Prijatelji (13)
Kristijan Hrastar
Revija O Konjih
Geza Grabar
Barbara Remec
Ziliute88edita Edita
Dragica Heric
Kmečki Glas
Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Polži na vrtu
Zemlja, ljubezen kmeta Potočnika
Zelenjavna pogača z zajdo
Krostata s citronko in gozdnimi sadeži
Jedi iz stročjega fižola
Okrasni sroboti
Lisičke na jedilniku
Bučke na različne načine
Sladke marelice
Ta veseli dan ali Matiček se ženi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Zelenjavna pogača z zajdo

Vlasta Kunej
19.07.2018 14:23 (pred 2 dnevi)


Sestavine: za rezance: 200 g navadne ali tatarske ajdove moke, nekaj žlic vrele vode, 1 jajce (50 g), 70 g surovega masla, 1 g soli, malo pecilnega praška; sestavine za nadev: 100 g kuhane ajdove ali prosene kaše, 2 jajci (100 g), 100 ml mleka, 50 g naribanega sira, 300 g dušene zelenjave (špinača, por, ohrovt, blitva itn.), malo soli, poper, muškatni orešček, malo oljčnega olja, rukole ali solate

Iz moke, vrele vode in soli pripravimo testo in ga gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva 30 minut. Medtem kot testo počiva, pripravimo dušeno zelenjavo. Testo razvaljamo in damo v majhne okrogle modele ali okrogel pekač. Obložimo ga z dušeno zelenjavo in kašo. Jajci stepemo z mlekom in polijemo po zelenjavi. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno 20 minut. Male pogače ali kose potresemo še z rukolo ali solato in ponudimo še vroče.

Več receptov najdete v 29. številki Kmčekega glasa in na http: http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ajda-buckwheat

Polži na vrtu

Vlasta Kunej
18.07.2018 10:08 (pred 3 dnevi)


Ne glede na lokacijo, velikost in vrtni slog, si vsak vrtnar svoj vrt deli še z večjim ali manjšim številom polžev. Če resnično nimate sreče, se na vašem vrtu počutijo še posebej dobro, na kar vas hitro opozorijo z obgrizenimi listi, stebli in cvetovi. Na naših vrtovih lahko najdemo kar nekaj vrst teh mehkužcev, ki jih na grobo razdelimo med lazarje in polže s hišicami.

Polžem najbolje teknejo različne enoletnice, sočne zelnate trajnice, sadje in zelenjava. Pri tem pa so nekatere rastline še posebej ogrožene. Med najbolj ogrožene sodijo mlade in nežne okrasne rastline vseh vrst in zelenjavne rastline. Polži obžrejo njihove liste in stebla, kar vodi v propad kalice. V nekaterih primerih se lahko zgodi, da so kalice objedene prav do tal.

Dobro znano je že, da polže neustavljivo privlačijo tudi hoste. Host ne pesti nobena druga nadloga, kljub temu pa jih številni vrtnarji skoraj ne morejo gojiti, saj jih že v fazi rasti napadejo preštevilni polži. Tudi odrasli listi host niso zunaj doseg

Zemlja, ljubezen kmeta Potočnika

Vlasta Kunej
17.07.2018 08:47 (pred 4 dnevi)

Ivan Potočnik je bil kmet in nenavaden človek. Zapustil je bogato kroniko Žirov in svojega osebnega življenja v rokopisu, prepisala jo je njegova hči Marija Gantar. Rojen je bil 8. decembra 1901 v Dobračevem na Žireh, kraju, ki ga danes ni več, zato je njegova kronika z naslovom Polje, kdo bo tebe ljubil še posebej dragocena, saj zapisana z roko nadarjenega kmečkega zapisovalca priklicuje tudi preteklost tega kraja.

Ko je prevzel kmetijo, jo postal med najnaprednejšimi gospodarji v vasi, propadajočo kmetijo je rešil iz dolgov in jo postavil na noge. A vendar mu to ni pomagalo, da je ne bi v mlinu zgodovinskih in političnih okoliščin kljub temu izgubil. Vse to in še marsikaj je popisal v svojih kronikalnih zvezkih.


TRISTOLETNI ROD POTOČNIKOV

Potočnik v iskanju korenin svoje družine odkriva, da je njihov rod star vsaj tristo let. Rojen je bil v veliki družini, vendar je od osmih otrok v družini umrlo kar pet, ostali so le trije sinovi. Brat Franc se je izučil za mizarja, Filip za trgovc

Krostata s citronko in gozdnimi sadeži

Vlasta Kunej
13.07.2018 13:16 (Jul 13, 2018)

Sestavine: 250 g listnatega testa, 1 jajce, 900 g mešanih gozdnih sadežev (borovnice, maline, jagode, ribez), sladkor v prahu; za kremo: 100 g sladkorja, 30 listov sveže citronke, sok 1 limone, 3 dl sladke smetane, 150 g maskarponeja

Listnato testo: Listnato testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo pravokotni pekač za pite. Testo naj sega čez rob pekača, ker se med peko skrči. Pustimo ga vsaj pol ure počivati na sobni temperaturi. Potem dno pekača prekrijemo s papirjem za peko in obtežimo z manjšim pekačem in zrnjem fižola. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah. Potem vzamemo testo iz pečice, odstranimo pekač, fižol in papir za peko, testo premažemo s stepenim jajcem in pečemo še 10 do 15 minut pri 190 stopinjah. Pečeno test ohladimo v pekaču.

Krema: Liste sveže citronke na drobno nasekljamo, dodamo limonin sok in sladkor ter mešamo, da se sladkor stopi. Sladko smetano in maskarpone dobro premešamo, potem pa stepamo, da se masa zgosti. Dodamo mešanico citronke, sladko

Jedi iz stročjega fižola

Vlasta Kunej
13.07.2018 13:10 (Jul 13, 2018)

Stročji fižol lahko jemo hladen ali topel, zabeljen na najrazličnejše načine. Nekoč so ga belili z ocvirki, smetano in drobtinicami, danes pa je zelo priljubljena zabela sezam, na hitro prepražen na oljčnem olju.

ZABELJEN STROČJI FIŽOL

Potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, sol; za zabelo: 60–80 g ocvirkov, 50 g masla, 20 g krušnih drobtinic, peteršilja

Fižolove stroke operemo, otrebimo, odstranimo peclje ter ga skuhamo v majhni količini vrele osoljene vode. Odcejenega in vročega zabelimo z ocvirki, ki smo jih segreli na ponvi. Zabeljeni fižol lahko po potresemo še s sesekljanim peteršiljem. Namesto z ocvirki lahko fižol zabelimo s prepraženimi krušnimi drobtinicami.

Več receptov najdete v 28. številki Kmečkega glasa

Lisičke na jedilniku

Vlasta Kunej
11.07.2018 15:24 (Jul 11, 2018)

Lisičke so zaradi svojega posebnega okusa in barve za marsikoga najboljše gobe. Podušene na maslu so odličen dodatek h kruhu ali opečencu, slanim pitam in testeninami v rižoti ali juhi, golažu.

RIŽOTA Z LISIČKAMI

Sestavine: 320 g okroglozrnatega riža (npr. arborio), 400 g lisičk, 1 bela čebula, 80 g masla, 50 g parmezana, sol, mleti poper, zelenjavna juha, nekaj ščepcev žafrana

Lisičke na hitro očistimo, operemo pod tekočo vodo in osušimo na papirnati brisači in največje razpolovimo in podušimo ponvi na 40 g masla nekaj minut ter rahlo solimo. V drugi ponvi raztopimo preostalih 40 g masla in na njem prepražimo čebulo, da rahlo pozlati. Dodamo riž in popražimo kakšno minuto, pri tem mešamo, da se ne prime. Potem zalijemo riž z juho in občasno premešamo.

Po 10 minutah dodamo žafran, prilijemo še juho in kuhamo. Ko je riž skoraj kuhan, dodamo podušene lisičke in rižoto dosolimo, če je potrebno. Na koncu dodamo poper in naribani parmezan.

Več receptov najdete v 28. številki Kmečkega glas

Okrasni sroboti

Vlasta Kunej
11.07.2018 12:22 (Jul 11, 2018)


Med številnimi vzpenjavkami, ki jih lahko občudujemo na okrasnih vrtovih, si posebno mesto zaslužijo sroboti. Vzpenjavke, ki so zelo preproste za vzgojo, popestrijo pergole, ograje, stebre in podobno s svojimi barvitimi cvetovi. Za uspešno cvetenje potrebujejo sončno rastišče, pri čemer pa imajo radi osenčene korenine, kar najlažje dosežemo z zastirko, pokrovnicami ali nizkimi grmovnicami. Najbolj uspevajo v svetlem kotičku vrta s pet do šest ur neposrednega sonca.

Veliko srobotov uspeva tudi na bolj senčnem rastišču, vendar manj obilno cvetijo. Nekaj potrpljenja je potrebnega pri mladih rastlinah, ki potrebujejo dve do tri leta preden se utrdijo in obilno zacvetijo. Z nekaj poznavanja različnih skupin teh rastlin lahko na svoj vrt z zgolj nekaj rastlinami vnesete neprekinjeno cvetenje srobotov od sredine pomladi pa vse do jeseni. Glede na čas cvetenja jih razdelimo v tri skupine, ki se razlikujejo tudi glede vzgoje in rezi.

ZGODAJ CVETOČI

Prva skupina vključuje vse srobote, ki zacvet

Sočne slaščice iz jagodičja, breskev in bučk

Vlasta Kunej
11.07.2018 10:31 (Jul 11, 2018)

V juliju je na pretek jagodičja, sočnih breskev in bučk, ki jih je v tem času na vrtu na pretek. Vse to uporabimo za pripravo naslednjih receptov. Med njimi je tudi torta Pavlova z značilno hrustljavo skorjo in mehko sredico, stepeno smetano in sadjem. Imenuje se po po znameniti ruski balerini Ani Pavlovi. Na turneji v Avstraliji so posebej zanjo pripravili torto. Rahlost snega iz beljakov spominja na njen kostum, v katerem je plesala belega laboda v Labodjem jezeru.

BUČKIN ZAVITEK
Za dva manjša zavitka potrebujemo: 400 g (1 zavitek) listnatega pirinega testa, 500 g naribanih bučk, 2 ščepca cimeta, 2 žlici medu, 300 g skute, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica stopljenega masla za premaz

Naribane in ožete bučke stresemo v skledo ter zmešamo s cimetom in medom. Listnato testo razvaljamo na pomokani površini in po njem razporedimo bučke z medom, čeznje pa potresemo skuto, zmešano s kislo smetano. Testo zvijemo in damo v namaščen pekač, obložen s papirjem za peko. Preden ga damo v pečico, zav

Sladke marelice

Vlasta Kunej
06.07.2018 13:12 (Jul 06, 2018)

Julij je čas, ko lahko uživamo v čudovitih zrelih marelicah. Marelična marmelada je ena najboljših marmelad, značilni kiselkasto-aromatični okus pa se prilega tudi sladicam. In če morda niste vedeli: marelice so eden od najboljših sadežev, če vam primanjkuje železa, saj je v njih prav veliko tega ter kalija in kalcija, poleg tega zboljšujejo presnovo in polepšajo kožo, ker vsebujejo veliko vitaminov B1, B2 in C.

MARELIČNA MARMELADA S POMARANČNIM SOKOM

Sestavine: 1 kg zrelih marelic brez koščic, 750 g sladkorja, 6 žlic soka svežih pomaranč

Marelice narežemo na koščke in damo kuhati. Med kuhanjem postopoma dodajamo sladkor in mešamo. Ko se že precej zgosti, prilijemo pomarančni sok in dodamo preostali sladkor. Dobro pokuhamo. Napolnimo ogrete kozarce in jih takoj zapremo.


Nasvet: Sladkor dodajamo postopoma in šele tedaj, ko je sadna kaša že zgoščena. Postopno dodajanje sladkorja pospešuje želiranje, marmelada se hitreje zgosti, ohrani pa tudi lepšo barvo, ker sladkor zaradi kratkega segr

Poletne planinske ustvarjalnice v Mojstrani

Vlasta Kunej
06.07.2018 08:20 (Jul 06, 2018)

V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani pripravljajo ob sobotah od 7. julija do 25. avgusta najrazličnejše delavnice, v katerih bodo udeleženci spoznavali izročilo zgodb ter sožitje človeka z naravo. Naslovi delavnic so: Filcamo planinske rože, Preproste zgodbe in igre izpod solčavskih planin, Kuhanje po solčavsko, Človek z naravo – mozaik iz naravnih materialov, Po poti lepega čeveljca (sprehod po gozdni učni poti Rute), kako izmeriti višino drevesa?, Skrivnosti Triglavske bistice in slapa Peričnik in Kartonska zabava v deževnih dneh (družabne igre). Delavnice so primerne za odrasle, otroke od 7. leta (mlajši v spremstvu staršev) in družine. Več informacij najdete na spletnih straneh Slovenskega planinskega muzeja.

Bučke na različne načine

Vlasta Kunej
04.07.2018 12:39 (Jul 04, 2018)

Priljubljena poletna zelenjava so bučke, ki jih pripravljamo na zares veliko načinov. Lahko so glavna jed, priloga ali pa hrustljav prigrizek h kozarcu vina ali piva. Izbrali smo vam nekaj receptov, s katerimi boste popestrili poletne jedilnike.

POLPETE IZ MESA IN BUČK

Sestavine: 1 manjša čebula, 1 manjša bučka, 500 g mešanega mletega mesa, 2 žlički parmezana, 1 žlička krušnih drobtinic, 3 žlice olja, strok česna, za noževo konico materine dušice in rožmarina, za ščep janeža v prahu, sol, poper

Čebulo narežemo na drobne kocke, bučko pa na drobno naribamo ter jo pomešamo z mletim mesom, sirom, drobtinicami, strtim česnom in začimbami. Iz zmesi oblikujemo zrezke ter jih ocvremo v vročem olju v 10 minutah. Poleg ponudimo krompirjev pire ter svežo solato ali zelenjavo na žaru.

Več receptov najdete v 27. številki Kmečkega glasa

Kako skrbimo za pelargonije

Vlasta Kunej
04.07.2018 12:31 (Jul 04, 2018)

Julija se poletje s sušo in vročino približuje vrhuncu. V tem času tudi rastline hranijo svoje moči in nekoliko zastanejo pri rasti in cvetenju. Sezonske rastline, ki jih imamo v posodah na okenskih policah in balkonskih ograjah, so v tem času zelo lepe, če zanje pravilno skrbimo. Ob vsakem zalivanju, s katerim izpiramo hranila iz zemlje, jih dognojujemo z ustreznimi mineralnimi gnojili. Če je zelo vroče in so rastline izpostavljene močnemu soncu, naj ima gnojilo več fosforja in kalija, predvsem kalij utrjuje rastline. Poletno sonce daje balkonskim rastlinam po eni strani moč za bujno cvetenje, po drugi pa se zaradi njegove moči lahko hitro posušijo. Če je huda vročina, jih je potrebno zalivati dvakrat na dan: zgodaj zjutraj, upoštevajmo, da bo ob desetih sonce že tako močno, da bo voda izhlapela, preden jo bodo rastline lahko uporabila, ter pozno zvečer, okoli desetih, ko se rastline že nekoliko ohladijo.
Več preberite v 28. številki Kmečkega glasa

56. Čipkarski dnevi v Železnikih

Vlasta Kunej
02.07.2018 13:24 (Jul 02, 2018)

S klekljarskim tekmovanjem, v katerem je sodelovalo 58 klekljaric in klekljarjev, ter zabavo z ansamblom Raubarji, so se končali tradicionalni, že 56. Čipkarski dnevi v Železnikih. Zadnji festivalski dan se je začel z mašo za klekljarice in turistične delavce v cerkvi sv. Antona Puščavnika, raznolikim kulturnim programom, ki so ga oblikovali učenci in učitelji Glasbene šole Škofja Loka na različnih lokacijah v starem delu Železnikov, klekljanja na prostem in živahnim sejemskim utripom pred plavžem.

V starem delu Železnikov so zadnji dan etnološke prireditve zaznamovali glasba, ples in vseslovensko klekljarsko tekmovanje otrok in odraslih. Tekmovali so v treh kategorijah, od prvega do petega razreda, od šestega do devetega razreda in kategorija odrasli. Letos se je organizator odločil, da podelijo tudi nagrade za najboljšo domačo klekljarico po kategorijah. V skupini odraslih je slavila Marjeta Adam iz Logatca, najboljša domača klekljarica pa je bila Špela Bernard iz Zalega Loga. V kate

Hibiskus ali oslez

Vlasta Kunej
29.06.2018 14:14 (Jun 29, 2018)

Hibiskus ali oslez je bil nekoč značilen za stare obalne vrtove. Zasajali so ga zaradi velike prilagodljivosti, odpornosti proti suši, boleznim in škodljivcem ter lepega cvetja. K njegovi širitvi je pripomogla tudi velika kaljivost semen, trdoživost in dobro prenašanje presajanja mladih rastlinic, ki so se zasejale okoli matične rastline. Čeprav v literaturi zasledimo, da je hibiskus zahtevna rastlina za vzgojo, za navadni hibiskus to ne velja. Našemu okolju je tako zelo prilagojen, da kmalu dobimo na vrtu pravi gaj, če mladih rastlin okoli matične ne odstranjujemo.

Prenese tudi telo nizke temperature in kot kaže, ga bolj kot kaj drugega moti pomanjkanje prostora. Če ima tega dovolj, se lahko razvije v lepo drevesce manjših dimenzij. Nekoliko bolj so občutljive njegove različice in preostali predstavniki družine, ki pa se odlično obnesejo kot posodovke.

Več preberite v 26. številki Kmečkega glasa

Recepti za pripravo sardel in giric

Vlasta Kunej
29.06.2018 14:08 (Jun 29, 2018)

Hrustljavo zapečene sardele so jed, ki nadvse prija za poletno kosilo, pa še preprosto jo je pripraviti. Iz knjig Andreja Goljata Ribe in morski čudeži smo vam izbrali nekaj preprostih in dobrih receptov za pripravo sardel in giric.

OCVRTE SARDELE Z MANDLJI

Sestavine: 600 g sardel, 100 g ribjega mesa, 100 g sesekljane špinače, 1 beljak, česen, muškatni orešček, sol, poper, moka, jajca, mandljevi lističi, maslo in olje

Sardelam odstranimo glave in hrbtne kosti do repne plavuti. Posolimo jih in polovico sardel premažemo z maso, narejeno iz sesekljanega ribjega mesa s špinačo, beljakom in začimbami. Po dve sardeli stisnemo skupaj in ju povaljamo najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v mandljevih lističih. Ocvremo jih na maslu ali olju. Ne smemo jih cvreti v fritezi, da mandljevi lističi ne odpadejo.

Več receptov najdete v 26. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Ribe-morski-cudezi

Vrt v juliju

Vlasta Kunej
28.06.2018 08:18 (Jun 28, 2018)

Leto v vrtu je doseglo svoje največje razkošje. Vrtne grede so obložene z zelenjavo, sadjem in cvetlicami. Zdaj je že čas za pobiranje pridelkov in spravljanje na zalogo.

To je tudi čas, ko moramo paziti, da so rastline primerno zalite. Po zalivanju in po močnem deževju moramo zemljo prerahljati. S tem pretrgamo kapilare, po katerih voda izhlapeva iz zemlje. Z rahljenjem tal torej zadržujemo vodo v njih, poleg tega pa jo tudi prezračujemo in omogočamo zraku, da pride do korenin. Rahljamo tri do štiri centimetre globoko.

Okrasni vrt

V prvi polovici meseca naj bodo posejane poleti cvetoče dvoletnice. Do jeseni se te rastline od setve še krepko opomorejo. Seme posejete naravnost v pripravljeno setveno gredo na prostem, lahko pa tudi v posode, v zaprto gredo ali rastlinjak. Med lepimi dvoletnicami so mnoge, ki se jih spomnimo z gredic naših babic, med njimi turški nagelj, šeboj, spominčice, mačehe, marjetice, oslezi in druge. Tudi med trajnicami je nekaj takšnih, ki se s semenom razmnožuj

Omake za dodatek k jedem na žaru

Vlasta Kunej
15.06.2018 14:33 (Jun 15, 2018)


Okus mesa, rib ali zelenjave, pripravljene na žaru, bomo poudarili z omakami. Zdaj ko je dovolj zelišč, lahko poleg solat za žar pripravimo različne omake, ki bodo okus jedi, pripravljenih na žaru, še obogatile. Recepti so izbrani iz knjige Mirjam Grilc Omake, prelivi in namazi, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.


BAZILIKINA OMAKA

Sestavine: 5 žlic nasekljane bazilike, 1 kolesce svežega ingverja, 1 šalotka, 4 žlice pinjol, 200 ml mandljevega mleka, sol, maslo in žlica crème fraîche

Čebulo, baziliko in ingver nasekljamo in damo v ponev na toplo maščobo. Na kratko popražimo in dolijemo mleko ter solimo. Pinjole zmeljemo in jih dodamo k omaki. Proti koncu vmešamo še crème fraîche, da omako zgostimo. Poda se k testeninam, kuhani zelenjavi, belemu mesu in ribjim jedem.

PEKOČA PARADIŽNIKOVA OMAKA

Sestavine: 2 rumenjaka, 5 strokov česna, ½ svežega čilija, 100 g paradižnika, 5 velikih listov bazilike, sok ½ limone, sol, poper, 80 ml sončničnega in 75 ml oljčnega olja

Paradižnik poparimo

POLETNA KUHINJA NA ŽARU

Vlasta Kunej
15.06.2018 14:28 (Jun 15, 2018)

Poletje je čas, ki ob delu ponuja tudi obilo užitkov na prostem: poletna kosila in večerje, ob katerih se družimo, pogovorimo in posedimo še pozno v noč. Vse poletje tja pozno v jesen lahko pripravljamo najrazličnejše jedi na žaru, ki jim dodamo solate in druge vnaprej pripravljene dobrote.


GOVEJA ZAREBRNICA NA ŽARU

Za 4 osebe potrebujemo: 4 uležane zarebrnice, grobo sol, poper v lončku za mletje, oljčno olje, rožmarinovo vejico za mazanje z oljem, 600 g sveže zelenjave (paprika, bučke, šampinjoni, beluši)

Štiri ali pet zarebrnic narežemo in jih damo v posodo ter prelijemo z oljem, tako da so prekrite z njim. Za peko na žaru jih posolimo, popopramo z grobim poprom po strani, ki jo bomo kot drugo položili na žar, pomažemo z gorčico in pokapamo z oljčnim oljem.

Zarebrnico lahko pripravimo tudi brez začimb. Zarebrnico pri 180 stopinjah spečemo na polni plošči, kar bo boljše, narahlo polivamo z oljčnim oljem, ko se obarva, pa jo obrnemo. Nikakor je ne smemo prepeči. Dokler je na otip še m

Oskrba vrtnic

Vlasta Kunej
13.06.2018 12:11 (Jun 13, 2018)

Vrtnice potrebujejo za zdravo rast precej vode, še posebej, če smo jih na novo posadili. Prepogosto in premalo izdatno zalivanje je škodljivo, saj spodbuja rast korenin proti površini, kjer se morajo boriti za vlago. Vsak grm za lijemo z vedrom vode, da dobro napojimo zemljo okoli korenin.
Tako izdatne vode pa ne zlijemo k vrtnici kar z vedrom ali s pomočjo cevi, ampak z desetlitrsko zalivalko, saj bo le tako voda počasi pronicala do korenin. Če vlijemo večjo količino vode naenkrat, je močan curek in voda odteče po površini zemlje, ta pa se zaskorji. Zalivanje mora biti tako izdatno, da voda prodre od 50 do 60 centimetrov globoko, kjer je večina vrtničnih korenin. Vrtnice imajo globoke korenine in lahko dobro uspevajo tudi v dolgih, vročih poletjih, v skoraj sušnih razmerah, posebno če so dobre rasti. V takih razmerah so cvetovi manjši kot navadno in se tudi prej odprejo. Sonce lahko ožge cvetne liste. V času cvetenja vrtnic ne smemo zalivati v močni svetlobi, ker lahko tako škodujemo

Škrlatna popestritev okrasnega vrta

Vlasta Kunej
12.06.2018 10:42 (Jun 12, 2018)

Rastline s temnimi listi so lepa popestritev na okrasnem vrtu, a svetujem, da ne pretiravate z njimi. Dovolj je eno temnolistno drevo ali grmovnica in učinek bo dosežen. Na splošno se pri uporabi takih grmovnic držimo pravila »manj je več«, saj tako njihove posebnosti pridejo bolje do izraza, še posebej, če jih kombiniramo v kontrastu z nevtralnimi klasično zelenimi sadikami.


PAHLJAČASTI JAVOR

Pahljačasti javor (Acer palmatum) zraste v manjše drevo in ima tako slikovito barvo kot tudi obliko listov in krošnje. Izbiramo lahko med številnimi rdečelistnimi sortami, ki variirajo vse od temno rdečih, bronastih in celo črno škrlatnih. Najbolj znani sta sorti 'Atropurpureum' in 'Bloodgood'. Obe se ponašata z lepo temno rdečo barvo listov spomladi, ki poleti postane nekoliko bolj bronasto zelena, jeseni pa nas s svojo živo rdečo barvo razvajata, vse dokler listje ne odpade. Sorti 'Dissectum Atropupureum' in 'Dissectum Garnet' imata drobno narezljan listni rob in rasteta zelo počasi, tako da

Oglasi

si vous êtes en europe ou en amérique latine et que vous avez besoin de l'aide directe de particuliers directement sur votre compte bancaire pour le projet, ou contactez mme isotti manuela pour plus de sécurité et de rapidité. [e-mail: issoti.manuela750@outlook.fr]

Kategorija: Zbirateljstvo

Cena: 1 €

la banque n'est plus nécessaire avant que le prêt ne soit favorable. nous émettons des prêts personnels de 2000 à 1 000 000 avec un taux d'intérêt nominal de 1,5%, quel qu'en soit le montant. merci de nous contacter pour vos prêts personnels: [e-mail: issoti.manuela750@outlook.fr]

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

v ponudbi imamo veliko izbiro otroških posteljic, zibelk, previjalnih miz. med drugim je na voljo tudi posteljina za zibelko, da vaš otročiček mirno spi. več: https://www.otroska-trgovina.com/otroska-oprema/posteljnina-za-zibelke

Kategorija: Spalni program

Cena: Pokličite za ceno

gradnja škarpe je kar zahteven postopek, zato je bolje, da ga prepustite strokovnjakom kateri imajo izkušnje pri različnih škarpah. več informacij: https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/skarpe/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kaj vse vplive na ceno za odkup diamantov, potem ste na pravem naslovu. več informacij dobite na naši spletni strani: http://www.odkup-zlata.net/odkup-diamantov

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

bluetooth slušalke so zelo uporabna dodatna oprema pri mobilnem telefonu. prva prednost je ta, da so brezžične in nimamo težav s kablom. hkrati pa lahko poslušamo glasbe, sprejemamo klice ali pa se poveže na katero drugo napravo. več osamih napravh: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/bluetooth-slusalke-za-telefon

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor želite, da vas potencialni kupci vaših izdelkov ali storitev najdejo na spletu, vam oglaševanje na googlu lahko precej izboljša in pospeši vašo prodajo. prednost oglaševanja je ta, da so oglasi ciljno naravnani in se prikažuje uporabniku, ki išče ravno to kar vi ponujate. več informacij: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje-v-iskalnem-omrezju-search

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

masivne jedilne mize, ki jih ima podjetje pani na voljo so narejena iz hrastovega, bukovega in orehovega lesa. več o sami ponudbi jedilnih miz preverite na tej povezavi: https://www.pani.si/jedilne-mize

Kategorija: Pohištvo

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor ne veste kam na izlet s kolesom, preverite kakšne kolesarski poti gorenjska nudi. več lahko najdete v samem članku: https://www.aktivni.si/ostali-sporti/kolesarstvo/najlepse-kolesarske-poti-v-sloveniji/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

nakit swarovski izdelujejo že več kot 100 let. vizija ustanovitelja daniela swarovskega je bila izdelava "diamanta za vse". preverite prelep nakit iz kristalov swarovski: https://zlatarnamursic.si/shop/86-nakit-swarovski

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vip prevozi, ki vam jih nudi podjetje agio vam omogoča, da lahko najemete luksuzen avto in voznika, namenjeno je za poslovne in zasebne uporabnike. na voljo pa so vam vozila bmw serije 5,7, x6 in tudi luksuzen kombi za 7 ljudi. več informacij: https://www.agio.si/vip-prevozi/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ultrazvok trebuha nam pomaga pri preverjanju zdravja organov. hkrati pa se pregleda žolčnik, jetra, trebušno slinavko in druge organe. več informacij: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-trebuha

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj