Se še spomnite 26.12.2004?

Objavil/a Tamara Nanaja, dne 2016-12-26 ob 22:22:29


				vir: http://blog.calicutheritage.com/

Bilo je na današnji dan pred 12 leti. Svet je dobesedno presekala novica o uničujočem potresu in verjetno še bolj uničujočem tsunamiju v Indijskem Oceanu. 

Jaz tega dne ne bom nikoli pozabila. Ni me bilo tam, tako kot večina vas, sem tudi sama vedela samo to, kar sem zvedela na televiziji in v časopisih. Smart phona takrat seveda še nisem imela, dostop do interneta pa bolj kot ne zelo omejen. 

Pa kljub temu tega dne ne bom nikoli pozabila. Že od nekdaj sem bila zelo čuteča in vedno sem mislila, da moram pomagati drugim. Tako je bilo tudi takrat. Ravno sem bila v zaključnem letniku gimnazije, na čisto drugem koncu sveta, s skoraj nič denarja v žepu. Najprej sem razmišljala kako bi prišla tja, da bi jim pomagala, pa sem se kaj hitro postavila na realna tla. Ne bo šlo. Prezapleteno. Pa denarja nimam. 

Ampak sem vseeno nekaj hotela narediti, vedela pa sem, da bom sama naredila bolj malo. Tako sem prišla do drzne ideje, da v pomoč vklopim kar celo svojo gimnazijo, še več, kar ves Šolski center Postojna. In zato tega dne, 26.12.2004 ne bom nikoli pozabila. V samo nekaj tednih so se v zbiralno akcijo denarja (vedeli smo, da naša zimska oblačila v vroči Indoneziji ljudem ne bodo prišla prav, ravno tako ne naša hrana...) vključili ne samo dijaki gimnazije, ekonomske, strojne srednje šole ... ampak tudi profesorji in vodstvo šole. Pri svetovalni službi se je pojavil pomislek, ko smo po razredih vabili dijake naj darujejo, češ "kako bodo nekateri darovali, ko pa še sami nimajo" .... pomislek je seveda bil na mestu. Nekateri ne morejo, ker še sami nimajo. Pa vendar je bilo veliko takih, ki bi lahko, pa niso želeli, hoteli ... ta problem smo rešili z enim stavkom, ki je marsikomu odprl denarnico. (Takrat so bili še tolarji). Moja mantra je namreč bila, da če dijaki vedno nekako nastrgamo skupaj za škatlo čikov in kavo z mlekom, juice z vodo ali pivo, bomo pa se ja odpovedali 500 tolarjev v dober namen. In tako so se 500 tolarjem (nekateri več drugi manj) odpovedali mnogi, v dober namen. Najlepše je bilo, ko so prispevek prinesli tudi učitelji, celo ravnatelj in svetovalne delavke!

Nismo se želeli "versko opredeljevati" zato smo se odločili denar podariti znani slovenski dobrodelni organizaciji, ki ni povezana z nobeno religijo. Zares smo verjeli vanjo. V to organizacijo namreč. Ker smo bili kreativno podjetni dijaki, ki smo se zavedali, da je dobro delo treba ceniti in ga nagraditi, smo ob koncu zbiralne akcije celo organizirali zaključno prireditev z nekaj nastopi. Namen zaključne prireditve je bil, zahvaliti se vsem ki so pomagali, nanjo pa smo v prvi vrsti povabili predstavnika izbrane dobrodelne organizacije, saj smo želeli, da zbrano gotovino osebno prevzame in zbranim dijakom in dijakinjam nameni tudi kakšno vzpodbudno besedo. 

Nevem, ne spomnim se točno koliko denarja smo zbrali, vem da za eno šolo kar veliko. Mislim da nekaj več kot 240.000 tolarjev .... ampak saj pravim, ne spomnim se točno. Se pa spomnim, da smo denar večkrat prešteli do zadnjega tolarja, saj smo hoteli da čisto vsak tolar pride v prave roke. Tik pred zaključno prireditvijo smo izvedeli, da iz nevladne organizacije ne bo nikogar na zaključno prireditev, "ker nimajo časa". Svetovali so nam "naj denar nakažemo kar na njihov TTR in se nam lepo zahvalili". 

Danes sem starejša, zrelejša, še vedno naivna a vendarle veliko manj. Danes vem, da je v Indonezijo ali sosednjo državo prišlo morda pol našega zbranega denarja ali pa še to ne .... ampak to bi bila že druga zgodba. 

26.12.2004 si bom za vedno zapomnila. Ker je takrat umrlo ogromno nedolžnih ljudi, še več jih je izgubilo dom, na Šolskem centru v Postojni pa smo se takrat tako povezali kot nikoli prej ali potem (ciljam na čas, ko sem to šolo obiskovala sama, kako se povezujejo dandanes pa nevem ...). 

Grenko sladek spomin. 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
1
Milan Malej
1
Dec 30, 2016
Ta tvoj zapis v spomin na tragedijo cunamija v Indoneziji pred 13 let me je vzpodbudil, da objavim izvleček iz poglavja knjige Kaj po demokraciji, kjer sem ta dogodek temeljito raziskal v smeri mogočega povzročanja takšnih katastrof s strani človekovih dejavnosti, ki lahko vplivajo na velike geološke ali celo globalne mase.

Ker se danes ropanje planeta in unčevanje narave kljub številnim mednarodnim dogovorom (s figami v žepih) nadaljuje z vedno večjo intenzivnostjo in se narava odziva že z grožnjami takšnih katastrof, kot je "izpust" celotne količine severnega metana v atmosfero, ki nas bo podušil in scvrl, bi se bilo že ob primeru tega cunamija dobro zamisliti, organizirati in pritisniti na samovoljno upravljanje moči kapitala s tem planetom.

Ker je kljub skrajšanju originalnega teksta snovi preveč, da bi bila lahko del komentarja, sem se odločil za samostojno objavo

.

V zvezi z izkoriščanjem geotermalne vode, oziroma tudi fosilnih goriv, stopi v ospredje tudi raziskovanje geološke strukture podzemnih skladov in iskanje poroznih kamnin, ki so prepojene z vodo, nafto ali plinom. Nekaj metod uporablja za ta namen odboje zvoka od mej različnih geoloških plasti.


Posebej problematična so ta raziskovanja geoloških struktur pod morjem, kajti jakosti zvoka, da le-ta lahko prodre nekaj 10 km globoko v morsko dno in ga še nekaj pride nazaj, so tik ob posebnih napravah, ki ga generirajo, visoke tudi več kot 250 dB. Kaj to pomeni, bomo še pogledali v nadaljevanju. Naprave, ki ustvarijo te akustične signale, so različne in malo poznane, najbolj razvpiti pa so t.i. zračni topovi. To so posebne komore, v katere načrpajo zrak pod zelo visokim pritiskom in ga potem pod morsko gladino s hitrim odprtjem komore sprostijo v vodo. Ta udarni val sproži zvočno valovanje celega spektra frekvenc od nekaj Hz do več kHz, ki se širi na vse strani. Pri raziskovanju za ladjami vlečejo cela polja več deset takšnih topov, kar še pomnoži njihov učinek...

.

Morija pod morjem (in na kopnem?)


Ne glede na največjo morijo, ki jo človek počenja na Zemlji v naravi – ribolov, katere rezultate vsaj porabi za svoje prehranjevanje, poglejmo na tem mestu, kakšne posledice za morsko življenje imajo te akustične raziskave. (In kakšne posledice na kopnem bi lahko tudi imele?)


Številni članki raziskujejo in obravnavajo vpliv teh udarnih zvočnih valov na morsko življenje v bližini teh naprav. Očitno je, da obstajajo vplivi na vsa živa bitja, čeprav se raziskave osredotočajo v veliki meri na morske sesalce. Na njih poleg mogoče direktne usmrtitve z valovi velike moči v bližini izvora ti valovi povzročajo poškodbe slušnih, ravnotežnih in drugih čutnih organov, zaradi česa živali izgubijo sposobnosti komuniciranja in orientacije, skupine razpadejo, pobegnejo iz ogrožajočega okolja in izgubijo možnosti prehranjevanja. Posebni, še ne dovolj raziskani, so mogoči učinki na reprodukcijske sposobnosti živali. Šibkejši akustični signali različnih frekvenc povzročajo tudi na večji oddaljenosti nepravilno sporazumevanje. Mnoge od teh motenj vplivajo tudi na ribe in druge višje razvite morske organizme. Številne živali v bližini območij s temi raziskavami so obsojene na smrt. Problem je tudi v tem, da so ti poskusi zelo skriti očem javnosti in da trajajo dolgo časa. Za tridimenzionalno geološko sliko nekega področja je potrebno tudi po več (deset) tisoč »strelov« s temi zračnimi topovi. Javnost je pač zadovoljna, če ji sporočijo le, da so odkrili še kakšno veliko naftno polje, nič pa kako, in če ne vidi posledic morije, kar pa seveda oceani zlahka skrijejo. Ali res?


Pravzaprav ne izgleda, da bi ta geološka raziskovanja danes imela kakšno zvezo z geotermalno energijo, toda v prihodnosti se s povečanjem zahtev po njej te tehnologije lahko začnejo uporabljati za iskanje njenih izvorov. Poleg tega bi se onesnaženje morja z izpuščajočo geotermalno vodo mnogo lažje skrilo kot na kopnem. Pri iskanju človekovih vplivov na potrese je mojo pozornost pritegnila spletna stran, ki poskuša vzpostaviti povezavo med temi geološkimi raziskovanji in uničujočimi cunamiji v Indoneziji decembra 2004. Bistvene ugotovitve novinarja Andrewa Limburga so naslednje:

· Na drugi spletni strani najdemo še, da se je 22. novembra 2004 zgodil potres 7.1 stopnje po Richterju v jarku Puysegur, 150 km jugozahodno od južnega otoka Nove Zelandije, na meji avstralske in pacifiške tektonske plošče. Veliko škode ni povzročil.

· 30. novembra 2004 se je na obalo Tasmanije naplavilo 169 kitov in delfinov.

· Vzroka niso nikoli raziskali (na primer, poškodbe določenih organov), vendar je avstralski senator Bob Brown kasneje priznal, da so takrat na tem območju z akustičnimi preizkusi oceanskega dna iskali nafto in plin.

· 24. decembra 2004 se zgodi potres 8.1. stopnje po Richterju z epicentrom 500 milj jugovzhodno od Tasmanije, blizu Nove Zelandije, južneje v jarku Puysegur. Cunamijev ne povzroči, ker je tektonski premik vodoraven. Materialne škode in žrtev ni.

· 26. decembra 2004 potres 9. stopnje na stičišču avstralske in indijske tektonske plošče najprej poruši dobršen del pokrajine Aceh v severozahodnem delu Sumatre in nato povzroči uničujoče divjanje cunamijev ob obalah celotnega Indijskega oceana. Posledica je skoraj 300.000 mrtvih...

· 27. decembra 2004 se na obalo Tasmanije naplavi še 20 kitov.


Več pa na:

http://www.publishwall.si/milan_malej/post/255306/akusticne-geoloske-raziskave#1
Tamara Nanaja
Tamara Nanaja
Objavil/a 2016-12-26 22:22:29 (Dec 26, 2016)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se še spomnite 26.12.2004?
S kom in kam za Silvestrovo, če si samska/samski?
Kaj pa menijo glasbeniki?
Zelena Ljubljana, tvoji gozdovi jočejo.
Tudi avtomobili se preobuvajo, iz poletnih sandalov v zimske čevlje
Iz radia GAMMA MM v kolektiv ROOTSINSESSION
Kulinarični zmenki - prihodnost slovenske dejting scene
Glasbeno nadarjeni nezemljani prihajajo na Zemljo
Poletje 2016. Takrat sva se zaljubila.
Marcia Griffiths - Kraljica Reggae glasbe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Oglasi

7684.) mali veterinarski priročnik

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 17.99 €

7683.) nosečnost in novorojenček

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 9.99 €

7682.) biološko pridelovanje hrane

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 9.99 €

7681.) živinozdravništvo knjiga je bila izdana leta 1885

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 599.99 €

7680.) sveto pismo  slovenski standardni prevod

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7679.) zdravilna moč sadja in zelenjave

Kategorija: Zdravje

Cena: 19.99 €

7678.) dekameron

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16 €

vsi, ki se navdušujete nad ekstremnimi športi, preverite tudi ponudbo podjetja altituda. ta ima namreč v ponudbi soteskanje različnih težavnosti, spust po jeklenici in še kaj bi se našlo. preverite še ostale aktivnosti v adventure slovenia.

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

bliža se čas praznikov in verjetno ste tudi vi med tistimi, ki že mrzlično razmišljate, kaj podariti vašemu malčku ali nečaku za novo leto. majhni fantki so najbolj navdušeni nad avtomobilčki, tako da z nakupom takega darila zagotovo ne boste zgrešili. preverite še ostalo ponudbo podjetja vlakec. 

Kategorija: Igrače za fante

Cena: Pokličite za ceno

mi smo registrirana tvrtka koja se nalazi u velikoj britaniji i južnoj africi, mi smo ovdje služiti ćete biti dobri i visoko kvalitetne proizvode po vrlo konkurentnim cijenama.   trenutno imamo prodaju popust na sve naše proizvode odmah imamo prodaju popust cijena zbog svečane i već krajem godine prodaje.     mobilni telefoni su novi, originalni, otključani zapečaćeni u kutiji s europskim jamstvom.   dostava na vašu adresu traje 3 dana putem kurirske službe fedex express ili dhl-a.   zainteresirani kupac trebao bi kontaktirati sljedeće:   (kontakt (whatsapp) +27604484153   e-mail: euroelectronicshop@gmail.com     telefonski broj: ☎ +27604484153     apple iphone x   apple iphone x 64gb počevši od € 480   apple iphone x 256gb počevši od € 540     apple iphone 8 i 8 plus     apple iphone 8 64gb  od 400 €    apple iphone 8 256gb od 440 €      apple iphone 8 plus 64gb 420 €    apple iphone 8 plus 256gb od € 460       apple watch series 3 od € 200       apple iphone 7 32gb od 300 € apple iphone 7 128gb od 330 € apple iphone 7 256gb od 360 €   apple iphone 7 plus apple iphone 7 plus 32gb od 320 € apple iphone 7 plus 128 gb od 350 € apple iphone 7 plus 256 gb od 380 €         apple iphone 6s apple iphone 6s 16gb od 250 € apple iphone 6s 64gb od 270 € apple iphone 6s 128 gb od 300 €   apple iphone 6s plus 16gb od 290 € iphone 6s plus 64gb ...... 310 € apple iphone 6s plus 128gb .... 330 €     apple iphone 6 plus apple iphone 6 plus 16gb od 170 €   apple iphone 6 plus 64gb od 200 €   apple iphone 6 plus 128gb od 220 €       ipad   ipad ipad wi-fi + mobilni 128gb - od 300 €   wi-fi apple ipad 32gb od 200 €   apple ipad mini 4 128-inčni wi-fi od 250 €   tablet apple ipad air 2 wi-fi 32gb od 220 €   apple ipad pro 12.9 "32gb od 340 €   apple ipad pro 128gb wi-fi + 4g od 350 €             samsung   samsung galaxy note 8 64gb od 450 €   samsung galaxy s8 + plus 64gb od € 400   samsung galaxy s8- 64gb od 380 €   samsung galaxy s7 edge 32gb od 300 €   samsung galaxy s7 edge 64gb od 340 eura     samsung galaxy s6 + edge 32gb od 240 €   samsung galaxy s6 + edge 64gb  od 260 €       sony xperia xz premium g8142 64gb  4g od 280 €     htc u11 6gb ram 128gb 4g od po 300 €   htc one 10 32gb 4g slobodno - od € 180   htc u ultra 64gb 4g  slobodan - od € 180   sony playstation 4 1tb + fifa 18 + 2 dualshock ... 190 €           zainteresirani kupac trebao bi kontaktirati sljedeće:   (kontakt (whatsapp) +27604484153   e-mail: euroelectronicshop@gmail.com   telefonski broj: ☎ +27604484153

Kategorija: GSM telefoni

Cena: 480 €

če v vašem podjetju pripravljate poslovni dogodek in bi radi poslali lično oblikovana vabila, potem kontaktirajte podjetje dominatus d.o.o., ki nudi profesionalno . 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2840.) kruto in nenavadno

Kategorija: Leposlovje

Cena: 12.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj