Prijatelji (11)
Kmečki Glas
Kristijan Hrastar
Darja Zemljič
Franc Fortuna
Dragica Heric
Plavec Joz
Revija O Konjih
Barbara Remec
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
Reseaufinance510 Lopa
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Pripravljeno z drobnjakom
Razkošni cvetovi potonik
Medena šabesa
Zasaditve okenskih in balkonskih korit
Zasaditve okenskih in balkonskih korit
Okrasne trave navdihujejo
Navadna breza
Ta veseli dan ali Matiček se ženi
Skalnjak na vrtu
Sveža orehova jedrca
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Medena šabesa

Vlasta Kunej
18.05.2018 13:44 (pred 4 dnevi)

Za medeno šabeso potrebujemo: 1 kg medu, 15 bezgovih cvetov, 10 l vode, 2 limoni, 2 pomaranči, 2 dl belega balzamičnega kisa

Vodo v velikem loncu zavremo in ohladimo. Limoni in pomaranči z nožkom za lupljenje spiralno olupimo in ožamemo. Ohlajeni vodi dodamo med, bezgove cvetove, sok in olupke limon in pomaranč ter beli balzamični kis. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo tri dni. Precedimo skozi krpo ali gosto cedilo, napolnimo oprane in osušene steklenice ter zamašimo.

Več v 20. številki Kmečkega glasa

Pripravljeno z drobnjakom

Vlasta Kunej
17.05.2018 11:22 (pred 5 dnevi)

Drobnjak je dišavnica, ki jo najdemo na vsakem vrtu. Dodajamo ga k raznim jedem, juham, omakam, mesu ali solatam. Drobnjakovi cvetovi so lep okras solatam in jedem.

TELEČJA OBARA Z DROBNJAKOVIMI ŽLIČNIKI

Sestavine: za telečjo obaro: 500 g telečjega mesa (pleče, vrat, prsi), 1 čebula, 2 oranžna korenčka, 1 rumen korenček, ½ koromača (lahko tudi majhna skodelica graha), ¼ rumene kolerabe, ¼ gomolja zelene, 2 žlici olja, 50 ml belega vina, 1 l jušne osnove ali vode, sol, mleti poper, lovorov list, vejica svežega timijana in majarona, svež drobnjak ali peteršilj; za žličnike: 2 jajci, 180 g pšeničnega zdroba, ščep soli, šopek drobnjaka

Vso zelenjavo umijemo, olupimo in narežemo na majhne kocke.

Mesu odstranimo odvečno maščobo in ga narežemo na majhne kocke. Na olju prepražimo posoljeno nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo meso in pražimo tako dolgo, da tekočina povre. Nato dodamo vso narezano zelenjavo razen koromača ali graha, dodamo ga proti koncu. Prepražimo še zelenjavo, pr

Razkošni cvetovi potonik

Vlasta Kunej
17.05.2018 10:03 (pred 5 dnevi)

V spomladanskih mesecih je na naših vrtovih zelo živahno. Dela je v obilju, vendar je vse preprosteje, če nam družbo delajo lepe rastline. Med tistimi, ki v tem času prav eksplodirajo, so tudi stare znanke slovenskih vrtov, potonike. Rastline z dolgo življenjsko dobo so v marsikaterem vrtu ostale še od naših prednikov.

Potonike spadajo v družino potonikovk (Paeoniaceae). Poznamo več vrst ter številne sorte. V osnovi jih ločimo na dve skupini, in sicer na zelnate ter olesenele. Pri zelnatih nadzemni del vsako jesen odmre, medtem ko pri lesnatih oleseni in iz njega naslednje leto poženejo novi listi in cvetovi.

Zelnate potonike

Čez zimo se pri zelnatih vrstah v zemlji močno razraščene korenine in korenike, ki segajo tudi do tri četrt metra v globino. Zato jim suša zlepa ne pride do živega. Rastline so izjemno dolgožive, in ker tudi sicer niso zahtevne, lahko ostanejo na istem rastišču desetletja in desetletja. Če rastejo v bolj skromni prsti, so hvaležne za občasen dodatek hrane v oblik

Ta veseli dan ali Matiček se ženi

Vlasta Kunej
26.04.2018 13:28 (Apr 26, 2018)

Na odru ljubljanske Drame je znova zaživela ena najbolj priljubljenih slovenski klasičnih komedij Ta veseli dan ali Matiček se ženi dramatika Antona Tomaža Linharta. Igra se dogaja na gradu na Gorenjskem blizu vasi, zaljubljeni grajski vrtnar Matiček in baroničina hišna Nežka se pripravljata na poroko. Vendar je mično deklo zelo všeč tudi baronu, ki skuša preprečiti njuno poroko. Toda hišna baronici razodene moževe namene in tako se zgodba zaplete …

Z Linhartovo veseloigro v Drami končujejo slavnostno sezono Drame ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva. Obenem pa je to tudi poklon Antonu Tomažu Linhartu, pravijo ustvarjalci predstave, ki je pomembno zaznamoval začetke slovenskega gledališča s svojimi razsvetljenskimi idejami. Igra Ta veseli dan ali Matiček se ženi, s katero je Linhart konec 18. stoletja postavil slovensko dramatiko kot avtonomno, jezikovno suvereno in duhovito zvrst, se po skoraj dveh desetletjih vrača na veliki oder Drame v sodobni preobleki

Trije zgodovinski romani Draga Jančarja

Vlasta Kunej
25.04.2018 14:48 (Apr 25, 2018)

Drago Jančar je pisatelj, ki se s svojimi romani, zgodbami, eseji in dramami uvršča med najboljše sodobne slovenske prozaiste, številna njegova dela so tudi prevedena v tuje jezike. Pred kratkim je praznoval 70-letnico in pri založbi Mladinska knjiga so ob tej priložnosti ponatisnili tri njegove zgodovinske romane. Predstavili so jih ob dnevih knjige v pogovoru urednice Nele Malečkar z avtorjem.

Roman Galjot se dogaja v času inkvizicije in čarovniških procesov, ti usodno zaznamujejo Johana Ota, ki pride živet na Kranjsko iz Nemčije, da bi tukaj zaživel novo življenje. Drugi je roman Katarina, pav in jezuit, slogovno razkošno napisana zgodba o romarjih v Kelmorajn, Katarini, oficirju Windischu in Simonu Lovrencu, ki vsak po svoje iščejo višji smisel v življenju, v času, ko je zajela Evropo vojna. Tretji pa je roman Severni sij, o Josefu Erdmanu, ki na novoletno noč v Mariboru izstopi iz vlaka, to je čas pričakovanja kataklizme druge svetovne vojne, ki jo naznanja nepričakovan pojav seve

Svežina limone v slaščicah

Vlasta Kunej
25.04.2018 09:32 (Apr 25, 2018)

Limona je ena izmed dišav, ki jih v kuhinji uporabljamo najpogosteje. Kanček limoninega soka zaokroži okus številnim pikantnim, predvsem pa sladkim jedem: tortam, kolačem, penam, želejem, sladoledom. Limonin sok sodi k ribam in morskim sadežem, nič manj pa k pečenemu piščancu in zelenjavi. V sladicah je neustavljivo dobra, bodisi da jo dodamo testu ali vmešamo v kremo.


LIMONINA RULADA

Sestavine: za testo: 50 g masla, 3 jajca, 100 g moke, 2 žlički naribane lupinice grenivke, 1 žlička mandljevega izvlečka, 100 g sladkorja v prahu; za kremo: 1 skodelica sladkorja, naribana lupinica 3 neškropljenih limon, 1 skodelica svežega limoninega soka, 1 žlička želatine v prahu, 100 g masla, 4 jajca

Pečico segrejemo na 200 stopinj in se lotimo priprave testa. Maslo raztopimo v ponvi in jo odstavimo s štedilnika. V posodi z metlicami mešalnika stepemo rumenjake, izvleček mandljev in sladkor ter stepamo z metlicami, dokler ne postane zmes penasta in svetlo rumena, tedaj dodamo naribano lupinico greniv

Vrt v maju

Vlasta Kunej
25.04.2018 08:32 (Apr 25, 2018)

Temperature se maja lahko dvignejo celo do poletnih višin, lahko pa so le spomladanske. Kljub temu imamo v vrtu že veliko dela z zalivanjem in odstranjevanjem plevelov. Rastline zalivamo s postano vodo, nekatere rastline so še posebej občutljive za apnenec, ki se po nekaj dneh izloči v vodi in se

BIVALNI VRT

Maja sadimo kano, frezije, lilije in gladiole. Če želimo, da bodo gladiole cvetele vse poletje, jih posadimo vsak teden nekaj, vse do začetka julija. Ko odcvetijo tulipani in narcise, odstranimo njihove cvetove in jih pognojimo. Listje bo zdaj hranilo čebulico v zemlji za cvetenje naslednje leto. Pognojimo tudi potonike. Stebla visoko rastočih trajnic, kot je ostrožnik, povežemo ali pa jim damo oporo. V tem mesecu sejemo na prosto na stalno mesto enoletnice, in sicer enoletno sadrenko, klarkijo, kobulasti grenik, kozmejo, plavico, njivski mak, tribarvni slak, ostrožnik in druge. Po končanem cvetenju obrežemo spomladi cvetoče grmovnice, in sicer izrežemo stare poganjke pri osnovi,

Pomladna skleda

Vlasta Kunej
24.04.2018 13:33 (Apr 24, 2018)

Pomladna skleda se bohoti od mladega zelenja, krhkih vršičkov in divjih poganjkov. Polnijo jo zadnje jesenske dobrote iz zimske shrambe, kot je dobro prekajena klobasa, ali od dolgih noči močno oranžna koleraba, je zapisala v svojo imenitno knjigo receptov Jedi iz sklede Saša Drobnič Škrjanec. Njeni recepti so zelo priročni: izbrani po letnih časih, pripravljeni s sestavinami, ki jih imamo pri roki, doma ali na vrtu. Zelo domači so, obenem pa tudi malce posebni.

ČEMAŽEVA JUHA S KOZJO SKUTO IN MANDLJI

Potrebujemo: 250 g svežega čemaža, 2 mladi čebulici, 3 žlice olja, 50 ml suhega belega suhega vina, 800 ml vode ali jušne osnove, sol, mleti poper, 3–4 žlice pšeničnega zdroba, 50 g mandljevih lističev, 100 g sveže kozje skute

Čemaževe liste umijemo in na grobo sesekljamo.

V ponvi na olju prepražimo nasekljano mlado čebulico. Ko ta oveni, prilijemo suho belo suho vino in na hitro pokuhamo (eno minuto), da alkohol izhlapi. Nato dodamo Dodamo sesekljane čemaževe liste in jih po okusu za

Porova pita

Vlasta Kunej
24.04.2018 12:31 (Apr 24, 2018)

Med zadnjo zelenjavo, ki jo v tem času pobiramo z vrta, je zimski por. Porabimo lahko svežega ali iz njega pripravimo marsikatero okusno jed. Dodajamo ga svežim solatam, odličen okus da praženemu krompirju, pitam in narastkom in še marsikateri jedi, v kateri nadomesti čebulo. Skupaj z drugo zelenjavo ga uporabljamo za začimbo juh in omak.


Sestavine: 500g listnatega testa, 2 pora, 1 žlička in pol soli, 180 g slanine, 4 žlice parmezana, 4 žlice masla, 2 skodelici polnomastnega mleka, 2 jajci, 2 rumenjaka. Poper, ščepec muškatnega oreška, 120 g gavde

Por narežemo in ga operemo pod curkom mrzle vode. Damo ga v lonec, prelijemo z vodo in osolimo. Kuhamo 6 minut, da se se zmehča. Odcedimo vodo in dodamo 2 žlički masla ter pražimo, dokler ne postane zlato rjave barve. Slanino nasekljamo in jo prepražimo, tako da postane hrustljava. Preložimo jo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odvečna maščoba odcedi.

Pečico segrejemo na 170 stopinj.

Okrogel pekač namastimo. Razvaljamo listnato testo te

Lepota pomladnih rož

Vlasta Kunej
23.04.2018 15:01 (Apr 23, 2018)

V življenju nam veliko pomenijo lepe stvari, človekova dovzetnost za lepoto in govorico rož je prišla do izraza v vsakem obdobju. Okoli cvetlic so se spletali številni miti in legende, govorile so svojimi simbolnim pomeni, upodobljene na številnih slikah. S pomladjo nas bodo začele spremljati vse te prelepe rože, o katerih pogosto ne vemo, kakšna pomenska govorica jih spremlja.

RUMENO RAZKOŠJE ŽAFRANA

Simbol pomladi, prebujenega življenja in zato upanja, radosti in sreče je pomladanski žafran. Latinsko ime Crocus izvira iz grške besed krókos, ki kaže na rumeno barvo cveta, še posebno pa prašnikov, ki so bili v antiki izredno drago barvilo. Zlato rumeni žafran je bil simbol obilja, bogastva in izjemnega razkošja.

V klasični mitologiji so zgodbe o njegovem izvoru različne: po eni naj bi se mladenič Krokos nesrečno zaljubil v gozdno nimfo Smilaks in taval za njo po gozdu, dokler se ga ni ta naposled naveličala in ga spremenila v majhen cvet. Po drugi se je Krokos zaljubil v nimfo Smilax,

Okusna perutnina

Vlasta Kunej
18.04.2018 14:26 (Apr 18, 2018)

Iz perutninskega mesa lahko meso pripravimo najrazličnejše jedi: prigrizke, hladne in tople začetne jedi, juhe, enolončnice in glavne jedi.

Piščančji ragu

s krompirjevim pokrovom

Sestavine: 800 g krompirja, 80 g masla, 2 dl mleka, 100 g edamca, 600 g piščančjih filejev, 100 g čebule, 100 g zelene paprike, 100 g šampinjonov, 100 g paradižnika, 2 stroka česna, 1 žlica mlete sladke rdeče paprike, 2 dl kokošje juhe, 0,5 dl belega vina, sol, mleti poper, olje za peko

Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Odcedimo ga, pretlačimo, dodamo maslo, mleko in polovico naribanega sira.

Piščančji file narežemo na rezine, posolimo, popopramo in opečemo na vroči maščobi. Meso odstranimo iz ponve in na isti maščobi ovenemo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen, na rezance narezano papriko, na lističe narezane šampinjone in olupljen, na kocke narezan paradižnik. Potresemo z mleto papriko, sesekljanim peteršiljem in majaronom, zalijemo z vinom in kokošjo juho. Dodamo opečeno meso, posolimo, popop

Rastline za kisla tla

Vlasta Kunej
18.04.2018 10:23 (Apr 18, 2018)

Na tistih vrtovih, kjer so tla rahlo kisla, lahko gojimo veliko različnih rastlin, saj večina rastlin dobro uspeva v takšnih tleh. Bolj kisla tla lahko najdemo tam, kjer je v njih veliko razkrajajoče se organske snovi. Te je veliko v gozdu, kjer na tleh leži veliko odpadlega listja, ali na tleh, ki so bogata s šoto. Če je vaš vrt na taki podlagi, se boste morali temu prilagoditi z izbiro ustreznih rastlin.

Na rahlo kislih tleh je dostopnost najpomembnejših mineralnih hranil največja in rastline navadno ne bodo čutile pomanjkanja. Z nižanjem pH vrednosti (to pomeni vse bolj kisla tla) se bo nabor primernih rastlin nezadržno krčil. Kakšen je pH vaših tal, lahko hitro ugotovite s preprostimi komercialnimi testi, ki jih lahko kupite v vrtnarijah in vrtnih središčih. Ne pozabite pa, da se lahko tla na različnih delih vrta precej razlikujejo, zato naredite test na več mestih.

Več preberite v 17. številki Kmečkega glasa

Beluši so tu!

Vlasta Kunej
17.04.2018 14:23 (Apr 17, 2018)

Iz belušev, te odlične spomladanske zelenjave, lahko pripravimo veliko jedi, za katere ne potrebujemo posebnega kuharskega znanja. Jajčni rezanci z beluši so na primer jed, ki jo pripravimo preprosto in hitro in se je lahko lotite tudi začetniki.

Krompirjeve polpete z beluši

Potrebujemo: 2 krompirja, 150 g zelenih beluševih vršičkov, 1 jajce, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, krušne drobtinice, sol

Krompir kuhamo v osoljeni vreli vodi 20 do 25 minut. Zelenim belušem odstranimo oleseneli del in jih pokuhamo v vodi samo za minuto, potem jih narežemo na centimeter dolge koščke. Krompir olupimo in pretlačimo. Dodamo mu beluše, jajce, nastrgani parmezan, nasekljani peteršilj, strt česen in dva ščepca soli. Dodamo še 2 do 3 žlice krušnih drobtin, tako da bo masa ravno prava za oblikovanje polpet. Ne sme biti ne premokra in ne presuha. Z rokami pregnetemo maso, da postane enotna, in oblikujemo polpete. Vsako polpeto na koncu povaljamo v drobtinah in jo položim

Zasaditve okenskih in balkonskih korit

Vlasta Kunej
17.04.2018 08:44 (Apr 17, 2018)

Čeprav najbolj neučakani začnejo že konec marca zasajati korita s sezonskimi rastlinami, je najprimernejši čas za to delo aprila. Rastline, iz katerih sestavimo nasad, so zelo različne glede prenašanja nizkih temperatur, zato je najbolje, da si pred začetkom sajenja narišemo skico zasaditve in potem postopoma z ogrevanjem ozračja dodajamo rastline, dokler ni nasad popoln.

Posajenega korita ne puščajmo v garažah zaradi hladnih noči. Rastline bodo doživele šok, ker bodo iz svetlih vrtnarskih rastlinjakov prišle v temačno garažo, ko jih bomo dali ven, pa spet na močno svetlobo. Okoli prvomajskih praznikov je že dovolj toplo, da damo nasade ven in jih postopoma privajamo na zunanje razmere. Na začetku naj bodo na zavetnem mestu. Če se zvečer še ohladi, jih prekrijemo s kopreno, če je potrebno, z več plastmi.

Več  o zasajanju korit preberite v 16. številki Kmečkega glasa

Hrenove omake

Vlasta Kunej
13.04.2018 16:10 (Apr 13, 2018)

Če vam je po praznikih ostalo še kaj hrenovih korenin, lahko iz nji naredite različne omake, ki jih dodate kot prilogo k kuhanemu mesu, posebno h govedini, pa tudi k prekajenim ribam, praženemu krompirju in zelenjavi močnega okusa.

Hrenova omaka z jajci

Potrebujemo: 4 trdo kuhana jajca, 3–4 žlice olja, kis po okusu, 3–4 žlice naribanega hrena, sol

Rumenjake z vilicami dobro pretlačimo, beljake sesekljamo ali pa cela jajca zmeljemo. Ko jih meljemo, dodamo v mešalnik malo tekočine, najboljši je z vodo razredčen kis. Jajčni masi prilijemo olje, posolimo in vse dokončno okisamo. Nazadnje dodamo nariban hren.

Hrenova omaka s krompirjem

Potrebujemo: 2 kuhana krompirja, 3 žlice olja, kis po okusu, 2–3 žlice naribanega hrena

Krompir pretlačimo, med mešanjem dodamo olje, kis in sol, nazadnje še hren. Razredčimo z vodo ali nemastno juho, da dobimo tekočo omako.

Recepti za jedi iz mladih kopriv

Vlasta Kunej
12.04.2018 15:02 (Apr 12, 2018)

V pekočih lističi kopriv je veliko dragocenih snovi, zato sodijo med najbolj zdravo prvo zelenjavo. Za pripravo jedi so najbolj cenjeni mladi koprivni vršički, ki jih nabiramo na neonesnaženih mestih v naravi, proč od prometnic. Najpomembnejše je, da so koprive mlade in sveže nabrane. Če koprivnih lističev ne dušimo, je pomembno, da jih dovolj dolgo dušimo, da izgubijo ostrino.

Koprivna rižota
Sestavine: 200 g koprivnih listov, 200 g riža za rižote (npr. basmati), 50 ml belega vina, oljčno olje, črni poper, piment, rožmarin, sol

V ponev vlijemo malo oljčnega olja in na njem podušimo koprivne liste, po petih minutah dodamo še riž, začinimo in kuhamo okoli 20 minut ali dokler ni riž povsem kuhan. Na koncu dodamo belo vino. Ko rižoto ponudimo, jo potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Komedija Županova Micka

Vlasta Kunej
11.04.2018 13:27 (Apr 11, 2018)

»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?« s tem znamenitim stavkom je Anže skušal dvoriti svoji izvoljenki, županovi hčeri Micki.

V komediji Županova Micka se je Anton Tomaž Linhart ponorčeval »iz špekulantov in snobizma v tedanji družbi, pa tudi lahkomiselnega in predrznega plemstva ter zapitih, podkupljivih državnih uradnikov in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj«.
Dramatik je z Županovo Micko, povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri Vaški mlin, na odru ljubljanskega stanovskega gledališča uprizoril komedijo v domači govorici ter v duhu novih svobodomiselnih teženj dokazal, da se slovenščina na odru lahko meri s tujimi jeziki. Igrajo: Gregor Baković, Saša Pavlin Stošić, Rok kravanja, Uroš Furst, Nina Valič, Klemen Janežič in Janez Škof.

Komedija

Zasaditve okenskih in balkonskih korit

Vlasta Kunej
11.04.2018 12:05 (Apr 11, 2018)

Čeprav najbolj neučakani začnejo že konec marca zasajati korita s sezonskimi rastlinami, je najprimernejši čas za to delo aprila. Rastline, iz katerih sestavimo nasad, so zelo različne glede prenašanja nizkih temperatur, zato je najbolje, da si pred začetkom sajenja narišemo skico zasaditve in potem postopoma z ogrevanjem ozračja dodajamo rastline, dokler nasad ni popoln.

Posajenega korita ne puščajmo v garažah zaradi hladnih noči. Rastline bodo doživele šok, ker bodo iz svetlih vrtnarskih rastlinjakov prišle v temačno garažo, ko jih bomo dali ven, pa spet na močno svetlobo. Okoli prvomajskih praznikov je že dovolj toplo, da damo nasade ven in jih postopoma privajamo na zunanje razmere. Na začetku naj bodo na zavetnem mestu. Če se zvečer še ohladi, jih prekrijemo s kopreno, če je potreba, z več plastmi. To lahko traja vse do ledenih mož sredi maja, potem nevarnosti pozebe navadno ni več.

Več preberite v 16. številki Kmečkega glasa

Aroma čemaževih listov

Vlasta Kunej
10.04.2018 11:28 (Apr 10, 2018)

Nežni čemaževi listi, ki so komaj pognali, so slasten dodatek k siru, iz njih pripravimo pesto, juhe, zavitke, pire, dodamo ga rižu in v jedeh kombiniramo z beluši in koprivami, prvo pomladansko zelenjavo. V knjigi Avgusta Miklošiča Čemaž, vanež in česnovi peski, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas, boste našli veliko dobrih receptov za pripravo te slastne zelenjave.


SKUTNI ZAVITEK S ČEMAŽEM

Sestavine: 6 listov vlečenega testa, 500 g skute, 300 g čemaža, 1 dl kisle smetane, 2 jajci

2 žlici olja, sol

Čemaževe liste očistimo, operemo in odcedimo. Za približno pol minute jih potopimo v krop, odcedimo in ohladimo v veliki količini mrzle vode, nato jih grobo sesekljamo. Skuti dodamo jajci, kislo smetano in čemaž. Dobro premešamo, posolimo in s tako pripravljenim nadevom namažemo namaščene liste vlečenega testa. Vsak list nato zavijemo v zavitek in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z malo olja in spečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj. Zavitek

Regrat na veliko načinov

Vlasta Kunej
05.04.2018 13:39 (Apr 05, 2018)

Pomlad seje  začela in prvi regrat je tu. Nove moči za zdravje nam prinašajo vsi njegovi deli: listi, korenine in cvetovi, v njih je veliko pelina, cinka, flavonoidov, vitamina B, kalija in kalcija. Listi vsebujejo je veliko vitamina C in železa. Sestavine v regratu so najkoristnejše za jetra, ki jih čisti in razstruplja. Iz njega največkrat pripravljamo solato, vendar pa ga je mogoče pripraviti še na veliko drugih načinov.

REGRATOV SIRUP ZA BOLJŠO ODPORNOST

Učinkovine v tem sirupu krepijo organizem, uravnavajo prebavo, deluje tudi diuretično. Sirup pripravimo povsem preprosto: dve skodelici regratovih cvetov prekuhamo v dveh litrih vode, precedimo, dodamo kilogram medu in sok dveh limon. Mešanico kihamo na šibkem ognju in neprenehoma mešamo, dokler ne postane gosta. Vroč sirup napolnimo v steklenice ali kozarce. Jemljemo ga dvakrat do trikrat na dan po eno žličko, koristen je tudi pri prehladu.

Več receptov najdete v 14. številki Kmečkega glasa

Oglasi

omega 3 maščobne kisline skrbijo za bolj zdravo srce in naše ožilje. vse izdelke, ki vsebujejo omega 3 pa lahko dobite pri ponudniku hiša zdravja!

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 1 €

aloe vera, ki jo lahko dobite pri podjetju hiša zdravja, vam nudi različne vrste zaščite za vašo kožo. izdelki aloe vere so primerni tudi za občutljivo kožo.

Kategorija: Lekarna

Cena: 1 €

7576.) krvni delež

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

vas zanima kaj prinaša nov zakon gdpr? če bi želeli izvedeti kako bo to vplivalo na vaše poslovanje, vas vabimo, da se prijavite na gdpr seminar.

Kategorija: Tečaji in delavnice

Cena: Pokličite za ceno

3611.) ščebetv vojni

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

0195.) julij cezar

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

1030.) komedijant hermelin

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

180.) dnevnik partizana ii, iii  cena je za kos

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

5955.) brassoo breme

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

potrebujete najem tiskalnika, pa ne veste kje ga dobiti? brez skrbi, obiščite podjetje anderwald, kjer si lahko najamete tiskalnik proizvajalca kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

barvni laserski multifunkcijski tiskalnik priznanega proizvajalca kyocera. obiščite spletno stran podjetja anderwald in si poglejte ponudbo tiskalnikov!

Kategorija: Storitve

Cena: 499 €

fotokoprini stroj je naprava, ki jo potrebujejo fizične osebe in tudi podjetja. če bi radi imeli kvalitetno kopirno napravo, potem obiščite spletno stran podjetja anderwald, ki vam nudi kopirne stroje proizvajalcev konica minolta in kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj