Članek
Zakaj pohiteti z namestitvijo SSL certifikata?
Objavljeno Apr 24, 2018

Ali ste vedeli, da bo brskalnik Google Chrome od julija 2018 vse uporabnike spleta opozarjal, če se bodo nahajali na nezavarovani spletni strani? Zraven URL naslova se bo namreč prikazalo obvestilo »Not secure«.

Podobno obvestilo se že prikazuje na straneh, ki zahtevajo vpis gesel, osebnih ali bančnih podatkov, od julija 2018 pa bo opozorilo vidno na vseh nezaščitenih straneh. Katere spletne strani so nezaščitene in kako poskrbeti, da opozorilo ne bo vidno na vaši spletni strani, smo zapisali v nadaljevanju.

Zavarovan protokol in SSL certifikat

Vse spletne strani, ki delujejo na protokolu HTTP, so nezavarovane. To pomeni, da spletni napadalci lahko prestrežejo podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, v svoji prvotni oziroma nešifrirani obliki. To je še posebej nevarno, ko se prenašajo občutljivi podatki, kot so npr. osebni podatki, gesla in številke kreditnih kartic.

Prvi korak za zaščito vaše strani je namestitev SSL certifikata, saj bo po tem postopku stran delovala na zavarovanem HTTPS protokolu. Podatki bodo šifrirani, zato jih spletni napadalci ne bodo mogli uporabiti sebi v prid. Že osnovni SSL certifikati nudijo močno 256-bitno enkripcijo, kar je dovolj za večino spletnih strani in trgovin.

Dodatne prednosti SSL certifikata

Poleg tega, da bo vaša spletna stran zavarovana in da bo v iskalniku Google označena kot varna, boste z uporabo SSL certifikata pridobili še dodatne prednosti:

  1. Večje zaupanje. Ker bo vaša stran dobila varno oznako »Secure«, ji bo zaupalo več spletnih obiskovalcev, kar bo pozitivno vplivalo na obiskanost. V primeru spletne trgovine to lahko pomeni več strank.
  2. Višje uvrstitve. Google zavarovane strani še dodatno nagradi. Med rezultati iskanj se namreč uvrščajo višje kot tiste, ki SSL certifikata nimajo nameščenega. Na ta način boste lahko prehiteli svojo konkurenco, ki SSL certifikata še ne uporablja.

Kateri SSL certifikat izbrati?

Glede na vrste jih lahko ločimo v tri skupine: domenski, poslovni in razširjeni. Domenski so primerni predvsem za osnove spletne strani in bloge. Poslovni za strani podjetij in manjše spletne trgovine. Razširjeni pa za srednje velike in velike spletne trgovine, banke in druge večje institucije.

Kot smo že zapisali, osnovni, torej domenski SSL certifikati, nudijo učinkovito enkripcijo podatkov, dodatno pa tudi garancijo izdajatelja, ki pri plačljivih različicah znaša do 500.000 $. Na voljo so tudi brezplačni domenski SSL certifikati, katerih uporabo vam odsvetujemo, saj ne nudijo prej omenjene garancije in še nekaterih drugih pomembnih lastnosti. Več o primerjavi brezplačnih in plačljivih SSL certifikatov smo zapisali v prejšnjem prispevku.

Kako pridobiti SSL certifikat za svojo stran?

S SSL certifikatom torej pridobite številne prednosti, zato je njegova namestitev povsem na mestu. Julij 2018 se nezadržno bliža, zato namestite SSL certifikat, preden bo prepozno. Kje pa ga lahko naročite? Pri NEOSERV vam nudimo vse vrste certifikatov po izjemno nizkih cenah. Preverite našo ponudbo, in če ne veste, katerega izbrati, vam bomo z veseljem pomagali izbrati pravega za vašo spletno stran.