Zahteva za umik blokad, ki jih je podala AAG v zvezi z »Plinskimi terminali v Tržaškem zalivu«!

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-12-17 ob 19:26:35

clip_image002

Mr. Janez Potočnik

European Commission

Avenue de Beaulleu 5

B—1160 Brussels

Belgija

Zadeva: Zahteva za umik blokade iz naših pritožb v zvezi z »Plinskimi terminali v Tržaškem zalivu«!

V zvezi z nameravano izgradnjo plinskih terminalov v Žavljah in na morju, so bile izčrpane vse politične možnosti za razrešitev tega problema, saj je Italija 08. oktobra 2010 v Trstu dala soglasje preko ministrice za okolje izgradnjo terminala žavlje in plinskega terminala »off-shore« na morju, kar so na veliko poročali mediji. S strani Italije je bila narejena tudi kumulativna študija čezmejnih vplivov na okolje za projekt plinskega terminala (LNG terminal) podjetja družbe “Gas Natural SDG S.A.” v Zaule-Žavljah v tržaškem industrijskem pristanišču (Italija) ob meji z Republiko Slovenijo.

Zaradi vse zgoraj navedenega, ne obstaja nikakršen zadržek s strani EU komisije, da se ne umakne blokada naših pritožb v zvezi s tem, saj politična rešitev spora ni več mogoča.

Alpe Adria Green zato ZAHTEVA, da EU komisija prične takoj – prednostno obravnavati naše pritožbe in da se za obravnavo celostnega problema ustanovi POSEBNA KOMISIJA, kot se je že ustanovila pri reševanju podobnih pritožb.

Jesenice / Trst_ 16.12.2010

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

IMG_0001

clip_image006

Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina,  Bosna in Hercegovina.

V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu 
Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, TTK_ SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239 
GMS: 051 311 450/ Tel_ +386 4583 6640

Spletna stran_ http://alpeadriagreen.bravehost.com
Blog: http://gezslo.spaces.live.com
Facebook: http://www.facebook.com/pages/ALPE-ADRIA-GREEN/155572383629

SiOL.net|Slovenija|Znanost in okolje

petek 08.10.2010, 18_15

Italijansko ministrstvo odobrilo načrt za morski plinski terminal v Tržaškem zalivu

Trst - Komisija, ki je na italijanskem ministrstvu za okolje pristojna za okoljsko presojo načrtov, je odobrila načrt za gradnjo morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu.

Italijansko ministrstvo odobrilo načrt za morski plinski terminal v Tržaškem zalivu

Za omenjeni terminal se sicer zavzema nemški velikan Eon. Italijansko okoljsko ministrstvo julija leta 2009 že odobrila načrt za gradnjo kopenskega plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, ki ga želi postaviti španska družba Gas Natural.

Odobrili tudi podmorski plinovod

Komisija italijanskega ministrstva je tako odobrila kar dva načrta za izgradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, poleg tega pa tudi načrt za izgradnjo podmorskega plinovoda, ki bi povezoval kopenski terminal pri Žavljah s plinsko centralo v Vilešu.
Italijanski mediji povzemajo tudi stališči podsekretarja na italijanskem ministrstvu za okolje Roberta Menie in tržaškega župana Roberta Dipiazze.

Pavel Gantar

Pavel Gantar

Menia: Na koncu odločajo lokalne skupnosti

Menia pravi, da je jasno, da je na eni strani tehnična ocena, na drugi pa mora ministrstvo zagotoviti zaščito okolja. V vsakem primeru pa po njegovih navedbah na koncu odločajo lokalne skupnosti.

Dipiazza: Trst se je vedno zavzemal za kopensko različico

Dipiazza pa je dejal, da se je tržaška občina vedno zavzemala izključno za gradnjo kopenskega plinskega terminala pri Žavljah, saj se tam nahaja degradirano območje, za sanacijo katerega se Dipiazza zavzema. Po navedbah Dipiazze naj bi Slovenija zahtevala gradnjo enega samega terminala, zato se Trst zavzema le za kopenskega.

Gantar: Slovenija bi se morala obrniti na Evropsko sodišče

O omenjeni odobritvi načrta slovensko ministrstvo ni seznanjeno, je pa predsednik DZ Pavel Gantar poudaril, da je to sporna odločitev. Nasploh pa stvari pri plinskih terminalih v Tržaškem zalivu po mnenju Gantarja kažejo na to, da se bo morala Slovenija obrniti na Evropsko sodišče.

alt

Italija s študijo kumulativnih vplivov projekta

Italija naj bi po zadnjih podatkih slovenskega okoljskega ministrstva pripravljala študijo vseh kumulativnih vplivov predvidenih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter za plinovod od terminalov do plinskega omrežja.
Evropska komisija je januarja sicer izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave omenjene študije in njene predstavitve Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov.

Evropska komisija svari Italijo

Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov na okolje v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje, odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

Nemški energetski velikan Eon

Nemški energetski velikan Eon

Bo Slovenija tožila Italijo?

To velja za vse energetske, prometne in druge načrtovane projekte na obeh straneh meje, tako v italijanskem kot v slovenskem morju ter obalnem območju.
Vlada je sicer že junija zagotovila, da bo Slovenija v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.

STA

Foto: Reuters, Tina Deu/siol.net, Matej Leskovšek/siol.net

Alpe Adria Green, je komisiji tudi poslal novo pritožbo, ki jo je že poslal 14.12.2010 generalnemu sekretariatu Evropske Unije.

 

AAG dela izključno z denarjem, ki ga pridobi od sponzorjev in prostovoljnih prispevkov.

NAMESTO POSLOVNIH DARIL, DENAR ,KI STE GA NAMENILI ZA NOVOLETNA POSLOVNA DARILA NAMENITE ZA VARSTVO IN OČUVANJE OKOLJA IN NARAVE!

Podprite naše delo za prihodnost naših otrok. Prispevke lahko nakažete na TTK odprt pri Poštni Banki Slovenije_ SI56- 9067-2000-0636-284.  Za prispevek se Vam najlepše zahvaljujemo!

 

NASPROTUJOČE SE IZJAVE

Petek 17.12

STA

Žarnić: Slovenija nadaljuje s pripravami na tožbo

Medresorska komisija za terminale v Tržaškem zalivu, ki ji predseduje državni sekretar na ministrstvu Peter Gašperšič, je na zadnjem sestanku 14. oktobra med drugim obravnavala informacije italijanskih medijev, da naj bi italijansko okoljsko ministrstvo izdalo dokument, ki daje zeleno luč za postavitev terminala na morju. Stališče Slovenije - da nasprotuje gradnji terminalov - je bilo po sestanku nespremenjeno. Okoljski minister Roko Žarnić je dejal, da Slovenija nadaljuje s pripravami na tožbo.
Skrbni pregled tožbe naj bi bil opravljen še letos, medtem ko naj bi se dokončno o tožbi slovenska vlada odločila konec tega ali v začetku prihodnjega leta, je takrat povedal
Žarnić.

DELO

Ljubljana – Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green je evropskemu komisarju za okolje Janezu Potočniku poslala zahtevo za umik blokade njenih pritožb v zvezi s plinskimi terminali v Tržaškem zalivu in novo pritožbo v zvezi z varnostjo predvidenega terminala v Žavljah. Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je povedal, da je Slovenija dobila priložnost kot stranka vstopiti v italijanski postopek pridobivanja dovoljenj za terminal.
Kot pravi predsednik Alpe Adria Green (AAG) Vojko Bernard, so v zvezi z nameravano gradnjo plinskih terminalov v Žavljah in na morju izčrpane vse politične možnosti za rešitev problema. Italija je namreč 8. oktobra letos prek ministrice za okolje v Trstu dala soglasje za gradnjo terminala Žavlje in plinskega terminala na morju.
Bernard dodaja, da zaradi navedenega ne obstaja nikakršen zadržek za evropsko komisijo, da bi umaknila blokado pritožb AAG, saj politična rešitev spora ni več mogoča. AAG zato zahteva prednostno obravnavo pritožbe. Poleg tega poziva evropsko komisijo, naj ustanovi posebno komisijo za celostno obravnavo težav.
Roko Žarnić je nasprotno prepričan, da postopek izdaje dovoljenj še ni končan. Slovenija pa je dobila možnost vstopa kot stranka v italijanski postopek. Neuradno naj bi za to poskrbel ravno Janez Potočnik. Kot evropski komisar se sicer ni mogel postaviti na stran Slovenije, je pa njegov direktorat poskrbel za pravo razlago predpisov. To pa zadeva vse države članice EU.
Generalni direktorat za okolje meni, da se je Italija dolžna posvetovati s Slovenijo, ni pa ji treba upoštevati njenega mnenja. Neuradno je tudi prišlo na dan, da evropska komisija še vedno nima jasnega slovenskega stališča za ali proti plinskim terminalom, tako v Italiji kot morebiti v Sloveniji. Že večkrat pa je zaprosila Italijo, Slovenijo in Hrvaško za sprejem skupne strategije upravljanja severnega Jadrana. V taki strategiji bi se zagotovo morali znajti tudi plinski terminali, na morju in na obalah.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-12-17 19:26:35 (Dec 17, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj