Somrak globalizacije ali strateški umik

Objavil/a Predrag Tašić, dne 2017-03-19 ob 13:38:38


KORAK NAZAJ ZA DVA KORAKA NAPREJ

 To kar se v zadnjih pol leta dogaja v svetu bi lahko pomenilo somrak ideje globalizacije in povratek nazaj k nacionalni državi in nacionalnim interesom? Za primer bi navedel le tri, vsem znana dogodka: prvi, Brexit in odhod Britanije iz EU, drugo, migracijsko krizo kot tudi terorizem, nemoč EU da iznajde skupno rešitev in zaradi tega različne nacionalne obrambe in tretje, mogoče najbolj pomembno, zmago Donalda, ne Duck-a ampak Trumpa v ZDA in njegovo obračanje k »nacionalnim interesom« ZDA ne skupnim interesom svetovne »demokracije«(javno nasprotuje mednarodnim trgovinskim sporazumom, funkcioniranju NATO zveze in ameriških financah v njej, kot tudi nadaljevanja politike ZDA kot svetovnega policaja…).Ne manj pomemben odmik od globalnega sveta je in najnovejši načrt EU o Evropi več hitrosti.

Čeprav so se poskusi globalizacija začeli še po drugi svetovni vojni, se je ta proces okrepil šele s koncem hladne vojne, propadom ZSSR in »rojevanjem« ZDA kot edine globalne sile. 11. septembra 2001 je pa praktični začetek novega sveta v katerem obstaja le: ZDA .Prevladujoča ideologija globalizacije je bil ekonomski liberalizem, ki je ponujan ostalem delu sveta kot univerzalno rešitev za vse njegove težave in dileme.
Globalni »igralci«, po navadi s sedežem v ZDA ali EU si prizadevajo pridobiti politične, vojaške, obveščevalne, denarne, proizvodne, trgovinske in medijske monopole na svetovni ravni. Globalizacija dejansko pomeni denacionalizacijo - to pa odpira vprašanje obstoja nacionalne države in suverenosti. V gospodarstvu najbolj razvitih državah, po padcu komunizma se razvila ideologija neoliberalizma, ki (javno) zagovarja popolnoma prosto konkurenco in prosto tržišče, vendar ta »liberalna pravila« močni mečejo na pleča šibkejših državah, kot je na primer Slovenija in podobne pritlikave države nastale na območju nekdanje SFRJ in ZSSR, medtem ko se sami služijo prikritim protekcionizmom, z različnimi obliki finančnih in valutnih vojn, nalašč povzročajo gospodarske krize in če potrebujejo organizirajo tudi oborožene konflikte. Svet globalizacije je svet multinacionalk, špekulantov in bank, ki skupaj delujejo da omejijo konkurenco in zasužnjijo šibkejše države in podjetja. V tem jim obilno pomagajo mednarodne organizacije kot so: IMF, Svetovna banka, STO in podobne.

Močni in bogati posamezniki se povezujejo v skrivnostne in manj skrivnostne skupine s ciljem da ohranijo idejo globalizacije, oz zasužnjijo čim večji del sveta. Najbolj znani »gospodarji senc« so: skupina Bildeberg, Trilateralna komisija, Ameriški svet za zunanje odnose…Njihovi skupni cilji so, trdijo raziskovalci njihovih dejanj, naslednji: Enotna globalna valuta, Enotna svetovna vlada, (ali globalna korporacija), Enoten svetovni trg, Svetovana armada (kod obramba na primer od islama), Skupni finančnik-Svetovna banka…..in podobno.
Če sprejmemo trditev, ki je mislim blizu resnice, da močni posamezniki upravljajo svetom in da želijo (globalni) svet v katerem bi bilo vse manj omejitve za kapital in moč multinacionalk, bank in špekulantov, kako potem pojasniti masovne migracije in masovni terorizem, razpad za zdaj, miren EU (šele prihajata volitve v Franciji in Nemčiji in njihove posledice) in pojava Trumpa, ki negira (za zdaj le na besedah) več kot 70 let agresivne politike ZDA?

Zakaj Georgi Soros (nosilec tudi časnega znaka svobode RS), ki je tvorec Open Society Fond (Sklada za odprto Družbo) združenja izza katerega so že desetletja CIA in njena podtalna dejanja, podpira migracije? Zakaj jih podpira Angela Merkel? Zakaj pa papež Frančišek? Migracije iz Afrike in Bližnjega Vzhoda so na prvi pogled v nasprotij z idejama »gospodarjev senc«, ki želijo imeti globalni vpliv na celoten svet in varnost na svojem ozemlju; migranti pa (razen po ceni delovne sile) prinašajo tudi nestabilnost v Evropo. Vojne, zunaj razvitih držav, čigavi cilj je ne samo nova tržišča in nove možnosti za bogate ampak tudi zmanjševanje števila prebivalcev »drugega reda«, zdaj naj bi se prestavile v Evropo!. Danes kot terorizem, juter pa ko verske vojne. Kje je tu interes gospodarjev senc? Resnica je skrita, moje mnenje je pa da je interes v kaosu. Kaos pa bo povzročil nujnost edinstvenega (globalnega) dejanja. Od ZDA do Baltika a v interesu gospodarjev senc. Bilo da se igra konča z versko vojno ali novim sužnjim (zdaj niso črnci ampak muslimani) in novim omejenimi svetovnimi konflikti za več nafte, teritorij in profita, zmagovalec bodo Američani.

Zanimiva je teorija Naomi Klein v knjigi »Doktrina šoka«, ki trdi in na primerih dokazuje da kapitalizem uporablja krizna obdobja ( naravne katastrofe, ekonomske cikluse, ali vojne) da bi preplašene ljudje zasužnjil. Po razdejanju orkana Katrina v New Orleansu ljudje so bili srečni da so preživeli in brez besed so sprejeli da se na mestu uničenih socialnih stanovanj in revnih getih naredijo tržna stanovanja, ki so potem drago prodana. Po cunamiju v Šrilanki so tuji in domači kapitalisti na uničeni obali zgradili na desetine luksuznih hotel. Po napadu ZDA na Irak, Iračani so bili v takšnem šoku da so brez besed sprejeli da nadzor nad zalogama nafte imajo Američani in njihove družbe….Če sprejmemo njeno logiko razmišljanja potem so migracije, terorizem, vračilo v nacionalne interese držav kot tudi razpad EU v funkciji kapitala, njegovega neomejenega zvišanja in terorja. Ljudje so srečni da so po masovnih terorističnih akcijah v Evropi in svetu živi in so pripravljeni v »imenu varnosti« sprejeti vse omejitve (svobode, gibanja, razmišljanja…) in seveda privolit da jih kapital, predvsem v obličju multinacionalk, bank in špekulantov, še bolj zasužnji in oropa. Priče smo (za zdaj neme) velike igre kapitala in gospodarjev senc.

Leonid Ivashov ruski specialist za metode hlade vojne je 2006 v Bruslju rekel: » Terorizem, ni nekaj, kar bi bilo ločeno od svetovne politike, Temveč je preprosto njeno orodje, je sredstvo vzpostavljanja impolarnega sveta , sveta samo z enim centrom moči, je pretveza za odstranjevanje nacionalnih meja in za vzpostavljanje vladavine nove svetovne elite…«. Ta svetovna elita je predvsem v mejah ZDA, ki ima izkustva v »podtalnem » delovanju od Pearl Harbourja do 11. septembra. Poročilo komisije ameriškega kongresa, ki je postalo javno nekaj decenij pozneje, je zatrdilo da je Rooseveltova vlada bila opozorjena na japonski napad (tudi sam Winston Churcill je dva tedna pred napadom opozoril Roosevelta) medtem ni reagirala in je dovolila umor dobrih 2500 mornarjev iz izgubo dobrih 200 letal, 18 bojnih ladij…S Pearl Harbourjem se začelo »ameriško stoletje«.

Z 11. septembrom 2001 za katerega obstajajo močne indicije da so ga organizirali Američani sami ali da so kot v primeru Pearl Harbourja dovolili da se pomor nekoliko tisoč Američanov zgodi, se začelo obdobje globalizacije, v ekonomiji neolibralizma v politiki pa vladavina ene države in njene elite.

Konec 20 stoletja so Američani iznašli tudi način »mirnega« in »nenasilnega« pospravljanja svojih nasprotnikov; prvič so ta sistem uporabili leta 2000 ko so financirali in izobrazili mlade v okvirju skupine »Odpor« v Srbiji pri rušenju Slobodana Miloševića. Potem že 17 let na isti način podirajo »diktatorje« na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in Južni Ameriki. Zdaj če se vrnem na Miloševića, po meni je njegovo strmoglavljenje z oblasti bilo pozitivno tudi če ga je financirala CIA. Medtem, zdaj prihajamo do ključnega (in pomembnega) sklepa, niso ga nagnali zato ker je bil slab (obstajajo mnenja da so ga v 90-tih letih tudi podpirali) ampak zato ker je omejeval (svojim načinom vladavine) prihod kapitala v Srbijo in celotno regijo. Bil je grožnja globalizaciji in je zato končal v Haagu, ne zato ker je zrušil skupno državo Slovanov ali pobijal muslimane in Hrvate…Tisti, ki zdaj vladajo v Srbiji prodajajo vse kar lahko multinacionalkam in svetovnim špekulantom in seveda imajo politično podporo Američanov in drage nam Angelike. Naomi Klein bi rekla da je to posledica šoka, ki so ga Srbom povzročile NATO bombe: Če se enkrat »zbudijo« in spremenijo, oz. začnejo nasprotovat svetovnem kapitalu, kar je možno saj Srbi razmišljajo »z jajci« ne pa z možgani, močni jih bodo hitro pospravili. Seveda Srbi se upajo da jih v tem primeru bodo rešili Rusi, medtem v srbsko-ruski zgodovini ni precej potrdila za takšna upanja. Res je da so sedanji »neo-četniki«, ki so na oblasti, bili slabi učenci in zgodovine se niso dobro naučili, kot tudi njihov idejni oče, tovariš Slobo.. Bodo je, kot vedno, sami doživeli; ceno pa bo plačalo ljudstvo.

Kje pa je interes razgraditve EU? V Evropi je začetkom 21 stoletja prišlo do nevarnega za ZDA in njene imperialne cilje sodelovanja med Rusijo in EU, posebej med Rusijo in Nemčijo. Sodelovanje Rusije in Nemčije ogroža strateški interes ZDA da gospodarji »osrčjem« sveta, oz z Evrazijo, predvsem z Rusijo in Kitajsko. Rusija se mora predstaviti Uniji kot sovražnik in rešitev za EU bo spet povezava z Ameriko in njenim »ščitom«. Manjša in skregana EU je seveda slabša in je lažji plen za ZDA, oz. resnične gospodarje: korporacije, špekulante in banke. Tudi Evropa »več hitrosti« je v interesu gospodarjev senc. Pokazali ste da se težko dogovarjate, da težko tečete naprej, da vsako vleče v svojo smer…morate imeti enega gospodarja (ZDA) in enega močnega nasprotnika (Rusijo) da bi lahko uspešno hodili naprej. Če parafraziram Leninov rek, bi lahko strategijo gospodarjev senc opredelil kot: » Korak nazaj za dva koraka naprej«! Nacionalna histerija danes v EU je v interesu Američanov in gospodarjev senc, bilo da se vračilo v »nacionalne meje in zamisli« konča kot v 40 letih preteklega stoletja (z vojno) ali s kapitulacijo in sprejemanjem ZDA kot zedinjevalca. V enem ali drugem primeru zmagovalec bodo Američani in njihova elita. Preživeli bodo srečni da še dihajo in vse , kar jim bo nametal kapital bodo mirno sprejeli.

Vse je manj ali več jasno, Američani so resnični gospodarji sveta in vse kar nam se dogaja (terorizem, migracije, vračilo v nacionalne države…) je zamišljeno na njihovem »jedilnem listu«. Ali tudi zmaga Donalda Trumpa? Trump je za mene prava uganka. Zdi se mi da ga gospodari senc ne podpirajo, podpirali so Clintonovo in »njeno« zamisel da ko zmaga začne »preventivno vojno« zoper Rusije. Trump je danes skregan z CIA, s politiki, z časopisi…z močnimi hlapci resničnih gospodarjev. Kdo so njegovi »strici iz ozadja«, čas pa bo pokazal. Po mojem mnenju je Trump padel z druge planete v Belo hišo!. Človek, ki nima pojma v kakšni državi živi in ki bo verjetno slabo končal (če je res z drugega planeta). Vzel bom za primer Ruse, oz. odnos Američanov do Rusov. Trump želi poboljšati odnose s Putinom? Hecno , če se ve da je Rusija ameriški nasprotnik številka 1 že več kot 70 let in da je osnovni strateški cilj Amerike uničiti Ruse. Že leta 1943 ko Druga vojna še ni bila končana so Američani delali načrte kdaj bi in kako napadli Ruse!. Tudi po porazu komunizma in razpadu ZSSR so Rusi bili (brez razloga) »trn v očesu« Američanov in njihovih strategov .Zakaj? Predvsem ker so resnično »tretji Rim«. Ker imajo neomejene zaloge surovin, nafte in plina…Ker kot močen sovražnik, ni pomembno resničen ali ne, spodbujajo razvoj ameriške vojne in civilne tehnologije…Ker so strateški ključ Evrazije… In naenkrat en »Donald Duck« želi podreti ameriške sne o poteptani Rusiji in gospodarjenju v Evraziji! Kaj vse Američani, njihovi časopisi, njihove skrivnostne službe in agencije delajo že dva meseca da bi Donalda »naučili« da so Rusi njihov sovražnik in da bi dogovor s Putinom bil v nasprotju z njihovimi strateški interesi, je res smešno. Če Trump ne nauči tu in mnoge druge lekcije bodo ga verjetno uklonili, seveda ne samo s politične scene .

Naomi Klein bi rekla: »Trump je šok za Američane, bodo sprejeli katerokoli igro kapitala in gospodarjev senc da ga se rešijo«. V resnici bodo še bolj zasužnjeni kot so bili pred prihodom Trumpa. Žal, navadni človek je nemočen da se zoperstavi igrah »pod mizo«, ki jih organizirajo gospodarji senc in bo žrtev in je tudi v preteklosti bil njihova žrtev. Njegoš je davno napisal. »Vuk na ovcu svoje pravo ima ko tirjanih na slaba čovjeka«- in tako je in tako bo! To ne pomeni da se strinjam s »striženjem ovc« ampak samo poskusim pojasnit svoj in svoje, kot tudi vaše, če na podoben način razmišljate poraze, včeraj, danes verjetno pa tudi juter.

Sklep je da je današnje obdobje v katerem se nacionalni interes spet vrača na politično sceno samo dobro zamišljena igra gospodarjev senc da se pokaže kako nacionalne države v sedanjem svetu nimajo možnosti omogočit svojem ljudstvu mirno in varno življenje. Kaos v Evropi, svetu pa tudi v ZDA (če se Trump ne začne učiti in dobivati »dobre ocene«) naslednjih let bo potrdil zamisel resničnih gospodarjev, da svet potrebuje eno vlado, eno armado (Trump je že spremenil svoje predvolilno mnenje v zvezi NATO zveze) in v ekonomiji Friedmana ne pa Keynesa, da bi bil srečen, varen…in zasužnjen. Seveda pred tem se mora poraziti Rusija in omejiti (v razvoju) Kitajska, oz. zasužnjiti celotna Evrazija. Na lep ali grd način?

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
abram1b2 Cej
1
Mar 20, 2017
Predrag:)*
Dober zapis. Sam mislim,da bodo ravno ZDA na koncu največji poraženec. Verjamem v Slovane in tega si ne pustim vzeti.Slovani nismo roboti, kot so Američani,zato obstaja milijon dokazov,da smo zelo nepredvidljiva veja človeštva.Mi nismo za v kalup kot ga želijo tvorci senc realizirati,tu so se zmotili.:)*
#2
Andrej Slovenija
0
Mar 20, 2017
Še dan dva, in bomo stopili korak dva nazaj, da bomo lahko odkorakali naprej. Kot pišete v obdobje farme 2.0 .
#1
Predrag Tašić
Predrag Tašić
Objavil/a 2017-03-19 13:38:38 (Mar 19, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
KO OVCE VOLIJO OSLE!
Še enkrat o zmagi sistema nad razumom!
ZAKAJ JE ILUZORNO, BREZ SMISLA (KAKO ZA POSAMEZNIKA, TAKO TUDI ZA DOBROBIT DRŽAVE) SODELOVAT NA DRŽAVNOZBORSKIH VOLITVAH 3. J
Balkan, kot mesto spopada med ZDA in Rusi!
Igre velikih in močnih, solze pa majhnih!
Odpoklic!
Antiruska histerija!
Nebo brez črt!
Skok v preteklost!
Slovenija, dežela, ki so je oropali sanj!
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7576.) krvni delež

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

vas zanima kaj prinaša nov zakon gdpr? če bi želeli izvedeti kako bo to vplivalo na vaše poslovanje, vas vabimo, da se prijavite na gdpr seminar.

Kategorija: Tečaji in delavnice

Cena: Pokličite za ceno

3611.) ščebetv vojni

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

0195.) julij cezar

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

1030.) komedijant hermelin

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

180.) dnevnik partizana ii, iii  cena je za kos

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

5955.) brassoo breme

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

potrebujete najem tiskalnika, pa ne veste kje ga dobiti? brez skrbi, obiščite podjetje anderwald, kjer si lahko najamete tiskalnik proizvajalca kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

barvni laserski multifunkcijski tiskalnik priznanega proizvajalca kyocera. obiščite spletno stran podjetja anderwald in si poglejte ponudbo tiskalnikov!

Kategorija: Storitve

Cena: 499 €

fotokoprini stroj je naprava, ki jo potrebujejo fizične osebe in tudi podjetja. če bi radi imeli kvalitetno kopirno napravo, potem obiščite spletno stran podjetja anderwald, ki vam nudi kopirne stroje proizvajalcev konica minolta in kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

servis tiskalnikov anderwald je opravljen hitro in kvalitetno. obiščite njihovo spletno stran in poglejte ponudbo za servis.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odličen laserski tiskalnik kyocera ali konica minolta lahko dobite pri podjetju anderwald v ljubljani. preverite veliko izbiro laserskih tiskalnikov po ugodni ceni.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj