Gradnja HE jabolko spora med Makedonijo in Albanijo

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2014-02-12 ob 06:03:45
 HE Boskov Most akumulacija 01

Predvidena Hidro Elektrarna

Napovedana gradnja hidroelektrarn (HE) blizu mesta Debar na zahodu Makedonije, torej na meji med Makedonijo in Albanijo, je povzročila proteste ter okoljske in politične napetosti med državama. Nekdanji albanski premier Sali Beriša trdi, da sta državi podpisali sporazum o izvedbi tega energetskega projekta, a dokument skrivata.

Projekta v povojih – gradnja akumulacijskega bazena Lukovo polje in hidroelektrarne (HE) Boškov most, ki ju namerava izvesti Makedonija – sta pretresla odnose s sosednjo Albanijo. Projekta sta strateškega pomena za gospodarsko in energetsko sestradano državo, vendar je napoved premiera Nikole Gruevskega, da bodo HE Boškov most začeli graditi že letos, sprožila ostre odzive v obeh državah. Predvsem s stališča varovanja okolja sta projekta občutno obremenila mednarodne in meddržavne odnose.

1620787_527197170728870_167295209_n

Protest proti izgradnji HE 09.02.2014

Riko: pravilno umeščena HE nima škodljivega vpliva

Gradnja hidroelektrarn z rezervoarji bi zagotovo spremenila lokalno topografijo ter imela večje ali manjše vplive na floro in favno, pravijo v EFT, trgovcu z električno energijo, ki gradi svoje vire energije tudi v BiH. »Ali so vplivi na okolje v sprejemljivih mejah ali ne, morajo ugotoviti s tehnično analizo,« so nam povedali. V Riku, ki je oddal ponudbo za strojno in elektroopremo za HE Boškov most, kot primer navajajo HE Sveta Petka, ki so jo zgradili v soteski Treske, prav tako v Makedoniji. »Pravilno in z minimalnimi posegi je umeščena v naravno krajino. Ker je bila gradnja skrbno načrtovana ter jo je odlikovala raba najbolj kakovostnih gradbenih materia­lov in najsodobnejših tehnologij, tudi zdaj, ko redno obratuje, nima nobenega škodljivega vpliva na okolje,« so pojasnili.

1625613_400207500116886_321144906_n
Protest proti izgradnji HE 09.02.2014

Projekta vzrok za interpelacijo

V zgodbo se je v krajih, kjer prevladujejo Albanci, hitro vmešala politika, kar je privedlo do grožnje, da bo vprašanje preraslo v resen spor med Skopjem in Tirano. Albanska opozicija od vlade zahteva, naj prevzame odgovornost zaradi »nezmožnosti preprečiti izvedbo projekta«. Interpelacijo, vloženo proti parlamentu, je opozicija argumentirala z nedavno izjavo nekdanjega premiera Salija Beriše, da sta vladi podpisali sporazum o izvedbi tega energetskega projekta, a da dokument skrivata.

Albanski zunanji minister Ditmir Burati je od makedonskih oblasti zahteval, naj upoštevajo nasprotovanje prebivalcev Debra gradnji Lukovega polja. »Javno pozivam Berišo, naj razkrije sporazume, o katerih govori, če ti obstajajo. Albanija mora pokazati dostojanstvo in dokazati, da reka Radika ni meddržavna težava,« je dejal Burati v albanskem parlamentu.

1779158_400111983459771_36739191_n
Protest proti izgradnji HE 09.02.2014

Ne bodo dovolili ogrožanja interesov

Po mnenju Buratija obstaja le idejni projekt, da bi ga pripravili za izvedbo, pa je treba opraviti študijo izvedljivosti. »Potem bo treba prositi za soglasje države, v katerih bi objekt obratoval, in financerjev. To je Svetovna banka, ki je odkrito opozorila, da ne bo financirala projektov, za katere ni soglasja vpletenih strani.« Minister za okolje Abdilakim Ademi namerava počakati do objave študije, ki jo za makedonsko državno podjetje Elektrane Makedonije (ELEM) pripravlja skupina strokovnjakov, in od njenih ugotovitev bo odvisno, ali bodo podpisali dovoljenje za gradnjo. Enako albanski ministri v makedonski vladi zagotavljajo, da bo raziskava odgovorila na dilemo, ali bodo Lukovo polje sploh gradili. Albanski premier Edi Rama je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da »ne bo dovolil izvedbe projektov, ki ogrožajo albanske interese«.  »Lukovo polje je obkroženo z neprivlačnimi neporaslimi območji, ki niso del krajinskega parka. A ker bi gradili na strateško pomembnem območju tromeje, imam občutek, da imajo nekateri odzivi politični prizvok,« meni Liljana Popovska, poslanka in predsednica makedonske stranke zelenih DOM.

1907299_400038883467081_593470293_n
Protest proti izgradnji HE 09.02.2014

Gruevski: O škodi govorijo špekulanti, ki upajo na politično korist

Pristojni v Makedoniji zanikajo, da bi bila projekta nevarna za okolje. »Vsi, ki živijo na tem območju, so lahko mirni, saj ta vlada ne izvaja nobenega projekta, ki bi lahko škodoval državljanom in okolju, niti česa takšnega ne bi storila. Državljani morajo vedeti, da projekte podpiramo mi in ne špekulanti, ki poskušajo iz tega potegniti kakšno politično korist tako, da bi ljudje mislili, kako jim bosta ta objekta škodila,« ostro opozarja Gruevski.

 
Protestirali tudi izseljenci v New Yorku

Ekološka gibanja, lokalne oblasti in prebivalci na tem območju opozarjajo, da bo gradnja dveh jezov povzročila ekološko katastrofo za floro in favno v narodnem parku Mavrovo in uničila ekološko čisto reko Radiko. Celo izseljenci iz teh krajev so pred kratkim protestirali pred stavbo Združenih narodov v New Yorku in vložili peticijo proti gradnji Lukovega polja. Proti gradnji HE v narodnem parku Mavrovo protestirajo tudi v Italiji, v Makedoniji so demonstracije napovedane za soboto. Želijo ohraniti okoli 60 vrst endemičnih rastlin, 11 vrst dvoživk, 12 vrst plazilcev, 140 vrst ptic. Več živalskim in rastlinskim vrstam grozi iztrebljenje – najbolj znan je makedonski ris, le 50 jih je še.

Balkanski ris

Balkanski ris

»V Alpe Adria Green (AAG) menimo, da je treba opustiti gradnjo HE Boškov most in Lukovo polje,« so zapisali slovenski okoljevarstveniki. V AAG opozarjajo, da hidroelektrarne motijo celoten ekosistem in grozijo, da bo med drugim popolnoma izginil balkanski ris, zaščiten kot edinstvena vrsta v svetu.

mavrovo

Narodni park Mavrovo
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2014-02-12 06:03:45 (Feb 12, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj