Prijatelji (9)
Dragica Heric
Geza Grabar
Kmečki Glas
Barbara Remec
Marinka Marinčič Jevnikar
Revija O Konjih
Kristijan Hrastar
Franc Fortuna
Spremljevalci (2)
Reseaufinance510 Lopa
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Ledene sladice
Ječmenove jedi
Vrt v juliju
Kremna torta s češnjami
Osvežilni sirupi
Lilije na podeželskem vrtu
Hiša zrcali življenje družine
Visoke grede
Slamnikarski sejem v Domžalah
Priloga Ljubo doma
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2017
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ječmenove jedi

Vlasta Kunej
23.06.2017 12:05 (pred 2 dnevi)

V slovenski tradicionalni kuhinji smo nekdaj največ uporabljali ječmenovo kašo za pripravo ričeta in kot zakuho za juho. Danes se zanimanje za kaše in žita znova prebuja. V novi knjigi Ječmen avtorjev Blanke Vombergar, Ivana Krefta, Marije Horvat in Stanka Voriha, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Kmečki glas, boste našli veliko zanimivih receptov za pripravo najrazličnejših jedi iz ječmena, od enolončnic, žgancev, kruha do narastkov, kolačkov in še marsičesa.

Tribarvna polenta z ječmenom

Sestavine: 100 g pšeničnega zdroba (kuhamo v 400 ml vode 10 do 15 minut), 100 g koruznega zdroba (kuhamo v 300 ml vode 15 do 20 minut), 100 g ječmenovega zdroba (kuhamo v 100 do 150 ml vode 45 minut), sol

Pšenični zdrob kuhamo tako, da na eno volumsko enoto zdroba damo 4 enote vode, ker se zelo nakuha. Koruzni zdrob kuhamo tako, da na eno enoto zdroba damo tri enote vode. Ječmenov zdrob se ne nakuha, zato ga kuhamo tako, da na eno enoto zdroba damo eno enoto vode.

Vsak zdrob posebej kuhamo v v

Ledene sladice

Vlasta Kunej
22.06.2017 11:55 (pred 3 dnevi)

Sladoled je zmeraj dobra sladica, ki nam še posebno prija v vročih dneh. Vedno več preskušamo nove, drugačne okuse, kot je na primer sladoled z okusom vrtnic, temnega piva, z arašidovim maslom in podobno. V vročini pa se še posebno prilegajo ledene sladicez okusi sadja in cvetja.

Parfe z belo čokolado in flambiranimi višnjami

Sestavine (za 10 kozarčkov po 100 g): za parfe z belo čokolado: 110 g sladkorja, 75 g vode, 120 g rumenjakov, 150 g bele čokolade, 375 g sladke smetane; za flambirane višnje: 300 g svežih ali odcejenih vloženih višenj, 60 g sladkorja, 150 g portovca

Najprej naredimo zmrznjeno kremo, parfe. Sladkor in vodo damo v kozico in na zmernem ognju zavremo. Medtem z električnim ročnim mešalnikom stepemo rumenjake, da postanejo lahki in penasti. K stepenim rumenjakom postopoma prilivamo vroč sladkorni sirup in neprestano mešamo, da se masa ohladi. Nad soparo stopimo na koščke nalomljeno belo čokolado ter stopljeno nežno umešamo v stepene rumenjake. Nato nežno primešamo še s

Vrt v juliju

Vlasta Kunej
21.06.2017 10:34 (pred 4 dnevi)

Julijski dnevi so dolgi in vroči, vrt pa nam ponuja že veliko okusnih pridelkov in da bo pridelka še več, moramo poskrbeti, da bodo imele rastline dovolj vode in prostora za rast. Zalivamo zgodaj zjutraj ali zvečer s postano vodo in se izogibamo močenju listov. S tem preprečimo razvoj plesni in nastajanje ožigov.

Na zelenjavnem vrtu sredi poletja sejemo pozne sorte rdeče pese, repe, korenja in špinače, s kratko vegetacijsko dobo, da bodo razvile pridelek do jeseni, ko bo nastopil prvi mraz. Še vedno lahko sadimo nizki fižol in grah, kolerabico, kolerabo in črno redkev. Sejemo tudi mehkolistne solate ter radič zeleni solatnik, ki ga lahko pustimo tudi prezimiti. Proti koncu meseca sejemo kitajski kapus in motovilec, presajamo endivijo, cvetačo in zelje, če smo jih posejali junija.

Več preberite v 26. številki Kmečkega glasa

Kremna torta s češnjami

Vlasta Kunej
16.06.2017 14:24 (Jun 16, 2017)

Sestavine: za biskvit: 3 jajca, sol, 100 g sladkorja, 80 g moke, 70 g mletih mandljev; za nadev: 300 g očiščenih sladkih češenj; za kremo: 5 jajc, 5 žlic sladkorja v prahu, 1 žlica likerja grenkih mandljev (amaretta), 500 g maskarponeja, malo soli; za okras: češnje, kakav v prahu, cimetova palčka

S papirjem za peko obložimo tortni model premera 26 cm. Naredimo biskvit: Penasto umešamo 3 rumenjake s sladkorjem. Moko zmešamo z mletimi mandlji in polagoma dodajamo rumenjake s sladkorjem. Iz 3 rumenjakov stepemo sneg in ga polagoma dodajamo zmesi. Pečico segrejemo na 200 stopinj in in v 10 minutah spečemo biskvit.

Medtem naredimo kremo: Z mešalnikom zmešamo 5 rumenjakov s sladkorjem, dodamo 1 žlico mandljevega likerja in maskarpone, tako da dobimo gladko kremo. Iz 5 beljakov stepemo čvrst sneg in ga malo posolimo ter previdno vmešamo v kremo.

Pečeni biskvit damo v okrasno posodo, po biskvitu nanesemo polovico kreme, po njej potresemo češnje in jih prekrijemo z drugo polovico kreme.

Lilije na podeželskem vrtu

Vlasta Kunej
15.06.2017 11:50 (Jun 15, 2017)

Lilije sodijo že od nekdaj med najlepše in najbolj zaželene cvetlice, ki močno dehtijo. Že en sam cvet v vazi napolni prostor z močnim vonjem. Že pred več stoletji so te cvetlice, gojili po znanih evropskih vrtovih, nepogrešljive pa so bile tudi na podeželskih vrtovih.

Kako jih gojimo? Lilije so čebulne trajne zelike s pokončnimi stebli, ki so pogosto pisani ali temneje obarvani. Zrastejo od 40 do 180 cm in cvetijo od maja do septembra, odvisno od vrste in sorte. Dobro uspevajo v rahlih, prepustnih tleh, v katerih je veliko humusa. Njihove čebulice morajo biti v senčni in hladni zemlji, cvetovi pa se najlepše odpirajo na soncu, zato jih sadimo na sončno, svetlo mesto, tla pa naj bodo zavarovana pred sončnimi žarki. Potrebujejo vlažna tla, a ne prenašajo zastajanja vode. Tla lahko zasenčimo z zastirko – prekrijemo jih z listjem ali zmleto drevesno skorjo ali pa s prekrovnimi rastlinami.

Več v 25. številki Kmečkega glasa

Osvežilni sirupi

Vlasta Kunej
13.06.2017 15:33 (Jun 13, 2017)

Ena najboljših pijač za vroče poletne dni so sirupi, narejeni iz različnih zelišč, dišavnic, sadja in cvetov, ki so sveži in prijetnega okusa. Nekaj kock ledu in okraski z lističi mete in rezinami limone in že imamo odlično, zdravo pijačo, ki nas bo odžejala in osvežila hkrati.

Metin sirup z meliso

Za liter sirupa potrebujemo: 60 g sveže mete in melise (za objem ene dlani), 1 l vode, 2 žlički citronke, 600 g sladkorja

Liste mete in melise osmukamo, jih damo v lonec in prelijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo še 2–3 minute, nato pa lonec odstavimo in pustimo, da počiva 2–3 ure. Skozi gosto cedilo ali gazo tekočino precedimo in ji dodamo citronko ter sladkor. Lonec postavimo na štedilnik in pustimo sirup vreti vsaj pol ure. Pene, ki nastanejo med kuhanjem, z žlico odstranimo. Nato sirup prelijemo v sterilizirane tople steklenice, jih dobro zapremo (s prav tako steriliziranimi zamaški) in pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo. Sirup bi moral v hladnem in temnem prost

Hiša zrcali življenje družine

Vlasta Kunej
12.06.2017 13:14 (Jun 12, 2017)

Na Bledu, ob cesti, ki pelje proti Blejskemu vintgarju, stoji lesena podeželska hiša, ki zbuja pozornost zaradi pročelja. Na zunanji strani so namesto gladke fasade umeščene police. Zato da bodo lahko v družini odlagali nanje predmete, ki jih potrebujejo ali uporabljajo pri številnih dejavnostih v vsakdanjem življenju. Zamisel se je obnesla, lastnikom zares ustreza lesena, zračna hiša, s katero je skupina mladih z imenom Nava arhitekti (Aleksander Lužnik, Ana Ocvirk Šafar, Monika Fink Serša) skušala ujeti slog življenja in bivanja mlade družine. Za uresničitev te hiše so letos prejeli Plečnikovo medaljo.

Več preberite v 23. številki Kmečkega glasa v prilogi Ljubo doma

Posode s cvetovi in v oblikah narave

Vlasta Kunej
09.06.2017 14:26 (Jun 09, 2017)

Kot nalašč za poletni čas je keramika Jasmine Verbič, ki ustvarja na Bledu. Njene keramične posode, lončki in skodelice so oblikovane v različnih kolekcijah, ki se med seboj precej razlikujejo, saj, pravi, je mešanica slogov nekako v njej. Svoje izdelke je oblikovala v štiri kolekcije: Mu, Kandi, Ksoči in Cvet. Kolekcija Mu je rustikalna in hudomušna z reliefno oblikovanimi figuricami ovc, krav in muc. Posrečeno podeželska je, tradicionalna in sodobna obenem, kot nalašč za dom na vasi.

Pod imenom Kandi so zelo živo poslikane skodelice, majhni krožniki in večji za ribe pa vrči, ki vnašajo poletno svežino na poletno mizo. Avtorica svetuje, da pride njena keramika nenavadnih oblik najbolj do izraza v samosvojem okolju, skupaj z drugimi nevsakdanjimi predmeti v prostoru. Živahna, vendar veliko nežnejša je kolekcija Cvet z drobnimi cvetovi in grafičnim vzorcem. Mehke, čiste linije, ki jih ustvarja narava, so se prelile v kolekcijo z imenom Ksoči, že barva razkriva, da je oblikovalko navdi

Vezena posteljna pregrinjala

Vlasta Kunej
08.06.2017 14:13 (Jun 08, 2017)

V Pokrajinskem muzeju Celje so 1. junija odprli zanimivo razstavo vezenih posteljnih pregrinjal iz Slavonskega Broda. Etnografski oddelek Muzeja Brodskog Posavlja v Slavonskem Brodu hrani zbirko posteljnih pregrinjal z volnenim vezenjem. Izvirajo iz okolice mesta Slavonski Brod in so izjemen primer tradicionalne ljudske umetnosti na Hrvaškem. Očarljivo umetniško ustvarjanje, opredmeteno v volnenih pregrinjalih, je značilna ženska stvaritev z ljubezenskim in erotičnim sporočilom. Pregrinjala so okrašena z motivi, ki varujejo pred nesrečami ter motivi v obliki talismanov za srečo.

Pregrinjala so včasih uporabljali za postelje novoporočencev od prve poročne noči do konca prvega leta poroke. S tem so izrazili željo po plodnosti, ki se prenese od postelje na mladi par, temu pa naj bi sledil blagoslov v obliki rojstva otroka. Izrazili so tudi željo po zaščiti pred zlimi silami in po srečnem zakonu. Ročno šivana pregrinjala so torej neločljiv del poročnih obredov, ki jih zaznamujejo številni

Okrasne trave navdihujejo

Vlasta Kunej
08.06.2017 13:15 (Jun 08, 2017)

Ko konec maja zacvetijo naši cvetoči travniki in se oglasijo črički, vemo, da se nezadržno bliža poletje. Bogastvo pisanega cvetja, raznovrstnost travniških bilk in trav slovenskih travnikov nam zavidajo celo Angleži.

Poletno cvetje in vrstno raznolikost trav na naših travnikih lahko ohranjamo in vzdržujemo samo s čim manj gnojenja. Gibanje v vetru in teksturo travnikov pa v vrtovih lahko pričaramo z zasaditvijo okrasnih trav in trajnic.

Nikoli samo ena

Prva in najpomembnejša skrivnost okrasnih trav je ta, da okrasne trave učinkujejo samo, če so sajene v večjih gručah. Lahko jih sadimo v linije, krožne grede ali pa poljubne organske oblike. Prav fine so tudi za sajenje v lonce na izpostavljenih terasah in strešnih vrtovih. Tudi v več krožiščih po naši deželi bi (končno) že lahko z njimi zamenjali nasade enoletnic. Ko boste od danes naprej razmišljali o travah in drugih trajnicah, imejte vedno pred očmi moj nasvet, da ne smete iz vrtnarskega središča nikoli prinesti ene sadike, na

Pobiranje in shranjevanje zelišč

Vlasta Kunej
07.06.2017 12:02 (Jun 07, 2017)

Junija že lahko začnemo s pobiranjem in shranjevanjem zelišč. Zelišča je najbolje uporabiti sveža in dokler so še mlada. Če imamo veliko zelišč, ki jih sproti ne moremo porabiti, lahko presežke shranimo za zimo.

Večina zelišč je godna za spravilo, tik preden se pojavijo prvi cvetni popki. Takrat listi vsebujejo največje količine hlapnih olj, najbolj dišijo in imajo najboljši okus. Nabiramo jih zgodaj zjutraj, preden začne močno pripekati sonce, v suhem in sončnem vremenu. Sušimo pa jih v toplem, temnem in zračnem prostoru s temperaturo 18⁰C do 21⁰C ali v pečici, pri odprtih vratih. Skrbimo, da temperatura ni višja od 32⁰C. Če so listi v celoti posušeni, jih lahko prelomimo. Lahko jih zdrobimo in shranimo v temno posodo, ki jo nepredušno zapremo. Sušimo lahko tudi v mikrovalovni pečici: očiščena stebla ali liste zelišč položimo na papir ali papirnato brisačo, in sušimo skupno 1 do 3 minute, vendar moramo vsakih 30 sekund rastline v mikrovalovni.

Več preberite v 24. številki Kmečkega

Potica z bezgovimi cvetovi ali meliso

Vlasta Kunej
07.06.2017 11:39 (Jun 07, 2017)

Tradicionalna sladica v slovenski kuhinji, brez katere ne gre, je zagotovo potica. Zanjo poznamo številne nadeve, ki se menjavajo z letnimi časi. V tem času lahko uporabimo meto, meliso, pehtran, drobnjak ali dišeče bezgove cvetove.

Testo: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za peko, 80 g sladkorja, 2 jajci, prilbližno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupinica, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Moko stresemo v posodo in dodamo sol. V manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo, jajca, sladkor, rum, svežo ali posušeno limonino ali pomarančno lupinico, segrejemo mleko, raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse umesimo v srednje gosto testo. Ugnetemo ga le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ni pretrdo. Posodo s testom pokr

Ljubo doma

Vlasta Kunej
06.06.2017 08:59 (Jun 06, 2017)

Z junijem se začenja razkošno poletje in tudi naš dom se spremeni: postane bolj odprt, mize krasijo šopki cvetja, poletno kosilo v senčnatem kotičku vrta ali skodelica kave in počitek v senci so najlepši trenutki dneva, čeprav je poletje na kmetiji še kako delovno. Hiša je kot nikoli končana zgodba: da bo lepa, prijetna in urejena, je treba nenehno iskati zamisli, kako naj jo uredimo, da bo živela z nami in se bomo v njej dobro počutili. Trendi zadnjih let v gradnji se nagibajo k uporabi gradiva iz okolja. Tako je nastala tudi prijazna lesena hiša na Bledu, mladi arhitekti so v njej združili povezanost družine z naravo in sodobno bivalno udobje. Stisko s prostorom rešujemo z večnamenskim pohištvom: na voljo so že številne rešitve, s katerimi lahko na primer majhno dnevno sobo spremenimo v spalnico. Okrasne trave so lepe v vseh letnih časih vendar pa je dobro vedeti, katere izberemo in kako jih zasadimo, da bomo z njimi dosegli pravi učinek.

Več v prilogi 23. številke (7. junij) Kmečke

Gomoljne begonije

Vlasta Kunej
06.06.2017 08:27 (Jun 06, 2017)

Begonije so cvetlice, ki bogato cvetijo od začetka poletja do pozne jeseni. Najbolje uspevajo na mestu, ki je zavarovano pred neposrednim soncem ali v polsenci, na severni ali severovzhodni strani. Begonije z manjšimi cvetovi pa uspevajo tudi na sončni, vendar ne vetrovni legi.

Begonije imajo čudovite cvetove različnih velikosti in barv od bele, rumene, temno oranžne, roza, rdeče, so pa tudi večbarvne ali z marmoriranimi cvetovi. Gomolje begonij sadimo februarja ali marca v posode z zemljo. Dobro uspevajo v mešanici gozdne prsti, listovke, šote, komposta in mivke. Zemlja naj bo rahlo kisla (uporabimo lahko del gozdne zemlje iz iglastega gozda). Sicer pa niso preveč izbirčne glede tal. Za substrat je najprimernejša mešanica perlita in grobega peska, ki preprečuje zastajanje vode. Razdalja med gomolji naj bo približno 20 cm. V zemljo jih umestimo tako, da zgornji, rahlo vdolbeni del ni pokrit s prstjo. Posode z gomolji nato postavimo v svetel zračen in topel prostor, kjer je temperat

Slamnikarski sejem v Domžalah

Vlasta Kunej
02.06.2017 11:39 (Jun 02, 2017)

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 5. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Sejem se bo začel soboto, 10. junija 2017, od 8.30 do 15.00

Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa predvsem pletenje kit iz slame in izdelava slamnikov. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske), bo potekal spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo.

Pri izboru razstavljavcev bodo nadaljevali vsebinsko nadgradnjo žitne zgodbe – s ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov in prikazom peke kruha. Pridružili se jim bodo tudi drugi ponudniki izdelkov iz naravnih materialov (predvsem les) ter demonstratorji različ

Meso z zelenjavo in zelišči

Vlasta Kunej
01.06.2017 13:16 (Jun 01, 2017)

Zdaj spomladi, ko so na vrtu že zrasla zelišča in prva zelenjava, kdaj napolnite meso s katerim od slastnih nadevov ali pa ga zavijte v slanino in mu dodajte zelišča.

Piščančji zvitki

Sestavine: 4 srednje velika piščančja bedrca, 10 tankih rezin mesnate dimljene slanine, 40 g masla, 2 žlici moke, 2 žlici vinjaka, 3 lističe žajblja, rožmarin, sol, poper, malo moke, maslo

Piščančjim bedrcem odstranimo kožo, jih operemo in osušimo. Vzdolžno jih prerežemo in jim odstranimo kosti in vsakega posolimo. popopramo in potolčemo, da ga stanjšamo. Na vsak kos položimo slanino, ga tesno zvijemo in prebodemo z zobotrebcem ali dvema, tako da se zvitek ne bo odvil. Zvitke na hitro povaljamo v moki, jih otresemo in na hitro popečemo na maslu, tako da jih večkrat obrnemo. Zalijemo z vinjakom in 1 dl vode, dodamo žajbelj in rožmarin. Zvitke pokrijemo in dušimo, dokler ne izpari večina tekočine. Med peko jih občasno prelijemo s tekočino, ki se nateče ob peki, da bodo sočni.

Več receptov najdete v 22

Priloga Ljubo doma

Vlasta Kunej
31.05.2017 12:34 (May 31, 2017)

V prihodnji številki pripravljamo prilogo o urejanju podeželskega doma in vrta Ljubo doma. Predstavili bomo posebno leseno hišo na Bledu, zgrajeno za mlado štiričlansko družino, ki ima veliko dejavnosti in živi povezana z naravo. Prispevek govori tudi o večfuncionalnem pohištvu, ki je posebno uporabno tedaj, ko imamo v domu stisko s prostorom. Preberite si še, kako zasadimo trave, da bodo v vseh letnih časih lepšale vrt. Pa o unikatni slovenski keramiki, s katero popestrimo mizo ali polepšamo dom, in kako z nekaj poudarki pripravimo poletno mizo v senčnatem kotičku vrta. Vabljeni k branju!

Več v 23. številki Kmečkega glasa

Vrt v juniju

Vlasta Kunej
30.05.2017 13:16 (May 30, 2017)

Kmalu bo pomlad prešla v poletje in dnevi bodo vse toplejši. Na vrtovih je potrebno okopavanje, redčenje, privezovanje rastlin, odstranjevanje plevela. Trajnice se bohotijo z lepimi cvetovi, tako da si lahko naredimo čudovite šopke za vaze. Skrbimo, da bodo vrtnine na zelenjavnem vrtu dovolj zalite. Če kumare ne bodo imele dovolj vode, bodo grenke in če tla ne bodo enakomerno vlažna, bosta korenček in kolerabica pokala. V času bujne rasti vrtnine gnojimo. To lahko storimo tudi s tekočimi gnojili. Na izpraznjene gredice posadimo fižol za stročje, kumare za vlaganje, korenček, rdečo peso, endivijo, sorte solat, ki gredo pozno v cvet in dobro prenašajo vroče dni (ljubljanska in dalmatinska ledenka, great lakes, berivka, braziljanka, majska kraljica), redkvico, redkev, radič.

Več preberite v 22. številki Kmečkega glasa

Češnjevi zavitki in rezine

Vlasta Kunej
30.05.2017 09:51 (May 30, 2017)

Češnje in višnje lahko uporabljamo za najrazličnejše sladice. V kombinaciji s smetano, pistacijami ali vaniljevo kremo lahko spečemo odlične zavitke ali rezine, ki jih bomo ponudili k skodelici kave v senčnatem kotičku vrta.

Češnjeve rezine s pistacijami

Testo: 150 g masla, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 3 jajca, 180 g moke, 4 kavne žličke pecilnega praška, 80 g mletih pistacij; češnjeva krema: 1 kg očiščenih češenj, 100 g sladkorja, 300 ml vode, 1 zavitek vaniljevega pudinga; in še: 250 ml sladke smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Testo: Maslo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo penasto stepamo. Potem postopoma umešamo jajca in še malo stepamo. Na koncu s kuhalnico umešamo presejano moko s pecilnim praškom in mletimi pistacijami. Maso vlijemo v pomaščen pekač velikosti 25 krat 35 cm, obložen s paprijem za peko. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah.

Češnjeva krema: Sladkor in vaniljev puding dobro premešamo, dodamo 50 ml vode in gladko

Biseri iz galerije

Vlasta Kunej
30.05.2017 09:32 (May 30, 2017)

V trebanjski galeriji so ob 50. obletnici prirejanja Tabora likovnih samorastnikov ter v sklopu prireditev Leta kulture Temeniške in Mirenske doline odprli razstavo Biseri iz galerije. Razstavljenih je 57 najboljših del iz njihove bogate muzejske zbirke, ki je nastajala ob likovnih taborih.

Galerija v Trebnjem namreč že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja slovenska ustanova za naivno umetnost, ki zbira, hrani in razstavlja naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gibalo galerije so tabori, ki privabijo v Trebnje umetnike iz vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju podarijo svoje umetnine galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Oglasi

5941.) kontni načrt

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7568.) anglešia s 2000 1 stopnja

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

1414.) diamantna dinastija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2469.) o ljubezni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2626.) veliki petek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4773.) kaj delaš , dajnomir?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

imate spletno stran za katero bi želeli, da se uvršča višje v iskalniku google.si in si povečali obisk spletne strani? potem je optimizacija spletnih strani prava izbira za vas. v članku na spletni strani računalniške novice si lahko preberete več o optimizaciji in podjetju dominatus, ki jo izvaja!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

iščete novo destinacijo za vaše počitnice in bi radi čim prej pobegnili iz dolgočasnega vsakdana? v agenciji potuj nekam smo za vas pripravili super ponudbo last minute izletov in potovanj. preverite ponudbo: https://www.potujnekam.com/last-minute

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

naravna tinktura iz ekološko pridelanega čemaža. na spletni strani malinca.si jo dobite že za 6,99 € za 50 ml.

Kategorija: Storitve

Cena: 6.99 €

vas zanima kaj vse zastavljalnica vzame v zakup? to so izdelki iz žlahtnih kovin, vredni kamni, pametni telefoni, ure, gradbena oprema, avtomobili, motorji ... stvari, ki jih lahko zastavite je zares veliko. vse informacije si oglejte na spletni strani podjetja spletna-zastavljalnica.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

špica international ponuja odlično rešitev za obračun plač. obiščite našo spletno stran in se posvetujte s strokovnjaki.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

želite prodati zlato? potem obiščite našo spletno stran odkup-zlata.net, kjer vam nudimo odkup zlata pa najvišjih dnevnih cenah. celotno ponudbo in več informacij najdete na naši spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj