Članek
Pokal Frater 2017 - 8 del
Objavljeno Feb 19, 2017

Piran, 15.02.2017 - popoldan

Do razglasitve rezultatov  ribiškega tekmovanja je preostala le še ena ura, smo zapisali v prejšnjem prispevku. Ta trenutek resnice je sedaj tukaj pred nami. Dobili bomo tudi odgovor na vprašanje: "Koliko rib je ujela konkurenca?"

Organizatorji so od barkajolov prevzeli vreče z ulovom označene z imeni tekmovalcev in s številko čolna. Skrivaj smo z distance opazovali vreče polne rib, ki so imele napisana imena nič podobna našim, tudi številke čolnov so bile druge. Za umiritev živcev sem naredil dolg požirek tekočine iz steklenice, na kateri je bila etiketa DONAT Mg. Sem namreč že od 6.januarja na postu . Res je to malo dolg post, vendar se je za tako pomembno tekmo kot je Pokal Frater potrebno dobro pripraviti in tudi kaj žrtvovati. Opazil sem, da so soborci iz ekipe Georgios Deep Sea Fishing Team prav tako mirili živce, za razliko od mene z malvazijo. Ob vsaki razglasitvi teže ulova posameznega tekmovalca je bilo slišati ploskanje in seveda komentarje ribičev. Ulovi so bili različne teže, od nekaj gramov čez 1 kilogram do nekaj gramov čez 9 kilogramov. Skupna teža ulova je bila 175 kg in 22 gramov.


							 

Med tem, ko so organizatorji tehtali ulov in preračunavali rezultate, smo si privoščili pripravljeno malico in osvežilno pijačo. Seveda je beseda tekla večinoma o ribolovu, o tem kaj smo in kaj nismo ulovili, o delfinih, o problemih, ki so se pojavljali med ribolovom v obliki požrtih trnkov, o umetniškem vtisu ob pogledu na nastale makrameje iz ribiške vrvice in ograje čolna, o izvenkrmnih motorjih svetovnih proizvajalcev, ki garantirano nimajo problemov z zagonom in še o čem. Bilo je prijetno. Nihče še namreč ni vedel kakšen je vrstni red tekmovalcev, kdo je zmagal v kategoriji patrov, kdo med posamezniki, kdo med čolnarji. Vsi smo skrivaj pogledovali k razstavljenemu pokalu, medaljam in nagradam. Mario Druscovich nas je sklical skupaj  z željo, da naredi zgodovinski posnetek naše ekipe po prvem nastopu na ribiškem tekmovanju. Navajeni medijske pozornosti in flešov že iz naših drugih področij aktivnosti ( pevski zbor, namiznoteniška ekipa, kriket ekipa... ) smo mu seveda z veseljem ustregli in se postavili na glavnem pomolu. Od leve proti desni smo na sliki:                                  barkajol Kovač, Škarpena, Ovčica, Orada, Kaval in Pagar

Trilja, ki je sicer dvojna agentka, saj je članica tako MePZ Georgios kot tudi društva MORIGENOS, je bila še vedno na morju. Službeno je zasledovala jato kakšnih 60 delfinov. Slovensko morje (skupaj z okoliškimi hrvaškimi in italijanskimi vodami) je namreč pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). To je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste pa nas obiščejo redkeje.Na fotografiji društva MORIGENOS je del te jate.


							 

Danilo Torej - RD Oradela Piran, glavni predstavnik organizatorja, je nato z gromkim glasom najavil razglasitev rezultatov. Skupaj s patrom Marjanom Vogrinom, predstavnikom prireditelja Minoritskega samostana Sv.Frančiška v Piranu, sta podelila pokale, medalje in nagrade za najboljše rezultate in nagrado za posebne dosežke.

 

Pokal Frater 2017 - Redovniki: 1.mesto Marjan Vogrin/Minoritski samostan Piran 4.890 točke=kg, 2.mesto Franc Svetličič/Minoritski samostan Piran 4,380 točke=kg, 3.mesto Miran Žvanut/DJ Ljubljana 3,850 točke=kg. *na prvi fotografiji tudi tisti redovniki, ki niso dobili medalj, ker so ulovili premalo rib.

Pokal Frater 2017 - Najuspešnejši čoln: Miro Hudnik/RPD Piran

Pokal Frater 2017 - Generalna uvrstitev: 1.mesto Rado Fink/RD Oradela Piran 9,120 točke=kg, 2.mesto Dušan Cerc/RPD Piran 9,000 točke=kg, 3.mesto Milorad Škrokov/RD Oradela Piran 8,570 točke=kg... **na drugi fotografiji z leve: pater Marjan Vogrin in Danilo Torej.

Potem pa so me prireditelji in organizatorji prijetno presenetili. Danilo Torej me je na podelitveni prostor poklical z besedami: "Nagrado za posebne dosežke dobi Marko Jezernik/Georgios Deep Sea Fishing Team!" Zabučalo je iz grl prisotnih ribičev in gledalcev in zaslišal se je aplavz. Z dvignjeno roko, v pozdrav množici, sem se podal proti podelitvenemu prostoru. V meni je vrelo. V sebi sem v tistih nekaj korakih premišljeval: "Ni bilo zastonj vse odrekanje in zategovanje pasu, vse investicije v opremo, vse ure prebite v družbi zunanjega svetovalca za področje ribištva (D.L. iz Pirana), vsa skrb za izobraževalno literaturo in skrb za pozitivno vzdušje v ekipi..

Potem pa hladen tuš! "39.mesto v generalni razvrstitvi je zasedel Marko Jezernik/Georgios Deep Sea Fishing Team," je dejal Danilo, "z ulovom 1,380 točke=kg."

Pred menoj je bilo uvrščenih 38 tekmovalcev, za menoj ni bil uvrščen nihče. Bil sem zadnji... Obrnil sem se, pogledal steklenico DONATA Mg v levi roki in se ugriznil v jezik, da ne bi slučajno rekel kaj neprimernega... Organizator me je hotel malo potolažiti s povabilom na skupno slikanje vseh dobitnikov pokalov kolajn in nagrad. Sodeloval sem, a mi ni bilo prijetno pri srcu.

Po fotografiranju sem se umaknil v bližino našega zunanjega svetovalca za področje ribištva (D.L. iz Pirana), ki je že po zunanjem videzu name deloval izredno pomirjujoče. Razumel me je. Nemo, sem si v njegovi bližini, v tišina lizal rane... Mario Druscovich pa mi je drezal v odprto rano in je vsakega, ki ga je poznal ali pa ne, nagovarjal: " Vprašaj Marka kateri je bil na tekmovanju!" Seveda so mi vsi po vrsti postavljali eno samo vprašanje, jaz pa sem ponosno odgovarjal: "Bil sem zadnji, pa kaj?" Glasno sem še dodal, zavedajte se besed: "Prvi bodo zadnji in zadnji prvi!" Potem pa sem se obrnil proti Mariu Druscovichu in mu z uperjenim prstom zagrozil: "Si se ustrašil naše ekipe in nisi tekmoval! Me zanima kakšna bo tvoja uvrstitev na Pokalu Frater 2018, ko nam bo vžgal motor takoj zjutraj in bomo začeli loviti zares."

PS.: Ostali člani naše ekipe Georgios DSFT niso dobili ne medalj, ne nagrad. Uvrstili pa so se takole:

24.mesto Janko Novak/Škarpena 3,830 točke=kg, 29.mesto Lauro Skomina/Ovčica 2,860 točke=kg, 30.mesto Zorko Bajc/Orada 2,670 točke=kg, 34.mesto Robert Letica/Kaval 1,720 točke=kg, 38.mesto Emanuel Letica/Kovač 1,410 točke=kg ( dihal sem mu za ovratnik, bil je boljši za 30 g ).

Izven konkurence: Ana Hace/Trilja (cca 60 delfinov x povprečna teža* 95 kg = 60 x 95,000)  5700,000 točke=kg

* teža delfinov je od 75kg, do 115kg, povprečna teža 95 kg.

Ribiški After Party!


							 

Pridružile so se nam še članice in podporne članice našega zbora, člani naše namiznoteniške sekcije in še kdo. Tudi predstavniki konkurentov so si vzeli čas, da pokramljajo z nami.


							 

Naslednjič: Epilog

O prvem tekmovanju Pokal Frater 2014 je Janez Mužič zapisal : Patri niso ujeli nobenega fratra

O drugem tekmovanju Pokal Frater 2015 je Svet na kanalu A objavil:

O drugem tekmovanju Pokal Frater 2015 smo na spletni strani MePZ Georgios zapisali: 2. Pokal Frater 2015,

O tretjem tekmovanju Pokal Frater 2016 je bilo v Solnem cvetu stran 24 zapisano: Patri lovijo fratre

Prejšnji prispevki: Pokal Frater 2017 - 1.del

                          Pokal Frater 2017 - 2.del

                          Pokal Frater 2017 - 3.del

                          Pokal Frater 2017 - 4.del

                          Pokal Frater 2017 - 5.del

                          Pokal Frater 2017 - 6.del

                          Pokal Frater 2017 - 7.del

                          Pokal Frater 2017 - Epilog