Članek
ŽIRI, JUNIJ 2013
Objavljeno Dec 14, 2013

Častni občan je postal Tomaž Kržišnik

Dan državnosti, obenem pa tudi občinski praznik, so v Žireh proslavili na slavnostni proslavi, ki so jo obogatili s podelitvijo občinskih priznanj. Prisotne, ki so se zbrali v Galeriji Muzeja, je pozdravil župan, mag. Janez Žakelj, ki je v svojem nagovoru izpostavil številne dobre stvari, ki so bile narejene v zadnjih 22 letih. Po nastopu Moškega pevskega zbora Alpina Žiri in kitarista Roka Žaklja, so podelili priznanja:

Priznanje župana je prejel Srečo Gaber za prispevek k razvoju rekreacije in telesne kulture v Žireh. Občinski priznanji sta dobila Anton Beovič, za vsestranske sadove dela na različnih področjih, in Alfonz Zajec, za dolgoletno ljubiteljsko in ustvarjalno delo tako na kulturnem področju kot pri pisnem ohranjanju zgodovine, tradicije in življenja občanov Žirov.

Naziv častni občan Žirov pa je šel v roke slikarja, scenografa, oblikovalca in likovnega pedagoga Tomaža Kržišnika. Dobitnik najvišjih vsedržavnih priznanj- tako priznanja Prešernovega sklada kot Prešernove nagrade Gorenjske - pa je ustvarjal tudi za rojstni kraj. Oblikoval je znak Alpine, obudil je zmaja Lintverna, neizbrisen umetniški pečat je dal občinski sejni sobi in prekrasnemu vrtu pod Žirkom.

Praznično obarvan večer se je zaključil z že tradicionalnim koncertov na Ledinici, v Cerkvi Sv. Ane. Nastopila sta domači Moški pevski zbor Alpina in Vokalna skupina Kallina iz Ljubljane.

 

Srebro v Mersinu

Sredozemske igre so bile letos uspešne tudi za Žirovca, judoista Andraža Jereba. Srebrno kolajno si je priboril v kategoriji do 66 kg. V uvodnem boju se je pomeril z nasprotnikom iz Srbije, Ciganovičem Ilijo, katerega je uspešno ugnal. Sledila je borba s turkom Muratom Doganom, katerega je Andraž prav tako premagal in si s tem priboril nastop v polfinalu. V polfinalni bobi je bil Andraž uspešnejši od Egipčana Abouelkherja Ahmeda. Žal je moral v finalu priznati premoč nasprotniku Uriarte Marcos Sugoiu iz Španije in tako osvojil drugo mesto. 


Zlata sobota

Naj se sliši še tako sladko, ampak 25. maj bo  zapisan z zlatimi črkami v življenjepis Pihalne godbe Alpina iz Žirov. Na 33. tekmovanju zveze slovenskih godb v 4. težavnostni skupini, ob močni konkurenci, so prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo.

Urška Trček, predsednica godbe je ob vrnitvi domov povedala:''Zaigrali smo štiri skladbe, ki smo jih pred tem vztrajno vadili:ogrevalno skladbo Birdland, obvezni Preludij za Tinkaro in A Little French Suite, ter skladbo po našem izboru, Las Playas del Rio. Občutek na odru je bil dober, popolno sicer ni bilo, so dejala strokovna ušesa, a vseeno dovolj, da nihče od ostalih tekmovalcev ni presegel 93,15 % točk, ki smo jih dosegli mi. Zato naj se še posebej zahvalim Branku Mraku, ki je sedel na dirigentskem prestolu ter Luki Loštreku, ki je ta prestol grel ob vajah s pihalci.''

 

 

 

 

Srečno pot, Sanja

 

 

Minister dr. Jernej Pikalo, je 21. maja sprejel Žirovko Sanjo Kranjc, zmagovalko natečaja za dijaško štipendijo Ruta Quetzal. Ob tej priložnosti je bila prisotna tudi španska veleposlanica Anunciada Fernández de Córdova.

Sanja Kranjc je kot dijakinja drugega letnika gimnazije Poljane sodelovala na mednarodnem natečaju za dijaško štipendijo Ruta Quetzal: ''Tekmovanja so se lahko udeležili le dijaki, rojeni v letih 1996 in 1967. Povedali so mi, da sem zmagala zato, ker sem jih prepričala s svojo osebnostjo, znanjem španščine in suvereno predstavitvijo projekta o trajnostni rešitvi družbenega problema v državi. V strogi komisiji so bili predstavniki španskega veleposlaništva, ministrstva in filozofske fakultete. Skupaj z zmagovalci iz 53 držav bom kot edina Slovenka zastopala državo na pettedenskem študijskem potovanju po Panami, Belgiji in Španiji.''

Gostitelji so Sanji izročili popotniški paket, ji zaželeli srečno pot in veliko novih doživetij. Podelitve se je udeležil tudi ravnatelj Gimnazije Poljane, Bojan Končan, profesorica španščine Petra Novak, predstavniki ministrstva in Sanjini domači.

 

Hura, počitnice!

Letošnje žirovsko obarvane počitnice bodo  prav zaradi novega kopališča v Pustotniku drugačne, bolj pestre in raznolike, kot so bili mladi vajeni do sedaj. Tolmun, kjer hitijo z dokončavanjem še zadnjih malenkosti za varno kopanje, že vabi. Ploščad ob reki je vse dni vročinskega vala nenehno polna in čeprav kopalce ob namakanju ''strese'', na to malenkost hitro pozabijo.

Vabi tudi Športno rekreacijski center Pristan, na Selu, tam bodo potekala druženja pod okriljem akcije Hura, prosti čas. Na mlade pa niso pozabili niti Taborniki zelenega Žirka, zanje organizirajo taborjenje ob Idrijci.

Prav tako ne bo dolgčas nogometašem, nogometna šola bo ljubitelje žoge povabila na nogometni stadion Polje v avgustu.