Upor zoper oblastniško nonšalanco–mladina

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-11-19 ob 15:33:54

2010 / 45 / Pamflet

2010 / 45 / Pamflet

Upor zoper oblastniško nonšalanco

Za vlado pač predpostavljamo, da bo branik ustavnih pravic, tudi teh do zdravega okolja, za parlament, da bo v svojih okvirih poskrbel za digniteto sodstva
Bernard Nežmah

slika

foto: Tomaž Lavrič

Prijeli so dvojico uradnikov, ki je za podkupnine izdajala tehnična dovoljenja za neprimerna vozila za javni promet. Pridobila naj bi si pet tisoč evrov koristi. Lep zgled, da nadzor deluje, ki lahko požene strah v kosti prevarantov. Toda vest je imela še dopolnitev, da je v akciji sodelovalo 40 policistov in inšpektorjev. Zares vneto - 40 specialistov že za takšno bagatelno vsoto. Zadnjič je manjši odred preiskovalcev pretresel stanovanje poslanca Andreja Magajne zaradi fotografije na pol oblečenega dekleta s spletne strani. Vprašanje za kakšno izmed poslanskih komisij_ koliko kriminalistov je proučevalo ovadbo, da je nekdanji direktor »Mercatorja« gospod ZJ podjetjem svojih sinov omogočal milijonske zaslužke in »Mercatorju« povzročil veliko premoženjsko škodo. Številka bi bila podučna: eden, dva, sto?
Okoljski kriminal je postal nadaljevanje preiskovanja povojnih pobojev. Tisoči mrtvih pričajo, da so se dogodili zločini, le da zločincev nikoli ne izsledijo. Res, vmes je minilo 65 let, vprašanje je, koliko jih je sploh še živih. Toda ista pravosodna invalidnost se dogaja pri odkrivanju teh, ki so zastrupili zemljo na Celjskem. Po poročilu Alpe Adria Green je s težkimi kovinami uničenih 7 tisoč hektarov. Dobro, to so številke, a kaj pomenijo za bivanje človeka? Ker so vrednosti kadmija v prsti povečane za več kot 100-krat, je bil sprejet ukrep, da ljudje na svojih vrtovih ne smejo gojiti zelenjave. Čisti dokaz uboja zemlje! Ki zadeva številne prebivalce celjske kotline. In vrh policije? - Je poslal vsaj 40 preiskovalcev, da odkrijejo, kdo oz. katera podjetja so devastirala zemljo do praktične nerodovitnosti?
Zaradi ignorance vladnih služb do uničevanja okolja in zdravja se je tokrat v Ljubljani zbralo nekaj tisoč Zasavčanov, da bi od premiera dosegli, da jih ubrani pred grozljivimi emisijami iz sežigalnice Lafarga. - In kaj je storil predsednik vlade Borut Pahor? Problem je preložil na ministra za okolje Roka Žarnića, sam pa pred sogovorniki pobegnil skozi zadnja vrata vladne palače. Okoljski minister pa je v eni prvih izjav povedal, da so ugotovili precej visoke emisije pri termoelektrarni Trbovlje in v IGM Zagorje. In kaj bo storil? Izdal ukrep, vzel obratovalno dovoljenje, sprožil odškodninsko in kazensko odgovornost? Nak, minister Žarnić pravi, da jih bo pozval, da naj zmanjšajo nevarne emisije. Pa saj se mož ne obnaša kot minister, ampak kot vaški župnik, ki ima za seboj samo upanje na spreobrnitev grešnikov!!!
V zadevi Lafarge pa, da si bo pridobil potrebne podatke.
Toda, potem, ko jih je premier Pahor že nekajkrat prinesel naokoli, se Zasavci ne dajo, postavili so mu ultimat_ ali naj zapre sežigalnico, ali pa začnejo z nepokorščino!
Radikalno, toda, če je šef vlade ignoranten do usode deset tisoč ljudi, ki jim pred nosom kurijo ladijska olja, gume in vse mogoče nevarne odpadke, ki jih v njihovo dolino vlačijo iz cele Evrope, kaj jim je storiti? Legitimna pravica državljanov je, da se uprejo vladni ideji, da bodo služili kot smetišče, iz katerega si bo multinacionalka kovala sanjske dobičke. Konec koncev, zakaj ne postavijo slične sežigalnice v industrijski coni v Ljubljani, ali pa v predmestju Pariza, če ni škodljiva za zdravje in prinaša številna delovna mesta???????
Toda, če je premier namesto dialoga z Zasavci izbral izmikanja, je v odnosih z opozicijo krenil v frontalni napad. Opozicijske voditelje je na hitro sklical na skupni sestanek, kjer od njih pričakuje, da naj bodo razumevajoči do njegovih reform, in če ga že ne podpirajo, naj ga pri reformah ne ovirajo.
Dialog ultimata, kjer sogovornik nima statusa partnerja, ki lahko reforme prouči v razumnem času in potem tudi sam predlaga načine izvedbe. Preprosto_ podprite me, ali pa boste škodljivci domovine!
A zakaj Pahor sploh potrebuje opozicijo. Zakone in uredbe sprejema z vladno večino, torej lahko brez težav postavi poljubno zakonodajo. Čemu ad hoc vključuje še opozicijo? Če verjame, da je njegova politika v javno dobro, naj deluje naprej, če ne, naj odstopi, ali pa naj ponudi opoziciji skupno partnerstvo, v okviru katerega bodo reformo sprejeli s konsenzom večine strank, ne samo vladnih. Njegov zdajšnji motiv ultimativne podpore je evidentno propagandna strategija, po kateri bo opoziciji očital, da blokira slovenski razvoj.
V maniri samozadostnosti vladnih strank sicer poteka izbira predsednika vrhovnega sodišča. Potem ko je ustavni sodnik Jan Zobec izrekel besede, da je vrhovni sodnik Branko Masleša z navdušenjem pripovedoval, kako so graničarji ustrelili prebežnika, je slednji to obtožbo zavrnil kot lažno, toda Zobčeve besede je kot resnične potrdil še vrhovni sodnik Rudi Štravs, kot priča enega izmed sodniških pogovorov z Maslešo.
In kaj stori pravosodni minister Aleš Zalar? Zmagoslavno se skliče na dokument, iz katerega je razvidno, da je bil Masleša na inkriminiranem ogledu v soboto, torej tega dne se ni vrnil v službo na sodišče, kjer bi kolegom pripovedoval o doživetjih. Štravs je sicer logično pobil pravosodnega ministra, češ da je Masleša o dogodku govoril, ko se je po ogledu vrnil v službo, torej v ponedeljek.
Toda sholastična dilema o dnevih je brezpredmetna. Sodnik Masleša je bil kot sodnik pozvan, da si ogleda ubitega prebežnika. A pri tem je ravnal kot mrliški oglednik in ne kot sodnik.
Sam je v intervjuju namreč povedal, da je šlo za nesrečnega prebežnika, da torej ni šlo za oborožen napad na graničarja, ampak za poskus prebega čez mejo.
Toda, jugoslovanski kazenski zakonik že od leta 1959 neoboroženega nezakonitega individualnega prestopa meje ni štel med kazniva dejanja. Prebežniki so po jugoslovanskem civilnem redu storili navadni prekršek.
Če ste z avtom storili prekršek in poskušali pobegniti policaju, ta na vas ni spustil rafala iz brzostrelke. Zakaj pa so potem vojaki streljali na mejne prekrškarje? V Jugoslaviji je veljal hkrati še paralelni pravni red, torej vojaška zakonodaja, ki pa je spodbujala streljanje na prebežnike. Zakoni SFRJ so prebežnika jemali kot drobnega prekrškarja, zakoni vojske kot osebo, ki ji je treba za vsako ceno preprečiti prehod državne meje. Sodnik Masleša je kot civilni sodnik poznal zakone države, ki je bila podpisnica konvencije Združenih narodov o človekovih in političnih pravicah, ki v 12. členu zagotavlja, da ima vsakdo pravico, da zapusti državo, tudi svojo lastno. In te pravice ne sme omejiti nobena restrikcija, razen v primeru, ko bi šlo za nacionalno varnost. Prehod Čeha ali Romuna čez mejo sredi osemdesetih pač ni ogrožal nacionalne varnosti Jugoslavije.
Mož torej, ki je kot civilni sodnik podpiral postopke vojske, ki so bili v nasprotju z veljavno zakonodajo Jugoslavije, naj bo zdaj simbolni predstavnik Vrhovnega sodstva? To ni vprašanje zmage koalicijskih poslancev nad opozicijsko SDS, tu gre za digniteto sodstva kot takega.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-11-19 15:33:54 (Nov 19, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj