Članek
Ste preobčutljivi na gluten?
Objavljeno Nov 18, 2015

Brezglutenska prehrana je zadnje čase pravi hit, a preden z njo pričnete, je dobro ugotoviti, ali ste sploh preobčutljivi na gluten.

Za razliko od alergij na hrano, reakcij imunskega sistema, ki lahko sprožijo resne in nevarne simptome, je preobčutljivost na hrano odziv prebavnega sistema. Določena živila, kot so tista z visoko vsebnostjo glutena, lahko dražijo prebavni sistem ali pa jih ta ne more popolnoma razgraditi. Če vaš prebavni sistem ne deluje pravilno, vam je lahko zaradi tega slabo (lahko se na primer pojavijo želodčni ali črevesni simptomi ali pa se na splošno slabo počutite). Dobra novica? Preobčutljivost na hrano je odvisna od zaužite količine, kar pomeni, da lahko na primer uživate v sojini omaki ali kosu torte tu in tam, ne da bi utrpeli neprijetne stranske učinke. 'Količina' je seveda odvisna od posameznika in je ni mogoče določiti na splošno.

Natančna diagnoza celiakije se postavi s krvnimi testi in biopsijo črevesne sluznice, za preobčutljivost na gluten pa ni nobenega specifičnega testa. Če se slabo počutite po uživanju hrane z glutenom, lahko pomeni, da ste preobčutljivi, a je treba najprej izločiti možnost, da imate celiakijo. (Pred testiranjem za celiakijo glutena ne izločajte iz prehrane, ker laboratorijski testi tako ne bodo pravilno zaznali bolezni.) Če so testi za celiakijo negativni, vam bo zdravnik najverjetneje predlagal, da za dva tedna izločite gluten iz prehrane. Diagnozo preobčutljivosti na gluten se postavi pri pacientih, ki tožijo za slabostjo po uživanju glutena in poročajo o izboljšanju (na primer izginotju simptomov), ko gluten izločijo iz prehrane.

Fotografija: Depositphotos