Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi

Objavil/a Glas za otroke in družine, dne 2018-10-17 ob 20:10:41

Petnajst uvrščenih na »seznam abortivnega lobija« je zaradi zapisanega na portalu 24kul.si ovadilo patra Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, kot njegovega odgovornega urednika, pregon pa je prevzelo kar tožilstvo.

Pravkar ste se vrnili iz tujine. Kaj tam menijo o sodnem procesu, ki se začne ta mesec? Obtoženi ste hujskaštva …

Cilj te obtožbe ni samo Zavod KUL.si in naša spletna stran 24kul.si, zoper katero teče sodni postopek, ampak celotna javnost, v mojem primeru slovenska javnost, da bi se zastrašila in ne bi uresničevala ustavno zagotovljene pravice do svobodnega izražanja, ko gre za splav oziroma za nerojene otroke. Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi. Pred dnevi sem se na Dunaju srečal s predstavniki sorodnih pro-life organizacij iz Evrope in ZDA, ki so mi ob tem krivične postopku izrazili vso podporo. Povedal sem jim nekoliko podrobneje, kar je sicer v naših krogih že dobro znano: zagovorniki splava v Ameriki, Evropi in tudi pri nas nadlegujejo zagovornike življenja z neresničnimi obtožbami t. i. sovražnega govora. Na ta način jih stigmatizirajo, finančno obremenjujejo in jim jemljejo čas, ki bi ga sicer namenili nasprotovanju nasilja do nerojenih otrok. V prihodnji tednih in mesecih bo lepa priložnost, da o tem dogajanju v Sloveniji seznanimo nekatere ustanove v tujini, predvsem pa, da okrepimo prizadevanja za zaščito človekovih pravic nerojenih otrok.

Na koga vse se boste obrnili?

Observatorij proti diskriminaciji kristjanov (posebno katoličanov) na Dunaju, denimo, in druge nevladne organizacije, specializirane za človekove pravice nerojenih otrok in družine v EU in ZDA, na veleposlaništva v Ljubljani itd.    

Ljubljanska okrajna sodnica je v vaši zadevi že sklicala predobravnavni narok. Kako je potekal?

Konec avgusta sem se izrekel, da nisem kriv očitanih dejanj. Sodnica je določila datume obravnav. Dani so bili dokazi, moji odvetniki so predlagali dva sodna izvedenca za religiologijo in medije, kar pa je sodnica zavrnila, češ da je predmet samega sodnega postopka ugotavljanje prisotnosti sovražnega govora.

Kdo vas zastopa na sodišču?

Odvetniška družba Brecelj Korošec Mate.    

Bi lahko sodnica zagnanega tožilcu že takrat zavrnila?

To je sicer pravno vprašanje, a ona je tista, ki na koncu presoja, ali obtožni predlog zadošča merilom za kazenski pregon. Odločila se je, kot se je, da ima dovolj relevantnih elementov, ki upravičujejo sodni pregon.

Tožilcu obtožnega predloga ni bilo treba dopolnjevati?

Ne, ostal je tak, kot ga je na začetku aprila sestavil tožilec. Prejel sem ga julija. Osebno mislim, da je bil ta obtožni predlog narejen samo zato, ker ne zagovarjamo splava. Če bi bili del t. i. abortivnega lobija, tega obtožnega predloga in sodnega postopka ne bi bilo.

Pričakujete oprostilno sodbo. Zakaj so vas sploh spravili na sodišče, če vedo, da jim ne more uspeti?

Vidim predvsem dva motiva. En del (strokovne) javnosti tako med pravniki kot še posebno med družboslovci je prepričan, da je treba inkriminirati vse oblike izražanja oziroma sovražnega govora, zaradi katerega se človek počuti neugodno. Kazenski postopek zoper mene je le eden v nizu nenehnih pritiskov na sodstvo z namenom izsiliti novo sodno prakso. Drugi motiv pa je v tem, da se sicer zavedajo nizke verjetnosti, da bo sodni postopek uspešen, a se zavedajo tudi medijskega učinka na javnost. Računajo na to, da bo ta ob tem sodnem postopku za svoje vzela njihovo sporočilo: kdor se bo ukvarjal s pravicami nerojenih otrok, kdor se bo zavzemal za kristjane, ki na javnih površinah molijo za nerojene otroke, naj računa na nadlegovanje s strani okrožnega državnega tožilstva in na medijski linč. Gre za način, kako široki javnosti posredovati temeljeno sporočilo, naj se samocenzurira, če noče naleteti na neprijetne posledice. To je nesprejemljivo in takšni zlorabi se je treba upreti.

Se bojite provokacij in drugih neprijetnosti zaradi molitev, ki te dni potekajo, denimo pred ljubljansko porodnišnico?

Provokacije so seveda mogoče. Naloga ustreznih organov, še zlasti policije, je zagotoviti javni red in mir. Moje ključno sporočilo ob tem sodnem postopku je, da ga razumemo kot spodbudo za zoperstavljanje poskusom cenzure, omejevanja temeljnih ustavnih pravic, pravice do svobode izražanja, do veroizpovedi, svobode zbiranja na javnih površinah … Najbolje to lahko storimo s tem, da se ne damo utišati in da smo še bolj dejavni pri zavzemanju za življenje. Molitev za nerojene otroke v nobeni evropski državi ni kaznivo dejanje, temveč del temeljne človekove pravice do verske svobode. Podpisniki peticije in ovaditelji morajo to razumeti.

Razmišljate, da bi se umaknili iz ustanoviteljstva Zavoda 24.kul?

Ne. Zavod za družino in kulturo življenja KUL.si je bil ustanovljen leta 2009 z namenom spoštovanja človeškega življenja od spočetja dalje, zavzemanja za družino in versko svobodo. Gre nam za temeljne človekove pravice, ki jim ostajamo zvesti še danes. Kot katoliški duhovnik sem neposredno zavezan ciljem, ki jih uresničuje zavod.    

Da niste več tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, ker so vas tožilci postavili na zatožno klop, je zgolj špekulacija?

Že več kot leto dni smo na SŠK načrtovali zaposlitev osebe, posebej odgovorne za odnose z javnostjo. Po spletu okoliščin je nastop dr. Davida Kranerja, ki prevzel naloge tiskovnega predstavnika, sovpadal s tem kazenskim postopkom. Njegov nastop razumem kot priložnost, da se me razbremeni, s čimer bi se lahko bolje posvetil tako sodnemu procesu kot tudi dejavnostim za zavzemanje za življenje in versko svobodo.

Ste oziroma so morda z nastopom novega tiskovnega predstavnika zaradi novih okoliščin nekoliko pohiteli?

Verjemite, včasih res pride do naključij, ki zanimivo sovpadajo in privedejo morda tudi do nerazumevanja v javnosti. Ta kazenski postopek ima, kot rečeno, tudi osebno vodilo: na tem področju moram biti še bolj vztrajen. Tudi kot Cerkev moramo dati podporo vsem tistim posameznikom in nevladnim organizacijam, ki jim je mar za temeljne pravice, pravice do življenja in verske svobode.

Do tega je tudi prišlo, ko vas je javno podprl ljubljanski nadškof in metropolit.

Njegova podpora je priznanje in spodbuda ne le meni osebno, ampak vsem, ki se v javnosti zavzemamo za pravice nerojenih otrok do življenja, za pravico katoličanov do javne molitve in za versko svobodo. Ob tej priložnosti se zahvaljujem za številne izraze podpore posameznikov in organizacij, ki mi ob tem krivičnem sodnem postopku stojijo ob strani. Pomembno je, da zagovorniki pravice nerojenih otrok, družine in verske svobode nismo sami. To zelo cenim.

Več si lahko preberete v reviji Reporter.

Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi | 24KUL

Petnajst uvrščenih na »seznam abortivnega lobija« je zaradi zapisanega na portalu 24kul.si ovadilo patra Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, kot njegovega odgovornega urednika, pregon pa je prevzelo kar tožilstvo. Pravkar ste se vrnili iz tujine. Kaj tam menijo…

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Glas za otroke in družine
Glas za otroke in družine
Objavil/a 2018-10-17 20:10:41 (Oct 17, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zmaga dr. Tadeja Strehovca in nerojenih otrok!
Ponedeljek 4. marec 2019 ob 8h: Vabljeni na naslednji shod v podporo dr. Tadeju Strehovcu!
Krivični sodni proces proti duhovniku dr. Tadeju Strehovcu se nadaljuje 4.3.
Krivični sodni proces proti duhovniku dr. Tadeju Strehovcu se nadaljuje 4.3.
Tragedija - 700.000 nemih krikov nedolžnih otrok
Ponedeljek 4. marec 2019 ob 8h: Vabljeni na naslednji shod v podporo dr. Tadeju Strehovcu!
Zakaj Šarec in Pahor še vedno zagovarjata nasilje nad nerojenimi otroki?
dr. Tadej Strehovec: življenja si ni mogoče predstavljati brez svobode izražanja in poštenega sodstva!
Vabilo na shod, Prešernov trg, 16.1., ob 8.00, v podporo krivično preganjanemu duhovniku dr. Tadeju Strehovcu 
Dr. Tadeja Strehovca podprle krščansko demokratske, ljudske in sredinske stranke iz vsega sveta!
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

7450.) setev pomladnega vetra - ivan sivec

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7585.)  v iskanju bližine - nika maj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7711.) ekspedicija ra - thor heyerdahl

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

7735.) sibirski pečat - milan nikolić

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

potrebuje vaš malček otroški nahrbtnik? preverite ponudbo nahrbtnikov na spletni strani: https://www.hajdi.si/potepanje/nahrbtniki-in-kovcki.htmlna voljo vam je več kot 100 različnih nahrbtnikov za najmlajše, zanimivih dizajnov in različnih oblik. 

Kategorija: Nahrbtniki, torbe in kenguruji

Cena: Pokličite za ceno

potrebujete pomoč pri oblikovanju nove spletne strani ali pa bi želeli prenoviti celostno grafično podobno oziroma potrebujete samo nekoga za oblikovanje vizitk, vabil ali letakov. v kolikor vas zanima za grafično oblikovanje cenik, vas vabimo, da si ogledate več informacij na naši spletni strani: https://www.graficnooblikovanje.org/graficno-oblikovanje-cenik

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj