AAG s pritožbo zoper soglasje italijanske vlade

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-11-19 ob 13:49:49

četrtek 19.11.2009, 13_38

AAG s pritožbo zoper soglasje italijanske vlade

Ljubljana - Okoljevarstvena nevladna organizacija Alpe Adria Green je na upravni sodišči v Rimu in Trstu vložila pritožbo za zaustavitev gradnje vseh terminalov v Tržaškem zalivu.

Pritožili so se na sklep italijanske vlade, ki je dala soglasje za gradnjo terminala v Žavljah. V pritožbi zahtevajo izničenje tega sklepa. Kot je na novinarski konferenci pojasnil odvetnik AAG Peter Močnik, sklep italijanske vlade sestavlja tudi pritrdilno mnenje tehnične komisije okoljskega ministrstva, ki pa je bila ob izdaji mnenja brez pooblastil. Ob morebitni neuspeli pritožbi na upravnem sodišču smo pripravljeni tudi na pritožbo na evropsko sodišče, je poudaril Močnik.

Dežela Furlanija Julijska krajina je v tej tehnični komisiji imela svojega predstavnika, ki pa na sejo komisije nikoli ni bil vabljen, kar po besedah Močnika pomeni, da komisija ni delovala veljavno.

Površna ocena ministrstva za okolje

Opozoril je tudi na površne ocene ministrstva za okolje, saj da je preverjanje nekaterih elementov, ki bi morali biti sestavni del mnenja, preložila v prihodnost. Med drugim je na tak način prestavila preverjanje, kako bi se terminal vključil v okolje. "Uplinjevalnik mora biti tudi povezan na plinovod, za katerega pa še ni nobenih načrtov," je pojasnil Močnik in dodal, da je ministrstvo obenem tako odložilo tudi oceno vpliva na varnost in zdravje prebivalcev blizu terminala.
Soglasje po Močnikovih besedah tako ni vsebovalo več analiz, ki bi morale biti opravljene pred danim pritrdilnim mnenjem. Kot je poudaril Močnik, pomeni površnost obenem tudi neveljavnost mnenja ministrstva

Italija kršila normative glede varnosti in okolja

Italija je kršila tudi evropske normative glede varnosti in okolja, saj ni bil ocenjen domino efekt, torej kakšna bi bila verižna reakcija ob morebitni okvari terminala, še dodaja Močnik, ki je obenem pojasnil, da bi morali o možnostih domino efekta biti obveščeni tudi bližnji prebivalci. "Analiza pa sploh ni bila narejena," je izpostavil.
Pri analizi vpliva na okolje tudi ni bila opravljena analiza vpliva uplinjevalnika na morsko vodo, saj naj bi iz terminala prihajala mrzla morska voda. "Kako bi to vplivalo na majhen in zaprt Tržaški zaliv, ni znano, prav tako ni upoštevana varnost plovbe v tem zalivu," je opozoril Močnik. Kot je še izpostavil, Slovenija od vsega začetka ni razpolagala z vso dokumentacijo, zato tudi ni mogoče, da bi lahko Italija, kot trdi, upoštevala slovensko mnenje pri pripravi dokumentacije.

Šele razsodba upravnega sodišča lahko ustavi gradnjo

Za varnost prebivalstva bi morala skrbeti država, v tem primeru pa za to skrbi AAG, je izpostavil Močnik, ki je pojasnil, da lahko razsodbo na upravnem sodišču v Trstu pričakujejo v letu ali dveh, v Rimu pa lahko traja tudi do pet let. Upravno sodišče v Trstu bo odločalo o pritožbi na sklep ministrstva, ki je podalo soglasje za gradnjo. S tem soglasjem lahko investitor pridobi gradbeno dovoljenje in začne z gradnjo. Šele razsodba upravnega sodišča, da sklep ministrstev ni upravičen lahko gradnjo zaustavi, je pojasnil Močnik.

Predsednik AAG Vojko Bernard je ob tem izpostavil, da se v zadnjih dneh pojavljajo indici, ki kažejo na podporo predstavnikov slovenskega gospodarskega ministrstva za gradnjo plinskega terminala v Kopru. Ob tem je izpostavil izjavo vodje sektorja za oskrbo z energijo na ministrstvu za gospodarstvo Franca Žlahtiča, ki je obenem član medresorske komisije za oblikovanje stališč do problematike plinskih terminalov. Slednji naj bi v ponedeljek na okrogli mizi v Ljubljani po Bernardovih besedah izkazal podporo gradnji plinskega terminala v Kopru.
Podporo AAG pa sta na novinarski izrazila tudi poslanca Zares Franco Jurij in Franci Kek, ki sta poudarila, da je v DZ pripravljena resolucija strategije za Jadran, kjer so postavljene smernice za pogajanja o skupnem načrtu razvoja in varovanja tega območja. S tem naj bi Slovenija, Hrvaška in Italija med drugim določile, kje in kako se lahko postavijo okoljsko občutljivi objekti, med katere spadajo tudi plinski terminali.

STA

Foto: Tina Deu

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-11-19 13:49:49 (Nov 19, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
AAG je podala kazensko ovadbo zoper ARSO v primeru “okoljska škoda–LAZE, Kranj”
Pripombe AAG na osnutek nacionalnega programa varstva okolja
Vlada RS zahteva odgovor na odprto pismo AAG v zvezi z problematiko LAZE – KRANJ
EKOLOGIJA d.o.o. umaknila vlogo na ARSO za pridobitev OVS
AAG podal pripombe na Osnutek Odloka o ukrepu odvzema rjavega medveda in volka iz narave
OKROGLA MIZA: OMEJITVE MOTORNEGA PROMETA V NARAVOVARSTVENO ZAŠČITENIH OKOLJIH ( TNP)
VABILO NA OKROGLO MIZO: OMEJITVE MOTORNEGA PROMETA V NARAVOVARSTVENO ZAŠČITENIH OKOLJIH ( TNP)
EKO PATRULJA AAG V TNP
Naredite mi to deželo enotirno!
Bomo razprodali tudi osnovne pravice?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj