Članek
Primerjava brezplačnih in plačljivih SSL certifikatov
Objavljeno Feb 26, 2018

Odkar je Google objavil novico, da bo višje uvrščal spletne strani, ki imajo nameščen SSL certifikat, se je tega začelo zavedati vedno več lastnikov spletnih strani. Višje uvrstitve pa niso edina prednost uporabe SSL certifikata. Z njegovo namestitvijo so tudi podatki med spletno stranjo in obiskovalci zaščiteni.

Poleg tega vsi najbolj priljubljeni brskalniki obiskovalca obvestijo, da se nahaja na zavarovani strani. Posledično takšna stran pridobi na zaupanju in v primeru spletne trgovine pozitivno vpliva tudi na spletno prodajo.

Z uporabo SSL certifikata se spletna stran nahaja na zavarovanem HTTPS protokolu, kar je jasno vidno v orodni vrstici brskalnika. V primeru razširjenega SSL certifikata pa zaščito poudarjajo še drugi elementi.

Prednosti bi lahko še naštevali, a v tokratni objavi se bomo posvetili predvsem vprašanju, ali izbrati brezplačno ali plačljivo različico SSL certifikata. Opisali smo obe vrsti in pogledali, s katerimi lahko izkoristite vse prednosti, ki smo jih omenili zgoraj.

Brezplačen SSL certifikat

Med brezplačnimi SSL certifikati je najbolj poznan Let’s Encrypt. Ponuja ga večina ponudnikov spletnega gostovanja, tudi mi. Poleg tega, da je brezplačen, je njegova edina prednost, da ponuja zaščito podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci.

Brezplačen SSL certifikat je na voljo samo v osnovni, domenski obliki, kar pomeni, da ni primeren za vse tipe spletnih strani in trgovin. Poleg tega ne ponuja nobene garancije, če pride do zlorabe na strani, ki ima nameščen tovrsten SSL certifikat.

Za pridobitev brezplačnega SSL certifikat ni potrebno preverjanje naročnika, zato se zanj odločajo tudi spletni napadalci. Posledično ljudje manj zaupajo spletnim stranem, ki imajo nameščen brezplačen SSL certifikat.

Plačljiv SSL certifikat

SSL certifikate delimo v tri skupine: domenske, poslovne in razširjene. Domenski poleg HTTPS protokola in zelene ključavnice v URL vrstici omogoča še statičen ali dinamičen pečat na strani, ki obiskovalce še dodatno obvešča, da se nahajajo na zavarovani strani. Garancija izdajatelja Comodo za tovrstni certifikat znaša do 500.000 $.

Naslednjo stopnjo plačljivih certifikatov predstavlja poslovni SSL certifikat, ki namesto statičnega nudi dinamičen pečat in garancijo do vrednosti 1.250.000 $.

Najvišjo stopnjo varnosti pa nudi razširjeni SSL certifikat, ki je primeren predvsem za večja podjetja in finančne ustanove. Poleg lastnosti, ki jih nudi tudi poslovni SSL, le-ta ponuja še garancijo do višine 1.750.000 $ in zeleno naslovno vrstico v brskalniku, ki obiskovalcem takoj pove, da ima spletna stran nameščen SSL certifikat, ki zagotavlja najvišji nivo varnosti.

Ne glede na vrsto plačljivega SSL certifikata pa vsi nudijo podporo, ki jo dobite pri ponudniku, kjer ste kupili izbran certifikat.

Kot lahko vidite, plačljivi SSL certifikati nudijo številne prednosti v primerjavi z brezplačnimi. Ker je varnost na spletu vedno bolj pomembna, vam svetujemo, da se odločite za plačljiv SSL certifikat, s katerim boste na učinkovit način zaščitili svojo spletno stran in njene obiskovalce. Vse vrste SSL certifikatov vam po ugodnih cenah nudimo tudi pri NEOSERV. Svojega lahko naročite v nekaj preprostih korakih.