Članek
PLAYBOY ZAŠEL V ŽIRI
Objavljeno Dec 09, 2013

Še dobro, da jo imamo (14. JUNIJ 2004)

Evforija, ki je zajela Žiri, ko se je  na policah pojavil Playboy z Brigito na naslovnici, se je že dodobra polegla. V Žireh je revije zmanjkalo v dobri uri in najbolj vztrajni so jo šli iskat celo v Ljubljano. Brigita pa očitno ni osvojila src samo v domačem kraju, ampak so jo opazili tudi drugod. Zato se ni bilo čuditi, ko so jo na nedavni  Nautiki 2004 v Portorožu, izvolili za Playboyevo zajčico leta 2004.

Klepet z Brigito se je prav zaradi njenih številnih obveznosti, ki jih je imela, malo zavlekel.

V resnici je še bolj prijetna kot na fotografiji. Njene oči so tople in prijazne, prav nič zvezniške, vzvišene, nedostopne.

Samostojna je postala že zelo zgodaj. Doma so bili 4 otroci, starši so delali, svoje otroke pa so naučili, da so se znašli sami. Brigita je  vodnar po horoskopu, to pomeni, da so ji že zvezde položile v zibelko samostojnost. Pri  18. letih je že  šla na svoje s takratnim fantom. »Po osemletki sem se vpisala na kozmetično šolo.V Ljubljani je bilo grozno, kot z drugega sveta. V šoli so bila dekleta iz vse Slovenije. Bila sem nekakšna izjema.Bila sem vozačica, zadnjih 15 minut sem morala predčasno zapustiti pouk, da sem pravočasno ujela avtobus.Res, komaj sem čakala, da bo konec srednje šole.

Ali ti je že takrat kdo povedal, da si lepa?

Seveda. Na začetku se mi je zdelo čudno, spraševala sem se, zakaj ravno jaz, saj je bilo okoli mene zmeraj veliko lepih deklet. Vsi so mi govorili, da izžarevam neko energijo, nasmeh, da cenijo, ker skušam biti do vseh enaka.

Nekoč, ko sem šla v službo, se mimo pripelje fotograf, me ustavi in pobara, če bi se slikala. Malo sem oklevala. Potem sva se dogovorila.

V Ljubljani ti ni bilo dolgčas?

Sploh ne. Imela sem dobro službo, veliko sem delala, spoznavala folk, takrat sem v Ljubljani tudi stanovala. Veliko sem opazovala, razmišljala, si nabirala izkušnje. Gradila sem se, krepila se je zlasti moja  samozavest. Delo v kozmetičnem salonu mi je pomagalo, da sem se marsičesa naučila o negi in lepoti.

Ko so te vprašali, če bi se slikala za Playboya, si bila  šokirana?

Bilo je poletje, imela sem neskončen vir energije, »rešila« sem se bivšega fanta, nisem več živela v Ljubljani, ampak sem se vsak dan začela voziti domov, v Žiri in tudi v tem je bil poseben čar.

Ko se je v kafiču, kamor sem zahajala na kavo, pred menoj pojavil moški in me vprašal, če bi se hotela fotografirati za Playboya sem samo prikimala. Bila sem dobesedno v šoku, saj kaj takega nisem pričakovala. Potem le iztisne iz mene obljubo, da bom premislila. Najprej sem želela povedati doma. Teden dni sem si dala časa. Doma jih je zaskrbelo, kaj bo pisalo v pogodbi, saj so slišali različne zgodbice o dekletih, ki so jih samo izkoristili. Povedali so mi, naj bom previdna, vendar bi to bila brez njihovih dobronamernih nasvetov. Tudi fant je bil presenečen, saj kaj takega ni pričakoval. Malo ga je skrbelo, toda potem, ko me je spremljal, je bil pomirjen in zadovoljen. Oče mi je dejal, da bom morala biti močna, če bodo name leteli očitki.

So bile prijateljice kdaj nevoščljive, če si vzbujala pozornost?
No, ja, nekatere so bile, zelo. Drugim je bilo všeč in so me spodbujale, naj vendar kaj naredim zase. Moje fotografije so se začele pojavljati na naslovnicah slovenskih revij. Fotografirali so me znani fotografi Dubokovič, Bravničar, zato so bile vse fotografije tudi zelo kvalitetne.

Kako je potekalo snemanje?

Vse skupaj se je dogajalo na Socerbu. Moram povedati, da je bilo tam sedem ljudi, ki so skrbeli zame in počutila sem se kot kraljica. Na sebi sem imela haljo in takoj ko je fotograf Dean Dubokovič našel pravi kotiček, sem se slekla, se postavila v želeno pozo, da je lahko fotografiral. Bilo je ravno konec septembra, bilo je zelo toplo, sijalo je sonce. Prej in potem je deževalo, le takrat ne. Vsi so se zelo potrudili zame, od maskerke naprej. Trajalo je 5 ur, bila sem zelo utrujena, nisem si mislila, da je poziranje tako težko. Nisem se mogla smejat, nobene hrane si nismo privoščili, niti pijače.

Ko je izšel Playboy, so bili nad fotografijami vsi zelo navdušeni. Kako si ti sprejemala odzive?

 Dobila sem ogromno čestitk in priznanj, nihče me ni kritiziral, res, bila sem zelo prijetno presenečena. Zlasti ker se je to dogajalo v Žireh, kjer imamo še zmeraj o tovrstnem poziranju mičkeno bolj zadržano mnenje. Vsaj ena, ki se je skorajžila, so mi rekli.

Pri Playboyu so mi rekli, da če bi imeli same take punce kot sem jaz, bi bili pa res uspešni. Tudi pred njimi nisem nikoli igrala. Zmeraj sem bila nasmejana, vedra, za vsakega sem našla prijazno besedo, nisem bila vsiljiva. Pozirala sem zaradi osebnega zadovoljstva, in ne zato, da bi mi gole fotografije potem omogočile prodor  kam drugam. Še zmeraj sem redno hodila v službo, na kavo v »moj« kafič, vse, kar sem počela prej. Res se samo enkrat živi in bila bi nora, če bi izgubila to priložnost. Samo to in nič drugega.O tem, da bi zaradi objave v tej prestižni reviji spoznala kakšnega sanjsko bogatega moškega in se z njim poročila, mi pa ne pade na pamet (smeh)

 

Sama pri sebi  sedaj že veš, če si se tedaj odločila prav?

Moram povedati, da sem se odločila zato, ker se mi je začelo zdeti življenje preveč enolično in dolgočasno. Nobenih izzivov ni bilo: le služba, prijatelji, vožnja domov. Ves čas sem hrepenela po tem, da se bi se zgodilo kaj novega, kajti sodim med tiste ljudi, ki jih enoličnost ubija. Potem sem si rekla, saj sem še mlada, zakaj pa ne bi izkoristila možnosti.

Nobene negativne izkušnje ni za menoj, vsakega trenutka, ki sem ga preživela v družbi fotografov in na snemanju, se z veseljem spominjam. Če ne bi tvegala, potem bi še eno leto neopazno zdrsnilo mimo. Tako pa me je osrečilo in mi dalo toliko izkušenj in novih spoznaj, da si tega prej nisem nikoli predstavljala.

Priznanje so ti izročili na eni od najbolj odmevnih prireditev v Sloveniji?

Še prej so na internetu bralci Playboya  glasovali za najlepšo in najbolj privlačno zajčico. Dobila sem daleč največ glasov

Sprva mi misel, da bom prva, ni bila najbolj pogodu, potem pa, ko sem stala na stopnički, me je preplavil radosten občutek in svoje zmage za nobeno cenone bi več izpustila iz rok. Na razglasitvi so bili tudi Žirovci, ki so vneto navijali in mahali. Z menoj je bil moj fant, bil je moj bodyguard, potem mi je še on kupil zaročni prstan.
Dobila sem  več praktičnih nagrad, za nagrado bom še celo leto vozila playboyev avto, s fantom pa greva septembra  na letovanje v Egipt.

Priznanje sem dobila na Nautiki 2004 v Portorožu, kjer je  bilo res zelo pestro in zanimivo.Še najbolj takrat, ko sem dobila plaketo za najboljše playboyevo dekle, pa mi je ta čudežno izginila, medtem ko so me fotografirali. (smeh)Verjetno jo je ukradel kdo, ki mi je bil nevoščljiv. Saj nisem jezna, sploh ne. Vendar mi tudi tak, obrobni dogodek pove marsikaj o ljudeh,  med katerimi se gibljem.

Kljub temu sem vesela, saj sem dobila naročilo za izdelavo pekovega kataloga, za Evo sem posnela serijo kopalk., naročila pa še prihajajo.

So te za sodelovanje pobarali tudi v domači Alpini?

 Ne, Alpina me pa še ni nič vprašala /smeh/

Brigita ni vsiljiva. Ker  jo po izvolitvi za najlepšo zajčico leta niso množično vabili na prireditve, se sploh ni sekirala. Živela je naprej tako kot je bila navajena.V petek 18. junija, gre na Golf turnir na Bled, kjer bo njena edina naloga, da bo tekmovalcem polepšala dan.
Pa se tega veseli, ker upa, da jim ga bom res!

Na vprašanje, če bi se  sedaj,ko je znana osebnost, udeleževala najrazličnejših prireditev, kjer se zbira slovenska smetana, je odločno zmajal z glavo.

Saj ne, da bi bila starokopitna, sploh ne. Mislim, da sem z enim poglavjem sedaj zaključila, dosegla sem vse, kar sem si želela, na vrsti so novi izzivi. Mogoče, če bi bila za kakšno revijo dobro plačana, to ja. Drugače imam raje umirjeno življenje z mojim fantom. Vem, da tudi njemu ne bi bilo všeč, če bi izkoriščala priložnosti in se na takih, včasih precej burnih prireditvah, pojavljala sama. V teh okoljih je veliko takih, ki bi lepo dekle radi samo izkoristili. In potem na vse možne načine interpretirali besede, ki bi jih izrekla. Zato sem se navadila, da je najbolje, če  poslušam druge, če sem tiho in če se samo smehljam. Potem me nihče ne more prijemati za besedo.

Bi se še enkrat slikala?
Seveda, zakaj pa ne. Od prvič imam zelo prijetne izkušnje.

So tvoje želje za v prihodnje velike?
Niti ne. Želim si le svoj studio, srečno življenje z mojim fantom in še kakšno dogodivščino, ki bi mi popestrila vsakdan.