Ko nebo nad Madridom joče

Objavil/a Časopis Večer, dne 2017-02-11 ob 19:45:00
Ko prideš po ozki ulici od Muzeja Prado na idilični Plaza de Santa, pred sloviti Teatro Espagnol, ki velja za najuglednejšo, najpomembnejšo ustanovo v Madridu, ugledaš za bronastim kipom Federica Garcie Lorce razstavo impozantnih fotografij Aljoše Rebolja iz španskih predstav lani preminulega mariborskega režiserja Tomaža Pandurja. Danes ves dan nebo nad Madridom joče, v mestu, ki je bilo Pandurjevo duhovno pribežališče in ustvarjalno okolje po njegovi meri v desetletju med 2005 in 2014.

Teatro Espagnol je izjemno ugledna ustanova s prastaro tradicijo in velikani na pročelju kot Lope de Vega, Calderon de la Barca, Miguel Cervantes, hkrati pa je bil priljubljeni, izjemno duhovno blizek kraj ustvarjanja Tomaža Pandurja. Danes je predzadnji dan hommagea v počastitev in spomin nanj, ki so ga pripravili od 31. januarja do 12. februarja, s predstavitvijo dveh osrednjih slovenskih teatrov, ljubljanske Drame, kjer je v zadnjih sezonah delal po vrnitvi iz Španije, in mariborske Drame, s katero se je po dveh desetletjih odsotnosti dogovarjal vnovič za sodelovanje. A je njegovo srce omagalo pred začetkom dela na predstavi Brezmadežna/Immaculata. Težko delo je izjemno nadaljevala sestra in dramaturginja vseh Pandurjevih predstav Livia Pandur s svojo ekipo (v njej so Branko Jordan, Marko in Andreja Japelj, Tibor Hrs Pandur).

​Homenaje a Tomaž Pandur se imenuje dogajanje, v okviru katerega si je špansko občinstvo lahko ogledalo štiri predstave Fausta v štirih zaporednih večerih in tri Brezmadežne v večerih od 10. do 12. februarja. Doživeli smo na prvi predstavi Brezmadežne osupljivo topel sprejem, stoječe ovacije in tako koncentracijo ob lepoti igre in famoznih modulacijah Nataše Matjašec Rošker, kot je v domačih prilikah manj temperamentnega občinstva pač nismo vajeni. Nič čudnega, da ga je Tomaž Pandur tako oboževal in se navezal na to okolje.
Španski mediji so množično zabeležili ta dogodek. Na nacionalni televiziji je bil polurni prispevek z dvema ključnima Pandurjevima španskima igralcema, zvezdnikoma, Anno Wagener in Robertom Enriquejem. Slednji je igral Vergila v Onfiernu in Fausta v madridskem Faustu, Wagenerjeva pa je bila mrs. Mefisto v madridskem Faustu. Celo oddajo so posvetili hommageu Tomaža Pandurja.
Producentka Lucia Bevia, ki živi v Madridu in deluje med Madridom, Bogoto in Londonom, je najzaslužnejša za Hommage Pandurju ob direktorici Teatra Espanol Carme Portaceli, ki pa je žal v času slovenskega gostovanja v Barceloni, kjer režira v enem od tamkajšnjih teatrov. In je zelo obžalovala, kot je povedala kolegom, da je bila ta režija že davno prej dogovorjena.

​Lucia Bevia: "Čutimo dolg do Tomaža"

Po sinočnji prvi predstavi Brezmadežne je bila vidno ganjena. Spomnimo se je tudi s spominske slovesnosti ob smrti Tomaža Pandurja v mariborskem SNG 17. aprila lani. "Čutim, da imam dolg do Tomaža. Pa ne samo jaz, vsi igralci iz Španije, ki so delali z njim, tehniki, celo iz tega gledališča, v katerem smo nocoj, Teatro Espagnol. Potrebovali bi še mnogo več časa, da bi ga delili z njim. Resnično ga pogrešamo. Še toliko vsega bi morali skupaj ustvariti. To danes in pretekle dni je bilo nekaj, kar še danes lahko delimo z njim, to je oder in predstave. Oder je prostor, kjer lahko celo ohranjamo občutek, da je Tomaž še vedno živ. Zame je bil v mojem življenju silno pomemben. Bila sva zelo tesno povezana dvajset let. Od njegovih prvih gostovanj na festivalu v Bogoti na Iberoameriškem festivalu sva se poznala. Bila sem del festivala, umetniškega sveta v Bogoti. Tomaž je bil zelo povezan tudi z umetniško direktorico Fanny Mikkey."
O Brezmadežni pa je takoj po predstavi, vidno presunjena, povedala: "Livia je naredila veliko delo. Kot so mi povedali njeni soustvarjalci, so celo v času pogreba delali na projektu. Tako močna je bila privrženost Tomaževi ideji. To gledališče, v katerem se predstavljajo mariborski gledališčniki, je najstarejše na svetu in zares prestižni kraj ne le za Španijo. Nekoč je bila na tem mestu zgradba Coral de Commedia, kjer je ustvarjal predstave sloviti španski dramatik Lope de Vega. Vsa ta stoletja se je ohranilo, nikoli ni prenehalo delovati. Koliko izjemnih režiserjev in igralcev je že nastopalo tukaj skozi stoletja."
Kot je povedala, so prvi manjši hommage Pandurju v Madridu že pripravili, ko so zgroženi zvedeli za njegovo smrt. "Predstavljali smo video, ki smo ga posneli z vsemi igralci, pa tudi z občinstvom, ki je ljubilo Tomaža. Med igralci so bili Blanca Portillo, Roberto Enrique, Belen Rueda, ki je bila z Blanco tudi v Mariboru na pogrebu. S tem hommageom sedaj v Madridu pa smo hoteli Tomaževo zadnjo predstavo Faust, ki je doživela huronski uspeh na festivalu v Bogoti lansko leto. Bogota je resnično najpomembnejši gledališki festival na svetu, je neverjetna koeksistenca publike, nastopajočih umetnikov in mesta. In vedno je bilo njeno sporočilo antivojno. Predlagali smo, da bi Fausta kot zadnjega predstavili skupaj s prihodnostjo Pandurjevega dela, ki ga predstavlja Livia. Začela je izjemno z Immaculato v izvedbi mariborskega gledališča. Vsi danes govorijo o tej predstavi, ker resnično gane vsako publiko in jo še bo po vseh mogočih odrih. Nataša Matjašec Rošker, ki si jo je Tomaž sam izbral za to vlogo, je izjemna igralka, s tako širokim diapazonom, modulacijami."

Livia Pandur: "Za Špance je tak hommage nekaj normalnega, za nas pa ..."

Kaj pomeni tak hommage v španski prestolnici, v osrednjem madridskem teatru z najdaljšo tradicijo? Livia Panur, ki je Tomaža spremljala tudi v vseh španskih uprizoritvah, pravi: "Tomaž je pustil tukaj v Madridu tako ogromen pečat s predstavami, ki jih je naredil, da je ta celotni dogodek, obe predstavi nacionalnih gledališč iz Slovenije in razstava, nekaj povsem normalnega v tem prostoru tukaj. Za naše domače razmere pa očitno ne. Niti Festival Borštnikovo srečanje ni bil sposoben organizirati enega dogodka ob Tomaževem odhodu, in to v šestih mesecih po njegovi smrti. Imeli so dovolj časa, ampak to ni pomembno, s tem sem opravila. Pomembno je, da je tukaj v Madridu, ki ga je imel Tomaž za nekakšen svoj gledališki dom, da se je prav to tukaj zgodilo. In da je njegova zadnja predstava Faust iz ljubljanske Drame imela nekakšno premiero tukaj te dni. Tako njegov koncept gledališča, njegova vizija, poetika, rokopis, ki je imel takšno ustvarjalno hrbtenico, ostajajo tukaj zapisani v ljudeh. To je največ, kar je v tem trenutku Madrid lahko naredil za Tomaža. Mislim, da več ni mogoče. Da je Tomaž tako vztrajal v svojem konceptu in viziji in da nikoli ni popustil v tem, je največ, kar je njegova dediščina. In s tem bo živel v spominu ljudi, ki so delali z njim, in publike, ki je tukaj srkala njegove predstave."
Na prvi predstavi Immaculate v Teatro Espagnol sinoči se je začutila ta neverjetna povezanost španske publike s Pandurjem. "Kar je bilo pri delu s Tomažem najzanimivejše, pravijo vsi njegovi igralci, je, da s komerkoli je delal, vsakogar se je dotaknil in ga na neki način tudi spremenil. Kot je sam večkrat rekel, če se njegova predstava dotakne enega človeka v publiki in povzroči, da se nekdo začne spraševati, je to že veliko. Tomaž je verjel v moč gledališča in v kemijo, ki jo lahko sproži v človeku."
livija4.jpg
Livija Pandur
Aljoša Rebolj

Če primerja obe gledališki okolji, slovensko in špansko, je razlika v strasti. "Nismo navajeni na to, da ljudje hodijo v teater ritualno, kot v cerkev. Predvsem v Južni Ameriki, kjer smo bili velikokrat, je odnos do gledališča poseben. Tam so Tomaža sprejemali silovito odprto. Zakaj je Tomaž ravno v Madridu tako rad delal? V več teatrih smo delali, v Centru Dramatiuco national, Maria Guerrero, v Teatro Espagnol, kjer smo imeli predstavo v Teatro Matadero, koprodukcijo smo imeli tudi z Merido, ki je festival antičnega gledališča. Tomaž je rad pravil, da je tu doma, našel je neverjetni stik s tem okoljem, mesto ga je navdihovalo, tukaj je našel fantastične sodelavce, popolno vzajemnost. Ni pomembno, koliko se odzivajo mediji, pomembno je, da ljudje predstave gledajo. Gledališka predstava je minljiva in samo tisti trenutek je zares resničen, ko jo gledaš. Gledališko življenje živi in umre, ko pade zavesa. Zato je vsak dan v teatru drugačen in pomemben. Tomaževe predstave so mogoče še najbolj ostale na fotografijah Aljoše Rebolja, ki je gledališki človek in najbolj odslikavajo Tomažev odnos do sveta in gledališča.
Nenavadno se je v zadnem letu pred Tomaževim odhodom vse ustvarjalno koncetriralo: Faust, Brezmadežna, ša pripave na dolgo načrtovani projekt Sto let samote po romanu Marqueza. "To je bil projekt, ki sva ga pripravljala že eno leto, bila bi koprodukcija z Madridom, Lucio Bevio in njenim IberArte in z Guadalajaro. Načrt je bil, da bi začeli delati v Madridu, premiera pa bi bila lani decembra. Veliko projektov je imel, prava erupcija je bila zadnja leta. Pa tudi veliko stvari ga je v zadnjih letih zelo prizadelo, zlasti v domačem okolju.

Mariborska publika je bila njegova publika

"V zadnjem Večerovem intervjuju je Tomaž dejal, da kolikor je temnega, je tudi svetlega v domačem okolju. Ampak publika v Mariboru ga nikoli ni pozabila. Nepozaben je bil trenutek pred petimi leti na mariborskem odru, ko je gostovala Vojna in mir zagrebškega HNK v Tomaževi režiji. Ko se je zavesa odprla, je bil aplavz. Mariborska publika je bila zmeraj njegova publika. To je bila resnično vzajemna ljubezen."
Letošnjega aprila bo prva obletnica smrti in v ljubljanskem Baletu SNG bo Simfonija otožnih pesmi, dirigirala bo Živa Ploj Peršuh, predstava bo presajena iz Berlina z našimi, ljubljanskimi baletniki in orkestrom. Ob obletnici bo 13. aprila tako še en hommage in njegove predstave živijo naprej. Faust živi svoje medanrodno življenje dalje, tudi Brezmadežna bo šla na gostovanja. Sinoči se je že sprožil ta val.
"Največja tema te predstave je izguba in res se zgodijo stvari, ki te najdejo. Le prepustiti se je treba. Predstava je nastajala v najtežjem času in težko mi je bilo tudi vstopiti v mariborsko gledališče. Ampak, ker sva se že s Tomažem odločila, da bova vanj vnovič vstopila, je bilo lažje. Nataša Matjašec Rošker ima veliko zaslugo za to, Topmaž si je zelo želel delati z njo in ona z njm. To je bilo na silo pretrgano in ona si je želela izpeljati ta hommage. To je res pravi poklon Tomažu, ta predstava. Nastajala je v posebnih okoliščinah in izkazalo se je, da je oder edini možni prostor, kjer jaz lahko preživim. Ali kjer bolečina obstaja, ampak se rana na odru lažje celi kot kje drugje. Ta predstava je moj osebni poklon Tomažu. Tolstoj je dejal, da je imel sijoče možgane, Tomaž jih je tudi imel."

Ni ene same geste, ki ne bi stremela k sublimnemu

"Morda zvenita besedi "izredni ustvarjalec" pompozno. Mislim pa, da jasno označita ne le njegovo umetniško kakovost, temveč tudi njegov odnos do umetnosti in do sveta. V času, v kakršnem živimo, Pandur snuje svoje delo, ne da bi sklepal pogodbe; lepše povedano, sklenil je le eno pogodbo, to pa zapisano v krvi, z eno samo željo: po kar največjih umetniških in intelektualnih prizadevanjih. Ni ene same geste, ki ne bi stremela k sublimnemu," je dejal José Ramón Fernández o Tomažu Pandurju v članku Lovec na sanje.
Madridski poklon slovenskemu režiserju se je začel že zadnji dan januarja z odprtjem fotografske razstave Aljoše Rebolja Španski gledališki opus Tomaža Pandurja. Razstavljene fotografije iz uprizoritev, ki jih je Pandur med letoma 2005 in 2014 ustvaril v Španiji, so na Anninem trgu na ogled do 12. februarja. Resnično sugestiven je pogled na realne Pandurjeve španske igralce, ki se sprehajajo med fotografijami njihovih vlog.

00228665F.jpg
Tomaž Pandur. Aprila bo leto dni od njegove nenadne smrti. In bo še en hommage, v Ljubljani.
Robert Balen
(Pop)Kultura

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Časopis Večer
Časopis Večer
Objavil/a 2017-02-11 19:45:00 (Feb 11, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
V nesreči tovornjak obvisel na bankini, cesta po štirih urah še vedno zaprta
Policisti prijeli 32-letnika, ki je po Mariboru kradel avtomobile  
Drama v Franciji: Moški v nakupovalnem središču zajel talce in streljal na policista
V Ljubljani že več kot mesec in pol pogrešan 32-letnik
Politična odgovornost v TEŠ 6: Pahor, Lahovnik in Križanič
(VIDEO) Spomin na 90. leta: Kaj se je zgodilo z Blümchen? 
V Ljubljani pijani Norvežan s teslo povzročil neserči in obakrat zbežal
Radeljski policisti našli prostor za gojenje konoplje, zasegli 39 sadik
(VIDEO) Neverjetni Anže Kopitar dosegel štiri gole! 
Policista ustavila voznika neregistriranega vozila, napadel ju je s sekiro
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

podjetje špica vam nudi celovite rešitve poslovanje kot so kontrola pristopa, registracija delovnega časa, skladiščno poslovanje, hotelski sistemi... za več informacij obiščite našo spletno stran: http://www.spica.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Avtomobil renault megane je v sloveniji zelo priljubljeno vozilo. tudi zadnja različica tega vozila ima zelo športni videz, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti. publish  

Kategorija: Osebna vozila

Cena: Pokličite za ceno

če iščete super didaktično igračo za darilo za majhne otroke, potem so sestavljanke zagotovo prava ideja. ob sestavljanju se malčki učijo oblik in barv, na koncu pa so zelo veseli, ko jim uspe sestaviti celo sliko. 

Kategorija: Lesene igrače

Cena: Pokličite za ceno

vsi ljubitelji športnih stav verjetno že poznate stavnico bet at home, do katere imate dostop tudi v sloveniji. če se na novo registrirate, potem lahko dobite tudi bonus v vrednosti 100 eur. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7701.) trinajsti apostol

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6825.) htri zaslužek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

5941.) špelca napočitnicah na deželi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

520.) govorica telesa

Kategorija: Zdravje

Cena: 12.99 €

1767.) telo laži

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

155.) v najtemnejšem kotu

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

5710.) pesmarica jezus je odrešenik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10.99 €

dobro ohranjen in deluje brezhibno.na objektivu je skoz nameščen zaščitni uv filter. objktiv je še v garanciji.

Kategorija: Foto in kamere

Cena: 3000 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj