Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi

Objavil/a Glas za otroke in družine, dne 2018-10-17 ob 20:10:41

Petnajst uvrščenih na »seznam abortivnega lobija« je zaradi zapisanega na portalu 24kul.si ovadilo patra Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, kot njegovega odgovornega urednika, pregon pa je prevzelo kar tožilstvo.

Pravkar ste se vrnili iz tujine. Kaj tam menijo o sodnem procesu, ki se začne ta mesec? Obtoženi ste hujskaštva …

Cilj te obtožbe ni samo Zavod KUL.si in naša spletna stran 24kul.si, zoper katero teče sodni postopek, ampak celotna javnost, v mojem primeru slovenska javnost, da bi se zastrašila in ne bi uresničevala ustavno zagotovljene pravice do svobodnega izražanja, ko gre za splav oziroma za nerojene otroke. Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi. Pred dnevi sem se na Dunaju srečal s predstavniki sorodnih pro-life organizacij iz Evrope in ZDA, ki so mi ob tem krivične postopku izrazili vso podporo. Povedal sem jim nekoliko podrobneje, kar je sicer v naših krogih že dobro znano: zagovorniki splava v Ameriki, Evropi in tudi pri nas nadlegujejo zagovornike življenja z neresničnimi obtožbami t. i. sovražnega govora. Na ta način jih stigmatizirajo, finančno obremenjujejo in jim jemljejo čas, ki bi ga sicer namenili nasprotovanju nasilja do nerojenih otrok. V prihodnji tednih in mesecih bo lepa priložnost, da o tem dogajanju v Sloveniji seznanimo nekatere ustanove v tujini, predvsem pa, da okrepimo prizadevanja za zaščito človekovih pravic nerojenih otrok.

Na koga vse se boste obrnili?

Observatorij proti diskriminaciji kristjanov (posebno katoličanov) na Dunaju, denimo, in druge nevladne organizacije, specializirane za človekove pravice nerojenih otrok in družine v EU in ZDA, na veleposlaništva v Ljubljani itd.    

Ljubljanska okrajna sodnica je v vaši zadevi že sklicala predobravnavni narok. Kako je potekal?

Konec avgusta sem se izrekel, da nisem kriv očitanih dejanj. Sodnica je določila datume obravnav. Dani so bili dokazi, moji odvetniki so predlagali dva sodna izvedenca za religiologijo in medije, kar pa je sodnica zavrnila, češ da je predmet samega sodnega postopka ugotavljanje prisotnosti sovražnega govora.

Kdo vas zastopa na sodišču?

Odvetniška družba Brecelj Korošec Mate.    

Bi lahko sodnica zagnanega tožilcu že takrat zavrnila?

To je sicer pravno vprašanje, a ona je tista, ki na koncu presoja, ali obtožni predlog zadošča merilom za kazenski pregon. Odločila se je, kot se je, da ima dovolj relevantnih elementov, ki upravičujejo sodni pregon.

Tožilcu obtožnega predloga ni bilo treba dopolnjevati?

Ne, ostal je tak, kot ga je na začetku aprila sestavil tožilec. Prejel sem ga julija. Osebno mislim, da je bil ta obtožni predlog narejen samo zato, ker ne zagovarjamo splava. Če bi bili del t. i. abortivnega lobija, tega obtožnega predloga in sodnega postopka ne bi bilo.

Pričakujete oprostilno sodbo. Zakaj so vas sploh spravili na sodišče, če vedo, da jim ne more uspeti?

Vidim predvsem dva motiva. En del (strokovne) javnosti tako med pravniki kot še posebno med družboslovci je prepričan, da je treba inkriminirati vse oblike izražanja oziroma sovražnega govora, zaradi katerega se človek počuti neugodno. Kazenski postopek zoper mene je le eden v nizu nenehnih pritiskov na sodstvo z namenom izsiliti novo sodno prakso. Drugi motiv pa je v tem, da se sicer zavedajo nizke verjetnosti, da bo sodni postopek uspešen, a se zavedajo tudi medijskega učinka na javnost. Računajo na to, da bo ta ob tem sodnem postopku za svoje vzela njihovo sporočilo: kdor se bo ukvarjal s pravicami nerojenih otrok, kdor se bo zavzemal za kristjane, ki na javnih površinah molijo za nerojene otroke, naj računa na nadlegovanje s strani okrožnega državnega tožilstva in na medijski linč. Gre za način, kako široki javnosti posredovati temeljeno sporočilo, naj se samocenzurira, če noče naleteti na neprijetne posledice. To je nesprejemljivo in takšni zlorabi se je treba upreti.

Se bojite provokacij in drugih neprijetnosti zaradi molitev, ki te dni potekajo, denimo pred ljubljansko porodnišnico?

Provokacije so seveda mogoče. Naloga ustreznih organov, še zlasti policije, je zagotoviti javni red in mir. Moje ključno sporočilo ob tem sodnem postopku je, da ga razumemo kot spodbudo za zoperstavljanje poskusom cenzure, omejevanja temeljnih ustavnih pravic, pravice do svobode izražanja, do veroizpovedi, svobode zbiranja na javnih površinah … Najbolje to lahko storimo s tem, da se ne damo utišati in da smo še bolj dejavni pri zavzemanju za življenje. Molitev za nerojene otroke v nobeni evropski državi ni kaznivo dejanje, temveč del temeljne človekove pravice do verske svobode. Podpisniki peticije in ovaditelji morajo to razumeti.

Razmišljate, da bi se umaknili iz ustanoviteljstva Zavoda 24.kul?

Ne. Zavod za družino in kulturo življenja KUL.si je bil ustanovljen leta 2009 z namenom spoštovanja človeškega življenja od spočetja dalje, zavzemanja za družino in versko svobodo. Gre nam za temeljne človekove pravice, ki jim ostajamo zvesti še danes. Kot katoliški duhovnik sem neposredno zavezan ciljem, ki jih uresničuje zavod.    

Da niste več tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, ker so vas tožilci postavili na zatožno klop, je zgolj špekulacija?

Že več kot leto dni smo na SŠK načrtovali zaposlitev osebe, posebej odgovorne za odnose z javnostjo. Po spletu okoliščin je nastop dr. Davida Kranerja, ki prevzel naloge tiskovnega predstavnika, sovpadal s tem kazenskim postopkom. Njegov nastop razumem kot priložnost, da se me razbremeni, s čimer bi se lahko bolje posvetil tako sodnemu procesu kot tudi dejavnostim za zavzemanje za življenje in versko svobodo.

Ste oziroma so morda z nastopom novega tiskovnega predstavnika zaradi novih okoliščin nekoliko pohiteli?

Verjemite, včasih res pride do naključij, ki zanimivo sovpadajo in privedejo morda tudi do nerazumevanja v javnosti. Ta kazenski postopek ima, kot rečeno, tudi osebno vodilo: na tem področju moram biti še bolj vztrajen. Tudi kot Cerkev moramo dati podporo vsem tistim posameznikom in nevladnim organizacijam, ki jim je mar za temeljne pravice, pravice do življenja in verske svobode.

Do tega je tudi prišlo, ko vas je javno podprl ljubljanski nadškof in metropolit.

Njegova podpora je priznanje in spodbuda ne le meni osebno, ampak vsem, ki se v javnosti zavzemamo za pravice nerojenih otrok do življenja, za pravico katoličanov do javne molitve in za versko svobodo. Ob tej priložnosti se zahvaljujem za številne izraze podpore posameznikov in organizacij, ki mi ob tem krivičnem sodnem postopku stojijo ob strani. Pomembno je, da zagovorniki pravice nerojenih otrok, družine in verske svobode nismo sami. To zelo cenim.

Več si lahko preberete v reviji Reporter.

Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi | 24KUL

Petnajst uvrščenih na »seznam abortivnega lobija« je zaradi zapisanega na portalu 24kul.si ovadilo patra Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, kot njegovega odgovornega urednika, pregon pa je prevzelo kar tožilstvo. Pravkar ste se vrnili iz tujine. Kaj tam menijo…

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Glas za otroke in družine
Glas za otroke in družine
Objavil/a 2018-10-17 20:10:41 (Oct 17, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ponedeljek 4. marec 2019 ob 8h: Vabljeni na naslednji shod v podporo dr. Tadeju Strehovcu!
Zakaj Šarec in Pahor še vedno zagovarjata nasilje nad nerojenimi otroki?
dr. Tadej Strehovec: življenja si ni mogoče predstavljati brez svobode izražanja in poštenega sodstva!
Vabilo na shod, Prešernov trg, 16.1., ob 8.00, v podporo krivično preganjanemu duhovniku dr. Tadeju Strehovcu 
Dr. Tadeja Strehovca podprle krščansko demokratske, ljudske in sredinske stranke iz vsega sveta!
Kdo je v resnici Katja Šugman Stubbs - kandidatka za novo ustavno sodnico?
Odziv dr. Tadeja Strehovca na grožnje s smrtjo!
Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših in na račun otrok?!
Aleš Primc kandidira za mestnega svetnika v Ljubljani!
FaktorTV: Vsi smo Tadej! - pogovorna oddaja!
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

4279.) vodoravni rez - đorđe ličina

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

darilni boni terme so vedno lepo darilo in vsakdo jih je veselil. presenetite svoje najbližje in jim privoščite razvajanje v toplicah in wellnessu.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor ste športni navdušenec in ste se že srečali s športnimi stavami, potem se vam zagotovo splača poizkusit vašo srečo preko ene izmed največjih športnih stavnic na svetu bet365 -  https://www.sportni-portal.com/bet365

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor želite imeti nadzor in enostaven pregled nad svojimi zaposlenimi potem vam zagotovo prav pride storitev evidenca delovnega časa, ki jo nudi podjetje špica. več o tem: https://www.spica.si/oprema/programska-oprema-za-registracijo-delovnega-casa

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

plišaste igrače so ponavadi najljubši otrokove igrače, saj jih vedno prenašajo naokoli in z njimi tudi spijo. oglejte si pestro izbiri igrač: http://www.majtoj.si/igrace-za-otroke/plisaste-igrace.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

laneno seme je dobro za zdravje, saj vsebuje velik delež vlaknin in je obogateno z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. uporabimo ga lahko pri različnih jedeh, najbolje pa je, da se ga zaužije pri zajtrku. več o samih lastnostnih lanenega semena: https://www.malinca.si/laneno-seme-500g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 2 €

want to sell sony pxw-fs7 xdcam super 35 camera system used  for few months and in a great condition. full options and never faulty before.lens are 100% great and the camera is clean. the camera is in perfect condition, less usage only for a few month: only serious buyers should contact me.   package content:   body cap viewfinder eyepiece grip remote control wireless lan usb module (ifu-wlm3) for sony vpl-e200 series projectors wireless remote commander (rmt-845) wa adaptor bracket mpa-ac1 ac adapter for evi d100 ccd camera bc-u1 battery charger bp-u30 lithium-ion battery 2 x power cord usb cable cd rom with manuals limited 1-year warranty parts, 90-days labor.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970  

Kategorija: Kompaktni digitalni fotoaparati

Cena: 5000 €

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj