Prijatelji (11)
Kristijan Hrastar
Geza Grabar
Ziliute88edita Edita
Marinka Marinčič Jevnikar
Revija O Konjih
Kmečki Glas
Plavec Joz
Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
Reseaufinance510 Lopa
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Jedi iz dobre prosene kaše
Bele vrtnice sredi zime
Pustne slaščice
Vrt v marcu
Prešernov smenj v Kranju
12. Festival gorniškega filma
Preproste zelenjavne jedi
Sveža orehova jedrca
Drobno pecivo z okusom pomaranč in limon
Palačinke s pomladansko zelenjavo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Vrt v marcu

Vlasta Kunej
21.02.2018 10:42 (Feb 21, 2018)

Okrasni vrt: Ko se tla posušijo, pripravimo trato za pomlad in poletje: pograbimo krtine, prazna mesta pa na novo posejemo. V suhem vremenu zalijemo in pognojimo rastline (iglavce, rododendrone, azaleje, vrtnice). Obrežemo vrtnice, v toplo gredo ali nekam na toplo sejemo enoletnice, kot so enoletne astre, petunije in plamenice. Na sončen ali polsenčen prostor sadimo lilije, gladiole in perzijske zlatice (ranunkule). Na stalno mesto sejemo na prostem prezimno trdne enoletnice, kot so enoletni ostrožnik, enoletna krizantema, kalifornijski zlati mak, klarkija, perla, modri glavinec, tribarvni slak, vrtni ognjič, zajčji mak, repati ščir in druge. V skalnjak posadimo alpske rastline na že pripravljene gredice ali v korita. Obrežemo preveč razrasle in pretegnjene rastline ter odstranimo odmrle dele.

Več preberite v 9. številki Kmečkega glasa

12. Festival gorniškega filma

Vlasta Kunej
20.02.2018 10:23 (Feb 20, 2018)

Festival gorniškega filma slovensko občinstvo vsako leto razveseljuje z uglednimi gosti iz sveta alpinizma in plezanja – tako bo tudi letos, ko bodo v Ljubljani predavali italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, nemška profesionalna alpinistka in ledna plezalka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo. Poleg predavanj bo med 26. februarjem in 4. marcem v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani na ogled 35 izbranih filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, med njimi tudi šest slovenskih. Festival bo potekal od 26. februarja do 4. marca 2018.

Več informacij najdete na spletni strani Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Topli ali hladni obkladki

Vlasta Kunej
19.02.2018 15:01 (Feb 19, 2018)

Že stari Rimljani so se sproščali ob toplih kopelih, kar v modernem času poznamo kot toplice. Prav tako pa smo iz roda v rod prenesli, da moramo opečeno mesto takoj dati pod hladno vodo. Tako se tudi danes prenaša znanje, da toplota ali hlad lajšajo nekatere bolečine. Metode, ki jih danes uporabljamo za blaženje vnetja, so različne, osnova pa so topli in mrzli obkladki.

Terapija z obkladki

Obkladke lahko uporabljamo tudi doma, so zelo preprosta terapija, s katero lahko vplivamo na potek vnetja. Kot obkladek lahko uporabljamo gazo, krpo ali majhno brisačo, ki jo namočimo in položimo na obolelo mesto. Z obkladkom lahko vplivamo na temperaturo obolelega tkiva. Tradicionalno se je za hlajenje uporabljal mrzla voda in led, čeprav ju zadnje čase nadomeščajo vrečke, napolnjene z gelom. So zelo praktične, saj jih lahko uporabljamo hlajenje pa tudi za gretje. Za gretje lahko uporabimo tudi kar toplo krpo ali brisačo. Če povprašamo naše babice, pa so se za tople obkladke obrnile k naravi. Nekd

Jedi iz dobre prosene kaše

Vlasta Kunej
16.02.2018 10:48 (Feb 16, 2018)

Različne vrste kaše sodijo med značilna živila slovenske kuhinje, vendar ji največkrat pripravljamo le na en ali dva načina. Receptov za pripravo pa je še veliko, proseno kašo lahko na primer zmešamo z ovsenimi kosmiči, suhim in svežim sadjem ali orehi.

PUDING S KAŠO IN OREHI

Sestavine: 1 zavitek vaniljevega ali čokoladnega pudinga (37 g), 40 g sladkorja, 500 ml mleka, 50 g mletih orehov, 50–80 g kuhane prosene kaše (skuhane po osnovnem receptu), malinovec ali stepena sladka smetana

Puding skuhamo po navodilih na ovitku. Tik pred koncem kuhanja vmešamo v maso mlete orehe in kuhano proseno kašo. Nato puding nalijemo v skodelice. Za okras uporabimo malinovec ali stepeno sladko smetano.

Osnovni recept za kuhano kašo

Sestavine: 100 g prosene kaše, 250–300 ml vode (ali mleka ali mešanice vode in mleka)

Proseno kašo najprej operemo, tako da jo damo na cedilo in speremo s tekočo vodo. Kuhamo jo v 250–300 ml vode 20 do 25 minut na zmerni temperaturi, da počasi vre. Med kuhanjem jo večkrat pr

Grmovnice za pomlad

Vlasta Kunej
14.02.2018 10:33 (Feb 14, 2018)

S prvimi sončnimi dnevi pomladi svojo pozornost hitro obrnemo na vrt in k rastlinam, ki začenjajo s svojo rastjo. Med njimi so tudi številne grmovnice, ki bodo vrt popestrile s svojimi listi in cvetovi.

Lepi cvetovi in barviti listi

Med prvimi grmovnicami, ki nam pridejo na misel ob besedi pomlad, so seveda forzitije. Njihovi živahni rumeni cvetovi neverjetno popestrijo zasaditve, pa naj gre za posamezno rastlino ali masivnejšo zasaditev. Verjetno je to tudi razlog, da forzitijo številni ljudje povezujejo z začetkom pomladi. Čas cvetenja forzitije je tudi merilo za spomladansko rez vrtnic. Kmalu za njo na še neolistanih vejah svoje cvetove odpre japonska kutina (Chaenomeles). V vrtnarijah lahko najdete številne sorte vrste C. speciosa ali križanca C. x superba s cvetovi bele ('Nivalis'), nežno rožnate ('Geisha Girl' in 'Moerloosei'), temno rožnate ('Pink Lady') in rdeče ('Crimson and Gold') barve. Nekoliko se razlikujejo tudi v času cvetenja.

Več preberite v 8. številki Kmečkega glasa

Rez grmovnic

Vlasta Kunej
13.02.2018 08:54 (Feb 13, 2018)

Grmovnice dajo poseben pečat vrtu, a jih moramo redno in pravilno vzdrževati. Hitro lahko prerastejo prostor, ki smo jim ga namenili v vrtu, pa naj gre za mlade rastline ali pa za že starejše grmovnice. Pravilna in redna rez je nujen del vzdrževanja grmovnic, saj si bomo z njo zagotovili najlepšo obliko grmov. Med različnimi rezi sta na videz najbolj skrajni pomlajevanje in obrezovanje grmovnic z živahno obarvanimi zimskimi stebli.

Več preberite v 6. številki kmečkega glasa

Naj se dobro je

Vlasta Kunej
09.02.2018 14:30 (Feb 09, 2018)

V dneh okoli pusta veliko cvremo slaščice, toda tudi druge jedi so nasitne in precej mastne. Ker v teh dneh skoraj povsod kuhamo in jemo, kot velevajo šege, vam ponujamo za idejo nekaj uporabnih receptov za vesele pustne dneve.

PEČENA SVINJSKA KRAČA S KOŽO

Za 4 osebe potrebujemo: kračo, težko približno 1,60–2 kg, sol, poper, česen v prahu, kumina v prahu, 2 srednje veliki čebuli, olje, voda za zalivanje

Kračo večer pred peko dobro natremo s soljo, kumino, česnom in poprom. Prelijemo jo z oljem, damo jo v primeren pekač, ki ne sme biti prevelik, da se pozneje pri peki ne žge, in postavimo v hladilnik. Naslednji dan dodamo v pekač nasekljani čebuli in dolijemo 3 dl vode. Zelo pomembno je, da se nam voda v pekaču nikoli ne posuši.

Kračo damo v pečico, segreto na 160 do 170 stopinj. Obračamo jo na 20 minut in redno polivamo, po potrebi dolivamo vodo. Pečena bo v približno dveh urah. Ko jo prebodemo z vilicami, ne sme priteči kri in mora biti mehka. Če ni, še podaljšamo peko.

Pečeno kračo

Rez grmovnic

Vlasta Kunej
07.02.2018 13:05 (Feb 07, 2018)

Grmovnice dajo poseben pečat vrtu, a jih moramo redno in pravilno vzdrževati. Hitro lahko prerastejo prostor, ki smo jim ga namenili v vrtu, pa naj gre za mlade rastline ali pa za že starejše grmovnice. Pravilna in redna rez je nujen del vzdrževanja grmovnic, saj si bomo z njo zagotovili najlepšo obliko grma. Med različnimi rezi sta na videz najbolj skrajni pomlajevanje in obrezovanje grmovnic z živahno obarvanimi zimskimi stebli.

Pomlajevanje

Z močno rezjo v obdobju mirovanja boste številnim vrstam grmovnic, ki so prerasle svoj prostor, zagotovili nov začetek. Z rezjo med zimskim počitkom boste spodbudili močnejšo rast v spomladanskem času. Takšen način rezi je primeren za zimsko trdne listopadne grmovnice, kot so na primer forsitija (Forsitia), ruj (Cotinus), medvejka (Spiraea) in nekatere brogovite (Viburnum). Z velikim številom poganjkov boste žal odstranili tudi številne cvetne brste, ki poženejo na lanskih poganjkih, vendar si bo rastlina kmalu opomogla in zacvetela v polnem obse

Pustna Sobotna iskrica letos za Ukrajino

Vlasta Kunej
06.02.2018 13:41 (Feb 06, 2018)

Slovenske misijonarke v Ukrajini bi rade kupile staro hišico in jo obnovile za delo z mladostniki! 
 
Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije letos že šestnajstič po vrsti vabita na dobrodelno Pustno Sobotno iskrico, ki bo skušala pomagati slovenskim misijonarkam v Ukrajini. Rade bi kupile hišico za delo z mladostniki, ki so prepuščeni samim sebi in odraščajo v mestu brez svetle prihodnosti. Dobrodelni ples bo to soboto med 12. in 14. uro v telovadnici Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Z nami bodo Sten Vilar, Ansambel Mladi Belokranjci in Luka Sešek. Ves izkupiček od prodanih krofov, pijače, jogurtov ... bo šel v Ukrajino. Dobrodošli! 

Prešernov smenj v Kranju

Vlasta Kunej
06.02.2018 10:36 (Feb 06, 2018)

Ena osrednji prireditev ob kulturnem prazniku je Prešernov smenj. Tega dne se povsem spremenijo mestne ulice, Kranj si nadene podobo iz devetnajstega stoletja in s tem obuja spomin na pesnika Franceta Prešerna. Letos je smenj že šestnajsti po vrsti.

Prireditev se bo začela s slavnostnim odprtjem ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem. Na ulicah Kranja se bodo na kar 120 stojnicah predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, nastopajoči bodo recitirali Prešernove pesmi, na Glavnem trgu ob vodnjaku bodo ob 11. uri zaplesale folklorne skupine, pred Prešernovim gledališčem pa bodo recitacije. Zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah, med njimi tudi France Prešeren z Julijo. Pred Kranjsko hišo se lahko pridružite vodenemu ogledu Kranja v vašem srcu in ogledu Rovov pod starim Kranjem.

Več o prireditvah v 6. številki Kmečkega glasa

Pustne slaščice

Vlasta Kunej
06.02.2018 09:02 (Feb 06, 2018)

Pred nami so praznični dnevi norčij, veselja in izdatnih, dobrih jedi, saj pustni dnevi niso pravi brez obilne, mastne, ocvrte hrane. V tem času pripravljamo slaščice – krofe, miške, flancate in še marsikaj drugega, tudi polnjene z marmelado, kremo ali čokolado, predvsem pa potresene z mletim sladkorjem.

KVAŠENI FLANCATI

Sestavine: 1 kg moke, 40 g kvasa, sol, 4 jajca, 5 dl smetane, 150 g sladkorja, naribana limonina lupinica, 0,5 dl žganja; in še: olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Iz vseh naštetih sestavin zamesimo mehko kvašeno testo in ga damo vzhajati na toplo. Vzhajano razvaljamo za pol prsta debelo. S kolescem ali nožem izrežemo poševne kvadrate. V vsakega naredimo po sredini dve do tri zareze, ne smemo pa prerezati do roba. Kvadrati naj znova vzhajajo, vendar ne preveč. Ocvremo jih v vročem olju najprej na eni, nato pa še na drugi strani. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Več receptov najdete v 6. številki Kmečkega glasa

Krompir iz pečice

Vlasta Kunej
02.02.2018 14:07 (Feb 02, 2018)

Krompirjeve priloge so lahko zelo raznovrstne, vse po vrsti pa so okusne. V pečici pripravljamo polnjen krompir z razno zelenjavo, ki je na voljo v tem času, lahko ga napolnimo s slanino ali zeliščno skuto, sirom ali pa ponudimo k mesu rahli krompirjev narastek.

POLNJENI PEČENI KROMPIR Z ZELENJAVO

Sestavine: 4 večji neolupljeni krompirjevi gomolji (800 g), 150 g mešane zelenjave (por, korenje, korenina peteršilja, pastinak, gomolj zelene, različne paprike, bučke), 50 g sesekljane čebule, 60 g masla, 1 rumenjak, olje, nariban parmezan, sesekljan česen in peteršilj, sol, poper

Oprane in osušene krompirjeve gomolje v lupini prerežemo po dolžini, prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici. Naredimo jo tako, da grobo sol potresemo na dno pekača, nanjo pa položimo krompir. Pečemo ga v pečici pri 170 stopinjah približno 20 minut. Če je pečen, ugotovimo tako, da ga prebodemo z zobotrebcem.

Pečenim gomoljem z žlico izdolbemo sredico. Očiščeno zel

Skalnjak na vrtu

Vlasta Kunej
31.01.2018 15:31 (Jan 31, 2018)

Pozimi, ko na vrtu ni veliko dela, je čas tudi za načrtovanje. Skalnjak je eden najbolj priljubljenih vrtnih motivov in če se bomo pravilno lotili izdelave, nam bo zelo popestril vrt. Za skalnjak se pogosto odločamo zato, ker imamo na vrtu veliko brežin, tam je videti tudi najbolj naraven. Pogled na zasaditev v kombinaciji s skalami in kamenjem je vsekakor bolj privlačen od pogleda, ki se ustavi na betonski sivini podpornega zidu.

Pri gradnji skalnjaka bomo potrebovali večje in manjše skale. Najbolje je, da uporabimo skale, ki jih dobimo v neposredni bližini lokacije samega skalnjaka. Morda nam je tak material ostal od gradnje hiše, sicer pa bo treba material pripeljati od drugod.

Če ne moremo priskrbeti večjih skal, potem celota izgubi svoj smisel. V prostoru ustvarjamo harmonijo zgolj z upoštevanjem določenih razmerij med posameznimi elementi, zato ne delajte prevelikega skalnjaka, če uporabljate zgolj manjše skale in kamenje. V takem primeru je bolje narediti gredo brez kamenja in s

Vrt v februarju

Vlasta Kunej
30.01.2018 10:09 (Jan 30, 2018)

Februarja je praviloma še hladno, a že čutimo, da so sončni žarki iz dneva v dan močnejši in lahko povzročajo, da se rastline, ki rastejo v zavetju na južni in jugozahodni strani, že postopno prebujajo. Sokovi se začenjajo pretakati, noči pa so še zelo mrzle; sneg je dobro varovalo pred zmrzaljo, če ga ni, tako kot v večjem delu Slovenije letos, je dobro, da občutljive rastline dodatno zavarujemo s smrečjem, vrečevino ali podobnim.

Okrasni vrt

Konec meseca pognojimo trato. Če je v trati mah, uporabimo gnojilo, ki vsebuje apno. V tem času tudi presajamo ali sadimo sadna drevesa, grmovnice, vrtnice. Seveda zemlja ne sme biti zmrznjena. Narežimo si veje zgodaj cvetočih grmovnic (forzitija, vrba, lesnika, kutina, kovačnik …), postavimo jih v toplo vodo na hladno mesto v stanovanju in kmalu bodo zacvetele. Preverimo, če je zaščita pred mrazom še na svojem mestu, saj je prav poznozimsko nihanje temperatur lahko usodno za naše rastline.

Če so temperature primerne, lahko režemo okrasne rastl

Jabolčne sladice

Vlasta Kunej
25.01.2018 09:56 (Jan 25, 2018)

Nadvse dobro sadje, ki se ga zlepa ne naveličamo in ga imamo vso zimo pri roki v zabojčkih v shrambi, so jabolka. Še dolgo v zimo sočna in okusna so uporabna kot nadev ali dodatek za slaščice, tudi za cesarski praženec in palačinke.

Jabolčni cesarski praženec

Sestavine: 400 g jabolk, 300 g moke, 3 jajca, 2,5 dl mleka, 60 g rozin, 60 g sladkorja, vaniljev sladkor, limonina lupinica, 1 žlica ruma, sok polovice limone, 60 g masla ali margarine; in še: mleti sladkor za posip, mleti sladkor za posip

Jabolka olupimo, jih grobo naribamo na strgalniku, pokapamo z limoninim sokom in premešamo.

Iz rumenjakov, mleka, moke, vaniljevega sladkorja, limonine lupinice in ruma razžvrkljamo gladko testo. Dodamo naribana jabolka, namočene in splaknjene rozine ter trd sneg iz beljakov in sladkorja. Testo vlijemo v segreto ponev z maslom in na obeh straneh zlato rumeno zapečemo. Pečeni praženec natrgamo na koščke, tako da uporabimo dvoje vilic. Potresemo z mletim sladkorjem in cimetom ter ponudimo.

Jabol

Vrt v februarju

Vlasta Kunej
24.01.2018 13:04 (Jan 24, 2018)

Februarja je praviloma še hladno, a že čutimo, da so sončni žarki iz dneva v dan močnejši in lahko povzročajo, da se rastline, ki rastejo v zavetju na južni in jugozahodni strani, že postopno prebujajo. Sokovi se začenjajo pretakati, noči pa so še zelo mrzle; sneg je dobro varovalo pred zmrzaljo, če ga ni, tako kot v večjem delu Slovenije letos, je dobro, da občutljive rastline dodatno zavarujemo s smrečjem, vrečevino ali podobnim.

Okrasni vrt

Konec meseca pognojimo trato. Če je v trati mah, uporabimo gnojilo, ki vsebuje apno. V tem času tudi presajamo ali sadimo sadna drevesa, grmovnice, vrtnice. Seveda zemlja ne sme biti zmrznjena. Narežimo si veje zgodaj cvetočih grmovnic (forzitija, vrba, lesnika, kutina, kovačnik …), postavimo jih v toplo vodo na hladno mesto v stanovanju in kmalu bodo zacvetele. Preverimo, če je zaščita pred mrazom še na svojem mestu, saj je prav poznozimsko nihanje temperatur lahko usodno za naše rastline.

Če so temperature primerne, lahko režemo okrasne rastli

Kako ublažimo gripo

Vlasta Kunej
23.01.2018 10:13 (Jan 23, 2018)

Vročina, kašelj, teče nam iz nosu, bolijo nas vse mišice in kosti, imamo vročino, glavobol, počutimo se utrujeni povsem izžeti in brez energije, lahko celo bruhamo po napadih kašlja in imamo drisko. Vse to so znaki gripe. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki se širijo od obolelega pri kašljanju, kihanju, govorjenju, ko govorimo z njim.

Prenašajo se tudi po predmetih, veliko jih je na primer na kljukah, bankomatih, svinčnikih, predmetih skratka, ki se jih dotika več oseb. Virusi preživijo na rokah nekaj ur in medtem jih, če nismo pazljivi, zanesemo z dotiki na obraz – v usta, nos, oči.

Zato je v tem času, ko je epidemija prehladnih obolenj obolenj na vrhuncu, tako pomembno, da si vsi, bolni in zdravi, temeljito umivamo roke. To pomeni, da jih natančno umijemo po vseh kotičkih in zdrgnemo. Pri tem ne pozabimo na prostore med prsti in na konice prstov, pa tudi na prstne blazinice, te so del rok, ki ga navadno umijemo najmanj natančno. Za usekovanje uporabljamo samo papir

Okusi Posavja

Vlasta Kunej
19.01.2018 16:38 (Jan 19, 2018)

Naslednji recepti so izbrani iz nove knjige Lee Kužnik in Marjetke Rangus z naslovom Okusi Posavja (Založba Kmečki glas). V njej so zbrane jedi, ki jih prebivalci v Posavju še vedno kuhajo, pečejo, cvrejo, dušijo in dimijo. Knjiga odpira tudi vpogled v izbor živil, pripravo jedi, in jedilne obroke in nas navsezadnje spomni, kaj je prava domača kuhinja.


ŠMOREN S KLOBASO

Sestavine:4 jajca, 0,5 kg moke, 0,5 l mleka, 1 žlička soli, 35 dag domače klobase, 2 dl olja

Stepemo jajca in mleko in dodamo moko, da dobimo precej gosto zmes. Posebej skuhamo klobaso, ki jo narežemo na koleščke in vmešamo v maso. Maso vlijemo v vročo ponev in na obeh straneh popečemo. Pečen šmoren razrežemo na koščke.

Jed so gospodinje največkrat pripravljale ob kmečkih opravilih, še posebej ob košnji.

Več v 3. številki Kmčekega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/okusi-posavja

Vrtna zasaditev po meri ptic

Vlasta Kunej
17.01.2018 09:11 (Jan 17, 2018)

Z vedno intenzivnejšim vsakodnevnim obremenjevanjem okolja propadajo številni ekosistemi in ogrožene so mnoge vrste tako rastlin kot živali. Tudi naš vrt je ekosistem v malem, pa naj bo po velikosti še tako neznaten. S primerno zasaditvijo lahko pestrost živih bitij v njem še povečamo. Tokrat se osredotočimo na ptice, ki so prijetni in koristni družabniki, saj pobirajo škodljivce in nam pomagajo vzdrževati določeno »ekološko« raven vrta.

Zato je pomembno, da v njem tudi pticam zagotovimo primeren prostor in to ne le z vrtno krmilnico, temveč tudi z ustrezno in premišljeno zasaditvijo. Zagotavlja naj jim hrano in zavetje ter v sušnih obdobjih tudi prostorčke, kjer se zadržuje voda. Zato je umestitev vodnega motiva vedno dobrodošla popestritev vrta, saj ustvarja prijetno mikroklimo tudi za manjše živali in žuželke.

Iglavci so dobro zavetišče

Ena izmed pomembnih rastlinskih skupin, ki jih moramo vključiti v zasaditev, so iglavci, ki predstavljajo odlično zavetišče za ptice in jim omogo

Zmeraj dobre testenine

Vlasta Kunej
11.01.2018 13:15 (Jan 11, 2018)

S testeninami v današnji kuhinji pripravljamo celo paleto jedi, od priljubljenih testenin z najrazličnejšimi omakami, na primer paradižnikovo, zelenjavno, mesno, ribjo, pečemo narastke iz testenin, jih polnimo, dodajamo v juhe ali pripravljamo kot sladico.

SVEDRCI Z ROŽMARINOM V PARADIŽNIKOVI OMAKI

Sestavine: 500 g svedrcev, 240 g pelatov, 6 strokov česna, 4 žlice rožmarina, 6 žlic naribanega trdega sira, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 majhna čebula, sol

V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo, sesekljan česen in prav tako rožmarin. Pražimo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo pelate iz pločevinke, posolimo in kuhamo še pet minut. Omako porazdelimo po kuhanih svedrcih in posujemo z naribanim sirom.

Več receptov najdete v 2. številki Kmečkega glasa

Oglasi

Avtomobil renault megane je v sloveniji zelo priljubljeno vozilo. tudi zadnja različica tega vozila ima zelo športni videz, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti. publish  

Kategorija: Osebna vozila

Cena: Pokličite za ceno

če iščete super didaktično igračo za darilo za majhne otroke, potem so sestavljanke zagotovo prava ideja. ob sestavljanju se malčki učijo oblik in barv, na koncu pa so zelo veseli, ko jim uspe sestaviti celo sliko. 

Kategorija: Lesene igrače

Cena: Pokličite za ceno

vsi ljubitelji športnih stav verjetno že poznate stavnico bet at home, do katere imate dostop tudi v sloveniji. če se na novo registrirate, potem lahko dobite tudi bonus v vrednosti 100 eur. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7701.) trinajsti apostol

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6825.) htri zaslužek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

5941.) špelca napočitnicah na deželi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

520.) govorica telesa

Kategorija: Zdravje

Cena: 12.99 €

1767.) telo laži

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

155.) v najtemnejšem kotu

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

5710.) pesmarica jezus je odrešenik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10.99 €

dobro ohranjen in deluje brezhibno.na objektivu je skoz nameščen zaščitni uv filter. objktiv je še v garanciji.

Kategorija: Foto in kamere

Cena: 3000 €

v kolikor imate radi nakit swarovski vam nudimo najrazličnejše modne dodatke kot so uhani, zapestnice, ogrlice... preverite ponudbno na naši spletni strani: http://zlatarnamursic.si/shop/86-nakit-swarovski

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj