Je Boris Štefanec vrhovna avtoriteta, Miro Cerar pa vojni dobičkar?

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-03-13 ob 06:40:00
Boris Štefanec je s tistim kalimerovskim pogledom v kamero dokazal, da je doktor spina. Odnosov z javnostmi. Prekmurec Štefanec je z zdravo kmečko pametjo samo naglas povedal, da je cesar nag. Ugotovil je, da 20 tisoč Slovencev, javnih uslužbencev, v desetih letih pokuri dodatno milijardo davkoplačevalskega denarja. V povprečju tak javni uslužbenec zasluži najmanj 500 evrov mesečno. Se še spomnimo, kakšna gonja je bila proti Štefanecu, ko se je pojavil? Ste se vprašali, čemu se že Goran Klemenčič ni lotil fušanja javnih uslužbencev, ko je še vodil Komisijo za preprečevanje korupcije? Temveč se je tega moral lotiti Boris Štefanec? Boris Štefanec se je vrnil med nesporne avtoritete med Sečovljami in Lendavo.

KAJ IN KDO SPLOH JE VRHOVNA AVTORITETA?

Sicer pa kaj in kdo sploh je vrhovna avtoriteta? Potem ko sem kolumnista Bernarda Nežmaha, ki je "nesporna avtoriteta o tem, kaj avtoriteta pomeni", končno povabil v Pen klub na jetrca, nikakor nisva mogla doreči, kdo je sploh avtoriteta na Slovenskem. Še ameriški predsednik Barack Obama danes ni več nesporna avtoriteta. Ko pa mu po Združenih državah za njegovim hrbtom hodi Benjamin Netanjahu in odkrito lobira proti njemu.
V totalitarnem sistemu je avtoriteta jasna. V demokraciji je nejasna.
Tito je bil avtoriteta. Ko smo se v 1. c razredu na Osnovni šoli Draga Kobala učili pisati, je bdel nad nami s črno-bele fotografije. Tudi ko sva s sestro, ki je danes, mimogrede, predsednica Slovensko-Katarskega združenja, šla kot mulca v Kino Pobrežje gledat risanke, je prvih petnajst minut s platna rohnel glas: "Fiiiilmske novosti." In nadaljeval: "Drug Tito uplovio je ratnim brodom Galeb u Luku Split." (Podnapisi so pisali: "Tovariš Tito je z vojno ladjo Galeb vplul v pristanišče Split."). A Tito je bil avtoriteta sile. Kim Džong Un je nesporna avtoriteta v Severni Koreji. Avtoriteta je ugled ali vpliv, ki izhaja iz vodilnega položaja, moči, znanja (Slovar slovenskega knjižnega jezika). Za Aleksandra Velikega, ki je bil svoje čase vladar sveta, je bil nesporna avtoriteta filozof Diogenes, ki je z lučjo pri belem dnevu iskal poštenega človeka.
In tu se kaže srž problema. Od Bogomile in Črtomira dalje so nam vladale tuje avtoritete. Slovenci, iz dveh milijonov razlogov, ne priznavamo domače avtoritete. Sploh takšne, ki bi nas lahko vodila. Avtoritete so lahko športniki, morda kulturniki. Leon Štukelj, Tina Maze, Drago Jančar. A samo dokler ne krenejo na področje politike. In če po možnosti zmagujejo v tujini. Nekoč je bil avtoriteta Milan Kučan. Zakaj ni več, se naj kar sam vpraša. Pa škof Alojzij Šuštar. Morda Janez Drnovšek.
Podjetniki so težko avtoritete. Iz podjetnikov smo Slovenci naredili tajkune in zapornike. Iz herojev pa bedake.
Kot iz Alenke Bratušek, ko je bila na poti v Bruselj. In iz pisatelja in osamosvojitelja Janeza Janše, čigar kip bo čez sto let zraven kipa generala Rudolfa Maistra.
Iz pesnikov smo naredili pijance, bi dodal pisatelj Feri Lainšček.

... CERARJA PA JE MED AVTORITETE NEKAKO POTISNILO

Mira Cerarja mlajšega je nekako potisnilo med avtoritete. Ker je pač na volitvah prejel tistih 35 odstotkov in 36 poslancev v parlamentu. Takoj po tem pa na lokalnih volitvah doživel katastrofo in ni prejel nobenega župana. Mira Cerarja mlajšega sem srečal, ko sva leta 2011 skupaj nastopila na takrat zelo gledani TV-oddaji Pogledi Slovenije Bojana Travna in Uroša Slaka. Miro je v oddaji nastopal kot strokovnjak iz parlamenta. Z angelskim glasom nam je pridigal o moralnosti. Pred kamerami se ga je tikala avreola očeta olimpionika, ki je zmagal na olimpijadi leta 1964 in 1968.
Nikomur pa Miro Cerar mlajši ni omenil, da je zaposlen na Pravni fakulteti in da fuša v parlamentu. Da svetuje o ustavnopravnih vprašanjih mladi državi, ki takšnih znanj pač nima. In da je za to prejel 350.000 evrov v desetih letih. Ali 35.000 evrov na leto ali 3000 evrov mesečno, iz državnih sredstev. Na Hrvaškem so Iva Sanaderja, ki je ob tem, da je bil še državni sekretar na zunanjem ministrstvu, fušal pa je za Hypo banko in državi urejal poceni kredite, strpali v zapor. Obtožili so ga vojnega dobičkarstva. Ker je pomagal mladi državi pri iskanju kreditov.
Po hodnikih Pen kluba kroži urbana legenda, kako je nekdanji predsednik LDS in parlamenta Jožef Školč kar na ulici napadel Mira Cerarja mlajšega, češ, kaj se pa ti greš moralista, ko pa si bil zraven pri pisanju zakonov več kot deset let! Pa še nekaj smo izračunali v Pen klubu. Feri Lainšček je napisal 100 knjig. V tridesetih letih. In posnel dva filma. Šanghaj in Petelinji zajtrk. Feri Lainšček in pisatelji ustvarjajo narodno bogastvo. In ne pišejo zakonov, ki so potrošno blago za dnevno politiko. Novinar in urednik Ali Žerdin je v Sobotni prilogi Dela izračunal, da bi moral Miro Cerar za 350.000 evrov honorarja napisati 35 debelih knjig v desetih letih, po ceniku Javne agencije za knjigo. Tri debele knjige in pol na leto. Feri dobi za svojih 100 knjig 300 evrov knjižnega nadomestila na mesec. Je dvajseti najbolj izposojani avtor v državi.
Ko sem se po oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija z Mirom Cerarjem mlajšim vljudno rokoval in mu podal vizitko, me je grobo zavrnil. Češ da naj mu nikar v parlament ne pošiljam nobenih pisnih materialov in naj se ga raje izogibam. Verjetno se je zbal, da bi katero od naših podjetij poseglo v njegov honorar 350.000 evrov. Miro mlajši!
V zasebnem poslu sem od leta 1986. Nikoli nisem bil javni uslužbenec. Naša podjetja so zaposlovala več kot sto ljudi in plačala več deset milijonov davkov in prispevkov, iz katerih si ti zaslužil 350.000 evrov plus plačo državnega učitelja.
Vedno bolj je jasno, da se Miro Cerar mlajši lahko za svojo zmago na volitvah zahvali očetu, ki je dvakrat zmagal na olimpijadi.
Izoliranost in nezmožnost učenja sta glavna razloga za življenjske napake in padce. Posameznika, vodje ali naroda. Zdi se, da smo Slovenci tukaj znova na preizkušnji. Preizkušnji z zdravo pametjo.

ČE KAJ, POTEM SLOVENCI RAZUMEMO DENARNICO

Boris Štefanec je avtoriteta, ker je opozoril, da nam 20.000 javnih uslužbencev ob plači odfuša še 5 evrov na Slovenca. Vsak mesec vsak od nas plača še 5 evrov za dodatni honorar ob plači ministra za finance Dušana Mramorja, tiste ministrice, ki je odstopila, sina telovadca in mnogih drugih. In če kaj Slovenci razumemo, potem razumemo denarnico.
 
@NovakBozidar je podjetnik in pisatelj. Tekst je bil spisan v restavraciji Pen kluba v Ljubljani, ob jetrcih Oli Miklič, v sredo ob 13.00
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
mile952
0
Mar 14, 2015
Najbolj mi je pa pri tem prispevku všeč ta velika objektivnost in popolna odsotnost prilizovanja nekemu politiku...
#23
igog
0
Mar 13, 2015
Zvečer, 1 ura in 500 EUR me spominja na nekaj drugega.

Pa še otroci so vmes ,stvar za NPU!

#22
@Odisej
0
Mar 13, 2015
Naš dobri Miro Cerar je izven svojega delovnega časa zvečer in ponoči predaval osnovnošolcem in to dnevno na eni, dveh, treh, štirih šolah

1 Cerar = 500 €
#21
OBČAN
0
Mar 13, 2015
SVETUJEM SAM SEBI KAKO UTAJIT NAJVEČ DENARJA PRED DAVČNO!

BOLJŠE DA GA PORABIM SAM KOT PA DA FUTRAM TE PARAZITE!
#20
@Odisej
0
Mar 13, 2015
Ali vedno rabiš toliko besed, da vsem poveš, da si falil BISTVO

ali z drugimi besedami

še danes nihče ne ve vseh prihodkov našega dobrega Cerarja

#19
Odisej
0
Mar 13, 2015
Pa tako obetavno se je začel članek ...

Potem pa tisto o kipu dvojčku našega Janeza poleg našega Rudolfa :( .

In čista laž, da Miro mlajši nikomur ni povedal, da 'fuša' v Državnem zboru.

Božidar, kam pa si gledal, ko je na TV ob njegovih nastopih vedno pisalo, da je tam svetovalec ?

Seveda je precej lažje gledati pod prste drugim "svetovalcem", nase pa pozabiti. Kaj ni to tisti Božidar, ki je služil denarce s svetovanjem volilnih kampanij, svetovanjem državnim podjetjem, svetovanjem na področju odnosov z javnostmi ?

Kdo že v končni fazi vse to plača ?

#18
maček
0
Mar 13, 2015
Ja, Stalin je že vedel kako se stvarem streže.
#17
krulčan
0
Mar 13, 2015
Mira Cerarja ni nastavil njegov oče s športnimi zmagami, ampak politična mafija iz ozadja.

Ko bo padel v nemilost, ga bodo odstranili. Tale Cerar ima srečo, kajti Stalin je tiste, ki so pri njemu izgubili milost, dal postreljati.

In potem s(m)o zapeli Internacionalo.
#16
Za Slovenijo gre
0
Mar 13, 2015
nujne spremembe: Tako je, edino z revolucijo bomo uničili to zalego, vodeno iz Murgelj! murgeljčanu pa nagrada za dosedanje delo težko cca 8-10g!
#15
superrevizor zamolčal
0
Mar 13, 2015
prejemke sodnikov tolmačev, ki mastno služijo, čeprav jim zakon ne dovoli drugih dohodkov
#14
Nujne spremembe
0
Mar 13, 2015
@Štefanca za predsednika

Potrebna pa bo konkretna podpora ulice, ker videli smo, kako "partija sestopi z oblasti. "
#13
David O
0
Mar 13, 2015
Božidar bravo za članek!
#12
Štefanca za predsednika
0
Mar 13, 2015
je velika kapaciteta, sem ga poslušal po tv, ni sprenevedav, kot so: Pahor, Kučan, Cmerar, .. upam, da bo še naprej tak, postal bo legenda, čaka pa ga lepa kariera
#11
državljan
0
Mar 13, 2015
to smo že "skoraj" vsi vedeli še pred vstopom "sikalice" v predvolilni boj in če bi bila njegova starša povprečna državljana,bi sikalica morda uspel priti do kakšnega tečaja za varnostnika v kakšni štacuni ali gradbišču-čeprav so ta že preteklost,kaj več pa s svojim dokazanim znanjem ne bi uspel v svojem življenju-pa naj mi ne zamerijo vsi tisti uniformiranci,ki strumno korakajo med trgovskimi policami...
#10
savica
0
Mar 13, 2015
*legenda
#9
savica
0
Mar 13, 2015
In Štefanec je postal leganda!
#8
savica
0
Mar 13, 2015
Jp,svojemu očetu in volivcem,ki jih je danes tako sram,da javno nič več ne upajo povedati,da so ga volili!
#7
pilotko
0
Mar 13, 2015
NE morem mimo tega, da rečem : Bravo Štefanec!

Tvoj predhodnik je cel mandat jagal Janšo in njegove parcele,zato je danes pri Cerarju minister in njegov pomočnik novinar Praprotnik direktor na NLB in - tu nekaj hudo smrdi.

Elita z Cmerarjem na čelu nam je ukradla za celo TEŠ-6 ali drugi tir v luko Koper kakor želite. Medtem ko elita ropa javni denar, večina cele dneve dela za 500 eurov ,akademiki za 1200 in na njih je zdaj poteza, da naredijo selekcijo in red med svojimi voluharji.

CERAR, ti pa se že umakni in nehaj jokcati o nekih zakulisnih nagajivcih - strah ima res velike oči in tudi tvoje laži kratke noge!

Sicer pa ob takih povezanih barabah brez revolucije ne bo šlo!
#6
DINASTIJSKI SOCIALIZEM
0
Mar 13, 2015
CELA HORDA SINČKOV T.I. PRVOBORCEV; SDVJEVCEC; PARTIJCEV IN OSTALIH PRISKLEDNIKOV

ZAJEDA TA NAROD ŽE 80 LET.

KOT PODGANE SI PODAJAJO OBLAST,MNOŽIJO SE Z NEVERJETNO HITROSTJO; PROIZVAJAJO

NOVE IN NOVE MORELNEŽE PRED VSAKIMI VOLITVAMI!
#5
provokator
0
Mar 13, 2015
Do konca prebral na eks(preden si ti,Božo, pojedel jetrca) in se z vsem zapisanim strinjam.Ne verjamem pa, da so tvoje firme plačale na desetine miljonov davkov...
#4
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-03-13 06:40:00 (Mar 13, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Konec seksi slik na Instagramu, Eva Erjavec dobila redno (resno) službo!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)