Članek
Polde in nasveti o zdravem življenju
Objavljeno Feb 19, 2014

Polde je bil bogaboječ, mil in priden gospodar večje kmetije. Vse življenje, celih šestdeset let in še malo je živel pošteno, sam si je kuhal, pral in pospravljal. Jedel je tisto, kar je pridelal doma, na vrtu. Ni poznal ne zdravnika, ne bolnišnice.

''Ti boš dočakal dvesto let!'' so se obenj obregali sosedje in nevoščljivost jim je lezla iz ušes.

Potem pa mu je nečak za rojstni dan kupil računalnik.

''Stric, to pa je zate, da si boš malo razširil obzorje, '' mu je dejal in ga priklopil tudi na facebook.

Ko je cvet slovenskih zalih deklet ugotovil, da je Polde še samski, da ima v posesti dobro stoječo nepremičnino, da odgovori na vsak, še tako neumen mail, so ga začele obletavati ko muhe na med.

Ni minil dan, da ne bi od ene ali druge dobil kakšnega uporabnega nasveta, namiga o zdravem življenju in podobnega, s čimer si polnijo samozavest in bogu kradejo čas tisti, ki nimajo početi drugega, kot da vlečejo za nos vsakega, ki jim pride blizu.

Nekoč mu je Tinca, ki mu je bila tudi malo všeč, poslala sporočilo:'' Kolobar korenja spominja na človeško oko. Ima zenico, šarenico in razširjene linije, ki resnično spominjajo na človeško oko. Tudi znanstveniki so potrdili, da korenje krepi krvni obtok in izboljšuje delovanje oči. Jejte korenje in večno boste živeli!''

Polde je vzel pisanje zares. Ves teden ni počel drugega, kot jedel korenje za zajtrk, kosilo in večerjo. Ko je zlezel v posteljo, je komaj dihal in poln želodec mu še do jutra ni dal spati.

Sploh še ni prišel dobro k sebi, ko je vzela Marjanca vajeti v roke in ga podučila:'' Jedro oreha izgleda kot majhni možgani z levo in desno hemisfero z malimi in velikimi možgani. Tudi gube ali zavoji pri orehu spominjajo na možgansko skorjo. Vemo, da orehi pomagajo razviti preko tri ducate živčnih oddajnikov za možgansko delovanje. Kdor uživa orehe- dolgo živi.''

Polde jo je ubogal, izpraznil vrečo z orehi, ki jih je hranil za velikonočno potico, ne bodi vrag, že čez nekaj ur je dobil hud napad žolčnih kamnov, da se je, revež, komaj privlekel v štalo, in še z zadnjimi vatli moči pomolzel krave in skidal gnoj.

Zvečer, ko se je s stisnjenimi zobmi zvalil v posteljo, je na facebuku potarnal o svojih težavah.

Špelca je pohitela in mu namignila:''Popij dve steklenici donata na eks, dan se bodo notranji kanali prečistili, bolečina pa bo izginila.''

Res je ubogal njen nasvet. A že čez pol ure je sedel na stranišču, kričal od bolečih krčev, ki so stresali njegovo telo, črevo pa se mu je do sredine naslednjega dne praznilo kot za stavo, četudi že zdavnaj ni bilo več ničesar v njem.

Čez nedeljo se je vlačil po hiši kot ožeta cunja, niti toliko moči ni imel, da bi odprl računalnik.

A gospe in gospodične se niso dale kar tako odgnati, o ne!

V ponedeljek, že zarana, ga kar po telefonu pokliče Angelca. Z zaskrbljenim glasom ga pobara, kaj se mu je zgodilo, da ga ni nič na spregled.

Polde stisne zobe, potem se zbere in ji razloži, da ni za nobeno rabo, ker je za njim teden nadvse zdravega življenja, od katerega je danes bolj mrtev kot živ.

''Telovadba z elastičnimi trakovi, ki so še posebej primerni za začetnike, da si okrepijo mišice, je fenomenalna,'' je zažgolela in Polde je sam pri sebi sklenil, da se morda splača preizkusiti še ta nasvet.

Mimogrede, ko je šel na banko po pokojnino, je stopil še v vaško Železnino in pomolil presenečeni prodajalki pod nos listek, na katerem je pisalo, kakšne trakove bi rad.

''Tega pa pri nas nimamo,'' mu je odgovorila in malo je manjkalo, da ga ni pobarala, če je slučajno prodal kmetijo, krave in kokoši, da potrebuje takšno, bolj mestno fizkulturo.

Polde se je usedel v avto, kajti ni kazalo drugega, kot da se zapelje v mesto.

 A ne bodi vrag! Že za prvim ovinkom naleti na soseda, ki je s traktorjem hitel v gozd, trenutek nepazljivosti, buf! pa sta trčila skupaj.

Pozneje, ko so ga gasilci izvlekli iz zmečkanega avtomobila, je prisopihal tudi zdravnik.

''Ja, Polde, kaj pa se je tebi zgodilo?'' se je čudil.

''O, nič posebnega, nič posebnega,'' je zatarnal ranjenec.

''Preveč sem si želel zdravo živeti, sedaj pa imam hudiča!''

(vsaka podobnost z virtualnim življenjem je zgolj zlonamerna )