Jamnik ponižal Cerarja, toda potunkal Simono Toplak in časopis Finance

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-01-09 ob 06:49:00
Slovensko zavarovalno združenje je na sinočnji seji za novo predsednico izbralo Majo Krumberger, sicer namestnico direktorja Agencije za zavarovalni nadzor. Petra Sovdat, novinarka Financ, je ob tem zapisala, da je bil izbor Krumbergerjeve "presenetljiv", saj je bil njen protikandidat Marko Pavliha, ki sta ga (naj bi ga?!) podpirala njegova prijatelja in kolega -  predsednik vlade Miro Cerar ter minister za finance Dušan Mramor.
No, med poznavalci je stvar jasna. Zmaga Maje Krumberger ni tako presenetljiva, dejanski, pravi - in tokrat niti ne tako zakulisni - zmagovalec te kadrovske tekme pa je Borut Jamnik, vplivni predsednik uprave Modre zavarovalnice, ki je ob tem - ne samo, da je na čelo zavarovalnega združenja spravil svojo kandidatko - tudi ponižal Cerarja. In to javno, prek dveh medijev, že omenjenih Financ in časopisa Dnevnik, kjer ima Jamnik na poročanje izjemen vpliv.
Mimogrede, vsa stvar je bila itak samo prestižna, saj funkcija predsednika ali predsednice Slovenskega zavarovalnega združenja ne pomeni skoraj ničesar, je pa res ena od najbolj "mastnih sinekur" v državi.
Še bolj kot - podobno - združenje slovenskih bank!

WIN-WIN ZA JAMNIKA. NI MOGEL IZGUBITI

Jamnik je imel "win-win" situacijo, tako rekoč ni mogel izgubiti. Tudi pomoči Gregorja Golobiča ni potreboval, čeprav, kot pravijo naši viri iz stranke Socialnih demokratov, sta Jamnik in Golobič redno na liniji.
Prvič, pravnik Marko Pavliha je pravi "kadrovski Pavliha". Skoraj lolek. Ko so ga iz Dnevnika in Financ poklicali ter vprašali, ali ga res podpira Miro Cerar, se je začel hvaliti s prijateljstvom predsednika vlade, očitno misleč, da mu Dnevnik ali Finance "nabijajo reference". Novinarji in novinarke pa so ga dobili v past ter Cerarju in tudi Mramorju (ta naj bi po Cerarjevi direktivi poklical posamezne predsednike uprave zavarovalnic v državni lasti, naj glasujejo za Marko Pavliho) spet prilepili znamko političnega kadrovanja.
Po drugi strani je imel Jamnik, zaradi lastniških, predvsem pa personalnih povezav, že "zaprto igro". Potreben je bil samo še močan medijski stampedo na Pavliho, Cerarja in Mramorja. Kar se je tudi zgodilo. Kadrovske zgodbe v medijih običajno zaidejo takrat, ko ni vse čisto zlobirano. Glasovanje je tudi pokazalo, da posamezni predsedniki uprav (para)državnih zavarovalnic kljub navodilom Cerarja in Mramorja (tokrat) niso šli proti Borutu Jamniku.
Miro Cerar je tako doživel ponižujoč poraz. Pa ne zaradi Pavlihe, ki je že poskušal biti vse, tudi predsednik uprave Luke Koper, kandidat za predsednika države ali evropski komisar, ampak zato, ker je bil spet hudo namočen ter osramočen zaradi političnega kadrovanja. In to neuspešnega - ta premier je res (pre)velik politični diletant!

RAZKRITJE SIMONE TOPLAK

Je pa Jamnik tokrat potunkal (razkril) odgovorno urednico časnika Finance Simono Toplak. Pod daljšim člankom v Financah, ki je izrazito forsiral Majo Krumberger, se je namreč Toplakova s pisno izjavo sicer razkrila ("Disclaimer") kot "prijateljica Maje Krumberger" (kar je korektno), ni se pa tudi razkrila kot "prijateljica Boruta Jamnika", ki je gospo Majo Krumberger tudi formalno, kot predsednik uprave Modre zavarovalnice, osebno predlagal za predsednico zavarovalnega združenja (zapisano v tem istem članku - Finance, 7. januarja). Prijateljstvo z Borutom Jamnikom je Toplakova torej zamolčala, čeprav skupaj z Jamnikom hodijo celo smučat, družinsko.
Vsaj tako se v ožjih krogih zna sama pohvaliti Simona Toplak ...
Medklic. Po zadnji raziskavi Slovenske oglaševalske zbornice (RPN) časopis Finance po številu prodanih izvodov prehiteva tudi Dolenjski list. Finance, gre pa za obdobje julij-september 2014, prodajo (povprečno) po 8206 izvodov, Dolenjski list pa malo več - po 8406 izvodov
Danes, nekaj mesecev pozneje, so te številke še nekoliko nižje.

ZAVAROVALNIČAR PAVLIHA

In še ena zavarovalniška anekdota o Marku Pavlihi. 3. junija 2010 je imel Pavliha na Slovenskih zavarovalniških dnevih sredi Grand hotela Bernardin v Portorožu enega od govorov. Svoj nastop je izkoristil za politično nasprotovanje Hrvaški, v času razpisa zakonodajnega referenduma o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Med govorom je Pavliho prekinil tedanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, češ - strokovno srečanje zavarovalničarjev ni namenjeno politiki.
To je bil tudi čas, ko je Marko Pavliha zaradi Hrvaške nastopil tudi na Zboru za republiko, skupaj z - Mirom Cerarjem.
Pavliha je bil do takrat stalni gost zavarovalniških dnevih, od takrat naprej pa ga niso več vabili, čeprav so na Rakovca zaradi tega močno pritiskali ...
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Cmerar se sam
0
Jan 09, 2015
ponižuje kak odpre gobec
#4
dario
0
Jan 09, 2015
Jamnik je car, čudi me pa da Požar ne ve, da Jamnik ne obvladuje samo medijev, ki jih plačuje preko Pristopa, le tega pa državna podjetja, ki jim vlada, temveč ima tudi dnevne info NPU, SDT in SOVA.
#3
Cogo
0
Jan 09, 2015
Tale pavlihec je pa čisto povsod. Bil je pri SD, potem se je sluzil Janši, se zlizal s preVirantom... Takim fakinom se enkrat mora zataknit.
#2
je pa Marko Pavliha
0
Jan 09, 2015
prepošten za slovenske politično-kučanistične razmere
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-01-09 06:49:00 (Jan 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Konec seksi slik na Instagramu, Eva Erjavec dobila redno (resno) službo!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
Razkrivamo, kdo vse odhaja iz Generalštaba?! In če bo šlo tako naprej, bo poveljnica Alenka Ermenc ostala čisto sama.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)