Članek
Preprečite vaginalne okužbe
Objavljeno Aug 21, 2015

Običajna vaginalna flora ima vlogo zaščite maternice ne glede na letni čas, kljub temu pa poleti številne okužbe nastanejo zaradi sprememb v življenjskem slogu.

Poleti so ženske izpostavljene vlagi več časa kot v preostalem delu leta, pogosto tudi nepravilno uporabljajo oziroma zamenjujejo higienske vložke in tampone. Čeprav ti izdelki nudijo občutek suhosti, s tem tudi vpijanje neprijetnega občutka vlaga in vonja, so lahko tako vložki kot tamponi idealna podlaga za razvoj mikroorganizmov. Če se jih uporablja za dnevno zaščito, jih treba obvezno pogosto menjavati. V času menstruacije je dovoljeno tudi kopanje, čeprav ni priporočljivo v prvih dveh dneh (ko je najmočnejša) oziroma se pozanimajte o čistoči morja ali bazenske vode.

Ne glede na vrsto tampona (klasični ali aplikatorski), je pomembno, da si pred vstavljanjem najprej umijete roke. Ker smo ženske aktivna bitja, se prav gotovo strinjamo, da včasih to preprosto ni izvedljivo. V slabših higienskih pogojih, kot so javne sanitarije, potovanja ipd., nam na pomoč priskočijo t. i. aplikatorski tamponi. Z uporabo aplikatorja ne tvegamo okužbe, ker nimamo nobenega kontakta niti s tamponom niti vaginalno sluznico.

Zaradi izpostavljanja soncu, morju, torej soli, in tudi zaradi sprostitve od vsakdanjega stresa, pride tudi do začasnega padca imunskega sistema. Dolgo namakanje v bazenu ali plitkem predelu morja prav tako lahko vliva na pojav okužb, najpogosteje zaradi higienske oporečnosti vode, pa naj bo ta umazana ali pa preveč klorirana. Prav voda s previsoko vsebnostjo klora lahko izzove iritacije vaginalne sluznice in uničiti običajno fiziološko floro nožnice.

Poletje, bivanje na morju, prvi zmenki najstnikov … so že od nekdaj sinonim za prve ljubezni – in tako tudi prve spolne odnose. In tu je potrebna pazljivost. Spolni odnosi z neznanimi osebami ali odnosi z več ljudmi predstavljajo veliko zdravstveno tveganje. Spolno prenosljive bolezni lahko pustijo trajne posledice na žensko zdravje, še posebno so nevarne okužbe s klamidijo in humanim papiloma virusom (HPV), ki se ju pogosto ne prepozna oziroma spregleda, saj nimajo značilnih simptomov. V Sloveniji ni veliko okuženih z virusom HIV, v svetu pa je drugače. Aids namreč še vedno ni ozdravljiv. Poleti se pogosto dogodijo tudi neželene, še posebno mladoletne nosečnosti, ki prav tako predstavljajo težavo še posebno pri dekletih, ki imajo neredne menstrualne cikluse.

Zdravnik ginekolog v primeru suma na zanositev lahko predpiše nujno kontracepcijo (pogovorno poznana kot tabletka za dan potem ali jutranja tabletka) v roku 72 ur od nezaščitenega spolnega odnosa (na voljo tudi brez recepta v lekarnah). Ta tableta pa ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi in zato se je treba pred vsakim spolnim odnosom zaščititi s kondomom. Le-ta sicer ne preprečuje vseh spolno prenosljivih bolezni, niti okužbe z virusom HPV, kljub temu pa znatno zmanjša tveganje za nastanek obolenj.

Občutljive ženske pogosto obolijo za vaginalno kandidazo oziroma se okužijo z glivico Candida albicans. Simptomi so značilen bel, sirast izcedek z vonjem po kvasu, srbečica in pekoč občutek. Za zdravljenje se lahko uporabi zdravila brez recepta, o katerih se pogovorite z lekarnarjem, ki vas bo po potrebi napotil tudi k zdravniku.

Med bakterijskimi povzročitelji okužb je najpogostejša Gardnerella vaginalis, potem so še Trichomonas vaginalisChlamydia trahomatisMycoplasma hominis in Ureaplasma urealyticum. Simptomi teh okužb so neznačilni in se pri ženskah drugače manifestirajo. Najpogosteje gre za povečan vaginalni izcedek z značilno barvo in vonjem, pogosto neprijetnim, potem sta pogosta še srbečica in pekoč občutek. Zavedati se morate, da vsak obilnejši izcedek ne pomeni nujno tudi okužbo. Zaradi okužb lahko pride tudi do neprijeten občutek med spolnim odnosom. Bakterijske okužbe mora potrditi zdravnik ginekolog, ki bo predpisal primerno zdravljenje z antibiotiki. Pri večini spolnih okužb se morata zdraviti tako ženska kot njen spolni partner, da se prepreči ponovitev bolezni in širjenje okužbe.

Genitalni herpes je okužba z virusom herpes simpleks. Prenaša se s tesnim stikom z okuženo kožo ali sluznico, med poljubljanjem, med genitalnimi ali oralnimi spolnimi odnosi. Genitalni herpes je pogostejši pri ženskah, saj je njihovo spolovilo bolj toplo in vlažno od moškega. Simptomi se pokažejo tako, da koža spolovila postane zelo občutljiva na dotik, na prizadetem mestu se pojavi občutek srbenja, bolečine ali draženja, dimeljske bezgavke se lahko povečajo, pojavi se bolečina med odvajanjem seča, nekaj ur po pojavu srbečice oziroma bolečine se pojavijo vodni mehurčki, ki se večajo. Po dveh do treh dneh mehurčki počijo, na njihovem mestu pa ostanejo boleče razjede. Okužbo se zdravi z antivirotikom, najpogosteje aciklovirjem.

Fotografija: Depositphotos