Članek
Znate pravilno skrbeti za kopalke?
Objavljeno Aug 14, 2015

Pravilna nega kopalk lahko pomeni razliko med zbledelimi barvami ter uničeno obliko in kopalkami, ki bodo še čez nekaj let videti kot nove.

Če želite, da vaše kopalke zdržijo več kot le eno poletje, upoštevajte nekaj najpomembnejših pravil ...

Splaknite pred in po uporabi

Pred kopanjem v bazenu ali morju se oprhajte, saj boste tako odstranili sledi parfuma, losjonov in potu, ki lahko povzročijo (pre)zgodnje uničenje kopalk. Prav tako se oprhajte ali v hladni vodi splaknite kopalke po kopanju, saj lahko škodljive kemikalije (klor, pa tudi sončne kreme) skupaj s peskom poškodujejo kopalke in elastičnost materiala. Nikoli se ne sončite v kopalkah takoj po kopanju, saj lahko kombinacija sonca in kemikalij pospeši slabšanje kvalitete in videza.

Pranje

Kopalke perite v hladni vodi in jih zmasirajte z majhno količino nežnega detergenta. Namakajte približno 15 minut, nato pa sperite. Kopalk nikoli ne zvijajte ali mečkajte, saj boste poškodovali vlakna, kopalke pa bodo hitreje izgubile obliko.

Če kopalke perete v pralnem stroju, jih pred pranjem obvezno spravite v vrečko za pranje, da zmanjšate možnost poškodbe tkanine ter raztezanja in zvijanja materiala. Perite na programu za občutljivo perilo. Pranje v pralnem stroju se ne priporoča prej kot po štirih do petih tednih uporabe.

Sušenje

Kopalke sušite razgrnjene na ravni površini v dobro zračenem prostoru. Obešanje se odsvetuje, saj se voda nabira na dnu in lahko raztegne blago. Prav tako jih nikoli ne sušite na direktni sončni svetlobi, saj bo ta povzročila bledenje barv.

Shranjevanje

Oprane kopalke hranite na polici ali v obloženi škatli, da ohranijo svojo obliko.

Fotografija: Profimedia