(NE)VERNIKI MIŠLJENJA

Objavil/a Andrej Slovenija, dne 2016-10-06 ob 10:44:26

Pisma iz metropole

Vsak resen časopis ima dopisnika v glavnem mestu. In ga imamo tudi mi. Že res da je vsak vikend"doma" v Izoli a vendarle. Zoran Odič je upokojeni a ne odpisani novinar z veliko začetnico. Tisti, starega kova. Vsak teden za Mandrač prinaša zanimiva spoznanja. zgodovinska dejstva in razmišljanja.

(NE) VERNIKI RAZMIŠLJANJA

Na svetu in v bližnji okolici zagotovo ni bilo niti enega sredstva (dez)informiranja, ki v zadnjih nekaj letih ni objavilo, da je bil Gerard Depardieu gost Čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, človeka z zavidanja vredno razbojniško in zločinsko kariero, danes štiridesetletnika. In nobeno od teh sredstev (dez)informiranja ni spregledalo, da je Ramzan Kadirov za svoj 35 rojstno dan, leta 2011 gostil Jean-Claude Van DAmma in da je bil njegov gost tudi svetovno boksar šampijon Mike Tyson. Vsi ti (in še precej drugih manj znanih vendar Ramzanu ljubih manekenk, igralk in igralcev) so menda naredili iz čiste ljubezni, čeprav se je ta skrila za Ramazanov denar in Allahovo voljo. V vsakem primeru je bolje sprejeti vabilo Kadirova, kot da ti on pošlje svoje ljudi na obisk. Obiski pri Kadirovu so bili prava slavja; polne mize, prazne steklenice, objemi in temu podobno, vse "s petjem in streljanjem v zrak"

Zato pa sta samo dva medija, med svetovnimi sredstvi (dez)informiranja, Le Monde in The independent (in zdaj Mandrač) objavila novico, da sta bila prejšni teden, glavno mesto Čečenije, Grozni in predsednik Čečenije Razman Kadirov, gostitelja srečanja najvišjih islamskih voditeljev muslimanskih držav. Tudi Putin je pozdravil več kot 200 islamskih teologov, kolikor se jih je zbralo na posvetu na katerem so obsodili vahabitsko učenje islama. ISIL in politične režime. ki jim je vahabizem, ki je razglašen za "nevarno deformacijo islama",vladajoča ideologija.

Dejstvo, da tega niso objavili mediji v Evropi, USA, Aziji in tudi v afroazijskem svetu je zelo pomembno.  To, da o njem ni pisalo je celo pomembnejše od dogodka samega.

Ker islam pač ni enoznačna religija, tako kot muslimanski svet ni enoznačna kategorija, kakor bi radi predstavili evropski homofobi. Eden od 200 podpisnikov te skupne deklaracije je bil tudi Ahmed el Tajed, veliki egiptovski imam in rektor Al Azhara, najbolj vplivne univerze islamskega sveta, utemeljene v času Aleksandra, ter osvobojene in malo sežgane v času Bonaparte-ja. Ta deklaracija najbolj vplivnih islamskih teologov je svojo obsodbo vahabizma direktno obsodila Saudsko Arabijo, ker je vahabizem podlaga na kateri stoji saudski režim. In je vahabizem tudi ideološka podlaga Al Kaide, ISILA in vseh pristašev te "nevarne deformacije islama". Kot najbolj nevaren del te deformacije islama pa so imami še posebej obsodili dejstvo, da "vahabiti podpirajo in inicirajo nasilje nad drugače verujočimi in vsemi tistimi, ki jih vahabiti proglasijo za neverujoče in nevernike."

Zato je več kot nenavadno in hkrati značilno, da se o tem dogodku ne piše. Saj ta deklaracija ruši predstavo o muslimanih kot primitivcih in umazancih in teroristih, ki vsi isto mislijo, kot si predstavljajo številni politiki, od slovaških,poljskih in madžarskih do slovenskih. Ker se s tem ruši ameriški mit o saudskem režimu, s katerim USA sodelujejo v boju z Islamsko državo, vahabizem pa je ideološka podlaga Islamske države. Amerika se boriproti ISILU, podpira pa saudski režim, ki sponzorira ISIL, tako kakor je v času 11. septembra sponzorirala Al Kaido. Zakaj? Zaradi svojih geostrateških in naftnih interesov. Zakaj ZDA podpirajo režim, ki sponzorira ameriškega sovražnika? To je precej nespodobno vprašanje zato se ga ne izgovarja glasno. Ali so zaradi tega dejstva Američani na strani zla, Rusi pa na strani dobrega?

Samo neumnež bi temu pritrdil. Ali so zato Američani na strani dobrega, Rusi na strani zla? Niti največji nevednež nebi verjel, da je to res.

Čas v katerem živimo je, žal, čas našega nemišljenja, kakor je napisala Hannah Arendt v času nacizma. Najbolj udobno je, da pustimo, da drugi mislijo za nas in mi samo delamo to kar nam oni povedo. Lepo, moralno in udobno je, da nekdo drugi misli namesto tebe. To je čas nemišljenja. Čas ko vsaka eksplozija, v enem od evropskih ali ameriških mest, vsakih nekaj tednov ali mesecev, hujša od ameriških,ruskih,saudskih,turških bomb, ki vsakodnevno sejejo smrt po Siriji, Jemnu, Iraku.

V tem našem nemišljenju je zlo, ker v teh vojnah nobena stran ni naša. Naša je samo tista stran ki umira, ki jo ubijajo. Ali bi to morala biti, zakaj o tem ne bi začeli misliti skupaj. Na kateri strani smo? Kdo je naša stran?

Mandrač 6.10.2016

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
0
Ni komentarjev
Andrej Slovenija
Andrej Slovenija
Objavil/a 2016-10-06 10:44:26 (Oct 06, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Cepljenje? Obvezno cepljenje?
Iluzija TV
Pariz, konferenca za globalne klimatske spremembe.
Kako so stopili dvojčka 11.9. V New yorku
Svet v katerem živimo.
Rešitev je v posamezniku kot pomoč skupnosti in skupnosti kot pomoč posamezniku.
Methernitha, The Testatika Machine 3-4kW 270-320V statična energija
Prilepi sem fotografijo satelita v orbiti, vesolju ali pa fotografijo bilokaterega planeta. RW100EUR
Hurikan Matt HARP obroč 4.10.2016 Geoinženiring
(NE)VERNIKI MIŠLJENJA
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj