Članek
Balerinke proti visokim petam
Objavljeno Oct 09, 2015

Kakšne čevlje nosite večino časa, so to balerinke ali čevlji z visoko peto? Oboji imajo svoje prednosti in slabosti. Preberite, kateri so boljši za vaše zdravje ...

Balerinke

Plus So udobne, enostavno se jih da kombinirati tako z elegantnimi, poslovnimi, kot tudi nekoliko bolj športnimi oblačili.

Minus Večina balerink ima običajno popolnoma raven, trd podplat, zaradi česar se vsa vaša teža preusmeri na pete. Pri vsakodnevnim nošenju balerink trpijo vaša meča in Aahilova tetiva, sčasoma lahko pride do močnih bolečin in hudih vnetij.

Visoke pete

Plus Vsaka ženska je v njih videti višja, vitkejša, noge pa daljše in lepše. Napolnijo nas s samozavestjo in nas prisilijo, da se držimo bolj ravno.

Minus Pri nošenju visokih pet, je večina vaše telesne teže na sprednjem delu stopala, ob tem pa najbolj trpijo gležnji, Ahilova tetiva ter mišice v mečih. Pri vsakodnevnem nošenju čevljev z visokimi petami (višje in tanjše kot so, večje težave povzročajo) trpijo tudi kolena boki in spodnji del hrbtenice. Posledice so lahko hude, saj se lahko razvije kronična napetost v gležnju in mečnih mišicah, pojavi pa se lahko tudi osteoartritis.

Rešitev

Če imate cel dan obute visoke pete, še posebej, če so te zares visoke, naslednji dan obujte mehke balerinke. V vsakem primeru je dobro, da vsak dan izmenjujete tip obutve, da si noge in stopala odpočijejo. Tako pri balerinkah, kot tudi pri čevljih z visoko peto, je pomembno, da imajo kvalitetno kopito, sicer se bodo zdravstvene težave pojavile prej in v večji meri.

Balerinke Kupite takšne, ki imajo notranjo stran podplata omehčano in prilagojeno obliki stopala. Dobijo se tudi anatomsko oblikovani vložki, ki jih vstavite v čevelj in navadne, trde balerinke, spremenite v udobno in zdravo obutev.

Visoke pete Če jih morate nositi vsak dan, izberite takšne z nižjo peto (2 do 5 centimetrov), ki naj bo čim širša, da se teža enakomerno porazdeli po stopalu.

Preberite tudi:
Ali vaši čevlji vplivajo na vaš orgazem?

Fotografija: Depositphotos

Visoke petke so zakon ;)