Zakaj minister Erjavec ne vidi diskriminacije?

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-11-21 ob 13:13:03

Kyotski sporazum je skoraj za nami, preostane nam samo še plačilo za neizpolnjevanje sprejetih obveznosti, in že je pred nami sprejem novih podobnih oziroma še obsežnejših obveznosti v Koebenhavnu. Pogovarjali in dogovarjali se boste o povečanju rabe obnovljivih virov energije, kakor tudi o zmanjšanju toplogrednih emisij.
Za popotnico na srečanje vam v razmislek podajam naslednjo misel o diskriminaciji rabe obnovljivih virov energije pri pridobivanju električne energije.
Po podatkih vašega ministrstva odpade cca 30 % proizvodnje toplogrednih emisij na ogrevanje s fosilnimi gorivi.
Vsem nam je poznano, da vsak izvajalec daljinskega ogrevanja z biomaso lahko pridobi državno subvencijo k investiciji. Vsem je poznano, da imajo lastniki mHE priznano posebno ceno za proizveden kW prvih 15 let po zagonu v obratovanje. Prav tako je poznano, da je v ceni za proizveden kW električne energije iz solarnih elektrarn z zakonom določena/definirana cena proizvedene in oddane električne energije določen čas po pričetku obratovanja.
Vse to je oblika državne pomoči investitorjem v takšne namene, da se sploh odločijo za takšno investicijo. Če ne bi bilo takšne pomoči, bi se zagotovo manj investitorjev odločilo za takšne projekte. Toda takšna oblika pomoči pomeni več kakor samo pomoč. Pomeni povečanje števila zaposlenih na strokovnih delih in pomeni sočasno tudi razvoj strokovnega dela in povečanje obsega domačega znanja.
Geološke razmere v Sloveniji so raziskane, ne še dovolj, so pa že toliko, da je možna tudi gospodarska raba geotermalne energije za potrebe ogrevanja.
V Prekmurju imamo dva sistema daljinskega ogrevanja z geotermalno energijo, ki se s težavo razvijata, ker sta brez vaše pomoči. Prav tako sta v Prekmurju bila že pred leti izdelana dva projekta za postavitev GE (geotermalne elektrarne) in sta še vedno brez vaše pomoči.
Iz teh dejstev nesporno izhaja, da imate kot okoljski minister diskriminatoren odnos do rabe geotermalne energije v celoti. Vedeti pa morate, oziroma se s pomočjo svojih svetovalcev podučiti, da je prihodnost ogrevanja vseh objektov izvedba ogrevanja z rabo nizkoteperaturnih sistemov, kar v celoti omogoča raba geotermalne energije. S tem sistemom je mogoče tudi hlajenje, kar je naša druga energetska naloga pri poletni rabi energije.
Vam v pomoč predlagamo, da pomagate investitorjem do rabe geotermalne energije po naslednjem ključu:
- država prispeva 20 % od predvidene vrednosti investicije (daljinsko ogrevanje, ogrevanje in hlajenje večstanovanjskih in poslovnih objektov ter investicije v GE) ali
- pri računih, izdanih za daljinsko ogrevanje z rabo geotermalne energije, država prispeva izvajalcu 20 % ali
- pa se preprosto preračuna, za koliko se zmanjša proizvodnja toplogrednih emisih, ker se rabi geotermalna energija, in se to vrednoti v podobnem znesku.
Dokler ne boste ničesar storili v navedeno smer, bomo vsi zagovorniki obnovljivih virov energije javno trdili, da imate diskriminatoren odnos do rabe določenih obnovljivih virov energije, to pomeni do rabe geotermalne energije.

ALPE ADRIA GREEN
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-11-21 13:13:03 (Nov 21, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj