Lekarna Kosobrin

info@lekarnakosobrin.si
Tel: 0590 333 23

Prijatelji (4)
Barbara Kolmanič
Branko Gaber
Ernest Skrjanec
Toni Žagar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Gripa in Prehlad
Epilepsija
Kašelj
Smo morda vsi malce nori?
Naša spletna stran
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Naša spletna stran

Lekarna Kosobrin
27.11.2014 11:11 (Nov 27, 2014)

Nova lekarna v Grosupljah. Najdeto jo na linku www.lekarnakosobrin.si

Epilepsija

Lekarna Kosobrin
27.11.2014 10:55 (Nov 27, 2014)

Epilepsija: Ne, ni vseeno

Pri zdravljenju epilepsij nenadzorovana menjava zdravil ni priporočljiva

Dušan Matičič

Epilepsije so skupina bolezni, pri katerih se pojavljajo epileptični napadi. Večinoma so nepredvidljivi, največkrat brez očitnega sprožilnega dejavnika, ki bi jih izzval. Po obliki in posledicah so zelo različni. Pri nekaterih je velika možnost poškodb zaradi nenadnih padcev, pri drugih so znaki tako blagi, da jih čutijo le bolniki sami, tretjih se bolniki niti ne spomnijo, očividci pa opazijo nenadno neodzivnost in kratkotrajno nesmiselno vedenje. Epileptični napadi se lahko pojavljajo večkrat v enem dnevu, lahko pa tudi zelo redko, na vsakih nekaj let.

Vzroki za nastanek epilepsije so prav tako zelo različni. V otroštvu so med najpogostejšimi prirojene motnje metabolizma ali dozorevanja možganov, v kasnejših življenjskih obdobjih epilepsijo pogosteje povzročijo tumorji, poškodbe in tudi nekatere genetske bolezni, medtem ko je v starosti najpogostejši vzrok možgansko-žilna

Smo morda vsi malce nori?

Lekarna Kosobrin
27.11.2014 10:50 (Nov 27, 2014)

V filmih ljubezen premaga norost, v življenju pa se moramo bolj potruditi

Dušan Matičič

Kadar se na ekranu pojavi film, ki je označen kot romantična komedija, seveda pričakujemo, da se bo glavnima igralcema malce zmešalo, če ne drugače, od ljubezni. Film Silver Linings Playbook (slovenski naslov filma je Za dežjem posije sonce) pa gre še korak dlje. Glavni protagonist filma, Pat, je bil pravkar izpuščen iz psihiatrične ustanove, njegova romantična sopotnica Tiffany pa se spopada s svojimi demoni po smrti svojega moža. Nobeden ni tipični »psiho«, kakršnih smo vajeni iz Hollywoodskih filmov, čeprav družba nanju gleda drugače. In prav zato se nam je zdelo, da je film odlična osnova za pogovor o duševnih boleznih. Odlična sogovornica pa se je zdela Mina Paš, doktorica medicine, psihoterapevtka ter predsednica združenja DrogArt.

Filmski kritiki so bili nad filmom navdušeni, stroka ne tako zelo. Kako bi ocenila film z vidika psihoterapevtke?

Mina Paš, doktorica medicine, psihoterapevtka ter predsednica združenja DrogArt.

Všeč mi je bilo, da se film ni usmerjal na simpto

Kašelj

Lekarna Kosobrin
27.11.2014 10:47 (Nov 27, 2014)

Kašelj je največkrat simptom prehlada, lahko pa tudi kakšne hujše bolezni

Irena Štrukelj Lavrič, mag. farm., mag. Boštjan Debeljak, mag. farm. Lekarna UKC Ljubljana

Kašelj je pogosta težava, s katero se srečujemo predvsem v hladnejših mesecih, ko so prehladna obolenja pogostejša. Čeprav kašelj običajno ni življenjsko ogrožajoč, pa je lahko zelo nadležen, omejuje nas pri opravljanju naših dnevnih opravil in močno vpliva na kakovost življenja. Še zlasti pa je kašelj obremenjujoč pri otrocih, saj enako kot njih same obremenjuje tudi njihove starše.

Otroka, ki je mlajši od enega leta in kašlja, šele po posvetu z zdravnikom zdravimo sami, pri starejših pa se za samozdravljenje odločimo glede na resnost simptomov.

Kašelj je lahko refleksna reakcija na draženje v dihalnih poteh ali pa zavestno izvedena fiziološka reakcija, katere namen je čiščenje dihalnih poti oziroma odstranitev tujka, povzročitelja draženja, iz dihalnih poti. Poleg čiščenja dihalnih poti pa kašelj v primeru infektivnih bolezni dihal lahko predstavlja tudi način prenosa povzročitelja bolezni s kapljicami, ki se pri kašljanju izločajo v okolico.

Kakor hitro naučimo naše malčke samostojn

Gripa in Prehlad

Lekarna Kosobrin
27.11.2014 10:41 (Nov 27, 2014)

Prehlad je najpogostejše nalezljivo virusno obolenje zgornjih dihalnih poti. Povzroča ga več kot 200 različnih virusov, ki napadejo sluznice dihal. Običajno se prične počasi, z znaki, kot so bolečine v grlu in žrelu, kašelj, zamašen nos, izcedek iz nosu in hripavost. Redkeje se ob prehladu pojavita tudi povišana telesna temperatura in glavobol, vse skupaj pa je dodatno »začinjeno« s slabim počutjem. Pri otrocih moramo biti še posebej pozorni, da se prehlad ne razvije v okužbo srednjega ušesa ali spodnjih dihal. Prav tako morajo prehladu posebno skrb nameniti nosečnice s slabšim imunskim sistemom. Če samozdravljenje prehlada ne odžene v tednu dni, je treba obiskati zdravnika.

Prehlad ali gripa?

Gripa ali prehlad, to je zdaj vprašanje

Simptomi, ki jih občutimo pri teh dveh virusnih okužbah zgornjih dihalnih poti, značilnih za jesen in zimo ter prehodna obdobja med letnimi časi, so podobni, pa vendar nekoliko različni. Prehlad se pojavi od dveh do treh dni po okužbi. Zanj so značilni simptomi, povezani pre

Lekarna Kosobrin
16.10.2014 08:42 (Oct 16, 2014)

Odprli smo stran za objave Lekarne Kosobrin!

Oglasi

želite piti boljšo in obogateno vedno? potem je smiselno, da preverite katere pozitivne učinke vam prinaša živa voda - https://www.aktivni.si/dobro-pocutje/ziva-voda-skrbno-varovana-skrivnost-vrhunskih-sportnikov/ živa voda nastane s procesom ionizacije, pri tem pa nam je v pomoč ionizator vode.

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

radi igrate športne stave? v sloveniji vam je na voljo tudi ena izmed večjih svetovnih stavnic bet at home. preizkusite svojo srečo in ob prvi registraciji prejmete bet at home bonus - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-bonus/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7171.) črni tulipan 1 in 2 - aleksander dumas

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7390.) spomini na dovje - france voga

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

384.) zgodbice o znanih slovencih  -  igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

714.) janez milčinski - leta za pet drugih

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj