Veseli December se z veliko hitrostjo približuje vrhuncu. Letos so že zelo hitro pričeli z različnimi prednovoletnimi zadevami in okraševanji, pa lučkami in smrekicami.

Če me spomin ne vara pa tudi sam sem malo »poggoglal« in ugotovil, da naj bi se božična drevesca in jaslice postavljale na predbožični večer in sicer 24. Decembra.

Tudi jaz se skušam držati te tradiciji, ampak me je moja draga prepričala, da naj že enkrat postavim to smrekico in to se je zgodilo prejšnji teden.

V Ljubljani so prižgali novoletne lučke že 27. Novembra, se pravi skoraj mesec dni pred Božičem, kar je že kar malo, milo rečeno »BIZARNO«.

Očitno gre našemu vrlemu županu in najbrž tudi drugim županom po Sloveniji le za kovanje dobička, ker potem ljudje že pričnejo z »šopingimi«, ki jih nekateri trgovci »propagirajo« že v Oktobru.

Seveda s tem se že zdavnaj izgubi ves čar božičnih in novoletnih praznikov.

Ampak konec koncev sem svojo vero že zdavnaj zgubil. Govorim o veri o čemer sem že pisal dolgo nazaj (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/121472/vera ), tako, da mi ti božični prazniki ne pomenijo kaj veliko, tako kot mnogim drugim Slovencem.

 

Če pogledamo Že v samem zgornjem zapisu lahko vidite, da je bilo leta 2012 le še 53% rimokatoliških vernikov v Sloveniji.

 

Mar to pomeni, da jih 47% »GLUMI«.

 

HJA.

 

Seveda vsakomur paše, da se ve tem predbožičnem in prednovoletnim praznikom zabava, na veliko »žura« in konec koncev po navadi gre tudi k polnočnici mnogo več ljudi, kot naj  bi bilo teh vernikov.

 

Seveda jaz k polnočnici ne grem že od svojega 12. ali 13. leta.

 

Seveda pa vsi verniki in kar velik procent »nevernikov« pripravi ali obišče sorodnike pri katerih se pripravlja BOŽIČNA VEČERJA. Če ne drugega gre vsaj za to, da se sorodniki med sabo spet »podružijo«, ker se nekateri vidijo le ob takšnih priložnostih.

 

Seveda po večerji, ponavadi, odprejo božična darila (čeprav bi se to moralo odpirati šele drugi dan, na Božič), pa čeprav je med njimi veliko ljudi, ki se ne »deklarirajo« za VERNIKE.

 

Ampak saj smo vsi enaki, vsak rad  dobi DARILO, pa čeprav je ATEIST.

 

Seveda tudi jaz nisem izjema. Čeprav imam vse zakramente, se ne deklariram za vernika, ampak vseeno sva z mojo drago že nekaj časa nazaj kupila darila za vse najine najbližje in že oba komaj čakava, da jih odprejo.

 

Z mojo novo »družino«, po njeni strani, se po navadi dobimo na predbožični večerji pri njeni mami, kjer se malo pogostimo in potem odpiramo darila.

 

Meni ni pomembno kakšno darilo dobim, niti nočem, da trošijo veliko denarja za to. Meni je zadosti samo neka malenkost, da se nekdo pač spomni nate.

 

No na Božični dan pa se po navadi dobimo »žlahtniki« po moji strani, pri moji mami.

 

Me pa malo zmoti, da me je že pred časom poklicala sestra in mi dejala, da naj pridemo brez daril, ker se ne bomo obdarovali.

 

Saj meni je razumljivo, da se moja mami pri svojih letih ne bo podajala v nakupe in meni že veliko pomeni to, da nas bo pogostila, kar je enako božičnemu darilu.

Za druge pa ne vem. Očitno jim to nič ne pomeni. Pa naj si bo tako.

Jaz vem, da bom vseeno nekaj kupil svojima staršema, ker pač tako čutim. Gre pač za neki zaključek leta in je prav, da se spomnimo svojih najbližjih vsaj z neko malenkostjo, ki marsikateremu lahko veliko pomeni.

Jaz BOŽIČA sicer ne praznujem, se pa z veseljem udeležim teh predbožičnih srečanj. Darila, ki pa jih dobim pa vzamem kot, da gre za NOVOLETNA DARILA.

 

PA VESEL BOŽIČ VSEM VERNIKOM IN TUDI TISTIM NEVERNIKOM, KI GA PRAZNUJETE SAMO ZATO, DA DOBITE KAKŠNO DARILO!