Članek
Vinko Vasle: Naj visi Milan Kučan!
Objavljeno Aug 29, 2015

Oni dan je Roman Leljak, človek, ki išče naše tovariše po arhivu, da bi jih diskreditiral, protestno zapustil zaslišanje na policiji, ker naj bi se dogajalo pod fotografijo Josipa Broza Tita. To bi moralo biti kaznivo, ker gre za omalovaževanje velikega sina revolucije, NOB, komunizma in osamosvojitve. Brez Tita tudi osamosvojitve ne bi bilo, ker je s krvjo tlakoval pot v našo svobodo. In pri tem je vseeno, da je to bila tuja kri.

Prav in pravično bi bilo, če bi bilo zapovedano, da morajo fotografije nekaterih naših mož in žena viseti v javnih prostorih, kot so vlada, parlament, tožilstvo, sodne dvorane … Da, sodne dvorane, v katerih sodbe izrekajo v imenu ljudstva, morali pa bi jih v imenu najbolj zaslužnih herojev našega časa. Recimo Milana Kučana. Krivično je Janši soditi v imenu nekega abstraktnega ljudstva, katerega cirka polovica je itak na njegovi strani. Zasluge za to ima pač tovariš Kučan, čigar fotografija v zlatem okvirju bi morala viseti na steni tik za sodnim senatom, da bi zločinci, desničarji in domobranci že s pogledom nanjo trepetali pred pravično kaznijo, ki jo bodo prejeli. Poleg bi morala viseti še fotografija Tita, ki bi opominjala, da imamo pri nas kontinuiteto tudi v sodstvu, ko je edino prav, da obtoženi dokaže svojo nedolžnost, ne pa da – kot Janša – napadajo neodvisne tožilce in sodnike, da naj dokazujejo kriminal. Oprostite, ampak kriminalci najbolje vedo, kaj, kdaj in kje so kaj počenjali, in to velja tudi za zadevo Patria.

Poleg Kučana in Tita bi lahko visela tudi fotografija očeta in matere revolucionarnega sodstva sovražnikov ljudstva in razrednih sovražnikov tovariša Ljuba Bavcona. Že pogled obtoženih kriminalcev nanj bi bil dovolj, da v svojo obrambo ne bi mogli česa pametnega povedati. Osebno bi dodal še fotografijo tovarišice, ki jo izjemno čislam – to je Majda Potrata. Kdor jo je kdaj v živo doživel, ve, o čem govorim in zakaj bi bila njena fotografija na javnih mestih – tudi v sodnih dvoranah – tako zelo učinkovita. Ko zagledaš njo, tudi popolnoma nedolžni obupajo in priznajo. Brez nje je naše sodstvo velikokrat čista potrata časa.

Ob vsem tem se strokovnopravno tudi sprašujem, čemu so potrebni odvetniki, ker v najbolj odmevnih primerih tožilci in sodniki odlično sodelujejo in je na primer Barbara Klajnšek upravičeno z veliko naklonjenostjo odobravala pravne bravuroze tožilca Andreja Ferlinca, ki je moral malo šlampasto obtožnico vsaj za silo logično zagovarjati. Po drugi strani so ji pa odvetniki šli zelo na živce, ker so iz abstraktnih obtožb želeli izvedeti konkretna dejstva, ki jih tam pač ni bilo, ker so v bistvu nepotrebna. Za domovino s Kučanom nazaj!

Kar zadeva fotografije, so pomembne biografije. Hitler je visel povsod, ker se je znal odlično distancirati od sovražnikov. Stalin je visel povsod, ker je tudi z gnusom obračunal s svojim ljudstvom. In Tito je visel povsod, ker je na neki način odlično kopiral oba prej omenjena. Njegovo tradicionalno zapuščino simbolno predstavlja Milan Kučan, zato ni odveč vprašanje, čemu tudi on ne visi. Za začetek bi to nespodobnost lahko z mestnim odlokom odpravil ljubljanski župan Fužin in okolice Zoran Janković, saj je prav Kučan zaslužen, da župan ni v zaporu, kamor bi ga nekateri z veseljem strpali. V mojih časih je v razredih visel Tito, ker pa ga otroci danes neupravičeno ne poznajo dovolj, naj tam visi Kučan.

Nasploh bi bilo treba visenje pomembnih politikov in Slovencev urediti s posebnim ustavnim zakonom. Tako bi – kot že rečeno – v sodnih dvoranah viseli Tito, Bavcon, Kučan in Majda Potrata. V otroških vrtcih bi visela Violeta Tomić, da bi smrkovlje dalo mir, poleg nje pa sovražnica mularije Svetlana Makarovi.

Beri dalje...

Dajana. Še enkrat in zadnjič. PW ni medij in nima uredniške politike. To NE objavlja PublishWall, ampak Reporter. Te vsebine se pojavljajo tudi na FBju in Twitterju. Če nas bo sodišče pozvalo k umiku, bomo nemudoma odreagirali, sicer je pa to stvar Reporterja, Vinka Vasleta in Milana Kučana. Ne mislim se več oglašati na to temo.

Vinko Vasle... no, saj ni tvoj problem, ampak PublishWall ne bi smel objavljati prispevkov s sovražnimi teksti. In to je eden izmed njih. Če bi bila jaz Milan Kučan, bi te tožila!

Nad vsemi ,pa Vinko Vasle.