Davčna afera viceguvernerja Bošnjaka podobna zgodbi Petra Vilfana: prvi odzivi Fursa in Banke Slovenije ter grožnje s tožbo

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-05-22 ob 06:43:13

Vse kaže, da se je Marko Bošnjak, viceguverner Banke Slovenije, že znašel v davčnem postopku zaradi prijave, da naj bi svoje stanovanje na Grablovičevi ulici v Ljubljani več oddajal na črno, denar pa kasiral na roko. Prijavo z vsemi podrobnostmi in tudi dokazi zoper Bošnjaka smo objavili včeraj (vir).

Spomnimo: iz prijave suma davčne utaje izhaja, da naj bi viceguverner Marko Bošnjak z oddajanjem stanovanja na črno, kar naj bi počel že od leta 2014, utajil približno 7 tisoč evrov davka.

FURS, BANKA SLOVENIJE, POLICIJA

Iz Fursa so nam namreč sporočili, da "zaradi varovanja davčne tajnosti odgovorov na vprašanja v zvezi s konkretnim davčnim zavezancem in vodenjem postopkov zoper njega ne moremo posredovati". Na Banki Slovenije pa na naša vprašanja, povezana s prijavo zoper Bošnjaka, odgovarjajo, "da Banka Slovenije z vsebino pisne prijave ni seznanjena in torej razpolaga zgolj z informacijami iz nekaterih medijev. Vsekakor pa Banka Slovenije takšne primere, v kolikor se izkažejo za resnične, prouči z vidika pravil delovanja BS. Na tej podlagi se tudi odloča o morebitnih nadaljnjih korakih. Tako bomo ravnali tudi v tem primeru". Naša vprašanja, povezana z Bošnjakom, smo včeraj sicer naslovili na guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta, odgovorili pa so nam iz službe za odnose z javnostmi. Na odgovore generalne policijske uprave, povezane s sumom davčne utaje oziroma morebitnega kaznivega dejanja, še čakamo.

BOŠNJAK ZDAJ ZANIKA, DOKAZOV PA NE POKAŽE

Odzval pa se je tudi Marko Bošnjak, toda prek celjske odvetniške pisarne Stušek. V daljšem dopisu, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti, viceguverner Banke Slovenije med drugim zahteva takojšnje prenehanje novinarskega poročanje o tej zadevi (!?) in umik našega včerajšnjega članka v roku 24 ur, sicer grozi s tožbo. Bošnjak v odvetniškem odgovoru tudi navaja, da so vsi njegovi dohodki iz naslova premoženja napovedani in prijavljeni v skladu z zakonodajo.

Poziv Marka Bošnjaka prek odvetniške pisarne Stušek.pdf

Toda viceguverner Marko Bošnjak, ki se je pred objavo članka, ko smo ga pravočasno prosili za komentar, pa se je potuhnil, za svoje trditve tudi po objavi članka ni predložil niti najmanjšega dokaza! Pa bi moral, da bi mu lahko verjeli, pokazati svoje davčne napovedi oziroma vsaj tiste dele svojih davčnih napovedi, ki zadevajo prihodke iz naslova oddaje stanovanje na Grablovičevi, in to za obdobje od leta 2014 do 2018. Njegovi podnajemniki pa bi morali pokazati tudi prijave za stalno bivališče na Grablovičevi ulici.

Tako davčna afera viceguvernerja Marka Bošnjaka postaja podobna zgodbi padlega politika Petra Vilfana, ki je, prav tako po našem razkritju suma davčne utaje, moral kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca  odstopiti. Tudi Peter Vilfan je ves čas javno vse zanikal, toda dokazov za svoje trditve nikoli ni predložil, na koncu pa se je izkazalo, da je ves čas lagal. Njegovo Športno društvo košarkarska šola Peter Vilfan ima namreč še vedno blokirane račune.

Drugi mediji, čeprav gre za viceguvernerja Banke Slovenije in sum davčne utaje, pa - vsaj za zdaj - še molčijo ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Igor Hauptman
4
May 22, 2019
Kakšni so cilji Bojana Požarja pri objavi suma prijave davčne utaje me pri vsem tem še najmanj zanima. Če tega ne bi objavil, bi vsekakor zadeva potekala drugače, kot bo zdaj. Tveganje, da bo v primeru lažnega poročanja kaznovan nosi Požar sam, kot vedno. Še tega se manjka, da bo mogoče o možnih malverzacijah poročati, ko bodo pristojni organi rekli svoje. Malo morgen! Sicer pa enake metode uporablja tudi portal SIOL, ki je financiran s strani državnega podjetja s tem, da ima prednost pridobivanja informacij iz državnih in paradržavnih logov pa ni razburjanja. Tudi ni nič drugače drugje v Evropi razen, da je tam več Bojanov Požarjev.
#12
borut rojc
6
May 22, 2019
Istok ni provokator, le nekatere zadeve vidi nekoliko zamegljeno , predvsem pa jih ne razume. Zaradi uravnoteženosti mnenj, se njegovi odzivi in komentarji zdijo povsem simpatični. Če se mu pri utaji davkov porajajo neki dvomi naj mu to ponazorim z ravnijo komukacije Serpentinška : Če davek utaji državni funkcionar je približno tako kot bi pooblaščencu plačali za dimnikarsake storitve, stanovanje pa vam zaradi vnetja saj, naslednji dan pogori. Ko vam oziroma vas v nekogaršnjem imenu in interesu , kradejo državni uslužbenci posledično država je to konec vseh razprav. Slovenci smo za razliko od Srbov toliko bolj civilizirani, da stanja brezupa zaenkrat ne rešujemo s palicami, pihalniki in primitivizmom. Ljubljanski župan je kronski dokaz zgoraj zapisanega.
#11
borut rojc
7
May 22, 2019
Tragika oziroma nesmisel obstoja države se kaže v tem, ker nam ne vladajo izvoljenci ljudstva pač pa izbranci mafije, ljudje z ulice, kruhoborci, ki zavedajoč se svojh hendikepov ter intelektuale podhranjenosti, skušajo le preživeti. Tako si je sam predsednik vlade svoj čas kot partijski komik, basal žepe z bankovci nastopajoč po veselicah in zasebnih zabavah, račune za županske zapitke pa izstavljal občanom v obliki nenonormalno visokih davkov. Zdajšnji zunanji minister je kradel na potnih stroških in imel dopoldansko obrt v službenm času. Obrambni, ki še vedno ne zna ločiti odpadkov se vlači po sodiščih zaradi pralnega stroja, ki ga ima v prostorih, kjer, upam, vsaj ne urinira. Vmes posreduje pri policiji za plačilni nalog svoje, neumne hčere. Primer Simone Dimic tudi poznamo. In še in še je tega, kjer od oblasti pijani držvni uslužbenci počnejo, ker se jim zahoče, vedoč, da jim boter v Murglah krije hrbet in so odgovorni le njemu, ne Bojanu Požarju ali tam nekim davkoplačevalcem. Ti, ki imajo še nekoliko bolj razmetano podstrešje grozijo tudi s tožbami, sami pa niso sposobni povedati ali zapisati dva stavka v svojo obrambo...Boštjan Vasle se mi zdi ubogljiv vojak udbomafije. V tem kontekstu je zasedel in že sto let zaseda pomebne državne funkcije. S svojim ne preveč bistrim pristopom, me spominja na večnega funkcionarja Šoltesa do in posmrtnega predsednika računskega sodišča. Bolj se je kradlo in več manjkalo v državni blagajni, lažje je bilo zanj v pogledu novih mandatov. Logično je, da so ti, ki so neposredno podrejeni glavnimi protagonistom mafijskega ustroja države , še večji jebivetri. Nenavadno , skoraj nenormalno, bi bilo drugačno stanje.. Hočejo nam dopovedati, da oni to lahko. Res je. Dokler jim to pustimo. V tem kontekstu bi bilo zelo priročno uporabiti kakšno učinkovito pravno sredstvo iz Srbije. Vsaj kar se tiče obrambe pred temi prevaranti, da ne zapišem zikovci, kar ta, ki je le utajil davek, zagotovo ni.
#10
Istok Potočnik
1
May 22, 2019
Prekršek je sankcioniran in za seboj, ko je dokazan, potegne globo.
Za ugotavljanje in obravnavanje prekrškov je v ,,našem,, primeru pristojen Furs.
Policija pa je pristojna za raziskovanje kaznivih dejanj davčne zatajitve.
Takšne so sedaj regule pri nas.

Viceguverner je dolžan plačevati davke in če je soril prekršek s tega področja mora biti oglobljen .tu ni debate.
Ne more pa ga novinar vlačiti po medijih, dokler mu tega pristojni organ ne dokaže.
Viceguverner je javna oseba, zaupana ji je pomembna funkcija. Za njega veljajo, ali bi vsaj morala veljati stroga merila. Ampak zgolj prijava suma prekrška še ni razlog, da novinar napiše, da se je znašel v davčni aferi. Saj ne gori voda. Ugotovoti, ali je oddajal stanovanje in ali je od tega plačeval davek pa ja ni neka znanost.
In ko se to ugotovi, potem pa upravičeno z vsemi topovi nanj.

Sicer pa, Aljuš naj povabi v faktor Simiča in on bo vse lepo obrazložil.
Ni vsaka svinjarija tudi kaznivo dejanje.
#9
ivan maček
6
May 22, 2019
Abram, ne trudi se. Fasali smo štabnega provokatorja, podobno kot na Novi, tam jih kar mrgoli. Vendar jih tam enostavno blokiraš, pa je mir pred gamadjo.


Malo za premislek,...…………….


Pred 10 dnevi na hrvaškem padel z balkona slovenski policaj ki je raziskoval primer JAMNIK .
#8
abram1b2 Cej
3
May 22, 2019
Istok Potočnik )*
A po tebi vsak prekršek davčne utaje ni sankcioniran? Zakaj se pa imenuje prekršek? Da policija nima tu kaj početi se motiš.Zanikaj svoj prekršek davčne utaje, pa boš videl kdo se v Sloveniji ukvarja s prekrški.
#7
Istok Potočnik
0
May 22, 2019
No Abram, vsaka utaja davka ni kaznivo dejanje. Odvisno od tega, kakšen je utajen znesek. Od tega je odvisno ali pomeni tvoj greh kaznivo dejanje ali pa prekršek.
Seveda pa zveni bolj udarno, če napišemo storil je kaznivo dejanje, kot pa storil je prekršek.
Je pa to čisto delo za FURS, policija nima tu kaj početi.
#6
abram1b2 Cej
7
May 22, 2019
Istok Potočnik:)*
Si ti kdaj imel svojo firmo? Ogni se plačilu davka kot podjetnik, pa boš imel na vratih sočasno inšpektorje FURSa,kriminaliste in kazenski pregon.Vsaka utaja davka je kaznivo dejanje.Istok tvoje pisanje je bolj pametarjenje kakšnega javnega uslužbenca kot človeka s prakso v podjetništvu-žal.lp :)**
#5
Istok Potočnik
2
May 22, 2019
Objektivni novinar bi si, preden razglasi davčno ,,afero,,, moral nekaj malega prebrati o tem, kaj je kaznivo dejanje davčne zatajitve.
Požar gotovo ve, da je izmikanje plačevanju davkov med slovenci zelo priljubljeno in razširjeno. Tega najbrž ni zameriti ljudem, ker, kdo pa rad plačuje davke?
Seveda pa proračun moramo napolniti, sicer ni penzij, ni šolstva.......
Objektivni novinar, ki pride do take informacije, ki je sedaj predmet našega glodanja, bi najprej naredil en članek o tem, kakšno je stanje glede plačevanja davkov od oddaje nepremičnin. Komot bi dobil Splošne podatke od Furs. Prijavljanje teh dohodkov in izkupiček za proračun je najbrž zelo slabo in to bi bil pritisk na organe, da vzpostavijo red na tem področju.
Saj to je najbrž cilj novinarskega poročanja.
O aferi bi pa poročal takrat, ko bo imel v rokah preverjeno informacijo.
Tako pa je ostaja občutek, da je cilj malo drugačen.
Za Požara bi bilo bolje, da Bošnjak davka res ni plačal, he,he.
#4
abram1b2 Cej
2
May 22, 2019
Slovensko sodstvo in organi pregona ščitijo mafijce in banksterje.Koga čudi,da v Sloveniji vse hudič jemlje.Etika, morala in odgovornost so v Sloveniji samo še besede brez pomena. Samovšečneža že po očeh vidiš,da je navaden grebator in ritoliznik do večjih od sebe, do manjših od sebe pa navaden tiran. Tem samovšečnim mafijcem se ne piše več dobro,kmalu se bo narod zbudil in jih zbrcal s položajev.
#3
Istok Potočnik
1
May 22, 2019
Tale ,,afera,, z domnevnim davčnim prekrškom bo še zanimiva.
Ampak, tudi če ni afera, Požara naše krivosodje vedno oprosti, he,he.
Najbrž pa bi bilo bolje najprej rečt hop in šele potem skočiti na Cefizelja.
#2
Janez Mihevc
8
May 22, 2019
Čestitke za včerajšnji 293. Faktor. Postavlja se vprašanje, ki to niti ni in sicer zakaj župan ne dobi prostora v MSM medijih, da bi lahko povedal, kaj se dogaja občanom Ilirske Bistrice.

Kaj vi novinarji nimate nič radi svojih otrok in vnukov, če jih boste sploh imeli, kaj jim delate in kakšno gorje jim povzročate.

Pripenjam Faktor ostalim komentatorjem, da ga ne boste iskali:

https://www.youtube.com/watch?v=4rufta_Vgyc

FAKTOR #293: MIGRANTI NAŠ VSAKDAN? (Lucija Šikovec Ušaj, Emil Rojc) - YouTube

Faktor je pogovorna oddaja o politiki, gospodarstvu, medijih, šovbiznisu in športu, na slovenski televiziji TV3. IZJAVA
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-05-22 06:43:13 (May 22, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(62)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)