Prijatelji (9)
Barbara Remec
Dragica Heric
Revija O Konjih
Kmečki Glas
Marinka Marinčič Jevnikar
Geza Grabar
Darja Zemljič
Kristijan Hrastar
Spremljevalci (2)
Reseaufinance510 Lopa
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Velikonočni dnevi
Dehteči aprilski cvetovi grmovnic
Mejne rastline
Pečena šunka v testu
Pletenica
Regratovi cvetovi
Minini cukri
Navadni hren
Na začetku pomladi in velike noči
Velikonočna priloga
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2017
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Dehteči aprilski cvetovi grmovnic

Vlasta Kunej
19.04.2017 12:39 (Apr 19, 2017)

Aprila, ko je pokrajina odeta v cvetje, zacvetijo tudi nekatere grmovnice: košeničica z rumenimi metuljastimi cvetovi, črni trn z drobnimi belimi cvetovi, pa vijolični in beli grozdasti cvetovi španskega bezga. Njihovi dehteči cvetovi polnijo ozračje in privabljajo žuželke.

Več preberite v 17. številki Kmečkega glasa

Navadni hren

Vlasta Kunej
18.04.2017 13:35 (Apr 18, 2017)

Hren cveti junija in julija, koreniko pa izkopavamo v vseh mesecih, ki imajo v svojem imenu črko r, največ koristnih sestavin pa ima v sebi od oktobra do aprila. Sicer pa je korenina uporabna vse leto.

Poleg korenine navadnega hrena spomladi nabiramo tudi prve hrenove liste, ki odženejo z vrha korenine, pozneje pa tudi mlade, majhne pritlične liste. Ko se razrastejo so trdi in grenki in niso več uporabni v kulinariki. Nabiramo lahko tudi popke, cvetove in nezrele plodove, pa tudi mlada stebla in zgornje dele stebel pred cvetenjem. Ti se, podobno kot peclji mladih listov olupijo in se uporabi tisto, kar se skriva v njih. Mlade liste lahko nabiramo tudi jeseni, ko ponovno odženejo. Vsi deli hrena imajo podoben pekoč okus kot korenina.

Hren krepi imunski sistem, preprečuje razvoj patogenih bakterij in virusov, razkužuje in celi rane, je diuretik in povečuje izločanje seča, deluje protibakterijsko, deluje kot antibiotik, ugodno vpliva na odpravo motenj delovanja trebušne slinavke, za

Pletenica

Vlasta Kunej
14.04.2017 12:45 (Apr 14, 2017)

Potrebujemo: 250 g skute, 2 jajci, ščep soli, 80 g sladkorja, 10 žlic mleka, 10 žlic olja, 600 g moke, 1 zavitek pecilnega praška, 1 rumenjak

Nadev: 200 g sladkorja v prahu, 1 dl sladke smetane, 200 g grobo nasekljanih orehov, 250 g marelične marmelade

Skuto damo v cedilo, da se odcedi. Če je zelo mokra, jo lahko tudi ožamemo.

Za nadev na nizkem ognju ob stalnem mešanju raztopimo sladkor v prahu, da ta karamelizira do svetle barve. Nato dolijemo sladko smetano in kuhamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Dodamo ji nasekljane orehe in pustimo, da se ohladi.

V skledi zmešamo skuto, jajci, sol in sladkor. Nato postopoma dodajamo mleko, olje in polovico moke. V preostalo polovico moke vmešamo pecilni prašek. Nato jo dodamo masi v skledi in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na pet enakih delov. Razvaljamo jih v obliko elipse na približno pol centimetra debelo. Vsak del premažemo z marelično marmelado in nadevom z orehi ter ga zvijemo. Iz treh zvitkov spletemo kito, jo prem

Pečena šunka v testu

Vlasta Kunej
13.04.2017 15:06 (Apr 13, 2017)

Za peko 1,5 kg težke šunke potrebujemo: 1 kg moke tip 500, 0,5 litra vode, 40 g kvasa, ščep soli, 1 malo žličko sladkorja

Kupimo primeren kos dimljene šunke, po možnosti takšne, da ima na eni strani malo maščobe in kožo. Moko stresemo v primerno posodo, naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in 1 dl mlačne vode. S prstom zmešamo tako, da dobimo gosto maso, počakamo, da se kvas aktivira. Nato posolimo preostalo moko in prilijemo preostalih 4 dl vode. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Če je pretrdo, dolijemo še malo vode – odvisno od moke.

Testo pustimo, da vzhaja, in ko se napne, ga stresemo na mizo in razvaljamo. Šunko postavimo na testo tako, da je s kožo in maščobo navzdol. Testo potegnemo čez šunko in preverimo, ali je z vseh strani dobro zaprta.

Previdno jo prestavimo na pomokan pekač, tako da je sprednja stran zgoraj. To je pomembno zato, ker se med peko maščoba topi in zaliva šunko. Počakamo 10 minut, da testo spet vzhaja, in damo v pečico, segreto na 160–17

Velikonočni dnevi

Vlasta Kunej
12.04.2017 15:10 (Apr 12, 2017)

Z ornamenti poslikani belokranjski pirhi

Mejne rastline

Vlasta Kunej
12.04.2017 13:59 (Apr 12, 2017)

Nekatere rastline lahko koristno uporabimo kot mejne rastline med nekaterimi gojenimi rastlinami, saj pomagajo pri nadzoru škodljivcev ali pa privabijo koristne živali. Opraševalci, kot so na primer čebele, oprašujejo rastline, kar poveča pridelek sadja in vrtnin. Ko izbiramo idealne rastline, ki bi bile ločnica v vrtu, želimo biti prijazni do prebivalcev vrta in koristnih živali, kot so: pikapolonice, tenčičarice, talni hrošči. Sadimo rastline, ki bodo dajale koristnim žuželkam zavetje, ali pa jih bodo privlačili njihovi cvetovi in njihov vonj. Izbira ustrezne rastline pomeni žuželke, ki se bodo vračale in bodo koristne tudi za rastline, saj jih bodo oprašile in tako omogočile dober pridelek.

Več preberite v 16. številki Kmečkega glasa

Na začetku pomladi in velike noči

Vlasta Kunej
11.04.2017 10:36 (Apr 11, 2017)

Velikonočni čas prežema tudi ritem menjave letnih časov: tako kot so prazniki čas človekovega duhovnega postanka, premisleka, poglobitve, je pomlad čas prenove, prečiščenja, prevetritve, osvežitve. Obredje velike noči je razkošno, v njem živi veliko simbolike krščanskega izročila. Nekatere prvine v njem imajo bogato in dolgo zgodovino. Sestavni del obredja je božji grob, ena od podob, s katerimi je cerkev prenašala svoje vsebine vernikom. Zavedala se je namreč prepričevalne moči upodobitev, prenesla jih je tudi na postne prte in pasijonske procesije. V predvelikonočnem času smo obiskali družino Kovačnikovih, kjer dva rodova zavzeto razvijata turizem na kmetiji, pa tudi velikonočnim praznikom se posvečajo z vso skrbjo in pozornostjo. Priloga prinaša še recepte za pripravo prazničnih jedi ter pesmi in zgodbo o velikonočnem darilu. Naj vam bo v prazničnih dneh prijetno, odpočijte si in se naužijte družbe najbližjih.

Velikonočna priloga

Vlasta Kunej
04.04.2017 13:22 (Apr 04, 2017)

Pred velikonočnimi prazniki bo rednim časopisnim stranem dodana Velikonočna priloga. Vanjo smo uvrstili prispevke o šegah in navadah okoli velike noči, o tem, kako se na turistični kmetiji Kovačnik v Planici nad Framom pripravljajo na praznični čas, posebna stran bo namenjena receptom in pripravi mize, ena od strani pa tudi zgodbam in pesmim, ki so prispele na literarni natečaj. Vabljeni k branju!

V 15. številki Kmečkega glasa

Navadna breza

Vlasta Kunej
04.04.2017 10:41 (Apr 04, 2017)

Breza je razširjena po vsej Evropi, razen v sredozemskih pokrajinah. Raste pa tudi po vsej Sloveniji. Ustrezajo ji sveža, rahla, globoka in nekoliko zakisana tla, čeprav uspeva tudi na drugih tleh. V zdravilne namene se uporabljajo listi, listni popki, sok in lubje.

Listne popke nabiramo zgodaj spomladi, marca in aprila, liste pa maja in junija. Za pridobivanje brezovega soka je najprimernejša prva polovica maja, lubje nabiramo maja in junija, za pridobivanje brezove smole pa je primeren les v času običajnih sečenj.

Popke in liste lahko uporabljamo sveže ali pa jih posušimo. Sušimo jih samo v senci. Listi, brsti in skorja se uporabljajo pri zdravljenju različnih bolezni. Listi vsebujejo veliko čreslovine, saponinov, grenčine, betulana, betulorezijsko kislino, smole, vitamina C, eterična olja, mineralne snovi, kot so kalijeva sol, kalcij in druge.

Brez velja za učinkovit diuretik, pomaga pri ledvičnih in sečnih kamnih, zvišanem holesterolu, aterosklerozi, visokem krvnem tlaku in š

Regratovi cvetovi

Vlasta Kunej
31.03.2017 09:03 (Mar 31, 2017)

Navadno uporabljamo samo regratove liste, iz njih pripravljamo odlično spomladansko solato, toda uporabni so tudi drugi deli regrata, cvetovi in korenine. Spomladi lahko v naravi naberemo mnoge cvetove, ki so užitni in okusni, in z njimi popestrimo vsakdanji jedilnik. Mednje sodijo tudi regratovi cvetovi, ki jih ocvremo v testu, tako kot dišeče bezgove. Regratove cvetove naberemo na čistem kraju, tako nam jih ne bo treba sprati z vodo, ostali bodo zares lepi in polni cvetnega prahu in tako še okusnejši.

Regratov sirup proti kašlju

Sestavine: 300 regratovih cvetov, 1 kg sladkorja, 1 l vode, 1 biolimona

Na čistem kraju naberemo regratove cvetove, jih očistimo, damo v lonec, prelijemo z litrom vode, dodamo limonin sok in kuhamo, dokler ne zavre. Takoj ko zavre, lonec odstavimo s plošče in pustimo cvetove tako namočene čez noč. Naslednji dan jih s penovko poberemo iz lonca, stisnemo z rokami ali zavite v gazo, da se njihov sok povsem izcedi v lonec, potem pa vso tekočino precedimo skozi dv

Vrt v aprilu

Vlasta Kunej
29.03.2017 13:15 (Mar 29, 2017)

Topli in sončni dnevi so poskrbeli, da si je narava nadela pisane pomladne barve.Zacveteli so tulipani, velikonočnice, narcise in sadno drevje. Na vrtu postaja vse bolj razgibalno  in dela je veliko. Večino vrtnin smo posejali na prosto prejšnji mesec, saj je bilo vreme lepo in toplo. Na prosto pa še sejemo korenje, rdečo redkvico, zeleno, posadimo šalotko, čebulo, topinambur in zgodnji krompir, ki smo ga dali kaliti prejšnji mesec. Če želite grah obirati dalj časa, posadite različne sorte, ki se razlikujejo po dolžini rastne dobe, ali pa ga sejte v časovnih presledkih.

Več o tem, kakšna dela nas v aprilu čakajo v zelenjavnem in sadnem vrtu ter pri okrasnih rastlinah in lončnicah, preberite v 14. številki Kmečkega glasa.

Minini cukri

Vlasta Kunej
28.03.2017 14:41 (Mar 28, 2017)

Pavkar je izšla knjiga Mine Lavtižar z naslovom Minini cukri: v njej so zbrani recepti za sladice, ki so se z leti nabirali v avtoričini osebni kuharski knjigi. Veliko je preprostih, saj, pravi Mina, je ravno pomanjkanje časa tisto, ki pogosto odvrne od ustvarjanja v kuhinji. Vsak letni čas ima značilne slaščice, izbrali smo vam nekaj pomladnih in enega malce z okusom poletja.

Najboljša čokoladna torta

Biskvit: 150 g jedilne čokolade, 8 jajc, 100 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 100 g mletih mandljev ali lešnikov, 100 g moke, 1 zavitek pecilnega praška

Krema: 500 g jedilne čokolade, 400 ml sladke smetane

Za vlaženje biskvita: 1 dl mleka, 3 zvrhane žlice čokolade v prahu

Preliv: 150 g jedilne čokolade, 1 žlica kokosovega olja

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto umešamo z obema vrstama sladkorja, med mešanjem dodamo stopljeno čokolado in nato še oreščke ter moko, presejano s pecilnim praškom. Maso vlijemo v to

Slabi sosedje

Vlasta Kunej
22.03.2017 14:32 (Mar 22, 2017)

Veliko vrtnarjev se trudi, da bodo v vrt prinesli ravnotežje tako, da bodo sadili kombinacije rastlin, ki dobro rastejo v sosedstvu. Rastline se lahko medsebojno varujejo pred boleznimi ali škodljivci ali se dopolnjujejo s hranili, ali pa se zaradi njih izboljša okus in rast sosednje rastline. Obstajajo pa tudi rastline, ki so slabe sosede, saj zavirajo rast in razvoj sosednje rastline ali pa se jih lahko polotijo enake vrste bolezni ali škodljivci in zato se bolezen hitro širi naprej na sosednje rastline. Takšne rastline imenujemo »slabi sosedje«.
Več o tem, katerih rastlin v vrtu ni priporočljivo komibnirati, preberite v 13. številki Kmečkega glasa

Priloge za popolne obroke

Vlasta Kunej
21.03.2017 16:20 (Mar 21, 2017)

Pomemben sestavni del kosila je priloga, priloge pa so na vsakodnevnem jedilniku pogosto premalo raznolike. Iz knjige Tori Ritchie Priloge za ustvarjalne, popolne obroke smo izbrali nekaj bogatih prilog, ki bodo lepo zaokrožile kosilo ali večerjo.

Pražen radič z omako iz oljk in kaper ter natrganimi krutoni

Za 4 osebe

Podolgovati treviški radič je za to jed izvrstna izbira, dober pa je tudi radič chioggia. Kot vse radičevke je tudi radič bolj sladek, če je kuhan. Če obrok načrtujete vnaprej, lahko krutone in omako pripravite dan prej. Krutone shranite v dobro zaprti posodi pri sobni temperaturi. Omako prekrijte s plastično folijo in dajte v hladilnik. Pred postrežbo jo ogrejte na sobno temperaturo.

Sestavine: 1 bageta, prepolovljena po dolžini, natrgana na 5 cm velike kose, 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja in še nekaj dodatnega za pokapanje, sol, 45 g svežega peteršilja, 35 g oljk kalamata brez koščic, 35 g manjših zelenih oljk, napolnjenih s papriko, 1 žlica odcejenih kaper, 1

Slaščice z okusom kave

Vlasta Kunej
17.03.2017 09:58 (Mar 17, 2017)

Čeprav kavo redkeje uporabljamo pri pripravi slaščic, lahko z njo pripravimo marsikaj: kavne kreme, kolačke s sadjem in kavo, torte, tiramisu, kolače, sladoledne sladice, svojevrstno zaokroži tudi okus mesa. Preskusite katero od predlaganih sladic.

Kavni kolač brez glutena

Sestavine: 750 g puste skute, 200 g mletih mandljev, 50 g mletih neoluščenih mandljev, 200 g praženih mletih sončničnih semen, 250 g koruzne moke, 7 jajc, nadomestek za 250 g sladkorja (med ali umetno sladilo), 40 g kakavovega prahu, 60 g mlete kave, 0,5 dl ruma, sol

Zmešano pretlačeno skuto, mlete olupljene in neolupljene mandlje, mleta sončnična semena, sladkor ali nadomestek, kakavov prah, rumenjake, mleto kavo, rum in koruzno moko ter primešamo tekočino po potrebi. Najbolje se obnese gazirana mineralna voda.

Masi narahlo primešamo trd sneg iz beljakov in ščepca soli. Pripravljeno testo vlijemo v pomaščen in z moko obsut model in pri 160 stopinjah pečemo približno 90 minut. Pečen kolač 10 minut ohlajamo v modelu

Katere rastline na vrtu naj rastejo skupaj

Vlasta Kunej
16.03.2017 09:03 (Mar 16, 2017)

Pridelovalci zdrave hrane vedo, da je na vrtu treba upoštevati številne povezave gojenih rastlin z živim svetom tal, z zrakom in vodo, s podnebjem in mikroklimo. Zato so na vrtu potrebne različne vrste rastlin in živali, ki skupaj, vzpostavljajo naravno ravnovesje. V takšnem vrtu ni potrebnih dodatnih kemikalij, saj narava poskrbi za ravnovesje.

Dobri sosedje

Marsikdo verjame, da določene kombinacije rastlin povečujejo pridelek in si medsebojno pomagajo pri rasti. To so poimenovali »companion planting« - to so rastline, ki naj bi rastle skupaj in jim pri nas pravimo dobri sosedje. Nekateri strokovnjaki so dokazali, da določene kombinacije rastlin resnično pozitivno delujejo na sosednje rastline. Tako npr, visoke rastline nudijo senco nizko rastočim rastlinam, občutljivim na sonce. Plazeče rastline ščitijo tla, pokončno rastoče rastline rastejo navzgor in zato lahko rasteta v isti gredici dve vrsti rastlin. Dobri sosedje prav tako preprečujejo pojav škodljivcev ali pa ena rastlina priv

Prvi regrat

Vlasta Kunej
14.03.2017 12:08 (Mar 14, 2017)

Regrat je zelenjava, ki se je spomladi posebno razveselimo: sveži okusni listi so tudi zdravilni, saj imajo veliko rudnin in mineralov, očiščevalne lastnosti, odvajajo vodo ter so koristen dodatek spomladi pri izgubi kilogramov in za boljše počutje.

Porova juha z regratom in zeliščnim maslom

Sestavine: 1 velik por, 1 žlica zeliščnega masla, 1 dobra pest regrata, 1 velik krompir, 1250 ml jušne osnove, sol, poper

Zeliščno maslo razpustimo, dodamo na kolesca narezan por, nariban krompir in narezan regrat ter na hitro podušimo. Zalijemo s 1250 ml jušne osnove in kuhamo do mehkega. Ob juhi ponudimo kos opečenega kruha.

Več v 11. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/vegetarijanske-jedi-za-vsak-okushttp://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/vegetarijanske-jedi-za-vsak-okus

Štruklji z zelenjavnim nadevom

Vlasta Kunej
09.03.2017 14:12 (Mar 09, 2017)

Štruklji so zmeraj dobra in lahko zmeraj drugačna priloga, jedilnik je z njimi bolj raznolik, zanje pa tudi ne potrebujemo posebno dragih sestavin. V tem času lahko pripravimo štruklje iz vlečnega testa z nadevom iz zelenjave. Za obe vrsti štrukljev pripravimo enako vlečno testo ali pa kupimo že narejeno, razlikuje se le nadev.

Za testo potrebujemo tele sestavine: 300 g moke, 1 jajce, mlačno, okisano, slano vodo po potrebi, maščobo po potrebi

Kako naredimo povsem pravo testo za štruklje?

V dobro presejano moko naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočino in mešamo iz tekočega v trdno stanje. Dodamo jajce in testo dobro ugnetemo, da postane testo dovolj prožno in se ne prijema deske in rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem in raztanimo s hrbtoma rok. Robove odrežemo, testo namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Lahko pa, kot rečeno, kupimo že narejeno testo in pripravimo le nadev.

Štruklji s proseno kašo in zelenjavo

Potrebujemo: vlečno testo; za nadev: 150 g

Kaj je dobro vedeti pred setvijo in sajenjem

Vlasta Kunej
08.03.2017 10:21 (Mar 08, 2017)

Verjetno ste se že odločili, katere vrtnine boste letos gojili na svojem vrtu. Zdaj se morate še odločiti, koliko posamezne zelenjave nameravate pridelati, da bo zadostovalo za vaše potrebe in da ne bo po nepotrebnem končala na kompostnem kupu.

Pomembno je vedeti, kakšna tla so na vrtu – kisla, bazična ali nevtralna. Nato je treba ugotoviti, kako so založena s hranili, koliko organske snovi vsebujejo in koliko vode lahko zadržijo. Ali so tla težka ali lahka? Glinena tla so težka. Spoznamo jih tako, da prst stisnemo v lepljivo, žilavo kepo, ki je podobna plastelinu. Če so tla na vašem vrtu hladna, glinena, potrebujejo več časa, da se spomladi ogrejejo. V takšna tla ni smiselno prezgodaj sejati vrtnine. Dobra stran takšnih tal pa je, da lahko zadržujejo veliko vode, zato je treba vrtnine v glinenih tleh le malo zalivati. Da se bodo tla prej segrela, si lahko pomagate s tkanino, polivinilom ali tunelom ter pokrijete tla. Tudi, če boste na težkih tleh naredili dvignjeno gredo, se bodo

Gregorjevo, praznik pomladi in dnevne svetlobe

Vlasta Kunej
07.03.2017 12:06 (Mar 07, 2017)

Otroci v Tržiču spuščajo gregorčke po reki (foto Dušan Podrekar)

Oglasi

847.) zbolel sem

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

7569.) princesa ljudskih množic diana

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7568.) arhitektura slovenskih protiturških taborov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

7567.) ljubljanska baročna arhitektura cena je za kos

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 19.99 €

7566.) umetnost južnih slovanov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 29.99 €

7565.) dober nasvet za vsak dom

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 39.99 €

7564.) kama sutra

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 14.99 €

7563.) geological sciences

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7562.) rudnik urana žirovski vrh

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7561.) partizanske ciklostilne v slovenskem primorju

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7560.) pohorski bataljon

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7559.) znanost v družbenovrednotnem svetu

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj