Članek
SINDIKATI PRENOVA ALI POPOLNI RAZPAD in PROBLEMATIKA TAJKUNSKEGA RAZČETVERJENJA CINKARNE CELJE
Objavljeno May 07, 2015

 http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/01/08/u125015-261899_zadnja-razprava2_thumb.jpg
ČE DRŽAVLJAN NIMA PRAVIC, KAKO NAJ JIH IMA DELAVEC?
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/02/11/u125015-264298_1-slika-2-_thumb.jpghttp://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/03/28/u125015-267165_27_3_15_zasedanje_ess1-11-_thumb.jpg
IN JAVNOSTI NEVIDNI POSLI NAŠIH OBLASTI
___________________
 
5.5.2015 je bi v veliki dvorani na FDV posvet o združevanju sindikatov s temo razlogov za in proti združevanju. V posvetu smo naleteli na konkretno problematiko, ki razpira sistemske težave v naši državi in s tem tudi vlogo sindikatov. Med cca 34 prisotnimi sindikalnih zaupnikov ni bilo, vsaj tako je pokazala tudi razprava in porazpravna debata.
 
Udeleženec posveta – poslušalec Božo Žabjek pa je izpostavil problem Cinkarne Celje
, kot so mu ga sami posredovali. Takrat pa je debata zašla v konkretne vode.
Prejel je odgovora. Tako od predstavnika SVIZ... Branimirja Štruklja, ki je sicer tudi predsednik nadzornega sveta Modre zavarovalnice, ki je delni lastnik Cinkarne Celje, kot od Gorana Lukića, sindikata, ki sodeluje pri pogajanjih glede prodaje. Javnost o tem, da ima Branimir Štrukelj ob številnih drugih izjemno zahtevnih delovnih mestih in položajih, tudi ta pomemben položaj, v skladu z našo medijsko agendo, ni ustrezno OBVEŠČENA. Ponudil je odstop s položaja v NS, če se Cinkarna proda in napovedal da jo lahko Modra zavarovalnica celo kupi Zanimivo je tudi to da je Modra zavarovalnica oddeljena iz državnih skladov in jo javni sektor nekako samostojno upravlja. Ostali državljani smo pri tem klientrelističnem cehovskem plenu izključeni. 



MOČ IN ZDRUŽEVANJE SINDIKATOV, posvet 5. 5. 2015


Sami vodje sindikatov so izpostavili. Ljudje se nočejo izpostavljati, niti ne upajo povedati za svoje probleme v zvezi z delodajalcem, predvsem mladi, ker jih je STRAH... Stanojevič pa je ob tem pripomnil. To je lastnost fašizma. 
 
 
SINDIKATI PRENOVA ALI POPOLNI RAZPAD, posvet 5. 5. 2015

 
SINDIKATI PRENOVA ALI POPOLNI RAZPAD in PROBLEMATIKA TAJKUNSKEGA RAZČETVERJENJA CINKARNE CELJE
 

 
Nekaj izjav, več v filmski predstavitvi.

http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/07/u125015-269689_diapozitiv11_thumb.jpg
BOŽAN ŽABJEK
v imenu zaposlenih v Cinkarni Celje prebere njihovo izjavo:

»Delavci smo izključeni od informacij o poteku odtujitve - razprodaje našega podjetja, pa vas prosimo g. Branimir Štrukelj, da nam kot predsednik nadzornega sveta Modre zavarovalnice posredujete potek pogajanj razprodaje s kupci. Iz vaših javnih nastopov smo razbrali, da se z vsemi silami proti razprodaji in zato od vas pričakujemo konkretno podporo pri uporu, ki ga pripravljamo. Branimir Štrukelj. Na vas se obračamo zaradi vaše podane sindikalne izjave na protestu 10.11.2014 PROTI RAZPRODAJI pred stavbo vlade RS." http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/07/u125015-269692_diapozitiv2_thumb.jpg
 BRANIMIR ŠTRUKELJ: "V interesu delavcev je da naša podjetja ostanejo naša. Da imamo skupno premoženje in ga upravljamo skupaj". B. Štrukelj: "Ne dovolimo, da vlada brezglavo razprodaja podjetja, ne da bi delavkam in delavcem ter državljanom povedala, kaj bomo imeli od tega. Ali bomo imeli več delovnih mest, bomo bolje živeli, bo nova kakšna cesta, železnica, bodo manjše čakalne vrste v bolnišnicah? Tega ne vemo, vemo le, da se bo zgodil vesoljni potop, če ne bomo prodali"
Vir IZJAVE 10.11.2014

Drugo vprašanje Boža Žabjeka:
GORAN LUKIĆ: Kako poteka razprodaja naše Cinkarne? Delavci so pri informacijah popolnoma izločeni. Hkrati pa v primeru, če bi hoteli kakorkoli ukrepati, jim grozijo, z pritiskom na gumb in s tem takojšnjo odprodajo. Hkrati pa v primeru, če bi hoteli kakorkoli ukrepati, jim grozijo, z pritiskom na gumb in s tem takojšnjo odprodajo."

ODGOVOR
BRANIMIR ŠTRUKELJ: »Sem predsednik nadzornega sveta modre zavarovalnice, kot predstavnik zaposlenih v javnem sektorju. Modra zavarovalnica upravlja z zaprtim vzajemnim skladom 190.000 javnih uslužbencev. Pokojninski sklad ima cca 670 milijonov eur. Ker nismo želeli da bi to kontrolirala država (državljan?) Smo preko kolektivne pogodbe vztrajali, da to nadzorujemo javni uslužbenci sami.«

Komentar VS. "S tem so iz upravljanja skupnega premoženja izločili ostale državljane in naredili privatne cehovske vrtičke."

BRANIMIR ŠTRUKELJ: »in je v funkciji upravljanja pokojninskih skladov. Poleg tega, ki je največji ima še nekaj drugih. In je v funkciji upravljanja pokojninskih skladov. Poleg tega, ki je največji ima še nekaj drugih. Ob oddelitvi kapitalske družbe iz katere se je izločila modra zavarovalnica je prišlo tudi do delitve tega premoženja n v enem delu premoženja je tudi v določenem delu cinkarna Celje. Sam nastopam proti lastninjenju. Pri prodaji žita nisem glasoval za.«

Komentar VS: "Si se morda glasovanja vzdržal?"

BRANIMIR ŠTRUKELJ: »v cinkarni Celje sem povsem jasno povedal, da bom nastopil proti in nastopam proti prodaji. Prizadevam si celo obratno. Da bi modra zavarovalnica morda kupila kakšen delež Cinkarne Celje. Modra zavarovalnica je zgolj del konzorcija, ki prodaja modro zavarovalnico… ki prodaja cinkarno Celje.
V glavnem je konzorcij sestavljen iz državnih podjetij oz. Inštitucij. Če bo prišlo do tega da bi bila cinkarna prodana, bom jaz kot predsednik nadzornega odbora odstopil z modre zavarovalnice.«

ODGOVOR
GORAN LUKIĆ: "Če ste korektno povzeli vprašanja delavcev, bi prosil da jim tudi natančno poročate o odgovoru. Kronologija je naslednja:
V decembru 2014 se je oblikoval odbor za spremljanje prodaje Cinkarne Celje. V tem odboru so predstavniki delavcev. Cinkarna se prodaja zaradi poplačila obveznosti modre zavarovalnice in soda. Temu podjetju se mora zagotoviti Dolgoročni stabilni razvoj. V EU pa moramo spoštovati pravilnik. O dodeljevanju državne pomoči. Sestavili smo tri strani dolg Dokument z necenovnimi zavezami. To mora biti del kupoprodajne. Pogodbe in to smo 13.3.2015 poslali konzorciju prodajalcev. Predstavniki delavcev Cinkarne Celje so protestno zapustili srečanje obravnave odgovora konzorcija. Naše zahteve se morajo v celoti spoštovati. Na več kot 20 zborih delavcev so. Predstavniki uspeli zbrati 700 podpisov zaposlenih v Cinkarni, ki ima sicer 1000 zaposlenih, proti prodaji Cinkarne."

BRANIMIR ŠTRUKELJ: "Na mojo pobudo sem se sestal s predstavnikoma obeh sindikatov in jih informiral."

BOŽO ŽABJEK: "Problem je zgoraj. Za Cinkarno Celje se ve da je razdeljena na dva dela proizvodnje. Eden je strateško pomemben tudi za tuje partnerje kar je vezano za titan in vse ostalo kar je vezano samo na pridne delavce, ki bi to ohranili in bi cinkarna kot taka ostala."


http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/07/u125015-269686_diapozitiv5_thumb.jpg
BRANIMIR Štrukelj - BRANI MIR in ne tajkune (npr. v javnem sektorju)?


BRANIMIR od leta 1996 vodi sindikat SVIZ (vzgoje in izobraževanja), predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (40. Sindikatov),državni svetnik, član izobraževalne internacionale z več kot več kot 30 milijonov članov...
Javni sektor pred očmi državljanov propada.

http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/07/u125015-269687_diapozitiv1_blogshow.jpgPOŠTENA IZJAVA O LASTNI NEPOŠTENOSTI - JEAN CLOUDE JUNKER - PREDSEDNIK EU KOMISIJE
„Mi se odločimo - nekaj sprejmemo, nato to predstavimo in potem nekaj časa čakamo, kaj se bo zgodilo.
Če to ne povzroči velikega hrupa in nasprotovanja, ker večina sploh ne dojame, kaj je bilo sprejeto, odločeno, potem nadaljujemo - korak za korakom, dokler ni nobene možnosti za povratek nazaj!“

Vir izjaveJean Cloude Junckerja: SPIEGEL 52/1999, 27. 12. 1999 

BESEDA MI govori, da dela v skupini - združbi, ki je javnosti nepoznana.

 
Komentar VS: Problemi so sistemske narave s katerimi se sindikati ne ukvarjajo.
Samo človekoljuben in delujoč pravni sistem in ustrezni kadri - politični odločevalci - zagotavljajo, da se izrečeno tudi izpolni. Delavci morajo dobiti možnost (so)upravljanja podjetja. To pa je konec tajkunskega kapitalizma v RS.

 
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/07/u125015-269691_porocanje_rtvs_7_5_2015-8_thumb.jpg
O tem posvetu osrednji mediji, tudi RTVS niso poročali,
oz. so tudi ta pogovor o združevanju slovenskih sindikatov povsem marginalizirali. Seveda če pa ure in ure poročajo o  pomembnejših zadevah, kot so špotrne informacije kje vse i kdo je brcnil žogo da je šla v gol... ipd za življenje državljanov ključno pomembne  informacije. 

  
 
VTA MREŽA RTVS

K A Z A L O