Članek
Voda v plastenkah – kaj vse, poleg vode, še vnesemo v svoje telo?
Objavljeno Jun 11, 2015

Ste kdaj razmišljali, kako zdrava je v resnici voda v plastenkah? Nemški raziskovalci so se v svoji študiji osredotočili prav na ta problem in ugotovili, da dlje kot je ustekleničena voda v plastenkah (na policah v trgovini ali doma), večje količine težke kovine antimona vsebuje. V raziskavo so vključili 15 znamk kanadskih ustekleničenih vod in 48 evropskih. Prišli so do presenetljivih rezultatov, saj je koncentracija antimona kar 1000-krat presegla prvotno vrednost. Še večja je bila koncentracija težke kovine v plastenkah, ki so bile spravljene v skladiščih, na sobni temperaturi. Pri kanadskih ustekleničenih vodah se je koncentracija antimona povečala za 19 %, pri evropskih znamkah pa za kar 90 %. Večina vod, vključenih v študijo, je bilo v plastenkah, ki vsebujejo polietilen tereftalat (PET). Antimon trioksid pa se uporablja kot katalizator pri proizvodnji le-tega.

Zakaj pa so bili rezultati študije tako različni? Vodja raziskave, Bill Shotyk, pojasnjuje, da so različne koncentracije antimona v različnih vodah posledica različnih temperatur, pH vod in izpostavljenosti soncu. Dodaja še, da ustekleničena voda brez dvoma vsebuje več antimona kot voda iz vodovodne pipe. Kakšen pa je vpliv takšne vode na človeško zdravje? Annette Johnson iz švicarskega inštituta je povedala, da še ni popolnoma jasno, kakšne učinke na zdravje ima takšna voda, saj bi bilo potrebno podrobno preučiti, kakšen je vpliv te težke kovine. Prvi izsledki pa kažejo, da je antimon potencialno kancerogen. Strokovnjaki še priporočajo izogibanje plastični embalaži z oznako PET, saj je polietilen tereftalat sicer najpogosteje uporavljena plastična masa za proizvodnjo plastenk za enkratno uporabo, se pa pri tej plastiki lahko izločajo nevarne težke kovine, kamor sodita tudi antimon ali BPA, ki deluje kot hormonski motilev. Iz takšnih plastenk se izločajo še druge potencialno kancerogene snovi, kot sta acetaldehid in DEHA.     

Rešitev? Odpovejte se vodi v plastenkah in raje posezite po sveži vodi iz vodnega bara Spring.

Vir: William Shotyk in Michael Krachler: Contamination of Bottled Waters with Antimony Leaching from Polyethylene Terephthalate (PET) increases upon Storage. Environ. Sci. Technol. 41 (5): 1560-1563. Dostopno prek: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es061511%2B