Prijatelji (13)
Dragica Heric
Darja Zemljič
Barbara Remec
Geza Grabar
Revija O Konjih
Marinka Marinčič Jevnikar
Kristijan Hrastar
Plavec Joz
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Jagodni zavitek z vaniljevo kremo
Recepti za pripravo gob
Ta veseli dan ali Matiček se ženi
Telečja jetrca s karamelizirano čebulo
Astre za konec sezone
Zibanje v jesenskem vetru
Opremljeno z ljubeznijo
Okrasne trave navdihujejo
Shranki in slaščice z grozdjem
Patina in obraba žlahtnita staro hišo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Palačinke s sadjem in kostanjem

Vlasta Kunej
21.09.2018 13:41 (pred 3 dnevi)

 

Skoraj vsak od nas ima rad palačinke. Ne le tistih navadnih z marmelado ali čokoladnim namazom, lahko jih napolnimo z najrazličnejšimi nadevi. V tem času so to zagotovo nadevi iz sadja in kostanja.

ŽVRKLJANO TESTO ZA SLADKE PALAČINKE

(recept za 10–12 palačink)

Sestavine: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, kokosov a maščoba za peko

V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.

V ponvi za vsako palačinko posebej stopimo košček kokosove maščobe, na katero nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem jo obrnemo in spečemo še po drugi strani.

PALAČINKE

Recepti za pripravo gob

Vlasta Kunej
20.09.2018 14:59 (pred 4 dnevi)

Vendarle smo dočakali čas, ko nabiramo v gozdovih najrazličnejše gobe. Najboljše so zagotovo sveže, v juhi, pečene, ocvrte z omakami in solato in še veliko je načinov, kako jih pripraviti. Seveda pa dobra gospodinja nikoli ne pozabi na shranke, ki popestrijo jedilnik sredi zime.

OCVRTI JURČKI

Sestavine: 500 g jurčkov (ali drugih okusnih gob), 2 jajci, moka in krušne drobtine za paniranje, olje za cvrenje, sol

Jurčke očistimo in narežemo na večje kose, manjše gobe pustimo cele. Poparimo jih z vrelo slano vodo, nato pa jih odcedimo. Vsako povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah, ocvremo jih v vročem olju. Ponudimo jih s tatarsko omako ali solato.

Več receptov za priprav gob najdete v 38. številki Kmečkega glasa

Shranki in slaščice z grozdjem

Vlasta Kunej
20.09.2018 14:52 (pred 4 dnevi)

September ponuja med drugim grozdje. Izkoristimo ta čas in se najejmo svežega, domačega, neškropljenega. Grozdne jagode vsebujejo veliko sladkorja, rudnin, sadnih kislin in vitaminov. Posebno v lupini in pečkah so dragoceni bioflavonoidi, ki varujejo telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, s tem pa pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

GROZDNI DŽEM

Sestavine: 1 kg grozdnih jagod, 750 g sladkorja, 200 ml limonovega soka

Grozdne jagode operemo, jih na več mestih prebodemo z zobotrebcem in potresemo s sladkorjem. Pustimo jih nekaj ur na hladnem, nato grozdno mešanico segrejemo do vrenja in jo kuhamo 20 minut. Ob koncu kuhanja dolijemo limonov sok, premešamo in z džemom napolnimo kozarce.

Več receptov najdete v 38. številki Kmečkega glasa

Astre za konec sezone

Vlasta Kunej
19.09.2018 13:14 (pred 5 dnevi)

Ko se leto prevesi v zadnjo tretjino, na vrtovih zažarijo astre oziroma nebine in v naše okolje prinesejo barvitost in živahnost. Rastline so različnih velikosti, cvetovi pa so v barvah, ki se prelivajo od bele do odtenkov med med modro in rdečo. V tem času v naravi najdemo predstavnico, ki je kriva za to, da te cvetlice občudujemo na vrtovih še dolgo v pozno jesenske vse hladnejše dni, to je gorska nebina (Aster amellus).

Do pol metra visoka trajnica je doma v evropskih gorovjih, kjer zarašča apnenčasta sušna rastišča do 800 metrov nad morjem. Na okrasnem vrtu se navadno pojavlja v kateri izmed gojenih različic. Poleg botanične vrste, ki zacveti v rožnato vijoličnih odtenkih, lahko tako najdemo še sorto 'Veilchenkonigin', s temno vijoličnimi cvetovi ali pa 'King George' s cvetovi v živahno vijolični barvi. Gorska nebina se odlično obnese tudi kot rezano cvetje. Če boste odstranili vse liste, ki so pod vodno gladino in dodali v vodo kapljico belila, bodo poganjki zdržali v vazi tudi do

Patina in obraba žlahtnita staro hišo

Vlasta Kunej
17.09.2018 15:40 (Sep 17, 2018)


Leta svojega strokovnega dela je namenila kakovostni prenovi hiš na podeželju in temu, da bi ljudje spoznali, kako redka dediščina polzi Slovencem med prsti, ker se ne zavedamo njenih prednosti, pa tudi zato, ker državni mehanizmi ne delujejo, kot bi morali – ne po denarni plati ne po strokovni pomoči, ki bi jo morali ponuditi ljudem za kakovostno obnovo. Arhitektka dr. Živa Deu je odlična poznavalka slovenske stavbne dediščine. Bila je redna profesorica na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Tudi zdaj, ko je upokojena, zavzeto nadaljuje svoje delo za ohranjanje naše podeželske arhitekture.


V tem letu in mesecu, ko namenjamo posebno pozornost evropski kulturni dediščini in s tem tudi dediščini v arhitekturi, bi vas želela vprašati: zakaj je ta tako pomembna? Kaj izgublja Slovenija, ko se v posameznih pokrajinah brišejo njene značilne poteze?

Dediščina arhitekture je pomembna zato, ker nas kot sestavni del kulture, ki smo jo kot narod razvili v prostoru naselitve, veže s predniki, na

Novo življenje preužitkarske hiše

Vlasta Kunej
17.09.2018 15:35 (Sep 17, 2018)

Kraški svet, izoblikovanost tal, pomanjkanje vode, ostro podnebje, neprehodni gozdovi in odmaknjenost od velikih središč so na Kočevskem izoblikovali poseben tip ozkih hiš s strmo streho, brez okrasja, za preživetje v trdih razmerah. Bogatejše domačije so imele nekdaj poleg gospodarskih objektov tudi hišo za preužitek. Taka hišica je tudi na eni od domačij v vasi Puc. Življenje na domačiji je zamrlo, toda ne povsem. Otroci staršev, ki so kmetovali na njej, se vračajo k svojim koreninam. Prenovili so hišico za preužitek in ta je zaživela svoje novo življenje. S prenovo so ohranili vse, kar je ostalo v njej, pohištvo in mnoge predmete.

Več preberite v prilogi Živimo s podeželjem v 37. številki Kmečkega glasa

Opremljeno z ljubeznijo

Vlasta Kunej
17.09.2018 15:28 (Sep 17, 2018)

Prav gorenjsko lepa in mogočna je domačija Trata, ki stoji sredi vasi Gozd – Martuljek, nekoliko umaknjena s ceste. Ta njena lokacija je imela že od nekdaj prednost, ki so jo prejšnji lastniki kmetije dobro poznali: lega ni ponujala le lepih pogledov na Špikovo skupino, pač pa je bila tudi lahko dostopna. Zaradi tega zadnjega so se že prejšnji lastniki v časih, ko je bilo to veliko manj v navadi, ukvarjali tudi s turizmom: oddajali so sobe gostom. Danes se na njej ne kmetuje več, nova lastnika pa nadaljujeta turistično dejavnost. Še prej pa sta s pozornostjo obnovila zunanjost in notranjost, prisluhnila dediščini kmetije in vdihnila hiši prijazen osebni pečat.

Par je leta 2008 kupil kmetijo z veliko hišo, hlevom in delavnico, k njej je sodilo še 3000 hektarov travnikov, prejšnja družina pa je imela nekoč v lasti tudi gozd v bližini nekdanjega martuljškega smučišča. V stari hiši na kmetiji je živela takrat le še starejša gospa, ena od številnih dedinj in dedičev, in ko se je odselila, s

Telečja jetrca s karamelizirano čebulo

Vlasta Kunej
17.09.2018 10:06 (Sep 17, 2018)

Potrebujemo: 800 g telečjih jetrc, 4 rdeče čebule, 4 žlice sladkorja, sol, mleti poper, 200 ml rdečega vina, 4 žlice oljčnega olja, šopek svežega peteršilja

Telečja jetrca narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke lističe. Veliko ponev segrejemo in v njej raztopimo sladkor. Ko začne sladkor rjaveti, karamelizirati, prilijemo oljčno olje in dodamo nalistano čebulo ter pražimo tako dolgo, da ta oveni in se začne topiti. Posolimo in prilijemo rdeče vino. Pokuhamo minuto ali dve, da alkohol izpari in se vino dobro poveže s čebulo. Ko se začne omaka gostiti, jo preložimo na ogret krožnik in postavimo na stran.

V isto ponev vlijemo nekaj kapljic olja in na hitro popečemo narezana jetrca. Posolimo in dodamo karamelizirano čebulo ter vse skupaj na hitro premešamo, da se čebula lepo poveže z jetrci. Potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem. Jed ponudimo vročo s koščkom domačega kruha ali kuhano polento.

(Vir: Saša Drobnič Škrjanec: Jedi iz sklede, Založba Kmečki glas

Zibanje v jesenskem vetru

Vlasta Kunej
17.09.2018 10:02 (Sep 17, 2018)

Vrt na začetku jeseni znova zaživi in za to so »krive« okrasne trave. Večina drugih rastlin v tem času postopno propada, trave pa zdaj dobijo svojo veljavo. Lahko rastejo samostojno ali pa jih popestrimo z jeseni cvetočimi trajnicami. Ker je topla jesen najprimernejši čas za nove zasaditve, naj bo ta prispevek v navdih za kako novost tudi na vašem vrtu.

Trave mehčajo, svetlijo, temnijo

Slovenski vrtovi so pogosto kar pretirano barviti, z uporabo okrasnih trav pa lahko ta neželeni učinek nekoliko omilimo. Cvetje prepolnih gredic na izbranih mestih zamenjajmo z izbrano okrasno travo. Uporabimo več sadik iste vrste ali v večjem vrtnem motivu nekaj različnih vrst oziroma sort okrasnih trav. Velja že splošno znano pravilo: v ospredje nižje sorte okrasnih trav, v ozadje višje, vsekakor pa vsaj manjše sadimo po tri, štiri ali pet sadik skupaj, da se učinek zelenega polnila sploh opazi. S travami dajemo vrtu mehkobo, ga osvetlimo, tako da v močni senci uporabimo svetlejše odtenke zelene, ali

Pisani cvetovi dalij

Vlasta Kunej
13.09.2018 15:19 (Sep 13, 2018)

Dalije so rod nebinovk, ki je že zgodaj, v šestnajstem stoletju, navdušil botanike in ljubitelje cvetov. Še preden so Evropejci opazili njihove čudovite cvetove, so dalije uporabljali že Azteki. Njim niso bile najpomembnejše zaradi okrasa, pač pa zaradi uporabnosti. Gojili so jih za hrano in zdravljenje epilepsije. Dolga votla stebla ene od vrst so uporabljali tudi kot vodovodne cevi. Zadnje se je izražalo tudi v njihovem poimenovanju dalij, ki ga lahko prevedemo kot »votla cev«, »rastlinska cev« ali »cvet z votlimi stebli«.


Dalije je zelo preprosto gojiti. Prenašajo katera koli tla, da v njih le ne zastaja voda. Če so tla na vrtu težka in po dežju dolgo namočena, moramo na dno sadilne jame dodati plast grobega peska, ki bo preprečila zastajanje vode in gnitje gomoljev. Ob sajenju v sadilno jamo dodamo tudi veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Gomolje posadimo 10 do 15 cm globoko in zraven namestimo palice za podporo. Palice je najbolje zapičiti, še pr

Živimo s podeželjem

Vlasta Kunej
11.09.2018 09:40 (Sep 11, 2018)

V 37.  številki Kmečkega glasa smo v uredništvu pripravili prilogo o podeželski arhitekturi Živimo s podeželjem. V njej predstavljamo domačijo v Martuljku, kjer so že včasih oddajali sobe turistom, danes pa so jo lastniki spremenili v udobne apartmaje z nadihom preteklosti in dodatkom umetniškega. V Kočevskem so lastniki prenovili nekdanjo preužitkarsko hišico v udoben dom za konec tedna. In potem je tu še pogovor z odlično poznavalko stavbe dediščine podeželja, arhitektko Živo Deu, o današnjem ohranjanju raznovrstne arhitekturne dediščine pri nas. Za dodatek pa še nekaj receptov za jedi iz starih žit.

Za pehar sladkih hrušk

Vlasta Kunej
10.09.2018 16:54 (Sep 10, 2018)

Če bi radi spekli sladico s hruškami, lahko preprosto naredite zavitek, za katerega uporabite kupljeno testo, po njem razvrstite tanko naribane hruške, potresete z drobtinicami, navadnim in vaniljevim sladkorjem in cimetom. Zavijete, premažete z jajcem in pečete pri 180 stopinjah 45 minut. Morda pa vam bo bolj všeč kateri od izbranih receptov.

PITA IZ VLEČENEGA TESTA Z JABOLKI IN HRUŠKAMI

Sestavine: 3 plasti vlečenega testa; za nadev: 4 jabolka, 4 hruške, 1 žlička limonovega soka, 1 dl jabolčnega soka, 2 žlici cvetličnega medu; in še: 2 žlici oljčnega olja, sladkor v prahu, 200 g grškega jogurta, 1 žlica cvetličnega medu

Jabolka in hruške olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na približno 5 mm debele rezine. Rezine hrušk damo v posodo in jih pokapamo z limonovim sokom ter malo razmešamo. Jabolka damo v kozico, dodamo med in jabolčni sok, dobro premešamo in kuhamo, da postanejo rezine mehke. Potem rezine jabolk poberemo iz tekočine in jih dodamo hruškam. Tekočino še malo kuhamo, da

Vrt v septembru

Vlasta Kunej
10.09.2018 16:50 (Sep 10, 2018)

Poletne vročine ni več. Jutra spremljajo prve jesenske megle. Temperaturna razlika med hladnimi nočmi in prijetno toplimi dnevi je velika. V vse krajših zgodnje jesenskih dneh začnejo cveteti dalije in svetlikajo se tudi že jesenske japonske anemone. Na vrtu imamo veliko dela; les drevja in grmovnic zdaj zori in se pripravlja na mrzlo zimo. Če smo ga pozno poleti gnojili z dušikom, se zorenje prestavi na poznejši čas, to lahko povzroči, da rastline pozimi pomrznejo.


OKRASNI VRT

Presajamo in delimo trajnice. Gredice pripravimo za pomladne cvetlice. Odstranimo odmrle enoletnice, ki so cvetele poleti. Sadimo čebulice zvončkov, tulipanov, narcis, žafranov in hijacint. Spomladi in poleti cvetoče trajnice v tem obdobju dozorevajo in zdaj je primeren čas, da jih presadimo. Trajnice, ki jih presadimo, obrežemo na novem mestu, in sicer 15 do 20 cm nad tlemi, da vidimo, kaj in kam smo posadili. Dobro je, da si naredimo načrt.

Samosevce poletnih dvoletnic, ki jih tudi najdemo na vrtu, zdaj razsa

Živimo s podeželjem

Vlasta Kunej
06.09.2018 10:34 (Sep 06, 2018)

V 37.  številki Kmečkega glasa pripravljamo prilogo o podeželski arhitekturi Živimo s podeželjem. V njej bomo predstavili domačijo v Martuljku, kjer so že včasih oddajali sobe turistom, danes pa so jo lastniki spremenili v udobne apartmaje z nadihom preteklosti in dodatkom umetniškega. V Kočevskem so lastniki prenovili nekdanjo preužitkarsko hišico v udoben dom za konec tedna. In potem je tu še pogovor z odlično poznavalko stavbe dediščine podeželja, arhitektko Živo Deu, o današnjem ohranjanju raznovrstne arhitekturne dediščine pri nas. Za dodatek pa še nekaj receptov za jedi iz starih žit.

Prava grška musaka

Vlasta Kunej
06.09.2018 10:20 (Sep 06, 2018)

Musaka je v Grčiji ena najbolj priljubljenih jedi, ponujajo jo skoraj v vsaki taverni, pripravljajo jo doma za vsakdanji obrok ali posebne priložnosti. Izvirno se pripravlja iz mlete jagnjetine (ali govedine , svinjine), jajčevcev in sira, prelita je z bešamelom, začinjena z začimbami in dišavami ter zapečena v pečici. Pogosto, posebno pozimi, jih dodajo plast krompirja in kdaj tudi sezonsko zelenjavo, na primer rezine paradižnikov.

Za 8 do 10 porcij potrebujemo: 3 velike krompirje, 2 srednje veliki bučki, 2 srednje velika jajčevca, sol, poper, sončnično olje za cvrenje; za mleto meso: 1 čebula, 2 žlici oljčnega olja, 1 strok česna, timijan, 1 žlička navadnega sladkorja, pol žličke mletih nageljnovih žbic, 1 poravnana žlička mletega cimeta, 1 žlica paradižnikove mezge, 500 g mletega mesa, 400 g na koščke narezanih pelatov iz konzerve, sol, poper, pol šopka peteršilja, pol šopka bazilike; za bešamel: 100 g masla, 100 g moke, 750 g mleka, sol, poper, ščepec mletega muškatnega oreščka, 15

Kako okusen je riž!

Vlasta Kunej
03.09.2018 15:14 (Sep 03, 2018)

V slovenski kuhinji ne poznamo prav veliko jedi iz riža. Kuharska knjiga Mojce Koman Jedi z rižem, ki je pravkar izšla pri Založbi Kmečki glas, prinaša številne zanimive ideje za njegovo pripravo: v njej boste našli recepte za rižote, juhe in enolončnice, začetne jedi in prigrizke, glavne jedi, rižote in sladice. Iz nje smo izbrali dva recepta, vsaj enega od njiju boste zagotovo uvrstili med svoje najljubše.


RIŽOTA Z GRAHOM IN METO

Ko na pragu poletja dozori prvi grah, je čas za slastno zeleno rižoto.  Potrebovali boste šop svežega metinega listja, ki zares popestri rižoto in jo naredi nekaj posebnega.

Sestavine za 4 porcije: 320 g riža za rižoto, večja bela čebula, krepak šop metinih listov, 400 g oluščenega (mladega) graha, 2 žlici masla, 1 dl belega vina, 1,5–1,75 l piščančje jušne osnove,

sol, 50–100 g parmezana

Jušno osnovo zavremo. Parmezan naribamo, čebulo drobno narežemo.

V vrelo osnovo stresemo mladi grah in ga pokrito kuhamo 5 minut. Nato polovico graha in približno 0,5 l o

Testenine po Normino

Vlasta Kunej
30.08.2018 16:02 (Aug 30, 2018)

Kadar vas bo pot zanesla v Italijo, boste na jedilniku med testeninami pogosto našli jed »pasta alla Norma«, testenine po Normino. Jed se je rodila v Catanii, zelo hitro je postala priljubljena in se je razširila po vsej Siciliji, potem pa tudi drugam po Italiji. V njej se združujeta okusa ocvrtih jajčevcev in paradižnika, nastrgane rikote in bazilike.

Zakaj »po Normino«? Zato ker je jed navdihnila slavna opera Vicenza Bellinija z naslovom Norma, ki je bila tedaj zelo priljubljena in so jo uprizarjali v Catanii, od tam izvirajo tudi te testenine.

Za pasto alla Norma, ki jo bomo pripravili za štiri osebe, potrebujemo tele sestavine: 600 g jajčevcev, 1 kg svežih zrelih paradižnikov za mezgo ali pelatov, 2 stroka česna, 10 lističev sveže bazilike, 70 g naribane ali nadrobljene zrele rikote (ali parmezana), 5 žlic deviškega oljčnega olja, 400 g peresnikov (makaronov ali kakšnih drugih kratkih testenin), sol, moka, olje za cvrenje

Najprej naredimo omako iz navadnih paradižnikov ali pelatov.

Pečene in vložene bučke

Vlasta Kunej
29.08.2018 13:51 (Aug 29, 2018)

Sezona bučk na vrtu še vedno ni končana, in če vam zmanjkuje zamisli, kaj vse bi lahko pripravili iz njih, vam ponujamo nekaj okusnih receptov za jedi iz bučk, ki jih je tudi zelo lahko pripraviti. Take so na primer slastne bučke po beneško s prelivom, v katerem se prepleta okus parmezana in bazilike, pa bučne polpetke z rikoto, ki so okusne so ne le tople, pač pa tudi hladne. Lahko jih pripravite za prigrizek, začetno jed ali prilogo. In na koncu še pečene bučke, ki jih shranimo za zimo.


BUČNE POLPETKE Z RIKOTO

Zanje potrebujemo: 500 g bučk, česen v prahu, 60 g rikote, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 žličko karija, 1 žlici stepenega jajca, 1 žlico nasekljanega peteršilja, sol, poper, krušne drobtine, sončnično olje

Bučke operemo in jih na grobo nastrgamo. Damo jih v ponev, posolimo, popopramo in dodamo malo olja. Nekoliko jih podušimo, tako da izločijo vodo, to se zgodi približno v 10 minutah. Potem jih ohladimo.

V posebni posodi stepemo jajce in dodamo bučke skupaj z rikoto, beljak

Vrt v septembru

Vlasta Kunej
29.08.2018 13:48 (Aug 29, 2018)


Poletne vročine ni več. Jutra spremljajo prve jesenske megle. Temperatura med hladnimi nočmi in prijetno toplimi dnevi je velika. V vse krajših zgodnje jesenskih dneh začnejo cveteti dalije in svetlikajo se tudi že jesenske japonske anemone. Na vrtu imamo veliko dela; les drevja in grmovnic zdaj zori in se pripravlja na mrzlo zimo. Če smo ga pozno poleti gnojili z dušikom, se proces zorenja prestavi na poznejši čas, kar lahko povzroči, da rastline pozimi pomrznejo.

OKRASNI VRT

Presajamo in delimo trajnice. Gredice pripravimo za pomladne cvetlice. Odstranimo odmrle enoletnice, ki so cvetele poleti. Sadimo čebulice zvončkov, tulipanov, narcis, žafranov in hijacint. Spomladi in poleti cvetoče trajnice v tem obdobju dozorevajo in zdaj je primeren čas, da jih presadimo. Trajnice, ki jih presadimo, obrežemo na novem mestu, in sicer 15 do 20 cm nad zemljo, da vidimo, kaj in kam smo posadili. Dobro je, da si naredimo načrt.

Samosevce poletnih dvoletnic, ki jih tudi najdemo na vrtu, zdaj razsa

Slani prigrizki

Vlasta Kunej
24.08.2018 13:37 (Aug 24, 2018)

Sveže pridelke z vrta, gobe in zelišča lahko dodamo v razne vrste kruha, pit in drugih prigrizkov, s katerimi bomo obložili poletno mizo. Poleg ponudimo kozarec vina ali mrzlega piva.

PITA S KROMPIRJEM IN JURČKI

Sestavine za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 rumenjak, 1 kavna žlička soli, voda po potrebi

Moko, maslo in sol dobro premešamo. Dodamo rumenjak in vodo ter ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za eno uro v hladilnik.

Potem testo razvaljamo na približno 3 milimetre debeline in z njim obloižimo okrogel model za pite premera 20 centimetrov. Dno večkrat prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik, nato ga pečemo 10 minut pri 190 stopinjah.

Nadev: 350 g krompirja, 1 žlica oljčnega olja, 2 šalotki, 50 g jurčkov, 1 strok česna, 70 g peteršilja, 125 ml sladke smetane, 1 jajce, 1 rumenjak, 50 g ementalca, sol, beli poper

Krompir olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo v slani vodi. Potem ga damo na cedilo in pustimo, da se ohladi. Oljčno ol

Oglasi

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

5032.) alkimist - paulo coelho

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

ponudba posojila med posamezniki resno in hitro v 72 urah   smo skupina posameznikov z a kapital, ki se bo uporabljal za dodeljevanje kreditov med posamezniki osebam v finančnih težavah in lahko vrnejo znesek posojila. naši posojilni pogoji so preprosti in dobro opredeljeni. naše posojilo se začne od 5.000 do 20.000.000 € z 2-odstotno diskontno stopnjo in roki bodo določeni glede na vaš proračun. če ste zainteresirani ali če imate projekte, ki nam jih lahko pokličete to e-poštno sporočilo: mariakovac841@gmail.com

Kategorija: Motorji za plovila

Cena: 50000 €

4907.) nemščina za ptt delavce

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 17.99 €

4204.) aikido - ljubomir vračarević 3.dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 27.99 €

3568.) srečanje z umetniki - kristina brenkova

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7708.) opća  enciklopedija jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

7710.) veliki splošni leksikon zbirka 20 knjig

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

če še razmišljate o tem, kaj podariti za darilo, ker greste popoldne na praznovanje rojstnega dneva, potem je nabolje, da pregledate ponudbo podjetja moje darilo. tam boste našli različna darila za rojstni dan.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7362.) za zdrav naraščaj - dr. živko prebeg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj