Kriminal, korupcija, klientelizem. Koprivnikar je živ dokaz, da se splača biti minister, čeprav samo za 3 tisoč evrov plače.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-10-02 ob 07:03:38

Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo, je po včerajšnjem razkritju afere, povezane s pomembnimi državnimi frekvencami 5G, denarjem in lobiranjem za zasebno ljubljansko družbo BTC, kjer je po novem zaposlen (vir), živ dokaz, da se pri nas v Sloveniji splača biti minister, čeprav "le" za okoli 3 tisoč evrov neto mesečne plače. V zloglasnem krogu slovenske tranzicije, imenovanem 3K (kriminal, korupcija, klientelizem), je namreč mogoče nekaznovano zaslužiti celo več deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Če bi se takšna) afera zgodila v Nemčiji, Avstriji ali Združenih državah Amerike, bi Koprivnikarja (ne nazadnje: Boris Koprivnikar ni bil čisto navaden minister, bil je tudi podpredsednik Cerarjeve vlade, član najožjega vodstva SMC, vladni pogajalec z javnim sektorjem in nekaj časa celo eden glavnih komunikatorjev vlade Mira Cerarja; po drugi strani je Slovenija med njegovim ministrskim mandatom na področju e-uprave po javno objavljenih mednarodnih lestvicah zdrsnila krepko navzdol ...) včeraj že aretirali, vrstile bi se hišne preiskave pri njem doma, na ministrstvu za javno upravo, na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ter na sedežu podjetja BTC, avtor teh vrstic pa bi bil kandidat za najbolj prestižno mednarodno novinarsko nagrado - Pulitzerja.

Toda - vsaj zaenkrat - praktično nič od tega razen napovedi, da bo poslanec Jernej Vrtovec (Nova Slovenija) danes predlagal sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ (predsednik te komisije je sicer Anže Logar, poslanec SDS, po novem tudi kandidat za ljubljanskega župana), kjer naj bi začeli preiskovati to afero.

Koprivnikar, ki se na facebooku ob novi službi v BTC počuti "fantastic", se je medtem zavil v molk (menda je na poti v ZDA?!), enako BTC, bolj ali manj pa tudi AKOS in ministrstvo za javno upravo (vir).

URADNIK MINISTRSTVA: VSE JE RES ...

... SPORNA DIREKTORICA AKOS PA BI SE HITRO ZLOMILA

No, eden od visokih uradnikov ministrstva za javno upravo je včeraj povedal, da je "vse res, si pa ni mislil, da bo to enkrat prišlo ven. In to v takšni obliki ...". Naši insajderski viri tudi pravijo, da bi se Tanja Muha, direktorica AKOS, ki jo je - kljub pomanjkanju izpolnjevanja pogojev ter ob neverjetnih manipulacijah - za direktorico agencije nastavil Koprivnikar (o tem bomo podrobneje poročali v prihodnjih dneh), med pričanjem pred državnozborsko komisijo za nadzor javnih financ "hitro zlomila". Logarjeva komisija ima tudi vso pristojnost direktno pozvati policijo, tožilstvo, računsko sodišče in komisijo za preprečevanje korupcije, naj ukrepajo.

Kakorkoli, če pristojni državni organi (policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad in specializirano državno tožilstvo) ob takšnem javnem razkritju "indičnega kroga korupcije", kjer je objavljeni članek praktično že spisana obtožnica, ne bodo reagirali, potem v tej državni ne bo nikoli več mogoče nikogar resno preganjati zaradi korupcije!

Posebna zgodba pa so večinski mediji, ki so se, razen poslovnega časnika Finance (ampak Finance niso več #MSM), očitno odločili afero zminimalizirati. Kar pa je tudi povsem pričakovano. Epicenter afere namreč ni samo nekdanji minister Boris Koprivnikar, ampak tudi samo bistvo Cerarjeve vlade, predvsem pa funkcioniranje ožje in med seboj tesno povezane tranzicijske elite.

DNEVNIK, DELO IN JOŽE MERMAL ...

... POVSEM JASNO JE, ZAKAJ NIČ NE POROČAJO?!

BTC pod vodstvom Jožeta Mermala ima, denimo, sklenjeno posebno pogodbo s časopisno hišo Dnevnik pod vodstvom Bojana Petana (DZS), kjer so natančno opisana razmerja med BTC in Dnevnikom, tudi kar zadeva novinarsko poročanje. Avtorju teh vrstic je bila omenjena pogodba predstavljena poleti 2006, ko je časopis Direkt (v lasti časopisne hiše Dnevnik) odmevno objavil uradno poročilo enega od ljubljanskih profesorjev o sporni oporečnosti vode v Atlantisu, vodnem parku sredi BTC Cityja. V takšnih okoliščinah seveda ni mogoče pričakovati, da bo Dnevnik poročal o eksplozivni aferi Koprivnikar - BTC?!

Zelo podobno velja za časopis Delo v lasti Stojana Petriča (Kolektor), kjer se je pred kratkim razkrilo posebno interno navodilo vsem lektorjem Dela, poslal pa ga je Uroš Urbas, vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela. Urbas namreč naroča lektorjem, da ga morajo posebej opozoriti, če se v člankih, pripravljenih za objavo na Delu, pojavilo naslednja imena: Milan Kučan, Gregor Golobič, Zoran Janković in Jože Mermal, prvi človek BTC?! In spet: v takšnih okoliščinah seveda ni mogoče pričakovati, da bo Delo poročalo o eksplozivni aferi Koprivnikar - BTC?!

TEŽAVE IN RAZPOTJA DRUŽBE BTC

Afera pa je strahovito nerodna tudi za BTC. Sicer je to zasebno podjetje, ki želi biti na dobrem glasu ter ustvarjati dobiček, toda v tem primeru gre za velikega prejemnika domnevno nezakonitih državnih sredstev, težkih več deset milijonov evrov!

Toda BTC, nekdanja sporno sprivatizirana ljubljanska Javna skladišča, se tudi sicer, vsaj po naših informacijah, nahaja v specifični situaciji. Prvič, finančna situacija BTC ni ravno idealna, podjetje je potrebno prestrukturiranja, nekateri celo pravijo, da gre za "hišico iz kart". BTC ima danes približno 68 milijonov evrov dolga in 65 milijonov evrov letnih prihodkov, ob obrestnih merah, ki so, kot cinično pravijo finančniki, na dnu človeške dobe. Desetletna slovenska obveznica je pri 0,9 odstotka, ameriška pa na 3,2 odstotka! Takšnega obrestnega diferenciala ni bilo še nikoli, in ko bo vse to popustilo, se z BTC lahko zgodi marsikaj. Že samo povišanje obrestne mere na 1 odstotek avtomatično požre ves dobiček BTC, ki je lani znašal okoli 5 milijonov evrov. Zato naj bi bilo "prestrukturiranje" Mermalove firme in vloge BTC v Ljubljani načrtovano tudi tako, da BTC dobi čim več državnega denarja. Spomnimo, Jože Mermal je bil kandidat za ljubljanskega mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića.

Jože Mermal pa naj bi od včerajšnjega izbruha afere Koprivnikar-BTC sprožil tudi veliko zakulisno lobistično in oglaševalsko akcijo, ki naj bi dodatno blokirala medijsko poročanje o tej aferi.

Hkrati se Mermal ukvarja z iskanjem novega "generalnega direktorja", ki bi prevzel njegovo vlogo, on, Mermal, pa naj bi se počasi umaknil na vodilno nadzorniško funkcijo. Toda pri tem Jožetu Mermalu za vlogo ni uspelo pregovoriti ali pridobili nobenega močnega in znanega slovenskega direktorja, želel pa naj bi Tomaža Berločnika (Petrol) ali Igorja Merviča (Spar Slovenija), zato naj bi zdaj - hočeš nočeš - razmišljal o Damjanu Kralju, sicer že članu uprave BTC in dolgoletnem vodji ljubljanskega BTC. Toda - menda pretirano ambicioznega - Kralja naj bi zavračala preostala dva člana BTC-uprave Helena Petrin in Rajko Čvorovič.

In zanimivo, Jože Mermal je marca lani Damjanu Kralju prepustil tudi vodstvo Gimnastične zveze Slovenije.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Zim Zelen
0
Oct 02, 2018
*lola titi
S številkami nisi ravno prijatelj
"....300,000 milijard evrov pokradenega denarja."
…………………………...

Sposobni ljudje znajo pridobiti denar! Pridružite se jim ne pa zganjati burke (foušijo) okrog tega.


Pojesti jogurt na poti do blagajne? (in ne kupiti, vzeti še kaj)

Videl že, da si je nekdo postregel z pakiranim sirom (cca 0,5kg) ga odvil in zatlačil znotraj bunde, ovitek pa potisnil na polico.
Mimo blagajne je šel mirno in neopažen.

Veliko jih pride na malico :-) Zahtevati, da vrnejo pojedeno....
#3
lola titi
2
Oct 02, 2018
KAKO BI MORALA RAVNATI POLICIJA ŠELE Z Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo IN Jožeta Mermala,KI NAM JE UGRABIL BTC.In, Stojana Petriča, Zoran Janković, Helena Petrin in Rajko Čvorovič…… 1500 jih je in 300,000 milijard evrov pokradenega denarja.
Škandalozno: Izolski policisti zaradi 49 centov pretepli domačina!?
56-letni Koprčan Vitogoj Kodarin ima za seboj neverjetno slabo izkušnjo z obalno policijo. 21. avgusta letos je sončen torkov popoldan nameraval izkoristiti za športne aktivnosti, s kolesom se je odpravil do Portoroža, a njegov postanek v poslovalnici Hoferja v Izoli, kjer se je hotel na hitro samo okrepčati, se je spremenil v pravo nočno moro. Vse zato, ker je prepozno ugotovil, da je denarnico pozabil doma. “Želel sem kupiti sladoled in jogurt. Ker je bilo vroče, na blagajni pa dolga vrsta, sem, priznam, sladoled pojedel že na poti do blagajne. Toda potem sem ugotovil, da nimam s seboj denarnice, pozabil sem jo v ženinem avtu. Kaj bi drugega naredil, kot vrnil jogurt na polico, prodajalki pa pojasnil, da nimam denarja, a da bom uredil, nekoga poklical, ali pa sam prišel nazaj,” razlaga Kodarin, ki pravi, da se mu zlepa ni zgodilo, da bi v trgovino prišel brez denarnice. Pozabil denar: Prodajalka poklicala poslovodjo, ta pa policijo
Toda ko se je skušal na blagajni dogovoriti, da bo denar prinesel nekoliko kasneje, je hitro ugotovil, da tako zlahka vendarle ne bo šlo. Prodajalka je namreč dejala, da mora poklicati poslovodjo, saj ima takšna navodila. Zato je do blagajne prišel tudi poslovodja, s katerim pa se, tako pravi Vitogoj Kodarin, tudi ni dalo pogovarjati. Poslovodja in varnostnik v Hoferju naj bi namreč od našega sogovornika želela, da z njima stopi v skladišče, česar pa Kodarin ni želel storiti, saj se je bal za svoje kolo, ki je bilo nepriklenjeno zunaj, pred trgovino. Naš sogovornik trdi, da se s Hoferjevim osebjem ni mogel mirno dogovoriti, da bi denar prinesel naknadno. Še več, ker se Kodarin ni hotel podrediti vodji poslovalnice in z njim oditi v skladišče, je le-ta poklical policijo. Kodarin sicer ni dolgo ostal dolžen v poslovalnici, saj mu je na pomoč priskočila gospa za njim v vrsti, ki mu je podarila dva evra, da je lahko dolg, sladoled je stal samo 49 centov, uspešno poplačal. Vse skupaj sta videla tudi policista, ki sta samo v nekaj minutah po klicu poslovodje prišla v trgovino, a kljub plačilu našega sogovornika zlahka nista želela spustiti. Ko se je hotel odpeljati, sta policista skočila nanj
“Policista sta bila stara okrog 30 let. Že ko sta prišla v poslovalnico, sta me ozmerjala z besedami, kot je ‘klošar’,” razlaga Vitogoj Kodarin, razočaran nad prepotentnostjo mladih mož postave. Nikoli ga namreč nihče ni ozmerjal s takšnimi besedami, zato je bilo zanj vse skupaj zelo ponižujoče. Kodarin se je želel posloviti, toda policista sta vztrajala. Želela sta videti njegovo osebno izkaznico, ki pa je, jasno, ni imel s seboj, saj je pozabil denarnico. To je skušal dopovedati tudi obema policistoma, večkrat je ponovil svoje ime in dejal, naj njegove podatke preverijo na postaji. Odšel je iz trgovine, se usedel na kolo in se hotel odpeljati dalje, toda prišel ni prav daleč. Policista sta ga namreč podrla na tla, mu zvijala okončine in ga naposled tudi vklenila v lisice, pri čemer so nastale resne poškodbe rok, pa tudi praske na nogah in glavi. Policista sta Kodarina strpala v vozilo, saj ga še niti približno nista imela namena izpustiti. Potem ko sta ga več ur zadrževala v policijskem vozilu, sta ga odpeljala v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima grdo poškodovano zapestje, a da je sposoben za iti v pripor, zato so ga odpeljali na koprsko policijsko postajo, mu zaplenili kolo, na prostost pa ga, brez kolesa, spustili v poznih nočnih urah.
http://nova24tv.si/slovenija/skandalozno-izolski-policisti-zaradi-49-centov-pretepli-domacina/
#2
borut rojc
6
Oct 02, 2018
Zadeve je treba gledati v kontekstu mafijskega ustroja države, ki se potem zdijo povsem normalne , zato je razburjenje odveč. To so ti kekci, kljukci in krjavlji, cepljeni proti Janši , z vgrajenim murgel- čipom, ki jim onemogoča kakršnokoli sodelovanje z njim....Novemu predsedniku vlade je šlo mizarstvo slabo od rok, tudi igralskega poklica se je le priučil, ne spomnim se ga namreč v kakšni pomembni ali nepomembni gledališki ali filmski vlogi. Hitro pa je dojel, kdo mu je naravni sovražnik na političnem polju, v hlastanju za bogastvom... .Koprivnikar je nepomembni nihče. Kader za na borzo. Je pa eden od tisočerih , ki jim kriminal, stanje brezpravnosti in kaosa, reže debelo rezino kruha vsak dan. Takšni se bojijo sprememb... Zaskrbljujoče je spoznanje, da se podobno stanje brezumja ohranja tudi v bodoče. In , če zaključim po Serpentinškovo ; ta vlada je kot nov avto, ki ga zapelješ iz salona in z njim udariš že v prvi stebriček. Karambolirana že v startu.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-10-02 07:03:38 (Oct 02, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Skrivnost izobrazbe politika Matjaža Nemca. Zakaj je hodil na državno šolo, maturiral pa na zasebni? Je res 7-krat padel?!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Vprašanje, na katerega ne pozna odgovora niti Janez Janša!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Tipičen Marjan, tako mi bog pomagaj, smrt fašizmu!
Kot napovedano. Ker je Šarec znogiral Cerarja in Bratuškovo, Golobič vrača udarec, prek novinarjev Dnevnika: To je napaka!
GLOBALNA NOVICA DNEVA NA BBC, TAKOJ ZA TRUMPOM: SLOVENSKI POSLANEC UKRADEL SENDVIČ IN ODSTOPIL!
Šarec jih reže kot salamo, toda Kučan hoče rezultat! Na evropskih volitvah: 4 proti 4. Bo tokrat kandidiral tudi Janša?!
Maketa! Vse povezano: SMC-agencija Futura-bivša zakonca Pelko. Po Prešičku in Bandelliju zdaj visi minister Jure Leben?!
Sojenje Marku Potrču. Verjetno nisem edina, ki sta ji brata Potrč to storila, sem zgolj edina, ki si je to upala prijaviti!
Novi medijski pakti: na eni strani Oblak in Odlazek, potem Petan in Hakl in vsi proti Petriču, zato jih na Delu daje panika
Petek, 5. februar, devet let nazaj. Izbruhne afera Baričevič! Dan, ko je Slovenija izgubila medijsko nedolžnost.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(203)
desus
(71)
Vlada
(64)
sds
(60)
LDS
(58)
sdh
(41)
večer
(40)
Zares
(38)
pop tv
(35)
levica
(24)
DUTB
(19)
nsi
(17)
DZS
(16)
sova
(16)
2tir
(16)
btc
(13)
kpk
(12)
Petrol
(12)
npu
(12)
nlb
(11)
Odmevi
(11)
furs
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
delo
(10)
teš 6
(10)
OVS
(9)
dars
(8)
Hit
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
Eles
(5)
udba
(5)
hse
(5)
Erar
(5)
sls
(5)
IDS
(4)
AMZS
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
DRI
(3)
CME
(3)
bmz
(3)
KKR
(3)
Sava
(3)
LMŠ
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
NATO
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
Jana
(1)
Lady
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)
a1
(1)