odziv medresorske komisije po izročitvi dokumentacije MOP-u s strani AAG

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-09-01 ob 05:26:41
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NeumpbRK0_E&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&feature=player_embedded&fs=1&hl=en]

Medresorska delovna komisija za plinske terminale predlaga vladi naj sprejme sklep, da je projekt gradnje plinskega terminala v Žavljah z vidika čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv. Okoljski minister Karl Erjavec pa bo v torek v pismu od italijanske kolegice zahteval pojasnila o domnevnih poneverbah v dokumentih za gradnjo terminalov.

Kot je po današnji drugi seji Medresorske komisije za oblikovanje stališč Slovenije do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njenem priobalnem območju pojasnil njen predsednik državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus, so ugotovili, da je projekt gradnje plinskega terminala v Žavljah z vidika čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv.

"Niso bile upoštevane slovenske pripombe v skladu z direktivo sveta o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje, in niso v skladu z t.i. memorandumom med slovensko in italijansko vlado, ki sta ga podpisali septembra lani, da bosta skupaj sodelovali o presojah v severnem Jadranu oz. Tržaškem zalivu," je poudaril Kus.

Komisija ugotavlja, da tudi terminal na morju, z vidika čezmejnih okoljskih vplivov ni sprejemljiv, ob tem pa predlaga, da se vse navedbe o tem terminalu črtajo iz italijanskega mnenja in da se v celoti upošteva slovensko odklonilno mnenje ter da italijanska vlada zaključi postopek presoje vplivov na okolje z negativno odločitvijo glede plinskega terminala na morju.

Minister naj zahteva pojasnila

Komisija ministru Erjavcu predlaga, da v pismu italijanski kolegici Stefanii Prestigiacomo zahteva, da Slovenija pridobi vso manjkajočo dokumentacijo glede gradnje terminala v Žavljah, vključno z dokumentacijo o plinovodu, saj glede tega Slovenija še ni prejela nobene informacije.

Komisija ugotavlja, da italijanski dokumenti, odločitev vlade in presoja čezmejnih vplivov na okolje ne vključujejo možnosti plinovoda za terminal v Žavljah in s tem ne izpolnjujejo pogojev celovitosti projekta.

Minister naj v pismu, ki bo posredovano v torek, zahteva pojasnila o vseh različnih informacijah, ki jih je mednarodno okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) predala ministrstvu o domnevnih poneverbah dokumentacije za gradnjo terminala v Žavljah. Zahteva naj tudi spremembo pozitivnega mnenja italijanskega okoljskega ministrstva o presoji čezmejnih vplivov na okolje, tako da bodo v tej spremembi vključene vse slovenske pripombe. V nasprotnem primeru komisija predlaga vladi, naj proti Italiji vloži tožbo.

Komisija nalaga ministrstvu za gospodarstvo, da preuči vse možnosti spremembe t.i. smernic o transevropskih omrežjih, in poskuša najti možnosti, da bi se iz teh izločili plinski terminali v Tržaškem zalivu.

Sklepe komisije bo vlada obravnavala na seji v četrtek. "To bodo tudi izhodišča Slovenije za bilateralna srečanja naslednjo sredo z italijansko vlado," je dejal Kus.
--

novinarska konferenca - pl.ter. 21.08.2009 Novinarska konferenca AAG 21.08.2009

Comunicato Alpe Adria Green_

Risposta della Commissione interministeriale slovena
La Commissione interministeriale per i terminali di gas ha proposto al governo di prendere una decisione riguardo al progetto per la costruzione di terminali di gas, che in termini di impatto ambientale transfrontaliero è inaccettabile.
Il ministro dell'Ambiente Karl Erjavec, in una lettera al collega italiano ha chiesto chiarimenti sulla presunta falsificazione dei documenti per la costruzione del terminal.

In seconda riunione, oggi, della Commissione ministeriale costituitasi in Slovenia per il problema dei rigassificatori nel Golfo di Trieste e la sua zona costiera ha spiegato tramite il suo Presidente Sottosegretario di Stato presso il Ministero dell'Ambiente e del Territorio Zoran Kus, che ha rilevato che il progetto per la costruzione del terminal di gas, in termini di impatto ambientale transfrontaliero, è inaccettabile.

"Non sono state rispettate le Osservazioni slovene che sono in conformità con la direttiva del Consiglio concernente la valutazione dei progetti pubblici e privati in materia di ambiente, e non a norma del vigente Memorandum tra la Slovenia e il governo italiano, firmato lo scorso settembre per partecipare congiuntamente sulle considerazioni nel nord Adriatico, Golfo di Trieste compreso", ha detto Kus.

La Commissione rileva che il terminale in mare, in termini di "cross-border" impatti ambientali, non è accettabile, proponendo nel contempo che siano soppresse tutte le dichiarazionie le opinioni italiane su questo terminale e che si rispetti pienamente l'opinione negativa slovena in quanto il governo italiano ha completato una valutazione di impatto ambientale carente sul terminale di gas in mare.

Il Ministro Erjavcu della Commissione, in una lettera al collega italiano Stefania Prestigiacomo, afferma che è necessario per la Slovenia ottenere tutta la documentazione mancante per quanto riguarda la costruzione di un terminal, ed anche la documentazione relativa al gasdotto, dato che la Slovenia non ha ancora ricevuto alcuna informazione.

Il Ministro, nella lettera che sarà trasmessa oggi, chiede chiarimenti su tutte le diverse informazioni fornite dalla organizzazione internazionale in campo ambientale Green Alpe Adria (AAG) al Ministero, contenente le presunte falsificazioni di documenti per la costruzione del terminale.

La richiesta di modificare il parere favorevole del Ministero italiano dell'Ambiente sulla valutazione di impatto ambientale transfrontaliero, in modo che in questo emendamento includa tutte le Osservazioni slovene.

In caso contrario, la Commissione Interministeriale proporrà al governo sloveno di presentare un ricorso contro l'Italia.

La Commissione richiede l'intervento del ministero dell'Economia, per esaminare tutti i possibili cambiamenti delle linee guida sulle trans-reti europee, in modo da tener conto di coloro che sono esclusi dai terminali di gas nel Golfo di Trieste. Le decisioni saranno affrontate dal Governo nella riunione di Giovedi. "Questa piattaforma comprende colloqui bilaterali per la Slovenia con il governo italiano", ha detto


http://www.youtube.com/watch?v=ECT7mBbr_9IPredsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernardprofileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-09-01 05:26:41 (Sep 01, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj