov, pravnomočno obsojen državljan, kandidiral in bil izvoljen za poslanca v DZ-ju, potem se je pa z Doba vozil v parlament sprejemat zakone. Sicer je pa tudi novi zmagovalec grških volitev in mandatar grške vlade v sodnem postopku zaradi korupcije v aferi Siemens, pa to nikogar s Trstenjakove ne moti, še več, navdušeni so and zmago njegove starnke, ki jo podpirajo največji grški oligarhi z ladjarji na čelu. Berlusconi je spet v politiki, zdaj kot evroposlanec itd.
#4
borut rojc
12
Jul 15, 2019
Počivalšek na pogled deluje res precej zarukano ampak gre za razbojnika in vse, česar se dotakne meji na kaznivo dejanje. Te iz kriminalne združbe SMC , predsednik vlade sploh obožuje, spomnim naj še na enega iz te kvote, Lebna. Tudi njegov klon, Zajc, upošteva kriminalno prakso predhodnika, s to razliko, da ne grozi na odprti sceni drugače mislečim, kot je svoj čas namišljeni doktor znanosti, moravškemu županu. ..SMC je vmes usahnila, prelila svoje glasove v LMŠ, zato podpora klovnu še kar raste. Vsaj tako meni indijanec, ki ne zna slovensko in so ga s sabljo in bičem vzgajali Erdoganovi predniki. ..Le kako bi Tea sicer , brez cekinov in lažnega blišča, razpravljala o glamurju ? To so tiste, ki imajo vse na sebi, ki stremijo k inteligenci oblačenja in vsesplošne potrošnje. Lutke. Počivalška ne bi zavrnila, le vrečo bi mu dala na glavo. Vonj denarja je močnejši. Nagon po preživetju.
#3
A B
12
Jul 15, 2019
Kakršen minister, takšen predlog
#2
Janez Mihevc
13
Jul 15, 2019
Tale Počivalšek je veliko večja baraba, kot deluje na prvi pogled
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-07-15 06:40:29 (Jul 15, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Boj za državne milijarde: Božič odhaja jezen in poparjen, prihodnji teden pa na čelo Darsa, pozor - Cvetka Selšek?!
Generalica, poveljnica Slovenske vojske in to: dvojna vojaška ter druga morala gospe nikoli nič krive Alenke Ermenc
Telekom (in SDH). Veliki zakulisni kadrovski finale v 10 dneh: sporni Vizjak odhaja, Rozman ostaja, Merkan prihaja.
Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
Pismo SMC-jevca: Matić za okoljskega inšpektorja?! Zmešalo se jim je, me pa čudi, da vsaj Šarec ne ustavi te norosti.
Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(45)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)