Nismo odrasli, ko zraste naše telo. Odrasli smo, ko se nam odpre srce za ljubezen in zaupanje

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-01-03 ob 09:58:15

Kako izgubljamo sebe

Človeka kot naravno bitje lahko stisne z dveh strani...na družinski ravni in na družbeni. Tu bom izpustila dedne, organske bolezni s katerimi moramo živeti. In se da...Mene boli tisti del, ki ni nujno potreben. Boli me tisti del, ki nas stisne, pa ni nujen. Tisti del, ki bi lahko odpadel, ko bi ozaveščali sebe.

NA DRUŽINSKI RAVNI lahko nastanejo preozke meje za razvoj posameznika. Pač, take družine ne živijo iz zaupanja in ljubezni, ker v strahu pred izgubo zadržujejo posameznikov razvoj. Posameznik lahko trpi. To velja tudi za vse druge manjše in večje skupine. Zdrav razvoj zahteva UPOR. Ko ni razvojnih pogojev in ne smemo biti pristni in sproščeni, si ta razvojni prostor moramo izboriti sami. To je del ZDRAVEGA ODRAŠČANJA. Nekateri posamezniki nimajo dovolj notranje moči, da se družini uprejo. Tako se jim lahko zgodi razvojno trpljenje. Če se ga ne rešuje, lahko vodi v duševne motnje in bolezen. Upor ni lahek, ko nimamo prav nobene razvojne podpore. Najbolj idealno je, ko se par, družina, skupina...razvijajo SKUPAJ.

Na družbeni ravni so včasih spremembe prepočasne, niso skladne z našim razvojem. Zato se eni zatečejo v tujino.

Najbolj pomembno je na svoji poti srečati ljudi, ki te vidijo. Naše videnje drugih je velikokrat zamegljeno, nerealno...ker ne delamo osebnostni in duhovni razvoj, ne čutimo sami sebe in kako naj potem objektivno čutimo druge.

Šele duševno zdravi in zreli vidimo realno sebe, druge, svet...In šele tu smo sposobni imeti zdrave, ustvarjalne odnose.

*

Duševno zdrav in zrel človek ni nevaren sebi in ne okolju. Je USTVARJALEC zdravega, lepega življenja.

*

RAZVOJNI POLOŽAJ POLŽA...

Polž je lep, zdrav...ko se raztegne, potuje s svojo hišico...Ko ga je strah, se skrije.

Tako tudi človek. Zopet nas je lahko strah z dveh strani ali celo v celoti.

Lahko nas je strah nas samih, družine, prijateljev...in bežimo v realiteto. Delamo kot obsedeni na zunanjem polju, da prikrijemo lastno, notranje polje. To se lahko zapre za dolgo časa. Od zunaj to opazijo le redki.

Lahko nas je strah družbe, družbenih odnosov, drugih ljudi..in zbežimo v resničnost, v lastni notranji svet. Lahko se zapremo pred zunanjim svetom.

Torej, obstajajo strahovi na notranjem in zunanjem polju, v naši resničnosti ali realiteti. Zato je dobro, da zelo dobro razumemo procese v resničnosti in realiteti, da se nam ne prilepi nekaj, kar sploh ni naše.

Tako mi izgubljamo sebe le delno ali tudi v celoti. Zakaj je pomemben dober in zdrav stik s samim sabo? Zato, ker šele takrat živimo v polnem razvojnem potencialu. Tako, kot vemo, kaj je za nas dobro, to privoščimo tudi drugim. Šele tako nastaja ZDRAVO OKOLJE.

Nek problem lahko nastane na različnih ravneh...te ravni so lahko povezane ali pa tudi ne. Osebe, ki delajo samomore ponavadi teh ravni ne vidijo. Vse naprtijo sebi.

Ravni so od osebne, intimne, diadne, partnerske ravni, družinske, bližnjega, srednjega družbenega okolja do makroravni. Vse je povezano in te povezave je treba videti.

Mi se lahko kot polž nekam skrijemo in si zližemo rane, a tu ne moremo ostati predolgo.

Cvet je najlepši, ko zacveti...in mu je dovoljen proces cvetenja. Ptica je lepa v polnem letu. Tako je tudi človek najlepši, ko je zdrav in ko živi v polnosti lastnega potenciala. Torej, treba si je izboriti dobre razvojne pogoje v resničnosti in realiteti.

Pometanje pod preprogo, žuganje, ustrahovanje, manipulacije, zlorabe, neozavščenost, parkiranje v nezdravju ali nezrelosti...ni v redu ne za nas same in ne za naše okolje.

Redki so, ki ne zmorejo prebrati pesmi, knjige, zaznavati naravnih sprememb in pojavov, poslušati glasbo, nekaj ustvarjati, risati...VEDNO JE TREBA NEKAJ POČETI ZA DUŠO, RADOST, VESELJE...

VSI TISTI, KI ŽIVI SVET VIDIJO NEGATIVNO NISO ZDRAVI. TAKIM SE BOM IZOGNILA. NE JEMLJITE TUJIH PERCEPCIJ VAS, KI NISO REALNE. TAKO LAHKO ZBOLITE.

Postati samostojen in odrasel pomeni sam šofirati svoje notranje polje. Ko nam drugi te svobode ne dajo, si jo moramo izboriti. 

*

V času rasti, razvoja, zorenja...ni pravil. Dobro je vse, kar nas razvojno podpre. Zato vsak išče razvojno hrano po lastnem notranjem polju.

*

V naravnem razvoju ni uzurpacij. Prav imamo vsi...ker smo vsi kapljice v TOKU ŽIVLJENJA.

*

Strahovi zapirajo razvojne tokove, rast...lahko na ohromijo za nekaj časa. Nič ni večno. Tako tudi strahovi ne. Prej ali slej se začnejo topiti.

*

Jaz ne morem pozabiti vseh razvojnih podpor...moje mame, dedka, babice, mojih sosedov, mojih učiteljev....Pač, na lastno življenje ne morem pljuniti. Cenim vse, ki so zame skrbeli. Cenim vsako dobro in vsako lepoto na lastni poti.

*

NOTRANJE IN ZUNANJE POLJE...se združita v zdravo, zrelo CELOTO...

Mali otrok se bori za lastno avtonomijo. Vpije: Sam bom, sam...Veselijo ga in radostijo razvojni premiki.

Tako tudi mi potujemo na notranjem polju. Notranje polje se počasi osvobaja...sami čutimo, sami čustvujemo, sami iščemo razvojno hrano, sami negujemo lastno misel...in se počutimo vse bolje in bolje.

Ptica leti lahko sama ali v jatah. Tako tudi človek ima zapis za zdravo samskost in zdravo skupno življenje. Oboje nam je razvojno dosegljivo.

V zrelosti znamo in zmoremo biti sami in z drugimi. Nobenemu se ne dela škoda.

*

SITUACIJE IN KONTEKSTI...

Nimamo vedno jasne, zdrave, lastne izbire...nekam kar pademo. Včasih traja, da iz neke situacije ali konteksta pridemo živi in zdravi.

Situacije in konteksti sevajo čez našo osebnost. Narobe nas vidijo, narobe nas ocenjujejo...

Zato moramo biti pri sebi za sebe in druge, da smo objektivni...in zato je veliko ocenjevanja brezveznega. Pomembno je, da pridemo do lastne kvalitete bivanja.

Včasih imam občutek, da se človek celo življenje SAMO OSVOBAJA...

Raste človek in z njim raste POTREBA PO SVOBODI.

*

Jaz čutim sproščenost in spontanost notranjega polja. Čutim strahove...Del strahov nam razvojno pripada. Veliko jih je nepotrebnih, irealnih, škodljivih...Kaj če nam, ko pa se lahko igramo in sprostimo notranje polje za ŽIVO ŽIVLJENJE.

*

Vedno se lahko igramo odgovorno do sebe in drugih. Igra je zdravilna, ker nas približa DOMOV (samim sebi)...Znotraj igre začutimo sami sebe...radost, veselje, zaupanje, ljubezen...notranje polje oživi.

*

Drugih ljudi se ne interpretira. Razvojno smo vsakršni, smo v spremembah. Spoštljivo se vpraša, ko nas nekaj zanima.

*

Nekaj časa sem razmišljala o socializaciji. Tu sem se zelo "namatrala", ker sem odraščala brez očeta. Zdaj sem prišla do spoznanja, da je najbolj zdrava socializacija OSEBNOSTNI IN DUHOVNI RAZVOJ po lastnem notranjem polju.

Ko človek zaživi v zaupanju, srčnem pogumu in ljubezni...razpre lastna razvojna krila. Ve, kaj in kako je prav. Je pri sebi. Ne izgublja sebe. Varen je sam pred seboj, pred drugimi in drugi pred njim.

No, na tej točki se lahko začne graditi ZDRAVA SKUPNOST, DRUŽBA, DRŽAVA...pač nekaj, kar nas POVEZUJE in ne RAZDRUŽUJE.

*

Ne citirajte drugih. Vprašajte se:

- kaj jaz čutim
- kje so moja čustva
- kaj jaz mislim o tem
- delujte iz sebe v mejah resničnega in realnega sveta

Lepo je biti pri sebi DOMA!

*

A, včasih nam beseda zamre. Nekaj časa si lahko pomagamo z razvojnimi izrazi nekoga...prej ali slej spregovori naš naravni razvoj. Vsaka beseda je dobra, ki podpira naš razvoj. Jaz sem zbirala pogum zelo dolgo za lastne besede. Nisem bila prepričana ali smem, ali je dobro...nekdo mi je pomagal do poguma. Ženska, naravno bitje, moja sošolka...brez nje bi bila še vedno miška skrita v luknji.

(Biserka Kapo Kukman)

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-01-03 09:58:15 (Jan 03, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ljudje se cepijo zaradi strahu. Ljudje odbijajo cepljenje zaradi znanja.
Svetlana Mikhailovna in Elena Aleksandrova imata seminar na Reki 30.11. in 1.12.
Mnogi kljub dokazom ne verjamejo, kako zelo škodljiva so cepiva, saj so sestavine, ki jih vsebujejo, tako grozljive, da je težko verjeti, da je to možno. Pa je.
Pred nami so aretacije akterjev globoke države!
Intervju s Swerdlovom o kontroli uma
Zakaj se sredstva za zdravljenje otrok ne pridobijo avtomatično?
Globalno segrevanje je nesramna laž!
Ko vidite da otroka, ki ima zdravnike v družini ne cepijo, potem vam je vse jasno
Ingverjeva voda
Resnica?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj