Ko nebo nad Madridom joče

Objavil/a Časopis Večer, dne 2017-02-11 ob 19:45:00
Ko prideš po ozki ulici od Muzeja Prado na idilični Plaza de Santa, pred sloviti Teatro Espagnol, ki velja za najuglednejšo, najpomembnejšo ustanovo v Madridu, ugledaš za bronastim kipom Federica Garcie Lorce razstavo impozantnih fotografij Aljoše Rebolja iz španskih predstav lani preminulega mariborskega režiserja Tomaža Pandurja. Danes ves dan nebo nad Madridom joče, v mestu, ki je bilo Pandurjevo duhovno pribežališče in ustvarjalno okolje po njegovi meri v desetletju med 2005 in 2014.

Teatro Espagnol je izjemno ugledna ustanova s prastaro tradicijo in velikani na pročelju kot Lope de Vega, Calderon de la Barca, Miguel Cervantes, hkrati pa je bil priljubljeni, izjemno duhovno blizek kraj ustvarjanja Tomaža Pandurja. Danes je predzadnji dan hommagea v počastitev in spomin nanj, ki so ga pripravili od 31. januarja do 12. februarja, s predstavitvijo dveh osrednjih slovenskih teatrov, ljubljanske Drame, kjer je v zadnjih sezonah delal po vrnitvi iz Španije, in mariborske Drame, s katero se je po dveh desetletjih odsotnosti dogovarjal vnovič za sodelovanje. A je njegovo srce omagalo pred začetkom dela na predstavi Brezmadežna/Immaculata. Težko delo je izjemno nadaljevala sestra in dramaturginja vseh Pandurjevih predstav Livia Pandur s svojo ekipo (v njej so Branko Jordan, Marko in Andreja Japelj, Tibor Hrs Pandur).

​Homenaje a Tomaž Pandur se imenuje dogajanje, v okviru katerega si je špansko občinstvo lahko ogledalo štiri predstave Fausta v štirih zaporednih večerih in tri Brezmadežne v večerih od 10. do 12. februarja. Doživeli smo na prvi predstavi Brezmadežne osupljivo topel sprejem, stoječe ovacije in tako koncentracijo ob lepoti igre in famoznih modulacijah Nataše Matjašec Rošker, kot je v domačih prilikah manj temperamentnega občinstva pač nismo vajeni. Nič čudnega, da ga je Tomaž Pandur tako oboževal in se navezal na to okolje.
Španski mediji so množično zabeležili ta dogodek. Na nacionalni televiziji je bil polurni prispevek z dvema ključnima Pandurjevima španskima igralcema, zvezdnikoma, Anno Wagener in Robertom Enriquejem. Slednji je igral Vergila v Onfiernu in Fausta v madridskem Faustu, Wagenerjeva pa je bila mrs. Mefisto v madridskem Faustu. Celo oddajo so posvetili hommageu Tomaža Pandurja.
Producentka Lucia Bevia, ki živi v Madridu in deluje med Madridom, Bogoto in Londonom, je najzaslužnejša za Hommage Pandurju ob direktorici Teatra Espanol Carme Portaceli, ki pa je žal v času slovenskega gostovanja v Barceloni, kjer režira v enem od tamkajšnjih teatrov. In je zelo obžalovala, kot je povedala kolegom, da je bila ta režija že davno prej dogovorjena.

​Lucia Bevia: "Čutimo dolg do Tomaža"

Po sinočnji prvi predstavi Brezmadežne je bila vidno ganjena. Spomnimo se je tudi s spominske slovesnosti ob smrti Tomaža Pandurja v mariborskem SNG 17. aprila lani. "Čutim, da imam dolg do Tomaža. Pa ne samo jaz, vsi igralci iz Španije, ki so delali z njim, tehniki, celo iz tega gledališča, v katerem smo nocoj, Teatro Espagnol. Potrebovali bi še mnogo več časa, da bi ga delili z njim. Resnično ga pogrešamo. Še toliko vsega bi morali skupaj ustvariti. To danes in pretekle dni je bilo nekaj, kar še danes lahko delimo z njim, to je oder in predstave. Oder je prostor, kjer lahko celo ohranjamo občutek, da je Tomaž še vedno živ. Zame je bil v mojem življenju silno pomemben. Bila sva zelo tesno povezana dvajset let. Od njegovih prvih gostovanj na festivalu v Bogoti na Iberoameriškem festivalu sva se poznala. Bila sem del festivala, umetniškega sveta v Bogoti. Tomaž je bil zelo povezan tudi z umetniško direktorico Fanny Mikkey."
O Brezmadežni pa je takoj po predstavi, vidno presunjena, povedala: "Livia je naredila veliko delo. Kot so mi povedali njeni soustvarjalci, so celo v času pogreba delali na projektu. Tako močna je bila privrženost Tomaževi ideji. To gledališče, v katerem se predstavljajo mariborski gledališčniki, je najstarejše na svetu in zares prestižni kraj ne le za Španijo. Nekoč je bila na tem mestu zgradba Coral de Commedia, kjer je ustvarjal predstave sloviti španski dramatik Lope de Vega. Vsa ta stoletja se je ohranilo, nikoli ni prenehalo delovati. Koliko izjemnih režiserjev in igralcev je že nastopalo tukaj skozi stoletja."
Kot je povedala, so prvi manjši hommage Pandurju v Madridu že pripravili, ko so zgroženi zvedeli za njegovo smrt. "Predstavljali smo video, ki smo ga posneli z vsemi igralci, pa tudi z občinstvom, ki je ljubilo Tomaža. Med igralci so bili Blanca Portillo, Roberto Enrique, Belen Rueda, ki je bila z Blanco tudi v Mariboru na pogrebu. S tem hommageom sedaj v Madridu pa smo hoteli Tomaževo zadnjo predstavo Faust, ki je doživela huronski uspeh na festivalu v Bogoti lansko leto. Bogota je resnično najpomembnejši gledališki festival na svetu, je neverjetna koeksistenca publike, nastopajočih umetnikov in mesta. In vedno je bilo njeno sporočilo antivojno. Predlagali smo, da bi Fausta kot zadnjega predstavili skupaj s prihodnostjo Pandurjevega dela, ki ga predstavlja Livia. Začela je izjemno z Immaculato v izvedbi mariborskega gledališča. Vsi danes govorijo o tej predstavi, ker resnično gane vsako publiko in jo še bo po vseh mogočih odrih. Nataša Matjašec Rošker, ki si jo je Tomaž sam izbral za to vlogo, je izjemna igralka, s tako širokim diapazonom, modulacijami."

Livia Pandur: "Za Špance je tak hommage nekaj normalnega, za nas pa ..."

Kaj pomeni tak hommage v španski prestolnici, v osrednjem madridskem teatru z najdaljšo tradicijo? Livia Panur, ki je Tomaža spremljala tudi v vseh španskih uprizoritvah, pravi: "Tomaž je pustil tukaj v Madridu tako ogromen pečat s predstavami, ki jih je naredil, da je ta celotni dogodek, obe predstavi nacionalnih gledališč iz Slovenije in razstava, nekaj povsem normalnega v tem prostoru tukaj. Za naše domače razmere pa očitno ne. Niti Festival Borštnikovo srečanje ni bil sposoben organizirati enega dogodka ob Tomaževem odhodu, in to v šestih mesecih po njegovi smrti. Imeli so dovolj časa, ampak to ni pomembno, s tem sem opravila. Pomembno je, da je tukaj v Madridu, ki ga je imel Tomaž za nekakšen svoj gledališki dom, da se je prav to tukaj zgodilo. In da je njegova zadnja predstava Faust iz ljubljanske Drame imela nekakšno premiero tukaj te dni. Tako njegov koncept gledališča, njegova vizija, poetika, rokopis, ki je imel takšno ustvarjalno hrbtenico, ostajajo tukaj zapisani v ljudeh. To je največ, kar je v tem trenutku Madrid lahko naredil za Tomaža. Mislim, da več ni mogoče. Da je Tomaž tako vztrajal v svojem konceptu in viziji in da nikoli ni popustil v tem, je največ, kar je njegova dediščina. In s tem bo živel v spominu ljudi, ki so delali z njim, in publike, ki je tukaj srkala njegove predstave."
Na prvi predstavi Immaculate v Teatro Espagnol sinoči se je začutila ta neverjetna povezanost španske publike s Pandurjem. "Kar je bilo pri delu s Tomažem najzanimivejše, pravijo vsi njegovi igralci, je, da s komerkoli je delal, vsakogar se je dotaknil in ga na neki način tudi spremenil. Kot je sam večkrat rekel, če se njegova predstava dotakne enega človeka v publiki in povzroči, da se nekdo začne spraševati, je to že veliko. Tomaž je verjel v moč gledališča in v kemijo, ki jo lahko sproži v človeku."
livija4.jpg
Livija Pandur
Aljoša Rebolj

Če primerja obe gledališki okolji, slovensko in špansko, je razlika v strasti. "Nismo navajeni na to, da ljudje hodijo v teater ritualno, kot v cerkev. Predvsem v Južni Ameriki, kjer smo bili velikokrat, je odnos do gledališča poseben. Tam so Tomaža sprejemali silovito odprto. Zakaj je Tomaž ravno v Madridu tako rad delal? V več teatrih smo delali, v Centru Dramatiuco national, Maria Guerrero, v Teatro Espagnol, kjer smo imeli predstavo v Teatro Matadero, koprodukcijo smo imeli tudi z Merido, ki je festival antičnega gledališča. Tomaž je rad pravil, da je tu doma, našel je neverjetni stik s tem okoljem, mesto ga je navdihovalo, tukaj je našel fantastične sodelavce, popolno vzajemnost. Ni pomembno, koliko se odzivajo mediji, pomembno je, da ljudje predstave gledajo. Gledališka predstava je minljiva in samo tisti trenutek je zares resničen, ko jo gledaš. Gledališko življenje živi in umre, ko pade zavesa. Zato je vsak dan v teatru drugačen in pomemben. Tomaževe predstave so mogoče še najbolj ostale na fotografijah Aljoše Rebolja, ki je gledališki človek in najbolj odslikavajo Tomažev odnos do sveta in gledališča.
Nenavadno se je v zadnem letu pred Tomaževim odhodom vse ustvarjalno koncetriralo: Faust, Brezmadežna, ša pripave na dolgo načrtovani projekt Sto let samote po romanu Marqueza. "To je bil projekt, ki sva ga pripravljala že eno leto, bila bi koprodukcija z Madridom, Lucio Bevio in njenim IberArte in z Guadalajaro. Načrt je bil, da bi začeli delati v Madridu, premiera pa bi bila lani decembra. Veliko projektov je imel, prava erupcija je bila zadnja leta. Pa tudi veliko stvari ga je v zadnjih letih zelo prizadelo, zlasti v domačem okolju.

Mariborska publika je bila njegova publika

"V zadnjem Večerovem intervjuju je Tomaž dejal, da kolikor je temnega, je tudi svetlega v domačem okolju. Ampak publika v Mariboru ga nikoli ni pozabila. Nepozaben je bil trenutek pred petimi leti na mariborskem odru, ko je gostovala Vojna in mir zagrebškega HNK v Tomaževi režiji. Ko se je zavesa odprla, je bil aplavz. Mariborska publika je bila zmeraj njegova publika. To je bila resnično vzajemna ljubezen."
Letošnjega aprila bo prva obletnica smrti in v ljubljanskem Baletu SNG bo Simfonija otožnih pesmi, dirigirala bo Živa Ploj Peršuh, predstava bo presajena iz Berlina z našimi, ljubljanskimi baletniki in orkestrom. Ob obletnici bo 13. aprila tako še en hommage in njegove predstave živijo naprej. Faust živi svoje medanrodno življenje dalje, tudi Brezmadežna bo šla na gostovanja. Sinoči se je že sprožil ta val.
"Največja tema te predstave je izguba in res se zgodijo stvari, ki te najdejo. Le prepustiti se je treba. Predstava je nastajala v najtežjem času in težko mi je bilo tudi vstopiti v mariborsko gledališče. Ampak, ker sva se že s Tomažem odločila, da bova vanj vnovič vstopila, je bilo lažje. Nataša Matjašec Rošker ima veliko zaslugo za to, Topmaž si je zelo želel delati z njo in ona z njm. To je bilo na silo pretrgano in ona si je želela izpeljati ta hommage. To je res pravi poklon Tomažu, ta predstava. Nastajala je v posebnih okoliščinah in izkazalo se je, da je oder edini možni prostor, kjer jaz lahko preživim. Ali kjer bolečina obstaja, ampak se rana na odru lažje celi kot kje drugje. Ta predstava je moj osebni poklon Tomažu. Tolstoj je dejal, da je imel sijoče možgane, Tomaž jih je tudi imel."

Ni ene same geste, ki ne bi stremela k sublimnemu

"Morda zvenita besedi "izredni ustvarjalec" pompozno. Mislim pa, da jasno označita ne le njegovo umetniško kakovost, temveč tudi njegov odnos do umetnosti in do sveta. V času, v kakršnem živimo, Pandur snuje svoje delo, ne da bi sklepal pogodbe; lepše povedano, sklenil je le eno pogodbo, to pa zapisano v krvi, z eno samo željo: po kar največjih umetniških in intelektualnih prizadevanjih. Ni ene same geste, ki ne bi stremela k sublimnemu," je dejal José Ramón Fernández o Tomažu Pandurju v članku Lovec na sanje.
Madridski poklon slovenskemu režiserju se je začel že zadnji dan januarja z odprtjem fotografske razstave Aljoše Rebolja Španski gledališki opus Tomaža Pandurja. Razstavljene fotografije iz uprizoritev, ki jih je Pandur med letoma 2005 in 2014 ustvaril v Španiji, so na Anninem trgu na ogled do 12. februarja. Resnično sugestiven je pogled na realne Pandurjeve španske igralce, ki se sprehajajo med fotografijami njihovih vlog.

00228665F.jpg
Tomaž Pandur. Aprila bo leto dni od njegove nenadne smrti. In bo še en hommage, v Ljubljani.
Robert Balen
(Pop)Kultura

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Časopis Večer
Časopis Večer
Objavil/a 2017-02-11 19:45:00 (Feb 11, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
V ruskem letalskem napadu v Siriji ubitih najmanj 37 civilistov
Mis Earth Slovenije 2017 je Sara Gavranić
Darko Milanič: Ne bomo le tekali kot nori
Med zaslišanjem udarili italijanski posli
Pod Atlantikom s svetlobno hitrostjo: 6600 kilometrov dolg kabel položen
Dobra novica za upokojence, slaba za prihodnost
Kurdi za (pogojno) neodvisnost
Izziv pred Merklovo, kaos v AfD
Predsedniku Juventusa Agnelliju enoletna prepoved opravljanja nogometnih funkcij
Dan po referendumu na ustavno sodišče prva pobuda za oceno ustavnosti zakona
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
September 2017
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

ljubitelji vozila mazda 6 so si zagotovo prebrali članek o testu tega vozila, ki so ga opravili pri avto magazinu. v prvi vrsti so pohvalili lepo poudarjene linije tega vozila. kaj več pa si lahko preberete v članku, objavljenem na njihovi spletni strani. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

varilne žice, ki jih potrebujete za varjenje, lahko dobite na spletni strani podjetja metal mikulić d.o.o.! izberite si kvalitetno varilno žico, ki jo potrebujete!

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 12 €

krožna žaga, ki jo lahko dobite pri podjetju metal mikulič! poglejte si ponudbo za krožne žage na njihovi spletni strani! krožne žage so zelo primerne za tiste ljudi, ki doma izdelujejo izdelke iz lesa. pri podjetju metal mikulić pa lahko dobite različne krožne žage priznanih proizvajalcev kot je npr. hitachi!

Kategorija: Elektro stroji in orodja

Cena: 122 €

swatycomet metal mikulić je podjetje, ki proizvaja brusne in rezalne plošče. poleg tega pa je tudi eden izmed vodilnih proizvajalcev v evropi. vse njihove rezalne plošče pa dobite pri podjetju metal mikulić.

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 1 €

podjetje poravnava – odškodnina svojim strankam svetuje v primerih prometnih nesreč ali nesreč na delovnem mestu in jim zagotovi hitre in pravične odškodnine. če imate rudi vi pravico do odškodnine, potem jih kontaktirajte in z veseljem bodo uredili vse potrebno, da bodo vaše odškodnine čim hitreje izplačane.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

    pozdravljeni, bili ste utrujeni od zavrnitve s strani bank, ki jih imate dovolj zaradi svoje težave ne najdete nobenega rezultata. ponudba posojila med posamezniki od 5000 € do 500 000 €. pravzaprav sem teodoraandreea a smo struktura posameznikov v dejanju vodenja računa in pomagajte ljudem, ki vam nudimo posojila v razponu od 5000 do 300 000 € za obrestno mero v višini 2%. torej, če bi imeli projekt ali želite kupiti avto ali moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 25000 €

vas zanima posojilo, ki se giblje od 5.000 € do 2.000.000 € ?? posojilo za financiranje svojih potreb? svojih projektov? za prilagoditev dolgove do bank? ne obotavlja ga stopiti v stik z mano, ker imam kapital pomembno je, da sodelujete v pomoč katere koli osebe, ki potrebujejo posojila in z zmogljivostjo za povračilo mesečnih obrokov in za posojilni zakoni med zasebnikom moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 130000 €

pozdravljeni, gospod / gospa, ponudba posojila med posameznimi zelo resnimi in zelo hitrimi če želite urediti svoje življenje, potrebuješ denar, si zaljubljen, nimajo dostopa do bančnih kreditov, ali pa nimajo koristi od banke, kar potrebujete finančna sredstva za gradnjo, realen projekt nepremičnin, ustvarjati svoje lastno podjetje, gredo svoj posel, boste morali uresničiti želje in potrebe sredstev, slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov ali dolgov, smo skupina sodeluje in daje vsakomur koliko, in moje trajanje odplačevanja preiskuje. obrnite se mi z naslednjo pošto: moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 40000 €

    želite izkoristiti posojilo za prekinitev zastoja banke z zavrnitvijo vaših datotek aplikacij želite izkoristiti a kredit za izvedbo vaših projektov; dejavnosti; gradnja vaših hiš; najem hiše ali apartma; nakup hiše etc. credit - epargne - mutuelle ima precejšen kapital, ki lahko odobri: 5000 € ... 10000 € ... do 7.500.000 € za vse ljudi, ki so v bésoinu finančni ali posamezniki, ki želijo posojilo v kratkem času. to po stopnjah obrestna mera je med 2% glede na moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 10000 €

    pozdravljeni ste v iskanju prêt za bodisi povečati svoje dejavnosti, ali za realizacijo projekta, ali kupiti stanovanje, vendar na žalost banka zahteva, da pogoji, kjer so incapbles skrbi sem posameznik sem odobri posojil od 5000 € do 2.500.000 eur za vse ljudi, ki lahko spoštujejo svoje drugje, znaša obrestna mera 2% na leto. ali potrebujete denar iz drugih razlogov; ne oklevajte se obrnite na mene za več informacij. moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 20000 €

nudimo odkup in prodajo investicijskega zlata. pri nas lahko prodate zlato, srebo ter ostale plemenite kovine. preverite pestro ponudbo na edisongold.com

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

101.)  požrešni pusek jo

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj