Hrvaške verzije Viranta, Jankovića, Bratuškove in Danila Türka na - hrvaških volitvah

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-11-09 ob 06:40:00
Nedeljske parlamentarne volitve na Hrvaškem so prinesle precej zapleten položaj. Obe največji in "tradicionalni" stranki, sicer sinoči zmagovita desna opozicijska HDZ (osvojila je 60 poslanskih mandatov) ali poražena in doslej vladajoča leva SDP (55 mandatov) za morebitno sestavo vlade v hrvaškem saboru potrebujeta najmanj 76 poslanskih glasov, ker tako imenovana "velika koalicija" med njima - tako kot pri nas v Sloveniji - na Hrvaškem menda še ni možna.
Tako se je mogoče strinjati sicer z nekoliko nenavadno oceno, da je SDP poražena, HDZ pa ni zmagala.
Prava zmagovalka volitev je nova, do včeraj zvečer zgolj lokalna stranka Most, katere lider je mladi župan občine Metković in psihiater Božo Petrov. Brez Petrova in Mosta (19 poslanskih mandatov) ali "novih obrazov" ni mogoče sestaviti nove hrvaške vlade.
In tukaj se lahko začnejo vzporednice z našo slovensko politiko.

BOŽO PETROV = HRVAŠKI GREGOR VIRANT?!

Zmaga Boža Petrova, ki naj bi pomenila "Ne" hrvaških volivcev levi ali desni opciji, močno spominja na Gregorja Viranta ter na uspeh in ambicije njegove Državljanske liste na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra 2011. Tudi v Sloveniji takrat brez Viranta ni bilo mogoče sestaviti nobene vlade. Virant je naprej šel na desno z Janezom Janšo in postal predsednik državnega zbora, po aferi z danes pravno ničnim poročilom Komisije za preprečevanje korupcije pa je odigral ključno politično vlogo pri zamenjavi Janše in vzpostavitvi levosredinske vlade pod vodstvom Alenke Bratušek ali (Jankovićeve) Pozitivne Slovenije. S tovrstnimi manevri je Virant (pod Bratuškovo je bil minister za notranje zadeve in po moči tretji človek v njeni vladi, za Bratuškovo in ministrom za finance Urošem Čuferjem) na hitro zapravljal politični kapital in Državljansko listo v treh letih po avtocesti odpeljal direktno na smetišče politične zgodovine.
Praktično in dobesedno. Še huje, večkrat namreč slišimo, da je prav Gregor Virant slovenskim volivcem za vnaprej priskutil besedici "liberalna stranka".
Slovensko-hrvaških paralel pa še ne zmanjka.
Razvpiti zagrebški župan Milan Bandić je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah dobil en poslanski mandat, po ta mandat pa naj bi šel predvsem zato, pravijo, da si zagotovi poslansko imuniteto. En tak poslanski mandat bi najverjetneje osvojil tudi Bandićev ljubljanski županski kolega Zoran Janković, če bi/bo morda šel na prihodnje parlamentarne volitve; tudi on zato, da si zagotovi poslansko imuniteto.

PORAZI FRUSTRANIH POLITIKOV, KI NE ZNAJO ODNEHATI ...

Nekdanja predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, ki je na volitve šla skupaj z "reformistom" Radomirjem Čačićem in bivšim hrvaškim predsednikom Ivanom Josipovićem znotraj predvolilne koalicije Naprijed Hrvatska, je ostala brez poslanskega mandata in pristala pred vrati sabora (za nameček njej in tudi Čačiću sprva sploh niso dovolili voliti, ker so na volišču ugotovili, da nimata več veljavne osebne izkaznice!). Enako Josipović.
Podobno mizerna politična usoda v slogu Jadranke Kosor na prihodnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji zanesljivo čaka Alenko Bratušek, in ja, počakala bi tudi na Danila Türka, bivšega slovenskega predsednika, če bi se, pač v slogu hrvaškega kolega Josipovića, spustil v kakšno strankarsko avanturo. Pri tem je prav noro, ne samo tragikomično, kako sta Kosorjeva in Josipović včeraj zvečer hitela novinarjem razlagati, da bosta v politiki še vztrajala.
Pač porazi frustriranih politikov, ki ne znajo odnehati ...
Mimogrede. Tudi Zoran Milanović, odhajajoči predsednik hrvaške vlade in prvak SDP, kljub volilnemu porazu očitno ne zna ali ne zmore odstopiti kot šef stranke ali pa vsaj ponuditi odstopa, kot bi bilo normalno in politično spodobno.
Tomislav Karamarko, prvak HDZ in zelo verjetno novi predsednik hrvaške vlade, pa, bog pomagaj, tako retorično in vsebinsko slabega nagovora, kot ga je imel on okoli ene ure zjutraj v "stožerju HDZ", kjer se je ob "volilni zmagi" HDZ in hrvaških zastavah pilo, jedlo, pelo in plesalo, še nikoli nisem slišal. Res. Brrr.
Kar se tiče slovensko-hrvaških odnosov v prihodnje, no, tukaj pa ne bo bistvenih sprememb. Niti na bolje niti na slabše. Hrvaška zunanja politika praviloma ostaja enaka, ne glede na strankarske barve (nove) hrvaške vlade. Oni namreč nekaj dajo na svoje državne interese in zraven kupujejo velika slovenska podjetja ...
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Tragkraft
0
Nov 09, 2015
Sedaj bomo priča pomoči slovenskih levakov,UBAŠEV in Kučana pri spodkopavanju HDZ na vse načne.Kajti ,če uspe pasti levica v Sloveniji ali Hrvaški se bo peljala na celem Balkanu in tega se Kučan in UDBA še kako zavedajo,seveda pa je njihov "šrit" vse manjši težave pa vse večje.
#23
runkl
0
Nov 09, 2015
@noe... temu kaj ti praviš Slovenska zastava... pride meni gor ko reklama za rusko votko. Zamisli si Arnulfa Koroškega, da bi mu dali to v roko in rekli, da je to zastava. Det bi jo ziher skuro...
#22
noe
0
Nov 09, 2015
Ko bo na grajskem stolpu glavnega mesta Slovenije visela slovenska zastava, bom verjel, da sem v Sloveniji zaželjen kot Slovenec.
#21
Wir sind bereit...
0
Nov 09, 2015
ja, runkl, sej te zastopim...

In res je sprdačina...

in meni hrčeki tudi nejo nikol vzor
#20
runkl
0
Nov 09, 2015
@Vir zint perajt... glej, dobro veš, da jas rat pikam glanckofove malikovalce. Drugač pa si svojo mislim. Naš volilni sistem je sprdačina. Poslanec lahko grataš, če te pozna 500 vaščanof iz vasi, za kero še polovica ostalih Slovencof... slišala ni. Kamoli za neko Micko is totega zaselka. Čekiraj to, kaj v nadaljevanju sledi in pol idi še enkrat čitat moj prvi post. Pa še to...Krobocke krapafce meni nikol nebojo za vzor, pa če jim fsi v rit zlejzejo!!!

2008, relativna zmaga SD, SdS...-1 mandat,/2011, relativna zmaga PS, SdS...-2 mandata,/2014, relativna zmaga SMC, SdS... -5 mandatov
#19
savica
0
Nov 09, 2015
...srečneži....nimajo hrvaške verzije kahla ehjavca!!
#18
pravnik bavcon
0
Nov 09, 2015
Dokler se bo slovenski narod dal nategovati fašistu iz murgelj, smo obsojeni na nazadovanje in obubožanost! Čim hitreje, to je ,takoj, pospraviti te komunistične fosile, jih obsoditi za genocit nad slov. narodom in postaviti nove temelje za dobro naše Slovenije in njenega poštenega naroda! Na delo Slovenci!
#17
pamet mefistotov
0
Nov 09, 2015
Sicer pa res zanimiva spoved pohablengamefistota, kot si ubogo stvorenje samo pravi, ki je menda vedno čutilo, da so rvati pametnejšni od serbskihbastardov u slovenijama.

Kdo pa ni? A je kdo na tem svetu, ki ni pametnejši o mefistićev in kar je še najboljš srbskh smetilćetov po spletu na svet de?

https://freeslovenia.wordpress.com/2015/10/27/oblast-v-sloveniji/
#16
Vzporednice
0
Nov 09, 2015
Vzporednice seveda so in so y u g o s l o v a n s k e, so velikosrbske, muergaljskosrbske, so y u g o k o m u n i s t i č n e, so Kukurikasto planske 21 (F21), so SDP, m i l a n o v i ć i, b a n d i ć i i tako dalje do tokija. Tukaj o preimenovanju oziroma o formalnopravnem nasledstvu K o m u n i s t i č n e partije Hrvaške:

https://freeslovenia.wordpress.com/2015/07/29/spopad/

Na volitvah v rvackoj:

"Zoran M i l a n o v i ć dobio najviše preferencijalnih glasova" - temu tukajšnji smetilci po spletu pravijo normalnost.

K o m u n i s t i č n a partija Jugoslavije ni razpadla, udbovsko y u g o k o m u n i s t i č n o omrežje ni razpadlo (mimogrede, kakor normalna rvacka ima enega, enega, enega skesanega udbovca, toliko o rvackoj normalnosti).

https://freeslovenia.wordpress.com/2015/10/27/oblast-v-sloveniji/
#15
Polis - politika
0
Nov 09, 2015
Polis - politika.

Slovensko politiko (politiko polisa Slovenija) v Državnem zboru Slovenije zastopa in predstavlja SDS, Slovenska demokratska stranka.

.

Y u g o k o m u n i s t i č n o politiko (politiko polisa K O M U N I S T I Č N A JUGOSLAVIJA) v Državnem zboru Slovenije zastopajo "novi obrazi" in formalnopravne naslednice K O M U N I S T I Č N E PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji (KPJ + SKOJ = SD, DeSUS, ZaAB, ZL, SMC).

KPJ = SD, SKOJ se je leta 1992 preimenovala v LDS. Iz njenega članstva so od tedaj ustvarili številne novoobrazne lutke (od Zaresa, preko PS-a (Pozitivna Srbija de), pa do sedanje STRANKE MUERGALJSKEGA CENTRA).

O razlikah med MUERGALJSRBSKO diktaturo JUGOSLAVIJO in Slovenijo tukaj:

https://freeslovenia.wordpress.com/2015/08/12/levost/

Za zahtevnejše pa še tukaj:

https://freeslovenia.wordpress.com/2015/08/22/levo-desno-for-dummies/

#14
Wir sind bereit...
0
Nov 09, 2015
runkl, dosti fsega maš praf...ne bi pa reko, da je JJ bil poraženec volitef. Glej, bil je v resti...pravično al ne, pustma zaj to...fseeno je kak posameznik dobo dauč največ glasof.

Ko dobiš največ glasof nisi poraženec
#13
krulčan
0
Nov 09, 2015
@vilih. Hrvati so manj pohabljeni od Slovencev. Slovenci ne znamo ceniti svoje domovine, svoje zastave. Oboje in še kaj, nam dol visi. Hrvati so na svojo zastavo ponosni, na državo pa še bolj. Oni dobro vedo, kaj država, Slovencem je ta beseda vse manj jasna.
#12
cox
0
Nov 09, 2015
Obstaja bistvena razlika med Hrvaško in Slovenijo in sicer tam volilne glasove prešteva DIP ( Državno izborno povjerenstvo ) pri nas pa Murgle. Desnici in strankam kot je MOST pa Murgle ne dovoljo vlladanja. Zato se prirejajo izidi volitev. Tam je novost v parlamentu oziroma saboru MOST, pri nas pa Stranka Alenke Bratušek in zombiji.
#11
vilih
0
Nov 09, 2015
Roco, ti pometaj pred svojim pragom.

Članek govori o hrvaških politiki ne pa tvojih zblojencih.
#10
runkl
0
Nov 09, 2015
@cox... tota MOST je iz leta 2013. Kak te veš, kak bi ... če bi????...Mimogrede. Tudi Zoran Milanović, odhajajoči predsednik hrvaške vlade in prvak SDP, kljub volilnemu porazu očitno ne zna ali ne zmore odstopiti kot šef stranke ali pa vsaj ponuditi odstopa, kot bi bilo normalno in politično spodobno.... No zdaj pa čitajmo še enkrat... Mimogrede. Tudi glanckof, odhajajoči predsednik slovenske vlade in prvak SdS, kljub volilnemu porazu očitno ne zna ali ne zmore odstopiti kot šef stranke ali pa vsaj ponuditi odstopa, kot bi bilo normalno in politično spodobno.
#9
cox
0
Nov 09, 2015
Hrvaška je resna, pravna in demokratična država. Razčistili so s komustičnimi zločini in zločinci, tudi s Titom in lahko se obračajo v prihodnost, s komerkoli že..Kaj pa Slovenija? Ostaja mafijski raj, s katerim upravljajo nedotakljivi komunistični zločinci in novodobni kriminalci ter pohabljenci javnega sektorja. V Sloveniji prihodnosti ni...Mimogrede, kdorkoli bo na Hrvaškem sestavljal vlado, bo moral v koalicijo s stranko MOST, ki je ne zanimajo ministrski resorji in direktorska mesta v državnih firmah, pač pa zgolj in samo -reforme. Povejte mi, bi bilo to v Sloveniji mogoče ? Nikakor. Tu vladajo levaki, lenuhi, postopači in prevaranti. Tu se takrat zgodijo vstaje. Ko je treba delat...
#8
državljan
0
Nov 09, 2015
Če bi imena iz gornjega članka zamenjal z imeni naših politikov,ne bi nihče niti pomislil,da so to rezultati volitev pri sosedih. Danes pač levi,jutri desni,vedno pa tudi sestava levih in desnih v nekih novih strankah oziroma novih imenih strank,le sto razliko,da potisnejo na vrh novo ime,v ozadju pa isti volkovi kot že od samega začetka parlamentarnih volitev...situacija se torej ne pri njih ne pri nas ne more zaradi tega premakniti z mrtve točke,kar je tudi v interesu vodilnih strank..
#7
Roco
0
Nov 09, 2015
@vilih

najprej se doma pomete drek, potem se druge zmerja s pohabljenci.

Slofurija krepko zaostaja za Hrvati, oni pač nimajo pokvarjene murgelske podgane, ki bi dobesedno uničevala in razprodajala državo.

Razlika se pokaže tudi v tem, da Hrvati kupujejo naša podjetja, mi tudi slučajno ne njihova.
#6
vilih
0
Nov 09, 2015
Mefisto,

tudi tebi. Zakaj bi moral pod ta politični dogodek na Hrvaškem pisati o neumnostih slovenskih volivcev, ki, kot praviš ti, ds se boste: "znova pustili na predčasnih volitvah žejne prepeljati preko vode."

Hrvati niso pametnejši, Slovenci so bolj neumni in nasedajo političnim prevaram onih iz...

#5
vilih
0
Nov 09, 2015
Vesna,

ne vem kaj hočeš povedati?

Komentiral sem politični dogodek v sosednji državi in zakaj bi v to moral opletati naše barabije?

#4
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-11-09 06:40:00 (Nov 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Konec seksi slik na Instagramu, Eva Erjavec dobila redno (resno) službo!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)