Članek
tudi tebe, Alpina, tudi tebe!
Objavljeno Jan 06, 2015

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/foto-slovenski-velikan-v-28-fotografijah-so-v-66-letih-izdelali-tudi-vas-par.html

ALPINA je - sicer manjši - a klasičen primer slovenske barabije, ki zelo jasno in nazorno prikaže, kako so lopovi vseh sort, barv in okusov požrešno in brezkompromisno olastninili (pokradli?!), kar se je pokrasti(?) dalo, breme dolgov pa so pustili na plečih delavcev in, seveda, dobrovoljne države, ki jim je šla s svojimi ''mehanizmi'' na roke pred, med in po ''akciji''.
Bo kdo odgovarjal?
Bi rekla, da ne bo.Kot v tej državi od teh tičev še nihče nikoli ni.

To, da so kakšnega Loleka (za katerega so se družno dogovorili, da bo nosil breme proti ustrezni odškodnini)  poslali na krajši dopust v arest, nič ne pomeni, dokazuje le, kakšni bedaki smo državljani, da tovrstnemu pesku v oči nasedamo.


V Alpini so delali moji starši, dijaški in študentski dinar sem si služila sama, vem - in to zelo od blizu - kako težak je bil kruh, ki se ga je služilo z izdelavo čevljev, zato me lopovščine, ki so se pletle v ozadju, še toliko bolj bolijo, žalostijo in  tudi jezijo.

http://drazbe.finance.si/8815419/Alpina-holding-v-ste%C4%8Daj?src=clapod

(povzetek članka)

Alpina holding je nekdanji Infond holding 2, njegova edina naložba pa je bila Alpina Žiri

Alpina holding, edini lastnik Alpine, je v stečaju. Predlog za stečaj je že lani vložila država, okrožno sodišče v Ljubljani pa je začasno odložilo odločanje o stečaju. Zdaj pa sodišče ugotavlja, da v dveh mesecih dolžnik ni vložil ne predloga za prisilno poravnavo ne dokazov o dokapitalizaciji, s čimer bi odpravil insolventnost. Alpina holding je tako insolventna in začenja se stečaj.

Alpina holding je nekdanji Infond holding 2, njegova edina naložba pa je bila Alpina Žiri. Ta je od poletja lani v prisilni poravnavi, prisilka pa je predvidela tudi razlastitev starih lastnikov, to je prav Alpine Holdinga.

Glavni lastnik v Alpini Holding je po poročanju Dnevnika Branko Podpečan, sin nekdanjega predsednika Soda Milana Podpečana, direktor Alpine Holding pa je bil Marko Pogorevčnik. Alpina Holding, edini lastnik Alpine Žiri, je v prisilki Alpine seveda nasprotoval dokapitalizaciji družbe, kjer bi izgubil delež. Zmanjšanje osnovnega kapitala in povečanje s konverzijo terjatev v kapital je zato decembra potrdil upniški odbor Alpine Žiri.

S tem, ko je izgubil delež v Alpini, pa je za lastnika postalo nesmiselno ohranjanje Alpine Holdinga, zato ni presenečenje, da se ni trudil odpraviti insolventnosti in da je podjetje torej v stečaju.

Kot nam je ravno povedal Matjaž Delopst, direktor Alpine, ki smo ga zmotili na Kitajskem, stečaj holdinga Alpina na samo podjetje Alpina ne bo vplival. Alpina je sicer lani poslovala bolje kot predlani. Prihodke so iz predlanskih 47,5 milijona evrov povečali na okoli 51,3 milijona evrov. Zaradi prisilne poravnave, v kateri je Alpina od junija, bodo imeli izgubo, EBITDA pa za leto 2014 znaša okoli milijon evrov. Več o poslovanju Alpine bomo poročali prihodnji teden, ko se Delopst vrne iz Kitajske.