Ljubljanska banka prodana šele čez pet let. Ko bo Kučan star 81 in bo konec tranzicije.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-01-17 ob 06:00:00
Pri časniku Finance so včeraj razkrili in objavili, da se prodaja Nove Ljubljanske banke spet prestavlja, tokrat kar za nadaljnjih pet let. Na ministrstvu za finance tega niti ne zanikajoin prihodnji ponedeljek (23. januarja) finančna ministrica Mateja Vraničar Erman leti v Bruselj, kjer bo evropsko komisarko za konkurenčnost Margrethe Vestager tudi uradno zaprosila za odlog prodaje NLB. Cerarjeva vlada naj bi v zameno menda ponujala prodajo Abanke, kobajagi še letos.

USODNO LETO 2022

Leto 2022, ki naj bi bilo zdaj določeno za prodajo NLB, pa sploh ni naključje. Avtor teh vrstic se je v zadnjih dveh mesecih pogovarjal s številnimi pomembnimi igralci na slovenski politični levici (ki vodi to državo in tranzicijo) in vsi so mu omenjali famozno leto - 2022. Gre za leto, ko bodo na sporedu parlamentarne in predsedniške volitve, ki naj bi povzročile veliko zamenjavo generacij znotraj slovenske politike. Borut Pahor (če bo letos - na jesenskih predsedniških volitvah - dobil drugi mandat) leta 2022 ne bo mogel več kandidirati in se bo oziral za kakšno službo v tujini, za Janeza Janšo na levici prevladuje ocena, da so parlamentarne volitve prihodnje leto njegove zadnje volitve v tej vlogi - nespornega prvaka SDS, Milan Kučan pa bo takrat, leta 2022, star že 81 let.
In šele takrat, ko naj bi tudi na levici prišlo do resnične zamenjave generacij (da se recimo Borut Jamnik, vplivni predsednik uprave Modre zavarovalnice, ne bo več frakcijsko spopadal z Janezom Kocijančičem ali Dragom Isajlovićem, ampak bo mogoče kandidat Socialnih demokratov za predsednika vlade, čeprav bo predsednik SD verjetno poskušal postati tudi Matjaž Nemec), se bo uradno končala zadnja faza tranzicije. Tako da bo prodana NLB, za katero je značilno tudi to, da je - še vedno - ožilje slovenske tranzicije in da je nikoli ni vodil nihče s politične desnice, tudi ko je državo formalno vodila Bajukova ali prva in druga Janševa vlada. Za NLB pa vemo: kdor obvladuje NLB, dejansko obvladuje Slovenijo.

KUČANOVA DEDIŠČINA

Mimogrede. Tudi na levici med temi pogovori priznavajo, da je Milan Kučan res še vedno enormno vpliven, Miro Cerar pa brez svoje politične agende. In da je niti ne potrebuje, ker je sklenil pakt, na podlagi katerega resnično vladanje prepuščal drugim, sam pa je v zameno obdržal formalno funkcijo predsednika vlade. Pri tem so zanimive najnovejše informacije, da Kučan spet pušča stranko SD ob strani, saj naj bi jo doslej "bildal" predvsem zato, da na letošnjih predsedniških volitvah SD ne bi podprla Pahorja. Kučanova osebna zamera do Pahorja namreč ne pojenja, kvečjemu nasprotno. Potem ko je to padlo v vodo, naj bi se Kučan spet začel odmikati od SD. Tako naj bi znotraj Kučanovega ožjega kroga že padla odločitev, da če se bo videlo, da Miro Cerar ali Dejan Židan na prihodnjih volitvah ne moreta premagati Janše, se bo šlo v lansiranje "novega obraza". Pri čemer ni povsem izključeno, da bi bil tak novi (stari) obraz spet Zoran Janković.
Sicer pa naj bi Kučana v tej zadnji fazi tranzicije močno skrbela tudi njegova politična dediščina. Zato se je Milan Kučan (do)končno odločil za lansiranje svoje neokusno prirejene (avto)biografske knjige Prvi predsednik (avtorja Boža Repeta) in zato naj bi ob minuli 25. obletnici osamosvojitve toliko svoje energije vložil tudi v brezkompromisno prevzemanje osamosvojitvenih zaslug - iz rok drugih ključnih akterjev osamosvajanja, predvsem Janše in desnice. Kot pravijo naši viri na levici, naj bi Kučan to počel celo na račun Zveze združenj borcev za vrednote NOB ...
P.S.: Za zadnjo fazo tranzicijo bo očitno značilno tudi to, da bodo sinovi pokupili tisto, kar ni uspelo očetom. Blaž Pesjak, predsednik uprave Merkurja in sin Borisa Pesjaka, padlega šefa uprave Factor banke, naj bi pripravljal menedžerski prevzem Merkurja 2.0. (vir: Finance).
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
torpedo
0
Jan 17, 2017
Murglska podgana je naredil iz Slovenije mafijsko državo.Zato so morali ubiti tudi dobrega človeka iz Negove.
#20
Viktorh
0
Jan 17, 2017
Milana Kučana smo volili večinsko in če bi ne bilo omejitev mandata, bi ga ponovno volil. Gre za človeka, ki je naredil iz Slovenije državo.
#19
torpedo
0
Jan 17, 2017
NLB je življensko pomembna za udbomafijo s padronejem iz murgl,da preživi.Vse nakradene milijarde-74 so zamrznjene v eni od tujih držav.Uganite v kateri.
#18
Petrovc
0
Jan 17, 2017
Le zakaj bi jo prodali?

A bi radi da nas obirajo tujci?
#17
trdnjava
0
Jan 17, 2017
Mujo občutek te ne vara. Saj bo imel dovolj partijskih naslednikov. Mladina se hitro uči, kako je pri koritu dobro biti, nič delati in imeti fajn plačo in zahtevat še kakšen dodatek, pa za zraven še kakšno kuverto, pa se komot čez mesec pride.
#16
MUJO
0
Jan 17, 2017
Sem dobil občutek,da bo Kučan tudi vodil Slovenijo,čeprav bo že v grobu...
#15
Teater paradižnik oz. bildanje Barbie Poharke
0
Jan 17, 2017
Za časa svojega mizernega življenja se boratlutka (https://i.imgur.com/Cz4Q5GF.png) ni niti po nesreči postavila pokonci

in proti mojstru papku (https://i.imgur.com/eooDxvU.jpg)

in se tudi ne bo.

Morebitna oziroma kar gotova prihodnost trenutno ni pomembna, za zadaj šteje tisto, kar je,

to pa je dejstvo, da se lutka mojstrpapku (puppet-master nje) ni uprla in je vsakršno flancanje o kakor zamerah

ful kul mega top šop bulšit kavjar komi agitprop za bildanje murglsrbo jugo komi papetka, papka nje.

Kaj pa naj bi mastrpapet kao zameril svoji kreaciji?

Da ni poslala Klemn@ J@kliča v Štrasburg?

Da je dolg Slovenije po mastrovem diktatu iz 21 % bdp-ja nabila na 55 %? Predno je zadevo predala v tace lisice znojilske kopipastarice

in etične muce cmeravice, ki nadgrajujeta njegovo delo in sta trenutno

nabila dolg na 82 % bdp-ja — nimamo za burek,

medtem

ko se se papet selfka po stopnicah in pasjih procesijah nje.

Da je iz 60.000 brezposelnih naredila 120.000?

Da je prepisala zaljev piranjski (valu nje) na podružnico jugo komi u susjedstvu?

Da je zaupala in zaupa maslešama, ko so tepihovale

in sfukovale človeka, pri tem pa je poleg pregovornega "so what" še pribijala,

da moramo tudi ljudje zaupati maslešima i drugovima nje?

Kaj je torej mastrpapet zameril lutkinici?

Kaj?

Česa takega na tem svetu ni, saj ostržek do pikice izvršava naređenja nje, edina

kakor zamera bi morda lahko bila, da na kaki fotoseansi ni imela u nulo upicanjene frizure.

#14
quasimodo
0
Jan 17, 2017
Kuge,lakote in zmote reši nas o Gospod
#13
krulčan
0
Jan 17, 2017
Letos bodo komunisti (boljševiki) praznovali 100. obletnico boljševiške revolucije. Prirejali bodo slavja, se lagali, filozofirali in se trepljali po ramah, kaj vse so storili, pokradli, oropali, kako so zajebali svoj narod za svoje sladko življenje. Ubogi narod pa je tako prežet z indoktrinacijo, da jih celo hvali, ne vidi pa, kaj so mu slabega storili. Zapravili so mu normalno prihodnost.

Požrite NLB, naj se vam zatakne v grlu in končno, končno že enkrat pocrkajte.

Leta 1945 nas je "osvobodila" razbojniška banda. Nekoč bodo tudi zelo resni zgodovinarji napisali, da se je usoda v vsej zgodovini naroda najkrutejše znesla nad nami, ker nas niso osvobodili zahodni zavezniki. Najhujši zgodovinski kiks v zgodovini Slovencev.

#12
domoljub1
0
Jan 17, 2017
Že velikokrat sem zapisal:

LOČITEV BANK OD DRŽAVE

je ravno tako pomembna (in potrebna) kot

LOČITEV CERKVE OD DRŽAVE.

Glede na dosedanji potek privatizacije v Sloveniji sem orepričan, da bi bil Hamurabijev model najboljši, seveda ob učinkovitem delovanju takratne SDK.

Za razliko od Mencingerja je bil pravi vizionar (žal pokojni,petelin, ki je prehitro zapel) dr. Bogdan Oblak Hamurabi. V Novem Tedniku je bil 10. 1. 1991objavljen intervju, kjer je med drugim odgovoril na vprašanje:

Ali vaša misel glede lastninjenja, da pustimo direktorjem pokrasti kar se da, ker le oni znajo to narediti tako kot je treba, še vedno drži?

»Še vedno, čeprav me ljudje, kadar to izjavim, prekolnejo. Razdelitev lastnine je seveda velik problem. Enkrat so tovarnarjem že pobrali lastnino. Če bi hotela država pričeti delovati, če hoče kje kaj dobiti, potem bi morala to lastnino pobrati še enkrat. Dvakrat nekaj nekomu pobrati seveda ne gre. Podobne težave in nelogičnosti so z delitvijo lastnine ljudem. Če tovarne prodamo delavcem, pridemo spet do samoupravljanja ali pa do tega, da bi delavci, v želji, kako priti do denarja, tovarne prodali in se »vrgli« v potrošnjo. Tako bi spet prišli do inflacije. Povečanja produktivnosti in drugih potrebnih sprememb pa ne bi bilo. Edina možnost je, da se lastnik »najde« sam. Odgovor na vprašanje kaj je boljše, tisto, kar sem naštel prej, ali to, da nekdo dobro skrbi za tovarno, da ustvarja dobiček, da delavci dobro zaslužijo, je odveč. Spraviti neko tovarno v red, v donosno obliko, ni enostavno delo.«

Priznam,da sem se sam v obdobju samoupravnega socializma zavzemal za delavsko delničarstvo. Nisem pa doumel tega, da večina državljanov ni sposobna upravljati lastnih kapitalskih investicij, kar je kasneje pokazala in potrdila razprodaja certifikatskih delnic, čemur pa je zopet v veliki meri botroval prav Mencinger. Po toči zvoniti je sedaj prepozno. Model lastninjenja, kot ga je zagovarjal Hamurabi, je bil zagotovo najbolj smiseln, seveda pod pogojem, če bi država poskrbela, da bi vsi takšni lastniki podjetij (tudi t.i.naši) redno plačevali delavcem plače, državi pa davke in prispevke (učinkovit SDK), ne pa kradli in nosili denar v davčne oaze. Rešitev je tudi danes edino ta, da s podjetji upravljajo pravi lastniki, država pa poskrbi za plačilno disciplino in pravni red v najširšem razumskem smislu. Model, kot ga žal še vedno zagovarja Mencinger, je za slovenske domoljube po mojem mnenju že na krajši rok poguben.

"Naši" (Mencingerjevi) direktorji žal niso pokradli samo podjetij in okradli državno blagajno, ampak še velik del prihrankov državljanov v bankah. Tega pa pred 24 leti niti Hamurabi ni mogel predvideti. Upam, da nismo pozabili, da je leta 2007 KBC hotel kupiti NLB za zelo primerno ceno. Mislim, da je retorično vprašanje, ali bi nastala takšna bančna luknja tudi, če bi bil večinski lastnik NLBja KBC.

Zato ponavljam:

LOČITEVBANK OD DRŽAVE je ravno tako pomembna (in potrebna) kot LOČITEV CERKVE ODDRŽAVE.

Podobno pa je tudi z drugimi državnimi podjetji, kjer nadzorniki držijo vrečo. Ali po kmečko, res je, da pameten kmet ne prodaja krav, ki dajejo veliko mleka. Ampak samo to dejstvo, da so krave dobre mlekarice je premalo za poslovno uspešnost. Če bo ta kmet pri nabavi krme za krave zase obračunaval provizijo, kradel mleko in ga na črno prodajal, zaslužek pa nosil v tujino, te odlične mlekarice kmečkemu gospodarstvu ne bodo veliko koristile. Podobno je za poslovno uspešnost Adrie premalo to, da dobro prevaža potnike za nizko ceno za posvečene "naše" potnike. Vsa armada "naših" kao ekonomskih strokovnjakov pa ni znala ali hotela v Slovenijo prenesti oziroma prevesti nemškega uspešnega sistema korporacijskega upravljanja. Kaj šele, da bi uvajali švicarski demokratični harmonizem.

Na našo žalost pa je povsod oblast takšna, kakršno si ljudstvo zasluži.

#11
pravnik bavcon
0
Jan 17, 2017
Ja, moje mišlenje pa je , da madžarskosrski ci-go,ne bo praznoval 14. jan. 2018! Narod ima dovolj in ne bo dolgo , ko bo popizdil in dobesedno potolkel to lopovsko gol-azen ! Lepo ali grdo, to se bo zgodilo , seveda pa ne samo v Sloveniji!
#10
cox
0
Jan 17, 2017
V kontekstu omenjenega, se bodo priredili izidi tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah. Mafija s cmerarjem do konca in naprej. Morda pa s srbskim ciganom in kriminalcem...Ko se bo mafijski boter umaknil, l. 2022, morda ga pa nekdo ali nekaj umakne že prej, bo Slovenija dosegla dno. Verjetno že izven EU-ja. Do takrat se bo pilo in plesalo, plenilo in ropalo. Trgovski center NLB ponuja zlikovcem obilo akcij, popustov in 24-urnih nakupov brez limita. Ljudje bodo zapitke te bande kasneje plačevali, tudi z življenji..Kučan je, kar je. Mož krvavih rok. Ne more se spremeniti. Zločini in kazniva dejanja so mu v veselje. Najbolj se mi smili pezde na mestu premierja, doktor prava, ki ubogljivo izpolnjuje vse ukaze. Slovenija, mafijski raj. Ko bodo vse zapravili, bodo prodali NLB in državo. Za 1 euro.
#9
Hanza
0
Jan 17, 2017
Čehi, ki jim gre danes boljše kot nam, ne vedo kaj je bančna luknja. tudi niso vrgli stran 9 milijard kron. Čehi so prodali že zdavnaj vse banke tujcem in če kdo ne vrača kredita je to problem tujih lastnikov. tudi večino socialistične proizvodnje so pokupili tujci in nove tovarne kar rastejo kot gobe po dežju. Idite pogledat samo Brno. Pred 40 leti je bilo to selo s preluknjano vpadnico, ki ji nisi mogel reči asfalt.
#8
Mefisto
0
Jan 17, 2017
Slovenci niso docela brez prihodnosti.

Ljudje namreč ne vedo, da je mogoče kar precej dolgo živeti od tega, kar pade z bogataševe mize.
#7
Viktorh
0
Jan 17, 2017
Izkušnje kažejo, da je revolucionarje možno odstraniti le z revolucijo.
#6
krucefiks
0
Jan 17, 2017
Ljudmila Novak, bodoča mati Slovenije, ostaja naše edino upanje.

Ker je v odličnih odnosih s Kučanom, jo prosimo, naj reče pri njem kako dobro besedo za nas.
#5
Mefisto
0
Jan 17, 2017
Poslednji ne bodo prvi in prvi ne bodo poslednji.

In tako naprej vse do bridkega konca.

Slovenija, kam ploveš!?
#4
goliotok
0
Jan 17, 2017
O, Bog, ce imas vsaj pikico rad prelepo Slovenijo, jo iztrgaj iz krempljev boljsevikov, lopovov in laznivcev! Dovoli Slovencem, da zadihajo s polnimi pljuci, dovolj je bilo nesvobode, udbomafije, kraj, nepotizma, klientelizma. Ce si ze obupal nad peterleti, imam novico zate! NISMO peterleti, smo narod Slovenije!
#3
Ajdemi_Popushi
0
Jan 17, 2017
Vojna bo ljudje dragi, vojna...

In to ne navadna, mesarsko klanje bo.

Nekako bo treba murglosrboslavsko zalego (tudi druge, tretje in četrte generacije) zatreti.
#2
torpedo
0
Jan 17, 2017
Komunisti oz.udbomafija se ne bo odrekla samopostrežni restavraciji NLB.Zakaj se bi,saj v Sloveniji ni nikogar,ki bi jim to preprečil.V soboto je bil v Cankarjevem domu zbor Lionsov in tam je bil murglparkelj s vsemi svojimi marjonetami.Največji lakaji so smeli jesti tudi njegovo torto.Med njimi je tudi iskati nove obraze za nadalnje volilne prevare.
#1
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-01-17 06:00:00 (Jan 17, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Obroč okoli Šarca, Črnčeca in direktorja Sove vedno ožji: dve napaki zaposlitve Lepe N. in česa ti trije ne morejo pojasniti?
Ministrica Aleksandra Pivec pokasirala denar za delo, ki ga - kot kaže - ni bilo?! Poglejte zneske in seznam vpletenih.
Ekskluzivno, začelo se je: na tožilstvu že prva ovadba zoper Accetta. Toda pozor, v Nemčiji takšni sodniki gredo v zapor.
Zasebni detektiv naj bi "zalotil" Lepo N. in Šarca. Vroče informacije curljajo tudi iz policije, ki varuje Šarca.
Tako je lagal Accetto: "Z Mirom Cerarjem se poznava samo iz istih poslovnih krogov." In zakaj Krivic ni mogel spati?!
12 resnic Igorja Bavčarja, kronske priče naše tranzicije. In če kdo, bi on moral napisati svojo biografsko knjigo.
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(237)
desus
(79)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(39)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
KNOVS
(10)
NH
(8)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)