O prekarnem delu: Izgubljena generacija osemdesetih let

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-02-09 ob 18:24:17

Star sem nekaj čez trideset let, imam 10 let delovne dobe in sem redno zaposlen. Delam v štirih izmenah, kar pomeni da delam zjutraj, popoldne, ponoči, praznike, sobote, nedelje, božič, novo leto ... Moja osnovna plača je pod minimalno, a dodatki, za katere se zdaj gospodarstveniki borijo, da bi jih znižali ali celo ukinili, nanesejo spodobno plačo. A vendar še vedno veliko nižjo, kot je slovenska povprečna plača.

Čez delodajalca nimam večjih pripomb, plača je izplačana prej 14. kot 15. v mesecu, regres in nadure redno izplačuje. Pravzaprav je moj delodajalec za zgled drugim. Drži se zakona, vendar se ga bo držal tudi ko bodo Miličevi dosegli zmanjšanje dodatkov in socialnih pravic. Potem bom hodil delat za minimalca. Pač kapitalizem.

Položnici za vrtec mojih dveh otrok znašata skupaj 150 evrov, kredit za hišo 220 evrov, osnovne položnice (elektrika, voda, smeti, internet, rtv) 150 evrov. Regres porabim za registracijo in zavarovanje avtomobila in hiše. Drva za ogrevanje si pripravim sam, skupaj s starši. Od plače mi po 18. v mesecu ne ostane skoraj nič. Zato se poslužujem raznovrstnega honorarnega dela. In če želiš biti v tej državi pošten, če želiš prejemati zaslužek »na belo«, te ta udari po žepu. Ob izpisku prejemka se mi tako vsakokrat pred oči prikaže Židan z njegovim »Vklopi razum, vzemi račun!«

Država je na avtorsko pogodbo naložila plačilo ogromnih prispevkov. Mene osebno to ne bi motilo, če bi dobil za delo isto denarja, a vendar se je zgodilo pričakovano. Delodajalci so višje prispevke prenesli na nas, honorarce, in nam zmanjšali neto prejemek. Kaj hočem, še vedno sem honorarec.

Razmišljal sam, da bi odprl tako imenovani popoldanski s. p., vendar me je kolegica opozorila, da je država zvišala prispevke s 35 na 75 evrov na mesec, treba je plačati še računovodski servis, dohodnino in davke. Me je na hitro minilo. Razmišljal sem, da bi vse skupaj pustil in verjemite, preko znižanega plačila vrtca in višjega otroškega dodatka bi mi država brez dela dala skoraj isti znesek. To pa je naša socialna država dveh obrazov!

Če zase lahko rečem, da imam vsaj varno zaposlitev, pa za mojo ženo to ne velja. Ker je hitela končati pedagoško fakulteto, ne da bi vlekla status študentke v nedogled, je pač toliko prej pristala na zavodu za zaposlovanje. Potem se je zgodilo še famozno varčevanje v šolstvu, prepoved zaposlovanja, zvišanje meje upokojevanja in za mlade »tovaršice« ni zaposlitve. Da se razumemo, nekaj delovnih mest je, a te dobijo hčerke ravnateljic, podravnateljic, županov, osebnih prijateljev, pač naših in ne vaših.

Če jo danes vprašam, kaj jo najbolj prizadane ob prebiranju pisem v stilu »izbran je bil drugi kandidat«, mi vedno odgovori, da stavek ob informativnem dnevu pedagoške fakultete, ki se glasi, da imajo njihovi študenti 90-odstotno zaposljivost v prvem letu po končani šoli. Rektorji pač ne povedo, da je to zaposljivost obvezne prakse, ki je seveda zastonj, potem pa te čaka tu 90-odstotna zaposljivost na zavodu za zaposlovanje.

Spodbude za zaposlovanje mladih je niso doletele, ker je starejša od 30 let. Da zasluži nekaj sto evrov, dela podobno delo, kot je bilo nekoč skladanje svinčnikov, navijanje kaset ipd. Vendar brez dopustov, bolniških, malice, regresov ... Če ne boš ti, bo nekdo drug. Večkrat, če se mudi, delamo s starši skupaj pozno v noč. »Dinar je dinar,« so rekli še v Jugi, a ta je vedno težji in vedno redkejši in vedno bolj obdavčen s strani države. Da še kaj vložimo v hišo, ki jo je treba dokončati, hodimo v trgovino z »listki«, se pravi premišljeno, večino hrane dobimo od staršev, ki jo sami pridelajo.

In potem slišim, da se mladi ne odločajo za rešitev stanovanjskega problema, da se ne odločajo za otroke, za prihodnost. Kako pa naj se? Če visoko izobražen človek dobi redno zaposlitev po štiridesetem, s čim naj kupi stanovanje, zgradi hišo? Z vavčerjem od Kopač- Mrakove? Lepo vas prosim. Brez »botra« (beri: staršev) ne gre. In kar me najbolj žalosti, je, da moja zgodba niti ni najslabša od zgodb, ki jih pišejo moji sovrstniki generacije zadnjih pionirjev iz osemdesetih let!

O prekarnem delu: Izgubljena generacija osemdesetih let

Kako naj se odločamo za prihodnost? Če visoko izobražen človek dobi redno zaposlitev po štiridesetem, s čim naj kupi stanovanje, zgradi hišo?

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
11
gremdrugam
2
Feb 28, 2015
jaz zapuščam to državo....sem inženir strojništva in sem iskana roba, ki jo v tujini znajo ceniti. papa slovenija...ne bom se obračal nazaj in jokal...
#11
Navi
0
Feb 14, 2015
Ena izmed zgodb povprečnega Slovenca. Vprašanje pa je ali bo kdaj bolje ali samo še slabše. Kot da to ne bi bilo dovolj pa te kar pogosto posiljujejo z ponudbami za takšno ali drugačno obliko varčevanja za starost!!!! Za Boga, s čim pa boš varčeval, če s prihodki komaj vzdržuješ "normalno" stanje.
Resnično se bojim kaj nam bo preostalo ko bomo zreli za penzijo. A nam jo bodo sploh priznali, a jo bomo lahko dosegli, ali pa bomo končali kot brezposelni invalidi brez najmanjše možnosti za pridobitve zaslužene pokojnine.
#10
Laščan Zlatorog
1
Feb 14, 2015
Jaz imam boljšo idejo. Ustanoviš inštitut za mladostniško prestopništvo, doktorat in vpetost v univerzitetno okolje ti je lahko samo v pomoč in ne v napoto kot pri iskanju državnega šihta (kjer z izobrazbo in mladostjo samo ogroziš sodelavce, take se ne zaposli)., Institut se živi s črpanjem EU sredstev, sodeluje na javnih razpisih Ministrstev ter je plačljiva institucija za bogate smrkavce in smrklje naše elite (ki imajo vsi po vrsti delikvente otroke, izgleda da je to genetsko). Uspeh zagotovoljen. Morda vzameš za soustanovitelja še kakega tajkunčka ali moralno neoporečnega politika in jim brezplačno kdaj pa kdaj hospitaliziraš smrkavce, ko zaidejo v pizdarije (in so navskriž s sodnijo)
#9
Zlobni
0
Feb 13, 2015
Eva, tukaj se tudi malo zabavamo. :P
Te dni imamo na muhi g.Hojsa in njegove fante. Predlagam, da se ustaviš pri njemu, na krajšem klepetu s ponudbo, da spraviš razbojniške fante malo v red, hkrati pa pomagaš na terenu, morda pri urejanju arhivov in podobno.
Samo prva misel, saj denar je samo denar, delo pa zanimivo. Kaj praviš na to?
#8
Eva B
0
Feb 13, 2015
@cinik in @zlobni doštudirala sem kriminologijo, zanima me prestopništvo mladostnikov. tega problema bojda v sloveniji ni, policija me noče, fakulteta me ne more obdržati (razen za kak projekt v prihodnosti, mogoče, za 2 uri na teden in podobno). javno nastopanje? konkurenca huda. predavanja za osnovne in srednje šole? sem sodelovala v evropskem projektu, to tudi počela, sedaj projektov ni, šole pa so totalno v riti. pisanje? misliš leposlovje? članki, ki se objavljajo v revijah, se ne plačajo. če nimaš raziskave, nimaš materiala za članke (pregledne članke nikamor ne moreš spraviti)...če dam zadnji primer- sem se prijavila na eno zelo zloglasno združenje, kjer so potrebovali raziskovalca z izkušnjami z evropskimi projekti. razpis mimo, obvestijo, da nisem izbrana, jim napišem kako da nisem dobila niti razgovora, če pa sem poslala napotnico iz zavoda in dobim vljudni sredinec, češ da "so izbrali 20 kandidatov z izkušnjami iz projektov, ki so njim zanimivi, in izmed teh izbrali enega, ki je imel izkušnje s točno določenim skandinavskim projektom". japajade. nepotizem, če sem kadarkoli videla kakšnega. ki ga poskušajo legalizirati z javnim razpisom in zbiranjem napotnic.
#7
cinik
1
Feb 13, 2015
Zlobni: samozaposlitev ni resitev! samozaposlitev je samo pesek v oci te drzave. Ta drzava nima nobene strategije: a) najprej se moramo odlociti kaj zelimo poceti in b) na podlagi tega regulirati vpis na dolocena mesta izobrazevanja. Dobim pa alergijo, ko slisim da so doktorandi nezaposljivi. Vsak , ki je sel skozi doktorat ve, da lahko pocne 1000 stvari: od javnega nastopanja, pisanja, raziskovanja do fizicnih del. Vse ostalo so zgolj in samo predsodki neke druzbe, ki se vedno zivi v moderni...Ja, imamo problem!
#6
taja
1
Feb 12, 2015
80-letnica, 8 let pridno pišem prošnje, bila na mogoče dveh razgovorih, vmes bila 5 let na Dolenjsem, zdaj spet nazaj v Mb in brez službe... V Mb slabše kot v Bosni... Mogli bi se zbunit, mi 8o-letniki...
#5
Zlobni
1
Feb 12, 2015
Težke zgodbe so to Eva.
Mogoče bo zvenelo nesramno vprašanje, ampak tako se dobi, dobre odgovore.
Ali se s to odlično izobrazbo, ne moreš samozaposliti ?
#4
Eva B
6
Feb 12, 2015
Živjo. Popolnoma se strinjam z vsem napisanim. Rojena 81, nezaposlena, nezaposljiva - na zavodu so mi rekli (preneseno sicer) naj se kar uležem in imam otroke, ker še nekaj časa zame ne bo dela. Imam doktorat, sem imela štipendijo za nadarjene...celo življenje sem delala za cilj, da bom imela izobrazbo, da bom nekdo. Nekdo, ki ga nihče ne rabi, očitno. S partnerjem sva globoko v pufih za stanovanje, ki sva ga kupila s pomočjo manjše dediščine. In zaradi te polovice stanovanja mi tudi ne pripada kakršenkoli socialni transfer. Imejte otroke v takem...in potem mi še s***jo po glavi starši in ostali, ki so navajeni prejšnjega sistema in ne razumejo, da ne dobim službe zaradi mojega truda, temveč zaradi razpisov, ki so prej razveljavljeni (če ustrezam pogojem bolj, kot nekdo interni), kot da bi prišla do razgovora. Dve leti, petsto prošenj in niti enega odgovora!
#3
Grega
8
Feb 11, 2015
Se podpišem pod Vaš prispevek. Vem pa približno kako se počuti Vaša žena, ker tudi za mene so govorili kako je to zaposljiv kader. Če so mislili zaposljiv kader v stilu "prijavljen v evidenco brezposelnih" potem so imeli prav.
#2
Ursa Zupan
12
Feb 09, 2015
Odlično in popolnoma realno napisano. Čeprav nimam otrok, se počutim precej podobno..
#1
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-02-09 18:24:17 (Feb 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
O prekarnem delu: Izgubljena generacija osemdesetih let

Kako naj se odločamo za prihodnost? Če visoko izobražen človek dobi redno zaposlitev po štiridesetem, s čim naj kupi stanovanje, zgradi hišo?

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Mnogi kljub dokazom ne verjamejo, kako zelo škodljiva so cepiva, saj so sestavine, ki jih vsebujejo, tako grozljive, da je težko verjeti, da je to možno. Pa je.
Pred nami so aretacije akterjev globoke države!
Intervju s Swerdlovom o kontroli uma
Zakaj se sredstva za zdravljenje otrok ne pridobijo avtomatično?
Globalno segrevanje je nesramna laž!
Ko vidite da otroka, ki ima zdravnike v družini ne cepijo, potem vam je vse jasno
Ingverjeva voda
Resnica?
Ko demokrati že dve leti raziskujejo Trumpa in vse, kar najdejo so njihova kriminalna dejanja
Zbudite se!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2072.) ljubljanski trikotnik - marko pogačnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4071.) zadnji kmečki punti - janez zupan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj