Članek
Jagode na torti za lepilce in pleskarje fasad !!!
Objavljeno Jul 17, 2015

Slovenski EKO sklad je končno pripravil razpis tudi za finančno pomoč pri izvajanju ukrepov učinkovite rabe energije in za povečanje rabe trajnih in obnovljivih energetskih virov. Med sofinanciranje je uvrstil tudi izolacijska dela na večstanovanjskih objektih.

Nekaj let že poteka razprava o energetski obnovi stanovanjskih in poslovnih objektov, v ta namen je tudi ustanovljena projektna pisarna v okviru Vlade RS, katero vodi Tilen Smolnikar. Pri pripravi strokovnih navodil za energetsko prenovo je sodeloval tudi ZRMK z Gradbenim inštitutom in ustanovljenim GIZom za fasadaderstvo ( ustanovili izdelovalci izolacijskih materialov) in vsem skupaj ni uspelo pripraviti dobrih strokovnih navodil za takšne prenove. Vsi skupaj so spregledali, da je potrebno nameniti največ pozornosti strojnim inštalacijam ( ogrevanje in prezračevanje s hlajenjem), ugotoviti obstoječo energetsko porabo in predvideti kakšno izolacijo objekt potrebuje in potem določiti debelino izolacije. Da pa zbranim strokovnjakom ne bo potrebno nič računati, pa je Eko sklad v razpisu preprosto določil, da mora biti izolacijski material debeline najmanj 18 cm, če hoče posamezna enota dobiti sredstva za sofinanciranje.

Tako je zadevo rešil Ekosklad in kdor bo nalepil izolacijo takšne debeline, je upravičen do davkoplačevalskih sredstev. Torej z metrom do jagode brez računanja.

V Sloveniji imamo nekaj dobrih strokovnjakov in vse inštitucije so njihovo znanje obšle in sedaj energetsko prenovo in sofinanciranje določajo uradniki z metrom.

Božo Dukić

Kranj

PS

Razpisni pogoji so povzeti po zapisu v reviji Energetik številka 111 julij 2015